• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

İlk amatör Cupping'im.

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan elbatin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

elbatin

Üye
Merhaba,herkes iyidir umarım.
Uzun süredir içtiğim kahveler sadece ekşi ve tuzlu oluyordu. Çözmek için çok uğraştım,hala da uğraşıyorum. Bugün Temmuz ayı toplu alım kahvelerini en basit şekilde hata yaptırtmayan bir yöntemle demlemek ve kıyas yapmak amacıyla 6 kahveyle cupping gibi bir şey yaptım. Profesyonel değil tabi ki,ev cupping'i.
Oran olarak 8,3 gram kahveye 155 mililitre su kullandım. Timemore 24 klikte kahveleri sırayla öğüttüm,her öğütümden sonra değirmeni temizledim. Kahveleri kupalara aktardım,isimlerini kupaların altına yazdım. 900 mililitre Desni suyu ocakta ısıttım. İlk önce La Majada'dan başlayarak aşağıdaki sırayla suları döktüm. 5.dakikada sırayla kabukları kırmaya başladım. Şimdi kahveler hakkında yaşadığım deneyimleri yazacağım.
El Salvador-La Majada:
Öğütüm 21 saniye sürdü. Kepek oluşturdu. Kuru aroma alamadım,kabuk kırarken de aroma alamadım. 10:33'te ilk yudumu aldım. Acı ve ekşiydi,herhangi bir aroma alamadım. İkinci turu ise 21:50'de aldım,ekşiydi. Fincan sonu posasında da aroma yoktu.
Brezilya-Pedra Azul:
Öğütüm 24 saniye sürdü. Kepek oluştu. Kuru aroma alamadım,ıslak aroma da yoktu. İlk yudumu 11:43'te aldım. Çok az ekşiydi,tadı odunsuydu. İkinci turu 21:20'de aldım. Acıydı. Fincan sonu posası aromatik kokmuyordu.
Ruanda-Shanga
Paketini açtım,burnumu uzatıp kokladığımda yüzüme oturan gülümsemeyi görmeliydiniz. Çekirdek hali bile güçlü bir şekilde çilek kokuyordu. İçimden ''Oh be,artık tası tarağı satıp bu işi bırakmamak için bir nedenim var'' dedim. Öğütümü 20,05 saniye sürdü. Kepek hiç yoktu. Kuru aroma çilek gibiydi. Islak aroması ise hafif ekşi bir çilek kokusuydu ama kötü ekşilik değil. 13:50'de ilk yudumu aldım. Tadı hafif ekşiydi ama öbürleri gibi kötü ekşilik değil,güzel ekşilik : ) Meyvemsiydi,çilek gibiydi diyemem ama kokusunu andıran bir tadı vardı. Ekşi olmayan,aromatik bir kahve içmenin verdiği mutluluk hala yüzümde,sizlerle paylaşmaktan da ayrıca keyif alıyorum. İkinci turu 20:40'ta aldım. Tadında bir değişiklik yoktu ama kokusu çok fazla şekerle yapılmış bir reçel gibi,yapış yapıştı. Fincan sonu posası da aynı şekilde toz şeker yapışkanlığında bir kokuya sahipti.
Etiyopya-Tabu Burka
Paketi açtım,çekirdek halinde kokusundan çok bir şey anlamadım. Kardeşim bir çekirdeği ağzına atıp ''Immmm'' deyince ben de aldım. Beklediğim gibi bir acılıkla karşılaşmadım,aksine aromatik ve lezzetliydi,sonlara doğru da hoş bir ekşiliği vardı. Öğütümü 18,70 saniye sürdü. Kepek namına hiçbir şey yoktu,tertemiz ve tek renkti. Kuru aroması farklıydı,sanki meyve gibi,tam kestiremedim. Asıl şoku ıslak aromada ve tadımda yaşadım. Islak aroması ferahtı,nane ferahlığı değildi,ekşi bir ferahlıktı. Meyve tatlılığı da vardı ferahlığın yanında. Uzun uzun kokladım,sonunda neyi çağrıştırdığını buldum. Uzun süre önce kullanmayı bırakmıştım ama damağımda aynı tadı hissettim,nargile tadını. Sanki okyanus ve çilek-karpuzun karışımı bir nargile gibiydi. Keşke paketin üstündeki gibi ananas mango tatları alsaydım dedim kendi kendime. Çok mutluydum,ilk defa bir kahveden aroma,tat almıştım. İlk yudumu 15:50'de aldım. Tadı ise çok güzeldi,aromatikti. Yine ferah ve ekşi-tatlı nargile tadı geliyordu. İkinci turu 19:55'te aldım. Biraz kötü ekşilik gelmişti ama tatları hala alabiliyordum. Fincan sonu posası da aynı kokuyordu. Çok mutlu etti bu kahve beni.
Peru-El Remanzo
Bu kahveyi daha önce V60'ta denemiştim,underextract,aşırı ekşi ve tuzlu olmuştu. Öğütüm 18,50 saniye sürdü. Kuru aroma alamadım. Islak aromaysa şaşırttı beni biraz. Pakette yazanın aksine baharat tatları aldım,ama tanıdığım bir baharattı bu. İlk yudumu 17:10'da aldım. Tadı da baharat gibiydi. Uzun uzun ne baharatı olduğuna karar vermeye çalıştım. Sanki aktar gibiydi tadı ve kokusu. Sonlara doğru memleketim olan Adana'da çok fazla karşılaşabileceğiniz,ipe geçirilip kurutulmuş acı biber tadını çağrıştırdı. Çok şaşırdım,tadım notlarında kayısı,portakal,badem ezmesi olan bir kahveden kurutulmuş acı biber tadı almak... Bitterlik veya ekşilik yoktu. İkinci turu 19:20'de aldım. Aromalar gitmişti. Fincan sonu posası hala baharat kokuyordu.
Honduras-Finca Las Colinas
Bu kahvede biraz talihsizlik yaşadım,su yetmediği için 125 mililitre ile demledim. Öğütümü 17,50 saniye sürdü. Kuru aroma alamadım. Islak aroma da yoktu. İlk yudumu 19:00'da aldım. Çok az bir ekşilik vardı,odunsuydu ve çok hafif bir baharatsılık vardı. İkinci turu da ilerleyen dakikalarda aldım,ekşilik baskınlaşmıştı,aroma yoktu. Fincan sonu posası kokmuyordu. ===
===
Yaptığım acemi cupping'i ve aldığım ilk notaları sizle paylaşmak istedim. Normalde Tabu Burka'yı fiyatı nedeniyle almayı düşünmüyordum,toplu alım sayesinde deneme fırsatı buldum,emeği geçenlere ne kadar teşekkür etsem az. Kahveleri bundan sonra V60'ta deneyeceğim,Tabu Burka ve Shanga'yı ziyan etmekten korkmuyor da değilim açıkçası. Cupping esnasında oluşan 50 gram civarı posayı bitkilere gübre olarak kullandım. 900 mililitreden kalan 300 mililitre kahveyi de süzüp,az bir şekerle aile üyelerime ikram ettim.
Herkese sağlıklı ve iyi kahveli günler diliyorum.20200729_153320.jpg20200729_150038.jpg
 
