• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Anketi
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firmasını belirlemek için anketimiz başladı, detayları bu konudan öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı ve Instagram adresimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

İlk cupping deneyimim ve cupping ile ilgili ilk izlenimlerim

RedRightHand

Aktif Üye
İsim
Berker
Daha fazla  
İsim
Berker
Merhabalar, nitelikli kahve içmeye başlayalı yaklaşık 2 ay kadar oldu. Bu süreçte Türkçe ve yabancı forumlardan edinebildiğim kadar bilgi edindim, bir sürü insanı darlayarak sorabildiğim kadar soru sordum özellikle @hakanie ve @orkunustel bana bu konuda çok yardımcı oldular. Ne yaparsam yapıyım hangi kahveyi alırsam alıyım inanılmaz bir fark hissedemiyordum aslında sanki hepsi aynı gibi geliyordu. İlk başlarda yaşadığım ekşilik sorununu demleme üzerine yaptığım pratiklerle ve öğütme farklılıklarıyla çözsem de tadım notları tamamen hikaye gibi geliyordu. Son olarak cupping yapmaya karar verdim. Cupping yaparken James Hoffmann'ın Youtube da bulunan videosunu kullandım. Sonuç olarak kahvelerin üzerinde yazan tadım notlarının hikaye olmadığını anlamış oldum. Gerçekten nerdeyse kullandığım tüm kahvelerin biribirinden inanılmaz farklı olduğunu görmek beni çok şaşırttı. Eğer siz de benim gibi yeni başladıysanız ve benimle aynı sorunları yaşıyorsanız şiddetle cupping yapmanızı öneririm. Bununla beraber cupping yaparken çok net bir biçimde en beğendiğim kahveler Null- Yandaro, Specific Coffee- Etiyopya Yirgacheffe ve Coffeerem-Natural Geisha oldu. Bu kahvelerin hepsini önerebilirim ancak bunların arasında beni en fazla şaşırtan Specific Coffee- Etiyopya Yirgacheffe oldu resmen çiçek şerbeti içiyormuş gibi oldum. Eğer sizin de bana ve benim gibi yeni başlayanlara verebileceğiniz tavsiyeleriniz varsa lütfen paylaşmaktan çekinmeyin. Çok teşekkür ederim.

cupping 2.jpg
 

RzAk

Üye
Konum
İstanbul
İsim
Rıza
Daha fazla  
İsim
Rıza
Espresso Makinesi
Flair Pro2
Değirmen
Comandante C40, Timemore C1
Ekipmanlar
V60, Delterpress, Timemore C1, Spyhon, Gooseneck Kettle, Timemore Black Miror, Kaan Tartı
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Maltepe
Cupping yaptığınızda aldığınız tadım notlarını, demlemede nasıl alınacağını çözdüğünüzde tekrar paylaşım yapmanızı rica ederim.
 

elbatin

İyi Bilinen Üye
Konum
Ardahan-Ankara
İsim
Abdullah Batın GÖFER
Daha fazla  
İsim
Abdullah Batın GÖFER
Değirmen
Timemore Chestnut C2
Ekipmanlar
Hario V60,French Press
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ardahan-Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Ardahan Merkez
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Ankara Bahçelievler
Cupping yaptığınızda aldığınız tadım notlarını, demlemede nasıl alınacağını çözdüğünüzde tekrar paylaşım yapmanızı rica ederim.
Bunu çözmek biraz uzun sürüyor:(
 

