• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

'Hocam' sorunsalı

• Konuyu başlatan mimds
  • Başlangıç tarihi
M

mimds

Guest
Arkadaşlar,

Beni mazur görün, belki de nesil farkından kaynaklanıyordur, malum yaşlanıyoruz... Ancak biz eskiden sadece ünv.deki hocalarımıza 'hocam' diye hitap ederdik, lise ve öncesinde ise zaten o kişiler 'öğretmen'di... Belki sizden yaşca oldukça büyük, hayat deneyimi ya da her hangi bir konudaki bilgisiyle sizden oldukça ileride olduğunu düşündüğünüz birine hitap olarak 'hocam' demeniz bir ölçüde anlaşılabilir ancak herkesin birbirine durduk yerde 'hocam', 'hacı' gibi içeriğini yitirmiş sözcüklerle hitap etmesi bana biraz tuhaf geliyor... Isimlerimiz var örneğin... Tanımıyorsak, saygı duyduğumuz biri veya büyüğümüz ise, hatta kucugumuz de olsa, hitap olarak 'siz' var mesela... Haşa, siz isterseniz yine birbirinize öyle hitap edin ancak lütfen bana öyle şekilde hitap etmeyin, zira ben 'hoca' değilim ve sıfat olarak öyle çağrılmaktan da hiç hoşlanmıyorum... bilginize :)

Söylemeden geçemedim, kusura bakmayın lütfen...

Hocam kendi adıma ODTÜ de edindiğim bir alışkanlık. Odtü de Profesör çaycıya dolmuşcu öğrenciye kısaca herkes herkese Hocam der sebebi ise herkesin herkes den birşey öğrenebilme olanağı olduğu için. Yani herkesin daha iyi olduğu hoca, öğretmen olduğu bir konu olabilir buna saygıyla insanlar Odtü de ve genel de Ankara da Hocam lafını sık duyarsınız. Odtü hattındaki Dolmuşcular da ağız alışkanlığından her yolcuya Hocam der mesela:)
Tabi ki kişisel tercihlere saygım var sadece Hocam kullanımı neden artmış olabilir bir tespit de bulunmak istedim.

"hocam" resmiyeti azaltıyor ve eşitlik sağlıyor. birbirimize x bey y hanım demek zorunda kalmıyoruz. burada 16-17 yaşında arkadaşlarımız da var 45 yaşında ve hatta üstünde büyüklerimiz de.. hocam sayesinde "kahve" ortak paydasında buluşan bizler rahatça iletişim kurabiliyoruz. bu yönü ile "hocam" sözü @lion256 hocamın ;) da belirttiği üzere odtü nün memlekete kazandırdığı bir faydalı hitap biçimi :)

Bunu yazmanız iyi oldu. Ne yalan söyliyim bazen bana da tuhaf geliyor hocam sözcüğü. Ondan hacı diyordum hatta az biraz samimi olduğum kişilere. Peki alternatifler ne olabilir acaba amca fazla kaçar gibi ama abi olur mu 5-10 yaş büyüklerimize? Küçüklerimiz ve yaşıtlarımız için bence "kardeşim" gayet iyi bir alternatif.

Hocam kendi adıma ODTÜ de edindiğim bir alışkanlık. Odtü de Profesör çaycıya dolmuşcu öğrenciye kısaca herkes herkese Hocam der sebebi ise herkesin herkes den birşey öğrenebilme olanağı olduğu için. Yani herkesin daha iyi olduğu hoca, öğretmen olduğu bir konu olabilir buna saygıyla insanlar Odtü de ve genel de Ankara da Hocam lafını sık duyarsınız. Odtü hattındaki Dolmuşcular da ağız alışkanlığından her yolcuya Hocam der mesela:)
Tabi ki kişisel tercihlere saygım var sadece Hocam kullanımı neden artmış olabilir bir tespit de bulunmak istedim.
Yaşınızı bilmiyorum ama benim yaş grubumdaki Odtü'lü arkadaşlarımdan hic duymadigim bir hitap şekli bu... bence dönemsel, her donemin böyle kelimeleri vardır... bazen mizah dergileri, bazen tv dizileri, bunlardan biri tetikliyor bu kelimeleri... ama bu hocam kelimesi cidden gıcık doğrusu...

"hocam" resmiyeti azaltıyor ve eşitlik sağlıyor. birbirimize x bey y hanım demek zorunda kalmıyoruz. burada 16-17 yaşında arkadaşlarımız da var 45 yaşında ve hatta üstünde büyüklerimiz de.. hocam sayesinde "kahve" ortak paydasında buluşan bizler rahatça iletişim kurabiliyoruz. bu yönü ile "hocam" sözü @lion256 hocamın ;) da belirttiği üzere odtü nün memlekete kazandırdığı bir faydalı hitap biçimi :)
45 yaşındaki biri 17 yasindakine neden hocam desin, oğlum, kızım daha makul :)) eşitleme hocamla olmaz, bey hanım hic değilse bir ölçü koyuyor, tanımadığına neden hocam der ki insan...

Bunu yazmanız iyi oldu. Ne yalan söyliyim bazen bana da tuhaf geliyor hocam sözcüğü. Ondan hacı diyordum hatta az biraz samimi olduğum kişilere. Peki alternatifler ne olabilir acaba amca fazla kaçar gibi ama abi olur mu 5-10 yaş büyüklerimize? Küçüklerimiz ve yaşıtlarımız için bence "kardeşim" gayet iyi bir alternatif.
Haci hepten felaket :) bey, hanım, abi, abla, hatta direk isim... bunlar hiç değilse bir ölçü koyuyor, hacı da hoca da ne olçü var, ne samimiyet...

