• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Haziran 2023 - Spada Coffee Roastery - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinligi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ikoh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ikoh

Barista
Diğer kahvelerin degas süresini beklerken önden motion isimli kahveyi bi deneyeyim dedim. Açıkçası beklentimi çok düşürdüm, çünkü kiloluk alınca indirimle beraber kilosu 350 lira civarına geldi. Ancak uzun süredir fiyat performansta belirli bir seviyeye çıkmış, "cold brew/sütlü içecekler/nitelikli kahveye alışmamış misafire demlenecek kahve" arıyordum. Şuana kadar en makul bulduğum coffeenutz'ın ofis 1 harmanıydı. Ancak onda da herhalde türk kahvelerinde sık kullanılan bir brezilya çekirdeğinin tadını alıyorum ve bazen bu tat bayıcı olabiliyor. O nedenle yeni ihtimallere de göz gezdiriyorum. Null zero harmanının ise fiyatını pek makul bulmadığımdan eledim onu 😄 Sırada bu "motion" vardı. Bir sonraki durak ise sezy olacak belli ki 😄

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Spada
Çekirdek: Motion 29 mayıs kavrumu, kavrumdan 7 gün sonra (degas için 10-12 önerilmiş)
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Switch Hibrit Şekilde / Hario 40'lı filtre
Öğütüm Detayları: comandante 26 klik
Su Detayları: nestle pure life 5 veya 10 litre ile ile pınar uludağ 5 litrelik sular 60 ppm olacak şekilde karıştırılmış, 91 derece
Toplam Süre: 3 dakika 10 saniye
Kahve Miktarı: 30 gram
Oran: 30/465 = 1/15.5

Demleme Basamakları: mandal kapalıyken 100 gram su döküp bloom için 45 saniye bekliyoruz. Ardından mandalı açıp kalan tüm suyu yavaşça ekliyoruz.

Tadım Detayları: Beklediğimden çok daha yumuşak ve tatlı bir kahve çıktı ortaya. Meyvemsi değil, daha klasik kahveleri andırıyor. Tam yukarıda bahsettiğim gibi, ofisinde koyu kavrum kahveyi gömmeye alışmış kişiye ikram ettiğinizde normalde içtiğinden güzel bir kahve içmiş olacaktır diye tahmin ediyorum. Fiyatına göre bu başarısı da beklentimin üstünde oldu. Tat profilinin biraz daha oturmasını bekleyeceğim. Bir parça daha ince öğütülebilirmiş, 26 klik gibi bir oranda 3 dakika pek çözemedi gibi hissettim. Tatta da 1/15.5 oranına göre yoğunluk düşüktü. Aynı miktarlarda kahve ve su kullanacak olsam 24 klikte denerdim bir sonrakinde.

Son düzenleme:
Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Spada
Çekirdek: Aricha Adorsi 31 mayıs kavrumu, kavrumdan 7 gün sonra
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Switch / Hario 40'lı filtre
Öğütüm Detayları: comandante 19 klik
Su Detayları: nestle pure life 5 veya 10 litre ile ile pınar uludağ 5 litrelik sular 60 ppm olacak şekilde karıştırılmış, 97 derece
Toplam Süre: 4 dakika 5 saniye
Kahve Miktarı: 18 gram
Oran: 18/300 = 1/16.6

Demleme Basamakları: Önce kahve sonra su. Suyu dökerken tek seferde döküyoruz ama ml değerine göre döküşü değişiyorum. Yani kesintisiz döküyorum ama ilk 50ml düşük debili ve dairesel, sonra 200 ml oluncaya kadar tam ortaya yüksek debili, sonra 300 oluncaya kadar yine dairesel ve yavaş. Totalde 2.30 olunca mandalı aç, su yarılanınca sağlam bir swirl.

