• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

İki farklı su, iki farklı tat. Hangisi doğru?

krmk146

Yeni Üye
Konum
Kütahya
İsim
Kerim
Daha fazla  
İsim
Kerim
Değirmen
cafflano krinder
Ekipmanlar
Hario V60
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Hayır
Kahve Arkadaşlığı İl
Kütahya
Merhaba.
10 günlük bir pour over kullanıcısıyım. V60 01 dripper, cafflano krinder değirmen (yeni dün geldi) cuzcachapa kahve ve normal demlik kullanıyorum. Tartı kullanmadan hario ölçek ile 1 ölçek kahve ve 180-200 ml civarı su kullanarak demleme yapıyorum. Demlemelerimin genelde iyi olduğuna inanıyorum acılık ve ekşilik olmuyor ama esas öğrenmek istediğim suyu değiştirince farklı tatlar aldım. İlk kullandığım su çay demlemede kullandığımız suyla yaptığım demlemelerde çikolatamsı ve kavrulmuş fındık aromaları mevcutken ormandan içme suyu olarak getirdiğim su ile demleme yapınca mayhoş turunç tatları hakim oldu. Cuzcachapa kullananlar sizce hangi su doğru tadı veriyor veya ikiside yanlışmı?
 
Çekirdek harici incelemek gerekirse aşırı demlenmiş kahve acı, demlenmemiş yani çözünememiş kahve ekşi olur. 2.su için daha ince çekebilir yada demleme sıcaklığını yükseltebilirsiniz.
 
Merhaba.
10 günlük bir pour over kullanıcısıyım. V60 01 dripper, cafflano krinder değirmen (yeni dün geldi) cuzcachapa kahve ve normal demlik kullanıyorum. Tartı kullanmadan hario ölçek ile 1 ölçek kahve ve 180-200 ml civarı su kullanarak demleme yapıyorum. Demlemelerimin genelde iyi olduğuna inanıyorum acılık ve ekşilik olmuyor ama esas öğrenmek istediğim suyu değiştirince farklı tatlar aldım. İlk kullandığım su çay demlemede kullandığımız suyla yaptığım demlemelerde çikolatamsı ve kavrulmuş fındık aromaları mevcutken ormandan içme suyu olarak getirdiğim su ile demleme yapınca mayhoş turunç tatları hakim oldu. Cuzcachapa kullananlar sizce hangi su doğru tadı veriyor veya ikiside yanlışmı?
Forumdaki su ile ilgili konuları incelediniz mi?

Kahve, 98% i su olan bir içecek olduğundan, kullanılan suyun içeriğine göre farklı tatlar çıkması normal.

Suyunuzun KH, GH, Alkalinite, Ph, PPM, vs... gibi değerlerini biliyor musunuz?
 
Kullandığım suların kimyasal değerlerini bilmiyorum, ama çay için kullandığımız su yumuşak içimli içme suyu olarak kullandığım da ise mineral bakımından zengin olduğunu düşünüyorum.
 
Hangisi doğru sorusuna kimse cevap veremez sanırım. Siz hangisini beğendiyseniz o doğrudur şu an için. Ancak ileride şu an ayırdına varamadığınız tatların ayırınca hangisinin daha dengeli olduğunu kahveye aşina oldukça anlarsınız.

Sizin şu an yapmanız gereken tek şey bir tartı alıp kahve demlemeyi tekrarlanabilir hale getirmek. Çünkü şu an hangi suyu kullanırsanız kullanın, bir sonraki demlemede aynı sonucu alamayacaksınız tartmadığınız için.
 
Yavaş yavaş tedarik etmeye çalışıyorum eksiklerimi fark ettikce sırada tartı ve kazboyun var.
 
Kesinlikle. Scott Rao da programda böyle söylemişti. Kalıplara sokmamak lazım ama suyun da belli aralıkta olması lazım.
Aslinda programda güzel anlattı, alın istediğiniz her suyu kullanın demiyor zaten öyle dese kendisinin de su kompozisyon önerisi olmazdı. Yayında da bahsetti sca, scae, Rao/perger, colonna, barista Hustle gibi birçok alternatif var ama bunlar birbirinden de çok farklı sular değil. Baz olarak bunlar ile başlanabilir diye düşünüyorum.
Yayında sanırım demek istediği şuydu, tüketinin beklentisini bilmediğim için su önerme mantıklı olmaz, yani aynı kahve için daha düşük asidite seven birisi alkalinitesi daha yüksek su kullanıp asiditeyi daha fazla baskilayabilir.
Ama bu birçok kahve ile iyi sonuç verecek optimum bir aralık önermeye engel değil.
 
Geri
Üst