• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

İki Kişilik Kahve Demleme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Shonage
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

Shonage

Guest
Merhabalar,
Evde daha düzgün kahveler yapmaya başladıkça eşimde kahve seanslarıma katılmaya başladı.
Eskiden sorduğumda hayır derdi şimdi "Olur" diye bardağıma ortak çıkıyor.
Biraz garip bir soru olabilir ama iki kişilik kahveyi tek bardakta aldığım kalitede nasıl demlerim.
Evimde V60 ve Aeropress var, V60'da kahve ve su oranını arttırdığımda, (300ml üzerine çıktığımda) güzel sonuç alamıyorum.
Aeropress zaten aldığı miktar belli.
Ne yapmam lazım Chemex falan mı almam lazım, onda da kullanılan kağıdın fazlalığına üzülüyorum.
Bu arada V60'ım normal boyutta iki numara galiba

Teşekkürler

Moderatörün son düzenlenenleri:
Merhabalar,
Evde daha düzgün kahveler yapmaya başladıkça eşimde kahve seanslarıma katılmaya başladı.
Biraz garip bir soru olabilir ama iki kişilik kahveyi tek bardakta aldığım kalitede nasıl demlerim.
Evimde V60 ve Aeropress var, V60'da kahve ve su oranını arttırdığımda, (300ml üzerine çıktığımda) güzel sonuç alamıyorum.
Ne yapmam lazım Chemex falan mı almam lazım, onda da kullanılan kağıdın fazlalığına üzülüyorum.
Bu arada V60'ım normal boyutta galiba iki numara galiba

Teşekkürler

Ben çok iyi sonuçlar alıyorum, deneyebilirsiniz.

Ben cok fazla yöntem denedim. Hic biri tek kişilik demleme gibi olmuyor. Bu yuzden eşime ve kendime 2 defa demliyorum baska caresi kalmadi. Hem 2 demleme yapiyorum her demlemede ogutum ve sicaklik ayni olup dokus yöntemlerimi degistirip aradaki farki gorme firsatim oluyor.

Merhabalar,
Bu arada V60'ım normal boyutta iki numara galiba

Teşekkürler
Tek kişilik demlemeye göre öğütüm boyutunu yükseltmek güzel sonuçlar veriyor. Örneğin ben tek kişilik demlemede 22 click kullandıysam, çift kişilikde 25 click kullanıyorum. Bunun yanında kahveler daha fazla su ile temas edeceği için suyu en fazla 3 seferde dökmüş oluyorum. Bunları yapmamın özünde ise süre yatıyor. Tek kişilik demleme ile motomot aynı sürede olmaz ama ona yakın sürelerde bitirmeyi amaçlıyorum. Ayrıca gariptir tek kişilik demlemede beğenmediğim kahveler çift kişilik demleme ile çok güzel oluyorlar :).

Ben genelde eşimle birlikte 20gr civarı demliyorum. 15gr için verilen tarifler 20gr a kadar benzer sonuçlar veriyor sadece 1-2 tık kalınlaştırmanız gerekebilir. 20gr üstü için tek fincan demlemenizden biraz daha kalın çekip 1-16,5 oranı(veya 1-17) ile 4 hızlı döküş önerebilirim. Çok kibar ve yavaş döküşte kahve yatağınızda kanallanma olabilir, yavaş döktüğünüz için demleme uzayabilir. Ben orta şiddetle hızlı döküşler yapıyorum 22-30gr arası. Bence bir miktar sabitleyin ve bol bol deneme yapın. Eliniz alışınca güzel fincanlar çıkıyor :)

Genellikle iki kişilik V60 demliyorum. Sanırım bu yüzden ben de tek kişilik demlemelerimde iyi sonuç alamıyorum. Origami ve LilyDrip ile genellikle 1/14,7 oranını kullanıyorum. Çekirdeği öğütürken Comandante standart üzerinde 20-24 klik arası ölçüleri tercih ediyorum. Blooming için kahve miktarının neredeyse iki buçuk üç katı su döküyorum ve 40-45 saniye bekliyorum. Ardından bazan tek bazan çift seferde iki dakika içinde su döküşünü bitiriyorum. Genellikle 2.45-3 dk gibi bir sürede demlemeyi tamamlıyorum. Başarılı sonuçlar aldığımı düşünüyorum.

V60 ile 30-32gr kahve kullanarak ve stabil filtrelerden birini tercih ederek gayet iyi demlemeler yapılabilir.
Basit şekilde bloom+uzun tek döküş veya yeterli dem alınmaz ise iki dönüşe çıkarak denenebilir.
Isıyı stabil tutmak kritik bence, döküş ve ısı stabilitesi olduktan sonra sorun yaşanacağını sanmıyorum ama sürekli tek kişilik demleme yapanlara ilk başta farklı geliyor ama kısa sürede eliniz alışır.

Bu hususta ben de çok deneme yaptım lakin hiç biri 15/240 Orkun beyin tarifinin tadını vermedi. Müsait olduğunda 25-30 gr gibi iki kişilik v60 demlemeleri için de @orkunustel bey rehberliğini bizlerden esirgemeyecektir :)
Bana da çok gelen bir soru iki kişilik kahveyi tek V60'da demleme ama yarışma pratiğimden dolayı ben de hiç iki kişiliği tek V60'da denememiştim. Şu sıra bu konu bana da çok sorulduğu için Sıkça Sorulan Sorular serisinin ileriki bölümünü bu konu üzerine çekeceğim ama önce Konya'dan dönmem ve İstanbul'da biriken işleri halletmem gerekiyor. :)

Tek kişilik demlemeye göre öğütüm boyutunu yükseltmek güzel sonuçlar veriyor. Örneğin ben tek kişilik demlemede 22 click kullandıysam, çift kişilikde 25 click kullanıyorum. Bunun yanında kahveler daha fazla su ile temas edeceği için suyu en fazla 3 seferde dökmüş oluyorum. Bunları yapmamın özünde ise süre yatıyor. Tek kişilik demleme ile motomot aynı sürede olmaz ama ona yakın sürelerde bitirmeyi amaçlıyorum. Ayrıca gariptir tek kişilik demlemede beğenmediğim kahveler çift kişilik demleme ile çok güzel oluyorlar :).
su kahve oranını ne alıyorsun peki?

Ben 40 grama kadar tek seferde demliyorum ve neredeyse hiç fark olmuyor. Hatta bazen daha iyi sonuçlar bile alıyorum tek kişilik demlemeye göre. Farklı olarak commandante 25-26 klikte öğütüyorum. Ayrıca blooming için kuş yuvayı şeklini mutlaka uyguluyorum. Bir de kesinlikle tıkanmayan iyi filtre lazım. Keşke ucuz olsa da sibarist ile demleyebilsek hep ama hario 40'lı poşetteki de iyi sonuç veriyor. Bunları yaparsanız iyi sonuç alırsınız diye düşünüyorum.

Geri