Tadım Detayları: Bu tarif switch için artık her kahvede denediğim bir tarif oldu. Hiçbir zaman kötü bir fincan çıkarmadı. Kahveyi tanımamı da sağlıyor. Bu şekilde deneyip sonra tricolate ile demliyorum genelde. Mesela demleme süresi normal tercihime göre uzadı, belli ki su tutan bir çekirdek. Ancak hiç acılık yoktu, dilediğimce çözerim artık 😄 Tuhaf tatlar, burukluk, ekşilik falan olmadığı için suyla da uyum sağlıyor diye düşünüyorum. Yine de aynı tarifi bir de buzdağı ile denerim.

Tat profili "oh yıkanmış" dedirtiyor bana 😄 Şu sıralar çok anaerobik ve normal tercihime göre biraz fazla kavrulmuş natüreller deniyordum. Böyle tertemiz bir kahve içmek iyi geldi. Tadım notalarını hissettiğimi söyleyemem ama genelde hissetmem zaten. Ancak kesinlikle biraz daha beklenebilir degas için. Şuanki haliyle bir "boş" gelebiliyor sıcakken.

Dostlar merhabalar,

Kahveyi alanlar yeni alacaklara yol gösterebilir, tavsiye verebilir, reçete de paylaşabilirsiniz, direkt deneyim de aktarabilirsiniz. Reçete paylaşanlar detaylı aktarırsa birebir denemek isteyenler ya da benzer şekilde tecrübe etmek isteyenlere yol göstermiş olurlar. Olumlu deneyim yanında olumsuz deneyim yaşayanlar önce firma ile iletişime geçmeyi deneyebilir, eğer yanıt alamazlarsa buraya gelip yazabilir, diğer kahve alan arkadaşlarımız yol gösterebilir.

Keyifli demlemeler, keyifli alımlar şimdiden.

@Daunterm Ofis açtı yeni onla uğraşıyordur ben açayım bu ayki başlığı 😂

Demleme Reçetesi:

Kavurucu: Spada Coffee Roastery
Çekirdek:
Demleme Yöntem ve Detayları:
Öğütüm Detayları:
Su Detayları:
Toplam Süre:

Kahve Miktarı:
Oran:

Demleme Basamakları:

Tadım Detayları:

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Spada
Çekirdek: Aricha Adorsi 31 mayıs kavrumu, kavrumdan 7 gün sonra
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Switch / Hario 40'lı filtre
Öğütüm Detayları: comandante 19 klik
Su Detayları: nestle pure life 5 veya 10 litre ile ile pınar uludağ 5 litrelik sular 60 ppm olacak şekilde karıştırılmış, 97 derece
Toplam Süre: 4 dakika 5 saniye
Kahve Miktarı: 18 gram
Oran: 18/300 = 1/16.6

Demleme Basamakları: Önce kahve sonra su. Suyu dökerken tek seferde döküyoruz ama ml değerine göre döküşü değişiyorum. Yani kesintisiz döküyorum ama ilk 50ml düşük debili ve dairesel, sonra 200 ml oluncaya kadar tam ortaya yüksek debili, sonra 300 oluncaya kadar yine dairesel ve yavaş. Totalde 2.30 olunca mandalı aç, su yarılanınca sağlam bir swirl.

Tadım Detayları: Bu tarif switch için artık her kahvede denediğim bir tarif oldu. Hiçbir zaman kötü bir fincan çıkarmadı. Kahveyi tanımamı da sağlıyor. Bu şekilde deneyip sonra tricolate ile demliyorum genelde. Mesela demleme süresi normal tercihime göre uzadı, belli ki su tutan bir çekirdek. Ancak hiç acılık yoktu, dilediğimce çözerim artık 😄 Tuhaf tatlar, burukluk, ekşilik falan olmadığı için suyla da uyum sağlıyor diye düşünüyorum. Yine de aynı tarifi bir de buzdağı ile denerim.

