• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağlı Kahve

utkukaya

Üye
İsim
Utku Kaya
Daha fazla  
İsim
Utku Kaya
Değirmen
Comandante
Ekipmanlar
Aeropress, Delter Press, V60
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Avcılar
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Beylikdüzü
Kahve… Dünya tarihi boyunca popülerliğini korumuş ve istisnasız tüm toplumlar tarafından, farklı türlerde benimsenmiş ve keyifle içilmiş bir içecek. Keyifle içilmesinin yanı sıra zindeliği arttırıcı, metabolizmayı hızladırıcı etkisiyle tüm branşlardan sporcuların da en önemli tercihleri arasında.

images.jpeg-5.jpg

Performans öncesi içilen kahve, performans sırasında yağ yakımını hızlandırırken, performans sonrası içilen kahve ise yorgunluğu gidermede ve enerjiyi arttırmada etkilidir. Merkezi sinir sistemine olan direkt etkisi sayesinde reaksiyon hızınız artarken, kaslarınıza giden oksijen miktarının artmasında da kahvenin büyük rolü vardır. Bir diğer önemli nokta; alınan kafeinin etkisiyle performans sırasında serbest yağ asitlerini kullanırız. Bu durum glikojen depolarını sonraya sakladığı için dayanıklılık konusunda oldukça büyük bir artı sağlar.

coffee-performance20192020x201080-compressed-1068x601.jpg

Elbette bu noktada akıllara gelen soru ne kadar kahve yani kafein tüketmeli olacaktır. Yaşa, fiziksel duruma göre alınması gereken kafein miktarı değişkenlik gösterir. Ama yaygın bilgi kilogram başına 5 mg kafein almaktır. Tam bu noktada kahve tiplerinde ne kadar kafein olduğunu belirtmekte fayda var:

  • Espresso: 160-200 mg (1 espresso fincanı)
  • Americano: 160-250 mg (1 kupa)
  • Filtre kahve: 120-160 mg (1 kupa)
  • Türk kahvesi: 60-70 mg (1 fincan)
Kahve çeşitleri arasında suda çözünebilen, granül şeklinde olan kahvemsileri bilhassa eklemedim çünkü bu ürünler kahve değil, biraz önce dediğim gibi kahvemsiler. Muhteviyatında kafein içermelerine rağmen sağlığınıza hiçbir faydası olmayan ve oldukça zararlı ürünlerdir. Konumuzdan uzaklaşmamak adına bu endüstriyel ürünlerin zararlarını başka bir yazımızda irdeleyelim.

Kahvenin eşsiz faydaları, tadı ve kokusu konusunda yazılacak cümleler, paragraflar şüphesiz bitmez. Ama şimdi son zamanlarda sporcular tarafından vazgeçilmez ikiliye bakalım: Kahve & Hindistan cevizi yağı.

kahve-hindistancevizi.jpg

Hindistan cevizi yağları orta zincirli trigliseritleri içerir. Bunlar da aynı kafein gibi yaktığımız kalori miktarını arttırabilen yağ asitleridir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede, cilt ve saç sağlığında alternatif tıbbın vazgeçilmezlerinden olan bu yağ artık sporcular arasında da oldukça popüler. Gerek yemek yaparken, gerek direkt tüketerek bu yağdan faydalanabiliyoruz. Son zamanlarda bir diğer tüketim şekliyse başlığımızdan da anlaşılacağı üzere kahve ile! 1 fincan kahvenize koyduğunuz 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ile:

  • Enerji yakımınızı %5 oranında arttırarak performansınıza direkt etkide bulunabilirsiniz.
  • Metabolizmanızı daha hızlı çalıştırarak kalori yakımınızı hızlandırabilirsiniz.
  • Konsantrasyon gerektiren durumlarda ve sporlarda odaklanma sürenizi arttırırsınız.
  • Uzun süre tok kalarak, performans sonrası aşırı kalori alımını engelleyebilirsiniz.
Kahvenize eklerken yağınız donmuş haldeyse eritip koymanız kolay karışması adına kolaylık sağlar. Donmuş şekilde de kahvenize ilave edebilirsiniz ama iyice karıştırarak eridiğine emin olduktan sonra için. Erimediği takdirde fayda sağlamayacağı gibi ağzınıza gelecek olan yağ parçaları midenizin bulanmasına neden olabilir.

Yazıma “kahve” dedikten sonra bıraktığım üç nokta ile başladım. Bu şekilde başlamamın nedeni kahvenin benim için bir tutku olması. Benim gibi birçok bisikletçi için de büyük bir tutku olduğuna eminim. Tüm yarışlarda ve solo sürüşlerim de yarış/performans sonrası içeceğim sert bir kahve en büyük motivasyon kaynağım desem ne denli bir tutku olduğunu anlatabilmiş olurum sanırım. Ne denli büyük bir tutku olsa da aşırı tüketiminden kaynaklı zararlara maruz kalmamak için kontrollü olmak ve günlük limitleri aşmamanın önemli olduğunu hatırlatarak bir diğer yazımızda buluşmak üzere diyorum.

Sağlıkla ve sporla kalın!

