• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

İlk espresso denememdeki başarısızlıklar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gucluh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gucluh

Yeni Üye
İsim
Güçlü
Daha fazla  
İsim
Güçlü
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kadıköy
Herkese merhaba. Espresso dünyasına ben de Gaggia Classic Pro ve Lelit Fred seti ile katıldım. Bugün ilk denememi yaptım. Videoları seyredince çok kolay gelmişti ama ilk denemelerimde fazlaca kahve ziyan ettim. Basınçlı sepet kullanmayıp tavsiyeleriniz üzerine double espresso sepeti ile başladım. 16 gram kahveyi Lelit Fred 2 nolu ayarda çektim. Sanırım biraz fazla ince mi oldu ilk deneme için. Su akıtıp kazanı temizledim. Portafiltreyi ısıttım, kuruladım. Çekilmiş kahveyi koydum, kürdan ile karıştırdım. Yeni aldığım tamper ile bütün gücümle bastırdım. Videolarda çok güç uygulandığını hissetmiştim. Portafiltreyi taktım, düğmeye bastım. Bekle bekle kahve yok. Bir dakikada 15 ml kahve zor aktı. Hatta portafiltreyi çıkardım, kahve kalıp halinde makinada asılı kaldı :-) Hatalardan ders alıp son denemede kahveyi Lelit Fred 4 nolu ayarda çektim. Tamper ile korkudan hafif bir güç uygulayıp demledim. Bu sefer oldu. Portafiltrede kahve süper kuru ve kalıp gibi değildi. İdare eder bir kıvamdaydı.

Yaptığım acemilikler bağlamında sizlerin de eleştiri ve tavsiyelerinizi almak isterim. Daha fazla kahve ziyanlığı yapmadan ağız tadı ile espresso içeyim istiyorum.

Karar veremediğim konular:
Ne kadar kahve koyayım. 14-15-16-18 ?
Lelit Fred'te hangi ayarda öğüteyim. Yada hangi ayardan başlayıp nereye doğru gideyim.
Tampere ne kadar yüklenmem lazım. Elimin ayarını nasıl yapacağım. :-)
Yada başka eksik yanlış yaptıklarım var mıdır.

Herkese şimdiden çok teşekkürler.

Öncelikle tamp kuvvetini fazla değiştirmeden, sabit basınç uygulamayı deneyin. 1'e 2-2.5 çıktıyı 25-30 saniyede almayı hedefleyin. Kahve ekşi geliyorsa inceltin. Sıcaklığı yükseltin. Acı geliyorsa tam tersi. Bu yazdiklarım kitabi bilgiler. Deneme yanılmayla uygun çıktıyı almaya çalışın. Başka yolu yok. Bir miktar kahveniz de ziyan olacak malesef ama başka yolu yok.

Anlattıklarınızdan hareketle ben çok kahve koyduğunuzu düşünüyorum. Hem shower screen'a yapışması, hem de akışın bu denli zorlanması daha az kahve koymanız gerektiğine/daha kalın öğütüme gitmenize işaret ediyor sanki.

Öncelikle tamp kuvvetini fazla değiştirmeden, sabit basınç uygulamayı deneyin. 1'e 2-2.5 çıktıyı 25-30 saniyede almayı hedefleyin. Kahve ekşi geliyorsa inceltin. Sıcaklığı yükseltin. Acı geliyorsa tam tersi. Bu yazdiklarım kitabi bilgiler. Deneme yanılmayla uygun çıktıyı almaya çalışın. Başka yolu yok. Bir miktar kahveniz de ziyan olacak malesef ama başka yolu yok.
Selamlar Kaan bey, tekniğinize alternatif işe yarayabileceğini düşündüğüm bir yorumum olacak; 1'e 2-2,5 çıktıyı 25 - 30 saniyede alıp ekşi kategorisinde bir asidite hissettiğim zaman izlediğim yol ilk başta 1'e 3'e doğru gitmek oluyor. Hala ekşilik devam ediyor ise inceltme yoluna gidiyorum... her seferde tek değişiklik yaparak tat değişikliğinin sebebini takip edebiliyorum.

Merhabalar, 16 gram yerine 18 denemenizi öneririm. Tamp yaparken tüm gücünüzle bastırmanıza gerek yok daha yumuşak tamp yapıp bir de öyle deneyin derim

Selamlar Kaan bey, tekniğinize alternatif işe yarayabileceğini düşündüğüm bir yorumum olacak; 1'e 2-2,5 çıktıyı 25 - 30 saniyede alıp ekşi kategorisinde bir asidite hissettiğim zaman izlediğim yol ilk başta 1'e 3'e doğru gitmek oluyor. Hala ekşilik devam ediyor ise inceltme yoluna gidiyorum... her seferde tek değişiklik yaparak tat değişikliğinin sebebini takip edebiliyorum.
Metin Bey, öğütümü incelttikten sonra yine 1'e 3 çıktı mı alıyorsunuz? Tamp ve sıcaklık sabit kabul ediyoruz bu arada.

Metin Bey, öğütümü incelttikten sonra yine 1'e 3 çıktı mı alıyorsunuz? Tamp ve sıcaklık sabit kabul ediyoruz bu arada.
İnceltme yoluna gittiğimde 1’e 2 reçete’den başlıyorum.

Acılık duvarına çarpana kadar inceltebilirsiniz, acı tatları alınca bir adım geriye gidip en tatlı halini yakalıyorum genellikle…

1’e 3 reçete kahveyi daha fazla çözüp asiditeyi seyreltiyor yani ekşilik hissiyatını sulandırıyor bu da asiditeyi daha az hissedip daha tatlı çıktılar almanıza olanak sağlayabiliyor ama bu sefer de gövdeden ödün veriyorsunuz.

Kahveden kahveye ve kavurma stillerine göre farklı reçeteler kullanmak gerekiyor. Her zaman kavurucudan tavsiye reçete isteyerek yola çıkmanızı öneririm. Kavurucu olarak cafelerde bol bol kalibrasyon yapma imkanımız oluyor ve ideal yola çıkış reçetesini severek paylaşabiliriz. Bu sayede minimum zaiyat ile kahvenizi tüketebilirsiniz…

İnceltme yoluna gittiğimde 1’e 2 reçete’den başlıyorum.

Acılık duvarına çarpana kadar inceltebilirsiniz, acı tatları alınca bir adım geriye gidip en tatlı halini yakalıyorum genellikle…

1’e 3 reçete kahveyi daha fazla çözüp asiditeyi seyreltiyor yani ekşilik hissiyatını sulandırıyor bu da asiditeyi daha az hissedip daha tatlı çıktılar almanıza olanak sağlayabiliyor ama bu sefer de gövdeden ödün veriyorsunuz.

Kahveden kahveye ve kavurma stillerine göre farklı reçeteler kullanmak gerekiyor. Her zaman kavurucudan tavsiye reçete isteyerek yola çıkmanızı öneririm. Kavurucu olarak cafelerde bol bol kalibrasyon yapma imkanımız oluyor ve ideal yola çıkış reçetesini severek paylaşabiliriz. Bu sayede minimum zaiyat ile kahvenizi tüketebilirsiniz…
Özellikle espressoya yeni başlayanlar çok faydalı bilgiler paylaştınız. Sağolun.

Geri