orkunustel

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Orkun Üstel
Daha fazla  
İsim
Orkun Üstel
Espresso Makinesi
La Marzocco Mini, Linea Classic, Linea PB, Strada EP, Modbar, Mavam, Steam
Değirmen
Mazzer Robur, Kony, Victoria Arduino Mythos 1, Anfim Scody 2, Mahlkönig EK43, K30, Peak, Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Clever, Acaia Tartı, Comandante Değirmen, Bonavita Kettle
Merhabalar, nitelikli kahve içmeye başlayalı yaklaşık 2 ay kadar oldu. Bu süreçte Türkçe ve yabancı forumlardan edinebildiğim kadar bilgi edindim, bir sürü insanı darlayarak sorabildiğim kadar soru sordum özellikle @hakanie ve @orkunustel bana bu konuda çok yardımcı oldular. Ne yaparsam yapıyım hangi kahveyi alırsam alıyım inanılmaz bir fark hissedemiyordum aslında sanki hepsi aynı gibi geliyordu. İlk başlarda yaşadığım ekşilik sorununu demleme üzerine yaptığım pratiklerle ve öğütme farklılıklarıyla çözsem de tadım notları tamamen hikaye gibi geliyordu. Son olarak cupping yapmaya karar verdim. Cupping yaparken James Hoffmann'ın Youtube da bulunan videosunu kullandım. Sonuç olarak kahvelerin üzerinde yazan tadım notlarının hikaye olmadığını anlamış oldum. Gerçekten nerdeyse kullandığım tüm kahvelerin biribirinden inanılmaz farklı olduğunu görmek beni çok şaşırttı. Eğer siz de benim gibi yeni başladıysanız ve benimle aynı sorunları yaşıyorsanız şiddetle cupping yapmanızı öneririm. Bununla beraber cupping yaparken çok net bir biçimde en beğendiğim kahveler Null- Yandaro, Specific Coffee- Etiyopya Yirgacheffe ve Coffeerem-Natural Geisha oldu. Bu kahvelerin hepsini önerebilirim ancak bunların arasında beni en fazla şaşırtan Specific Coffee- Etiyopya Yirgacheffe oldu resmen çiçek şerbeti içiyormuş gibi oldum. Eğer sizin de bana ve benim gibi yeni başlayanlara verebileceğiniz tavsiyeleriniz varsa lütfen paylaşmaktan çekinmeyin. Çok teşekkür ederim.

Ekli dosyayı görüntüle 5088
Öncelikle afiyet olsun, umuyorum keyifli geçmiştir. Bol bol cupping yapmak işin çok önemli bir kısmı. Diğer önemli kısmı (bu özellikle çok gözardı ediliyor.) yediğiniz içtiğiniz her gıdayı içeceği düşünerek koklamak ve tatmak. Eğer bir meyvenin ya da başka bir ürünün tadını bilmiyorsak tadım notasını yakalamak zor olur d’imi? SCA tadım çarkında yer alan gördüğünüz hemen hemen ülkemizde bulunabilir herşeyi düşünerek, koklayarak tadım deneyimini yaşamanızı isterim. Bu tavsiye sadece benim değil tanıdığım bir çok ulusal ve uluslararası kahve profesyonellerinin de önerdiği bir şey. Zamanla farkını göreceksiniz.
 

RedRightHand

Aktif Üye
İsim
Berker
Daha fazla  
İsim
Berker
Cupping yaptığınızda aldığınız tadım notlarını, demlemede nasıl alınacağını çözdüğünüzde tekrar paylaşım yapmanızı rica ederim.
Zaten bu noktada söylemeye çalıştığım da bu. Bize normal demleme sırasında farklı gelmeyen kahve, aslında içinde çok farklı aromalar barındırıyor. Ancak o sırada kendimize bir referans noktası belirleyemediğimiz için içtiğimiz kahvede bulunan çiçeksi bir aromayı ya da kızılcık tadını anlayamıyoruz gibi değerlendiriyoruz. Bu noktada isterseniz cupping yapmadan 2 v60 ile farklı kahveler demleyerek de farkı anlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Ben bu denemeleri 1 chemex ve 1 v60ile ayni kahveyi demleyerek denedim. Bu demleme sırasında bile çok farklı sonuçlarla karşılaştım. Dolyasıyla bu işte deneme yapmak ilerlemenin anahtarı diye düşünmeye başladım.
 

RedRightHand

Aktif Üye
İsim
Berker
Daha fazla  
İsim
Berker
Öncelikle afiyet olsun, umuyorum keyifli geçmiştir. Bol bol cupping yapmak işin çok önemli bir kısmı. Diğer önemli kısmı (bu özellikle çok gözardı ediliyor.) yediğiniz içtiğiniz her gıdayı içeceği düşünerek koklamak ve tatmak. Eğer bir meyvenin ya da başka bir ürünün tadını bilmiyorsak tadım notasını yakalamak zor olur d’imi? SCA tadım çarkında yer alan gördüğünüz hemen hemen ülkemizde bulunabilir herşeyi düşünerek, koklayarak tadım deneyimini yaşamanızı isterim. Bu tavsiye sadece benim değil tanıdığım bir çok ulusal ve uluslararası kahve profesyonellerinin de önerdiği bir şey. Zamanla farkını göreceksiniz.
Tekrardan üşenmeyip yazdığınız uzun mesajınız için teşekkürler. Beni kahve sevdasına ve tartıda 3 hane görmeme iten şey zaten farklı yiyecekler tatmaya olan merakım oldu:D
 