@elbatin
Tebrik etmek isterim. Iyi bir iş çıkmarmışsınız. 6 farklı çekirdek ve ilk cupping bir övgüyü hak ediyor.

''Oh be,artık tası tarağı satıp bu işi bırakmamak için bir nedenim var'' dedim.

Bu derece kahve ilgisi birazda hobi gibi. Eğer fincandan memnun kalmasanız bile zaman geçirmekten ve uğraşmaktan zevk alıyorsanız sorun yok.
 
Merhaba,herkes iyidir umarım.
Uzun süredir içtiğim kahveler sadece ekşi ve tuzlu oluyordu. Çözmek için çok uğraştım,hala da uğraşıyorum. Bugün Temmuz ayı toplu alım kahvelerini en basit şekilde hata yaptırtmayan bir yöntemle demlemek ve kıyas yapmak amacıyla 6 kahveyle cupping gibi bir şey yaptım. Profesyonel değil tabi ki,ev cupping'i.
Oran olarak 8,3 gram kahveye 155 mililitre su kullandım. Timemore 24 klikte kahveleri sırayla öğüttüm,her öğütümden sonra değirmeni temizledim. Kahveleri kupalara aktardım,isimlerini kupaların altına yazdım. 900 mililitre Desni suyu ocakta ısıttım. İlk önce La Majada'dan başlayarak aşağıdaki sırayla suları döktüm. 5.dakikada sırayla kabukları kırmaya başladım. Şimdi kahveler hakkında yaşadığım deneyimleri yazacağım.
El Salvador-La Majada:
Öğütüm 21 saniye sürdü. Kepek oluşturdu. Kuru aroma alamadım,kabuk kırarken de aroma alamadım. 10:33'te ilk yudumu aldım. Acı ve ekşiydi,herhangi bir aroma alamadım. İkinci turu ise 21:50'de aldım,ekşiydi. Fincan sonu posasında da aroma yoktu.
Brezilya-Pedra Azul:
Öğütüm 24 saniye sürdü. Kepek oluştu. Kuru aroma alamadım,ıslak aroma da yoktu. İlk yudumu 11:43'te aldım. Çok az ekşiydi,tadı odunsuydu. İkinci turu 21:20'de aldım. Acıydı. Fincan sonu posası aromatik kokmuyordu.
Ruanda-Shanga
Paketini açtım,burnumu uzatıp kokladığımda yüzüme oturan gülümsemeyi görmeliydiniz. Çekirdek hali bile güçlü bir şekilde çilek kokuyordu. İçimden ''Oh be,artık tası tarağı satıp bu işi bırakmamak için bir nedenim var'' dedim. Öğütümü 20,05 saniye sürdü. Kepek hiç yoktu. Kuru aroma çilek gibiydi. Islak aroması ise hafif ekşi bir çilek kokusuydu ama kötü ekşilik değil. 13:50'de ilk yudumu aldım. Tadı hafif ekşiydi ama öbürleri gibi kötü ekşilik değil,güzel ekşilik : ) Meyvemsiydi,çilek gibiydi diyemem ama kokusunu andıran bir tadı vardı. Ekşi olmayan,aromatik bir kahve içmenin verdiği mutluluk hala yüzümde,sizlerle paylaşmaktan da ayrıca keyif alıyorum. İkinci turu 20:40'ta aldım. Tadında bir değişiklik yoktu ama kokusu çok fazla şekerle yapılmış bir reçel gibi,yapış yapıştı. Fincan sonu posası da aynı şekilde toz şeker yapışkanlığında bir kokuya sahipti.
Etiyopya-Tabu Burka