Tat profili "oh yıkanmış" dedirtiyor bana 😄 Şu sıralar çok anaerobik ve normal tercihime göre biraz fazla kavrulmuş natüreller deniyordum. Böyle tertemiz bir kahve içmek iyi geldi. Tadım notalarını hissettiğimi söyleyemem ama genelde hissetmem zaten. Ancak kesinlikle biraz daha beklenebilir degas için. Şuanki haliyle bir "boş" gelebiliyor sıcakken.
Aynısını buzdağı suyla denedim. Bence gerçekten de tadım notasında yazan karanfil ve yasemini andıran tatlar geliyor. Koku da daha yoğun hissettirdi. Ama acılık da dahil oldu. Hangisini daha çok sevdim bilemiyorum 😁

Selamlar,

Bu ayki alımda almış olduğum 2 kahveden biri olan Choco ile bir kaçtır cold drip olarak 2 kişilik demlemeler yapıyorum. Son denememde çok elde ettiğim kahve çok hoşuma gittiği için reçetemi paylaşmak istedim :)

Demleme Reçetesi:

Çekirdek: Kolombiya - Choco - Washed
Demleme Yöntem ve Detayları: V60 - Cold Drip + Cafec Traditional
Öğütüm Detayları: Timemore C3 -13 klik
Su Detayları: Pürsu 93 derece
Toplam Süre: 3 dakika

Kahve Miktarı: 33 gram
Oran: 200gr buz + 300 gr su

Demleme Basamakları:
200gr buz'u server'a koyduktan sonra 60gr su ile 40 sn blooming yaptım. İkinci basamakta 1:10'a kadar suyu 200'e tamamladım ve 30 sn bekledim. 1:40'da ise son döküşe başladım ve 2:10 civarı tamamladım. Toplam demleme süremi malesef not almamışım ancak 3/3:10 civarında bitirdim.
Normalde 14 klikten aşağı pek düşmüyorum ancak ilk defa (o da yanlışlıkla) 13klik'e düştüm ve kahvede harika bir etki yarattı. Kahveyi deneyecek arkadaşlar mümkün oldukça ince öğütmelerle denemelerde bulunabilirler bence.

Tadım Detayları:
tek kişilik olan demlemelerime göre oldukça başarılı ve bitişi çok güçlü bir kahve ortaya çıktı ve vaad edilen tüm tadım notlarını aldım diyebilirim. Aldığınız ilk yudumda sizi çok hafif tatlı hafif gövdeli bir kırmızı meyveler tadı karşılıyor. Bu hafif tat ilk yudumunuzda "galiba beceremedim ya çok gövdesiz olmuş" hissiyatı veriyor :) Ardından bir fındık (eşimin iddiasına göre badem) tadı başlıyor ve bitişte ise çok yoğun bir kakao aroması size oh dedirtiyor. Kahvenin başlangıcı ne kadar hafif olduysa bitişi de o kadar güçlü oldu, öyle ki kırmızı meyveler tadını tekrar alabilmek için üzerine biraz su içip ağzımdaki tadın geçmesini bekledim :) Çok keyfili bir kahve oldu, emeği geçen herkese tekrar teşekkürler.

Demleme Reçetesi:

Çekirdek: KOLOMBİYA / MARACAY / WASHED ANAEROBIC STRAWBERRY
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario Switch, Cafec TH3
Öğütüm Detayları: Comandante 28 Klik
Su Detayları: Buzdağı
Toplam Süre: 4:00

Kahve Miktarı: 20 gram
Su: 320 gram
Oran: 1/16

Demleme Basamakları:
Ön demlemede switch kapalı 80 gram suyu mümkün mertebe hızlı ve tüm kahveyi ıslatacak şekilde döküyoruz. 30 saniye sonra mandalı açıp 45. saniye süzülmesini bekliyoruz. 80 gram 30 saniye switch kapalı 15 saniye switch açık ilkesiyle 2 döküş daha yapıyoruz sonra 2:15'de switch açıkken son 80 gramı 4 dakikaya denk getirmeye çalışarak yavaşça döküyoruz.