orkunustel

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Orkun Üstel
Daha fazla  
İsim
Orkun Üstel
Espresso Makinesi
La Marzocco Mini, Linea Classic, Linea PB, Strada EP, Modbar, Mavam, Steam
Değirmen
Mazzer Robur, Kony, Victoria Arduino Mythos 1, Anfim Scody 2, Mahlkönig EK43, K30, Peak, Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Clever, Acaia Tartı, Comandante Değirmen, Bonavita Kettle
Zaten bu noktada söylemeye çalıştığım da bu. Bize normal demleme sırasında farklı gelmeyen kahve, aslında içinde çok farklı aromalar barındırıyor. Ancak o sırada kendimize bir referans noktası belirleyemediğimiz için içtiğimiz kahvede bulunan çiçeksi bir aromayı ya da kızılcık tadını anlayamıyoruz gibi değerlendiriyoruz. Bu noktada isterseniz cupping yapmadan 2 v60 ile farklı kahveler demleyerek de farkı anlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Ben bu denemeleri 1 chemex ve 1 v60ile ayni kahveyi demleyerek denedim. Bu demleme sırasında bile çok farklı sonuçlarla karşılaştım. Dolyasıyla bu işte deneme yapmak ilerlemenin anahtarı diye düşünmeye başladım.
Filtreleme işin içerisine girince doğal olarak tatlarda sonuç çok değişiyor. O noktada cupping’de alınabildiği gibi transparan, berrak, belirgin tatlar verecek reçete hazırlıkları devreye giriyor. Kaldı ki cupping aslına baktığınızda her kahvede aynı parametrelerle demlendiği için er meydanı da diyebiliriz kahvelere karşı. :)
 

orkunustel

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Orkun Üstel
Daha fazla  
İsim
Orkun Üstel
Espresso Makinesi
La Marzocco Mini, Linea Classic, Linea PB, Strada EP, Modbar, Mavam, Steam
Değirmen
Mazzer Robur, Kony, Victoria Arduino Mythos 1, Anfim Scody 2, Mahlkönig EK43, K30, Peak, Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Clever, Acaia Tartı, Comandante Değirmen, Bonavita Kettle
Tekrardan üşenmeyip yazdığınız uzun mesajınız için teşekkürler. Beni kahve sevdasına ve tartıda 3 hane görmeme iten şey zaten farklı yiyecekler tatmaya olan merakım oldu:D
Estağfurullah, derdim uzun yazmak değil faydalı olabilecek bilgileri anlatabildiğim kadar yazmak. 😊 İşe yarıyorsa ne ala. 🙏 Farklı kompleks tadım özellikleri olan zirai aşamasını, üretim aşamasını iyi geçirmiş ürünleri de tatmak damak yelpazesini bayağı geliştiriyor bence. Örnek kraft biralar, tek malt viskiler, şaraplar, çekirdekten bara (tablete?) (bean to bar) çikolatalar, çeşitli iyi fermante edilmiş, dinlendirilmiş peynirler vb.
 

RedRightHand

Aktif Üye
İsim
Berker
Daha fazla  
İsim
Berker
Filtreleme işin içerisine girince doğal olarak tatlarda sonuç çok değişiyor. O noktada cupping’de alınabildiği gibi transparan, berrak, belirgin tatlar verecek reçete hazırlıkları devreye giriyor. Kaldı ki cupping aslına baktığınızda her kahvede aynı parametrelerle demlendiği için er meydanı da diyebiliriz kahvelere karşı. :)
Hahahaha evet bu bakış açısı çok hoşma gitti :D ve evet yani v60ile içtiğimde bu mu SCA notu yüksek dediğim kahveye cupping sırasında bu inanilmaz lezzetli bir kahve dedim. :D
 

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Editör
Konum
Anadolu Yakası
İsim
Levent
Yeni başlayanların şu konuların bir kısmına bakmalarını öneririm. İlk başlarda dikkat etmeleri gereken şeyleri özetlemeye çalıştığım yazılardı. Basit bir tadım prosesi ile ilgili de bir yazı mevcut.

Her zaman dediğim gibi cupping yapmak çok kolay ve önemli. Çok farklı bir deneyim yaşarsınız :)



 
Üst