Paketi açtım,çekirdek halinde kokusundan çok bir şey anlamadım. Kardeşim bir çekirdeği ağzına atıp ''Immmm'' deyince ben de aldım. Beklediğim gibi bir acılıkla karşılaşmadım,aksine aromatik ve lezzetliydi,sonlara doğru da hoş bir ekşiliği vardı. Öğütümü 18,70 saniye sürdü. Kepek namına hiçbir şey yoktu,tertemiz ve tek renkti. Kuru aroması farklıydı,sanki meyve gibi,tam kestiremedim. Asıl şoku ıslak aromada ve tadımda yaşadım. Islak aroması ferahtı,nane ferahlığı değildi,ekşi bir ferahlıktı. Meyve tatlılığı da vardı ferahlığın yanında. Uzun uzun kokladım,sonunda neyi çağrıştırdığını buldum. Uzun süre önce kullanmayı bırakmıştım ama damağımda aynı tadı hissettim,nargile tadını. Sanki okyanus ve çilek-karpuzun karışımı bir nargile gibiydi. Keşke paketin üstündeki gibi ananas mango tatları alsaydım dedim kendi kendime. Çok mutluydum,ilk defa bir kahveden aroma,tat almıştım. İlk yudumu 15:50'de aldım. Tadı ise çok güzeldi,aromatikti. Yine ferah ve ekşi-tatlı nargile tadı geliyordu. İkinci turu 19:55'te aldım. Biraz kötü ekşilik gelmişti ama tatları hala alabiliyordum. Fincan sonu posası da aynı kokuyordu. Çok mutlu etti bu kahve beni.
Peru-El Remanzo
Bu kahveyi daha önce V60'ta denemiştim,underextract,aşırı ekşi ve tuzlu olmuştu. Öğütüm 18,50 saniye sürdü. Kuru aroma alamadım. Islak aromaysa şaşırttı beni biraz. Pakette yazanın aksine baharat tatları aldım,ama tanıdığım bir baharattı bu. İlk yudumu 17:10'da aldım. Tadı da baharat gibiydi. Uzun uzun ne baharatı olduğuna karar vermeye çalıştım. Sanki aktar gibiydi tadı ve kokusu. Sonlara doğru memleketim olan Adana'da çok fazla karşılaşabileceğiniz,ipe geçirilip kurutulmuş acı biber tadını çağrıştırdı. Çok şaşırdım,tadım notlarında kayısı,portakal,badem ezmesi olan bir kahveden kurutulmuş acı biber tadı almak... Bitterlik veya ekşilik yoktu. İkinci turu 19:20'de aldım. Aromalar gitmişti. Fincan sonu posası hala baharat kokuyordu.
Honduras-Finca Las Colinas
Bu kahvede biraz talihsizlik yaşadım,su yetmediği için 125 mililitre ile demledim. Öğütümü 17,50 saniye sürdü. Kuru aroma alamadım. Islak aroma da yoktu. İlk yudumu 19:00'da aldım. Çok az bir ekşilik vardı,odunsuydu ve çok hafif bir baharatsılık vardı. İkinci turu da ilerleyen dakikalarda aldım,ekşilik baskınlaşmıştı,aroma yoktu. Fincan sonu posası kokmuyordu. ===
===
Yaptığım acemi cupping'i ve aldığım ilk notaları sizle paylaşmak istedim. Normalde Tabu Burka'yı fiyatı nedeniyle almayı düşünmüyordum,toplu alım sayesinde deneme fırsatı buldum,emeği geçenlere ne kadar teşekkür etsem az. Kahveleri bundan sonra V60'ta deneyeceğim,Tabu Burka ve Shanga'yı ziyan etmekten korkmuyor da değilim açıkçası. Cupping esnasında oluşan 50 gram civarı posayı bitkilere gübre olarak kullandım. 900 mililitreden kalan 300 mililitre kahveyi de süzüp,az bir şekerle aile üyelerime ikram ettim.
Herkese sağlıklı ve iyi kahveli günler diliyorum.Ekli dosyayı görüntüle 3665Ekli dosyayı görüntüle 3666
Ooo Adanalı, ne işin var senin Ardahan'da yahu... afiyet olsun
 