Kaynak: Decathlon Blog
 
Bulletproof'un bir benzer versiyonu. 4-5 yıl önce ketojenik beslendiğim dönemlerde ağırlık çalışmaları öncesinde bu şekilde tüketiyordum yukarıda yazılan sebeplerden ötürü. Performans için muhteşemdir belki, ama dilim damağım yas tutuyordu 😅 Zaten o zamanlar kahveye dair bir bilgim yoktu, yanık roast starbaks biliyordum anca. Damağımın yas tutması sırf hindistan cevizi yağından ötürü olmayabilir o sebeple 😅

Naçizane fikrim bu olay ticari kahveyle yapılmalı bence, buradaki kimse gidip de güzelim natural Etiyopya'sına, anaerobik Colombia'sına hindistan cevizi yağı atmaz 😂
 
bu konuda merak ettiğim konu şu: spor yapacağım günlerde kullanmak üzere organik yağ aldım. ancak yağ üstte bir tabaka halinde kaldığı ve yudum alırken de direkt ağza geldiği için pek mümkün olmadı. homojen dağılım nasıl sağlanabilir?
 
Ketojenik beslenmenin neredeyse odağında, özellikle yeni başlayanlarda içindeki MCT yağ asitleriyle çabuk enerji sağlayıp acikmayi geciktiren ve karaciğerin keton uretmesini kolaylaştıran yağ çeşidi olan hindistan cevizi yağı, kahvenin kafein özelliğiyle birleşince yağ yakimi yardımı ve enerji patmasi için bulunmaz bir nimet haline geliyor. Hc yağını sadece kahvede değil her türlü yemekte de kullanıyorum. Dumanlanma derecesinin yukarıda konumlanmasi da ayrıca destek sağlıyor. Yağ makrosunu azalttigim için her ne kadar artık bu şekilde kahve içmesemde ketoya girişte gerçekten olmazsa olmaz bir içecek. Ayrıca kahveyi sütlü sevenler de süt yerine kullanarak sabah kahvaltısı yerine deneyip faydalarını görebilir.
 
Yaşa, fiziksel duruma göre alınması gereken kafein miktarı değişkenlik gösterir. Ama yaygın bilgi kilogram başına 5 mg kafein almaktır. Tam bu noktada kahve tiplerinde ne kadar kafein olduğunu belirtmekte fayda var:

  • Espresso: 160-200 mg (1 espresso fincanı)
  • Americano: 160-250 mg (1 kupa)
  • Filtre kahve: 120-160 mg (1 kupa)
  • Türk kahvesi: 60-70 mg (1 fincan)
Bu noktada bir ekleme ve bir düzeltme yapmak istiyorum.

Kafein tüketimi için güvenli sınır yetişkinlerde 400 mg/gün, çocuk ve ergenlerde ise 2,5mg/kg/gün olarak belirtilmekte. (Kaynak: Uptodate)

Düzeltmek istediğim nokta ise kafein miktarlarıyla ilgili. Uptodate üzerinden yine aynı başlıktan aldığım içeceklerin kafein miktarlarını belirten tabloyu inceleyebilirsiniz:
kafein miktarı.png

Son olarak, hindistan cevizi yağı, hurma yağı gibi doymuş yağ asitlerinden zengin bir yağ. Bu da koroner arter hastalığı geçirme riskini arttırdığı bilinen LDL kolesterol seviyesini yükseltmekte. Enerji ve metabolizma üzerine etkileri hakkında söylenenler doğru olabilir, net bilgim yok ama bu kolesterol mevzusunun bilinmesi gerektiğini belirtmek isterim, hindistan cevizi yağı sanıldığı kadar masum bir yağ değil. 🤷‍♂️
 
Bulletproof'un bir benzer versiyonu. 4-5 yıl önce ketojenik beslendiğim dönemlerde ağırlık çalışmaları öncesinde bu şekilde tüketiyordum yukarıda yazılan sebeplerden ötürü. Performans için muhteşemdir belki, ama dilim damağım yas tutuyordu 😅 Zaten o zamanlar kahveye dair bir bilgim yoktu, yanık roast starbaks biliyordum anca. Damağımın yas tutması sırf hindistan cevizi yağından ötürü olmayabilir o sebeple 😅

Naçizane fikrim bu olay ticari kahveyle yapılmalı bence, buradaki kimse gidip de güzelim natural Etiyopya'sına, anaerobik Colombia'sına hindistan cevizi yağı atmaz 😂
ketojenik diyeti bu kadar sene önce bilmek o_O
damağın yas tutması ne demek acaba :D
 
ketojenik diyeti bu kadar sene önce bilmek o_O
damağın yas tutması ne demek acaba :D

Dilin damağın yas tutması demek; yediğiniz / içtiğiniz şeyin lezzet anlamında tatmininin o kadar düşük olması ki dilin damağın bu duruma çok üzülüp, hayal kırıklığı yaşayıp, adeta vücut bularak size tepki vermesi. Hani “abi bkunu yiyeyim devam etme bunu yemeye / içmeye” demesi gibi düşünebiliriz 🥀🥀
 
Kahve için kafein miktarları her kaynakta farklı belirtiliyor. Net bir miktar belirtebilmemiz mümkün müdür acaba?
 
Geri
Üst