Tadım Detayları:
Kuru ve ıslak aromalarda gelen çilek biraz hafifleyerek damakta da en önden yerini alıyor. Tropik meyveler ve vanilya yazılmış ama ben kahve biraz ılıkdıktan sonra kurutulmuş meyveler ve vanilin aldığımdan ötürü aktarda gibi hissettim. Hafif bir gövdeye minimal bir destek veren burukluk da geliyor. Dolayısıyla kadifemsi diyemem ama kadiyefi andıran bir his veriyor ağıza. Burukluğu sevmeyenler 4 dakikadan 3:30'a çekebilir süreyi.

Demleme Reçetesi:

Çekirdek: Maracay washed
Demleme Yöntem ve Detayları: hario v60, cafec traditional filtre
Öğütüm Detayları: cmd c40 red clix 38 klik
Su Detayları: Nestle, 250 ml, 92 derece
Toplam Süre: 2.20
Kahve Miktarı: 15 gr

Demleme Basamakları: 50 ml ön demleme, 30. Saniyeden itibaren dairesel yavaşça 150 ml ye tamamla, 110 civarı 250 ml ye tamamlayacak şekilde yavaşça dök. Döküş bitince 2 3 spin.

Tadım Detayları: Sıcakken çilek reçelinin ham pişkin kokusu, böğürtlen, kiraz esintileri var.
Orman meyveli, çilekli falım çiğnemişsinizdir. Kahve sıcakken tam da bu tatlara sahip. Oldukça şurupsu, oldukça tatlı. Hafif ılındıkça tat profili açılıp biraz daha vanilya ve şekerli, karamel tatlılığına evriliyor. Şiddetle tavsiye ederim. Farklı bir deneyim sunuyor.

Son düzenleme:
Demleme Metodu: Paşabahçe'nin Hario Switch muadili ekipmanı
Kavurucu: Spada
Kahve: El Mirador
Kavurma Tarihi: 5 Haziran
Demleme Reçetesi: 120 ml mandal açık + 125 ml mandal kapalı
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Timemore c2, 20 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Buzdağı su, 93 derece
Demleme Süresi: 3.00
Filtre: Cafec Traditional
Demleme Basamakları: Mandal açıkken 120 ml döküp 45. saniyede mandalı kapatıp akışı durdurdum. Mandal kapalıyken 125 ml ekleyip 245'e tamamladım. 1-2 tur spin yapıp 2. 30'a kadar bekledim, 2.30'da mandalı geri açtım ve demleme 3.00'da tamamlandı.

İlk denememi tavsiye edilen dinlenme süresinden 5 gün önce yapmama rağmen ben elde ettiğim fincanı çok beğendim. Paketi açınca gelen kompleks meyve kokusu fincana da net şekilde yansıyor.

Kahve: Aricha Adorsi
Filtre: Timemore Filtre
Değirmen: Timemore C3
Su: Davraz Su - Isparta
Dripper: TM Crystal Eye 02
Öğütüm: 14 Klik
Oran: 1:15 16 GR Kahve 240ML Su
Metod: 4 x 60

Demleme bitişi 2.50. Timemore filtreden kötü bir sonuç aldığım henüz olmadı. Bu çekirdek de çok keyifliydi. Demlerken ve içerken karanfil kendini çok belli ediyor. Hafif bergamota yorduğum notalar da aldım. Bu çekirdek kendini çekirdek listemde yavaş yavaş üst sıralara taşıyor. Ancak sanırsam biraz daha degassing için beklemeliyim. Adlandıramadığım hafif bir acılık var arkadan arkadan vuran.