Cupping’ini tebrik ederim, bundan sonra benim de yaptığım gibi yapmanı tavsiye ederim: son v60’ı ne ile demlediyse 1:16-1:17 gibi bir şey demlerken kenarına da cupping için bir bardak hazırlayıp yan yana tatmanız. Hem v60 (percolation) hem de cupping (immersion) demlemesinin arasındaki farkları, v60’taki güçlü ama aynı zamanda ince hedefi cupping’e nasıl benzeteceğinizi not edip 2. demlemeniz veya 3. demlemenizde mükemmel sonuçlara ulaşmanızı temenni ederim
 
Baslangic olarak bana da guzel referans olacak. Nasil derler bilemiyorum ama damaginiza saglik :)
@elbatin
Tebrik etmek isterim. Iyi bir iş çıkmarmışsınız. 6 farklı çekirdek ve ilk cupping bir övgüyü hak ediyor.



Bu derece kahve ilgisi birazda hobi gibi. Eğer fincandan memnun kalmasanız bile zaman geçirmekten ve uğraşmaktan zevk alıyorsanız sorun yok.
Çok teşekkür ediyorum. Haklısınız,bu işle uğraşırken stres atıyorum,mutlu oluyorum.
 
Cupping’ini tebrik ederim, bundan sonra benim de yaptığım gibi yapmanı tavsiye ederim: son v60’ı ne ile demlediyse 1:16-1:17 gibi bir şey demlerken kenarına da cupping için bir bardak hazırlayıp yan yana tatmanız. Hem v60 (percolation) hem de cupping (immersion) demlemesinin arasındaki farkları, v60’taki güçlü ama aynı zamanda ince hedefi cupping’e nasıl benzeteceğinizi not edip 2. demlemeniz veya 3. demlemenizde mükemmel sonuçlara ulaşmanızı temenni ederim
İlk defa duydum,mantıklıymış. Öneriniz için teşekkür ediyorum,hem kahve pusulası yardımıyla hem de bu yöntemle daha iyi fincanlara ulaşmayı ümit ediyorum. Bir de su döküş metodumu geliştirirsem tadından yenmeyecek :D
 
İlk defa duydum,mantıklıymış. Öneriniz için teşekkür ediyorum,hem kahve pusulası yardımıyla hem de bu yöntemle daha iyi fincanlara ulaşmayı ümit ediyorum. Bir de su döküş metodumu geliştirirsem tadından yenmeyecek :D

Sık yaptığım bir şey. Temel olarak immersion/percolation demlemelerine yakışıp yakışmadığına bakıyorum, ikisini de tek demleme ekipmanında yapmak güzel oluyor. Rek-lam-lar 😆
 
Benim gibi yeni başlayanlar için güzel bir konu olmuş teşekkürler. Hem @elbatin in uygulaması hem de verilecek tavsiyelerle daha da faydalı bir konu haline gelir diye düşünüyorum
 
Benim gibi yeni başlayanlar için güzel bir konu olmuş teşekkürler. Hem @elbatin in uygulaması hem de verilecek tavsiyelerle daha da faydalı bir konu haline gelir diye düşünüyorum
Haklısınız,ben hala V60 demlemesinde en ufak bir aroma alamadığım kahveden,üstünde ''kayısı,badem,portakal'' yazmasına rağmen kurutulmuş Adana biberi tadı aldım onu düşünüyorum:)
 
  • Like
Tepkiler: mmm
Haklısınız,ben hala V60 demlemesinde en ufak bir aroma alamadığım kahveden,üstünde ''kayısı,badem,portakal'' yazmasına rağmen kurutulmuş Adana biberi tadı aldım onu düşünüyorum:)
Herkesin kendi damak zevki ve tad algısı var. Adana biberini çok seviyorsanız kahvede de benzer bir nota varsa bence durum çok normal.

Edit Ekleme:

Hatta daha absürt bir noktaya taşıdığım, sizin adana biberinde portakal kayısı badem notaları da olabilir. :)
 
Geri
Üst