Yaşınızı bilmiyorum ama benim yaş grubumdaki Odtü'lü arkadaşlarımdan hic duymadigim bir hitap şekli bu... bence dönemsel, her donemin böyle kelimeleri vardır... bazen mizah dergileri, bazen tv dizileri, bunlardan biri tetikliyor bu kelimeleri... ama bu hocam kelimesi cidden gıcık doğrusu...

32yaşındayım 2006 senesinde Odtü ye girmiştim dediğiniz gibi de olabilir biz tabi o zamanlar bir gelenek olduğunu zannediyorduk belki de 2000ler sonrası oluşan bir deyimdir.

32yaşındayım 2006 senesinde Odtü ye girmiştim dediğiniz gibi de olabilir biz tabi o zamanlar bir gelenek olduğunu zannediyorduk belki de 2000ler sonrası oluşan bir deyimdir.
Kesinlikle öyle, bende yaş 52 ve o zamanlar sadece gerçek hocalar 'hoca'ydı ;)

Bir zamanlar herkes birbirinin kankasıydı, şu an herkes birbirinin hocası :) Ben tüm bu hitap şekillerinden hoşlanmıyorum; "siz" demeyi tercih ediyorum. Tanıdığım insanlara da isimleri ile.

45 yaşındaki biri 17 yasindakine neden hocam desin, oğlum, kızım daha makul :)) eşitleme hocamla olmaz, bey hanım hic değilse bir ölçü koyuyor, tanımadığına neden hocam der ki insan...

elbette ki deme zorunluluğunuz yok. istemiyorsanız size kullanmayız.

elbette ki deme zorunluluğunuz yok. istemiyorsanız size kullanmayız.
Teşekkür ederim, bana kullanmayınız lütfen... adım Denizhan, dileyen rahatlıkla adimla hitap edebilir, siz ya da abi da diyebilir... nitelik sadece kahvede söz konusu olmamalı, ilişkilerde de nitelik önemlidir...

Moderatörün son düzenlenenleri:
Aslına bakılırsa kendimize nasıl hitap edileceğini başkasına öğretiriz. Örneğin kimisi "abla" denilmeyi kabul etmez kimi de samimi olduğunu düşünür ve öyle hitap edilmesini ister.
Size saygısızca bir kelime ile hitap edilmedikçe rahatsız olunmaması gerektiğini düşünmekteyim.. Sohbet az daha ileri gidecekse de nasıl hitap edilmesini kişinin talep etmesi tarafındayım.
Sebep: Çevresel faktörler, yaş, yaşınızın belirsizliği vs. vs.

Bir de kimi Nişantaşı Çocugu iken kimi de Bağcılar Çocugu olabilir. Kimi 15 yaşında iken kimi 50 olabilir.
Ama hepimizin paydası kahvenin 'nitelikli'si, nitelik sadece kahvede geçerli olan bir kavram değildir...

Bir zamanlar herkes birbirinin kankasıydı, şu an herkes birbirinin hocası :) Ben tüm bu hitap şekillerinden hoşlanmıyorum; "siz" demeyi tercih ediyorum. Tanıdığım insanlara da isimleri ile.
O kadar basit aslında... 52 yaşında biriyle 18 yaşında birini eşitlemenin en kolay, zarif ve nitelikli yolu, siz...

Guzel bir Murat Belge fantazisi, sever böyle şeyleri :) 2012'de yazmış nitekim, oysa kendisini 85''ten beri takip ederim, neden onca yıl beklemiş ki... dediğim gibi onlarca Odtü'lü arkadaşım var, aralarında 'hoca' olarak okulda kalanlar da var... hiçbirinden duymadım bu hitap şeklini...

Hatta eskiden ünv hocalarımızın bazıları dahi bu sıfattan hoşlanmaz ve, hoca camiide olur, diyerek o kelimeyle hitap edenleri refüze ederlerdi... nereden nereye gelmişiz 😄

"Hoca değil öğretmen" klişesini nedense garip bulurum. Hoca kelimesi TDK'ye göre öğretmen anlamına geliyor ve kullanılmasında bence bir sıkıntı olmamalı. Hitap olarak ise internet ortamında -özellikle karşı tarafın hiç tanınmamasından dolayı sanırım- "hocam" kelimesi oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Tabii her dönemin kendine has hitap tarzı oluşuyor. Misal; azizim, üstadım...

Örneğin birine bey demek resmiyetine, kardeşim demek lakayıtlığına da bürünmek istemeden hitap etmek adına bir alternatif ancak fazlaca tuhaf ve kategorize edilmiş yapay bir samimiyet hocam kelimesi.

Arada kaynamak adına bazen kullanıyorum ancak genelde ön-son sıfat kullanmadan adabınca ve yerince konuşulan hitapları kullanmayı tercih ederim.

Tanıdığınsa ismi, değilse uzak mesafe ve resmi ibare. Olması gereken bu sanırım.

Birbirimizi tanımîyorsak siz, sizli hitabet hakikaten yeterli... Ismin ardına bey, hanım gibi sıfatlar da hoş, yaşı ne olursa olsun karşınızdakine bir saygı ifadesidir bunlar...ve yakın hissediyorsak isim ya da abi, abla vs... neyse, ben söylemiş olayım, nasıl olsa siz yine bildiğiniz gibi yapacaksınız... ama unutmayalım, nitelik sadece kahveye özgü bir kavram değildir, hayatin her detayına aynı dikkati, özeni gösterme çabası ve yolculuğudur l :)

Moderatörün son düzenlenenleri:
Geri