Kahve: Colombia Choco
Filtre: Hario 01 Kulakçıklı
Dripper: Hario V60 Dripper

Demleme bitişi 2.20. Kokusu harika, hafif meyvemsi ancak çıkaramadığım bir koku. İçimi kadifemsi, akıp gidiyor. Ağızda hafif çikolata notaları aldım. Ancak bence biraz daha çözünmeye ihtiyacı var. Bir sonraki sefer 13 Klik'e inip deneyeceğim. Daha keyifli, güzel bir kahve olacağını düşünüyorum. Bir de belki bir kaç gün daha beklerim degassing için.

Kahve: Colombia Choco
Filtre: Hario 01 Kulakçıklı
Dripper: Hario V60 Dripper

Demleme bitişi 2.20. Kokusu harika, hafif meyvemsi ancak çıkaramadığım bir koku. İçimi kadifemsi, akıp gidiyor. Ağızda hafif çikolata notaları aldım. Ancak bence biraz daha çözünmeye ihtiyacı var. Bir sonraki sefer 13 Klik'e inip deneyeceğim. Daha keyifli, güzel bir kahve olacağını düşünüyorum. Bir de belki bir kaç gün daha beklerim degassing için.
Merhabalar ayni receteyi sadece ratio degistirerek 1:18 olarak deneyebilirsiniz.

Kahve: Aricha Adorsi
Filtre: Timemore Filtre
Dripper: TM Crystal Eye 02

Demleme bitişi 2.50. Timemore filtreden kötü bir sonuç aldığım henüz olmadı. Bu çekirdek de çok keyifliydi. Demlerken ve içerken karanfil kendini çok belli ediyor. Hafif bergamota yorduğum notalar da aldım. Bu çekirdek kendini çekirdek listemde yavaş yavaş üst sıralara taşıyor. Ancak sanırsam biraz daha degassing için beklemeliyim. Adlandıramadığım hafif bir acılık var arkadan arkadan vuran.
Merhabalar acılık hissi bu oranda yüksek TDS oranından olabilir. 1:18 tavsiye edebiliriz

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Spada
Çekirdek: Aricha Adorsi 31 mayıs kavrumu, kavrumdan 18 gün sonra
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario v60 plastik 02 / Hario 40'lı filtre
Öğütüm Detayları: comandante 24 klik
Su Detayları: buzdağı 5 litre, 97 derece
Toplam Süre: 4 dakika 45 saniye
Kahve Miktarı: 30 gram
Oran: 30/540 = 1/18

100 ml ile bloom yapıp kaşıkla iyice bir karıştırdım altını üstüne getirerek (ezmeden). 2 dakika bloom bekledim. Ardından ortaya doğru stabil bir şekilde döktüm tüm kalan suyu. Arada suyu ısıttım, yani hep 97 derece. Tüm döküşten sonra bir spin.

Havadan mıdır, sudan mıdır, yoksa benim damak tadımdan mıdır bilmiyorum ama normalde tarife baktığınızda çözünmenin çok olacağını tahmin eder çoğu kişi. Bana az çözünmüş geldi. Keşke son demlemem olmasaydı, aynısını bir de 22 klikle denemek isterdim. Yine de içmesi çok keyifli. 1:18 oranı tatların arasını açıyor sanki, her şey daha bi netleşiyor.

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Spada
Çekirdek: Kolombiya Choco (31 veya 30 mayıs kavrumlu olması lazım)
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario mizudashi coldbrew
Öğütüm Detayları: comandante 17
Su Detayları: buzdağı 5 litre, başta 97 derece, sonra oda sıcaklığı
Toplam Süre: 18 saat
Kahve Miktarı: 100 gram
Oran: 100/1150

Coldbrew olarak değerlendirmek istedim bu çekirdeği çünkü pek damak tadıma hitap etmedi açıkçası. Arada bir meyvemsilik yakaladım ama daha çok fındık fıstık karşıladı beni. Coldbrew tarifim şu şekilde: 500 ml suyu kaynar şekilde başta yavaşça döküyorum kahvenin üstüne. Zaten süzülmesi falan derken bu 3-5 dakikalık bir etkileşim süresi oluşturuyor, çünkü mizudashide su o kadar hızlı akmıyor. Kavanoz kullanıyorasanız doğrudan kahvenin üstüne bu miktarda kaynar suyu döküp 4 dakika bekleyebilirsiniz, aynı şeydir herhalde. Daha sonra kalan su miktarını oda sıcaklığındaki suyu yavaşça dökerek ekliyorum. Şişedeki total ısının düşmesi için 2 saat dışarıda bekletiyorum. Ardından 16 saat buzdolabı. Çıktıyı bir kağıttan süzmedim, mizudashi filtresini yeterli buluyorum.

Süt kullanılmadan, buzla seyreltilince içmesi keyifli bir kahve oldu bence. Normalde yıkanmış kahveleri coldbrew'a yakıştırmıyorum, anaerobik ve fermente tatları yoğun olanları tercih ediyorum ama bu bir istisna oldu. Ancak biraz fazla çözündü sanki, ya daha kalın öğütülebilir ya da süreyi 14 saate düşürebilirmişim.

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Spada
Çekirdek: Honduras sol naciente 31.05.2023
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario 02 plastik, hario 02 filtre bol poşet
Öğütüm Detayları: timemore xlite 13 klik
Su Detayları: kuzeyden 94
Toplam Süre: 2 dakika 15 saniye
Kahve Miktarı: 17-280 önerilen reçete
Demleme Basamakları: 45-140-280 gr 3 basamak. tds 1.3..
Tadım Detayları: oldukça vasat, tat ve aromanın alınamadığı, bitter bir fincan. roast defect bariz gibi. hayal kırıklığı olan bi çekirdek. emekli edilip sütlüler için kullanılacak.

@SpadaCoffeeRoastery 31 mayıs hondurası kontrol edebilir misiniz notlarınızı? çekirdekte mi bi sıkıntı var, kavrumda mı, erken mi veya siz ne zaman demlemeye başlıyorsunuz?

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Spada
Çekirdek: Honduras sol naciente 31.05.2023
Demleme Yöntem ve Detayları: Hario 02 plastik, hario 02 filtre bol poşet
Öğütüm Detayları: timemore xlite 13 klik
Su Detayları: kuzeyden 94
Toplam Süre: 2 dakika 15 saniye
Kahve Miktarı: 17-280 önerilen reçete
Demleme Basamakları: 45-140-280 gr 3 basamak. tds 1.3..
Tadım Detayları: oldukça vasat, tat ve aromanın alınamadığı, bitter bir fincan. roast defect bariz gibi. hayal kırıklığı olan bi çekirdek. emekli edilip sütlüler için kullanılacak.

@SpadaCoffeeRoastery 31 mayıs hondurası kontrol edebilir misiniz notlarınızı? çekirdekte mi bi sıkıntı var, kavrumda mı, erken mi veya siz ne zaman demlemeye başlıyorsunuz?
3 döküşe rağmen süre biraz kisa ayrıca tds 1.3 olması , tad olarak hiç bir şey ifade etmemektedir. Önemli olan ext. Değerleriniz ki bu da sadece demleme hakkında bize bir fikir verir. Yine en doğrusunu cup söylicektir.
Tabi biz sizin yorumlarınızı dikkate alarak kontrolünü sağlıyıp yardımcı olacağız.

Son düzenleme:
Merhabalar acılık hissi bu oranda yüksek TDS oranından olabilir. 1:18 tavsiye edebiliriz
13.3 Gram Kahve - 240 ML Su ile 4X60 adımları ile demledim. TM C3 14 Click, demleme süresi 2.55 yatak kurudu, 3.00da kaldırdım. Acılık azaldı, notalar daha belirgin hale geldi. 50 - 130 - 240 ile Crystal Eye'da deneyeceğim bir sonraki sefer. Teşekkürler ilginiz için

Geri