• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hario V60 Origami ve Kalita Dripper Demleme Cihazları Arasında ki Farklar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Silinen üye 1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

Silinen üye 1

Guest
Üyenin isteği üzerine mesajları silinmiştir.

Konu içerisinde üç farklı dripperın perfornmansları hakkında yorumlar vardır.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Şuan V60 ve Kalita var elimde.V60 ile notalar sanki daha belirgin ama demleme sırasındaki ufak hataları tolere edemiyor ufak bir hatada bambaşka bir sonuçla karşılaşabiliyorusunuz. Kalita Wave ona Oranla demleme hatalarına karşı daha toleranslı bir yapıya sahip ama notaları biraz gölgeliyor gibi.

Bu üç ekipmanı (yada en azından ikisini) deneyimleriyle kıyaslayacak forumdaş yok mu?

Not:Özellikle origami'yi çok merak ettiğimi ekleyeyim.

Bu üç ekipmanı (yada en azından ikisini) deneyimleriyle kıyaslayacak forumdaş yok mu?

Not:Özellikle origami'yi çok merak ettiğimi ekleyeyim.

Origami denemedim ama belirli şartlara uyarsanız her ekipmandan nitelikli kahve içersiniz. Hepsinin kendisine göre bir taraftarı var. Unutmayın sizin algınız bir başkasından farklı olabilir. Bununla ilglili bilimsel kanıtlar mevcut. Bu yüzden başkalarına sormak yerine bence kendiniz deneyimlemelisiniz. sonuçta çok pahalı ürünler değil :)

Bahsettiğim bilimsel kanıtlar ilgili haber:

Şahsi fikrim; v60 varsa Origami’nin çok farklı bir etkisi yok. Kalita ve V60 ile kıyaslamasını şöyle yapabilirim ama; uğraşmak istemediğim sabahlar kullanım kolaylığı açısından Kalita > V60, daha iyi kahve için biraz uğraşı göze aldıysam V60 > Kalita. “Wow” dedirtecek başka ekipmanlar mevcut eğer Origami seviyesine çıkıldıysa *öhöm melodrip*

Origami’yi arkadaştan ödünç aldım, şu an elimde üçü de mevcut.

Bahsettiğim bilimsel kanıtlar ilgili haber:

Hocam bunu paylaştığınız ne kadar iyi oldu anlatamam. Kıbrıs'ta bu kişnişe bayılıyorlar(İngilizlerden kalma bir alışkanlık) ve Türkiye'den gelenlerde nefret ediyorlar ama çoğumuz tiksiniyoruz yani. Sebebini gayet güzel açıklamış aydınlandık. :giggle:

Kahve çekirdeğinin karakterine göre (gövde, asidite, aroma, vs..) bir ekipman diğerinden daha iyi sonuç verebilir ama @NoDRaC ın da söylediği gibi başkalarının algıları sizi yanıltabilir.

Şimdi size V60 daha meyvemsi ve asiditesi baskın kahvelerde güzel sonuçlar veriyor, Kalita ise açık kavrumlarda umduğum sonuçları vermiyor diyebilirim fakat bu biraz öznel oluyor.

O yüzden kullanım kolaylığı vs açısından değerlendirmek daha mantıklı olabilir.

V60 da barista yetenekleriniz ve özellikle kaz boynu kettlenizin iyi olması gerekiyor. Pek fazla hata kaldırmıyor.

Kalitada ise daha stabil sonuçlar alabiliyorsunuz. Kahve öğütümünüz biraz sorunlu olsa ya da döküşte sorun yaşarsanız bu tarz hataları ekipman tasarımı bir nebze örtüyor.

Yaklaşık 1 yıldır sadece Origami dripper ile demleme yapıyorum.V60'a kıyasla fark yok denecek kadar az ama kullanım kolaylığı açısından Kalita Wave den daha iyi olduğunu söyleyebilirim.Bunun sebebi ise Wave filtrelerini daha iyi desteklemesi.Ayrıca Origami dripper'ın Melodrip ile kullanımını diğerlerine kıyasla daha başarılı buldum.Kullandığım model S olarak geçiyor, M modeli denemedim.

Son düzenleme:
V60-Kalita-Origami dripper kullanmaktayım.

Öncelikle benim deneyimlerime göre V60 notaları daha öne çıkarıp gövdeden biraz feragat ettirirken, Kalita gövdeyi arttırıp notaları biraz kısıyor. Ancak Kalita filtresi origami ile kullanıldığında aşağıdaki açıklayacağım şekilde gövde artarken notalardan kayıp da azaltmak mümkün olmuş oluyor, böylelikle daha dengeli bardak çıkarılabiliyor Origami ile.

Origami V60 filtresi ile kullanıldığında Hario V60 dripperdan pek bir farkı yok, en fazla 10 saniye daha hızlı akış sağlıyordur yapısı gereği suyu aşağıya direk indirdiği için. Origami, Kalite filtresi ile asıl farkını ortaya koyuyor. Kalita Wave Dripper ile Origami Dipper'ın Kalita filtresi ile kullanımında akış konusunda çok fark oluyor. Şöyle ki,Kalita dripper su tahliyesini alt tarafta bulunan 3 delik ile sağlarken Origaminin alt tarafı tamamen boş. Yani Origamide döktüğünüz su için direnç sadece kalita kağıt filtresi tarafından oluşturulurken, Kalita dripperda hem kağıt filtrenin direnci hem de suyu tahliye eden 3 deliğin direnci oluyor. Böylelikle Kalita dripperda kahve Origami'ye göre hem biraz daha yavaş akmış oluyor hem de kahve yatağının alt tarafı daha uzun süre su ile temas etmiş oluyor. Origamide direnç sadece kağıt olduğu için aynı akış süresi için daha ince öğütme şansınız oluyor. Daha ince çekim eğer makul akış süreleri içinde kalırsa aromayı daha iyi almanızı sağlıyor. Yukarıda bahsettiğim aromaların ve gövdenin dengeli artışı da bu sayede olmuş oluyor.

Tek ekipman şansım olsa Origami dripper alır Kalite filtresi ile kullanırdım. Önemli bir ayrıntı olarak da ne yapar eder melodrip alırdım (y)

Öncelikle benim deneyimlerime göre V60 notaları daha öne çıkarıp gövdeden biraz feragat ettirirken, Kalita gövdeyi arttırıp notaları biraz kısıyor. Ancak Kalita filtresi origami ile kullanıldığında aşağıdaki açıklayacağım şekilde gövde artarken notalardan kayıp da azaltmak mümkün olmuş oluyor, böylelikle daha dengeli bardak çıkarılabiliyor Origami ile.

Origami V60 filtresi ile kullanıldığında Hario V60 dripperdan pek bir farkı yok, en fazla 10 saniye daha hızlı akış sağlıyordur yapısı gereği suyu aşağıya direk indirdiği için. Origami, Kalite filtresi ile asıl farkını ortaya koyuyor. Kalita Wave Dripper ile Origami Dipper'ın Kalita filtresi ile kullanımında akış konusunda çok fark oluyor. Şöyle ki,Kalita dripper su tahliyesini alt tarafta bulunan 3 delik ile sağlarken Origaminin alt tarafı tamamen boş. Yani Origamide döktüğünüz su için direnç sadece kalita kağıt filtresi tarafından oluşturulurken, Kalita dripperda hem kağıt filtrenin direnci hem de suyu tahliye eden 3 deliğin direnci oluyor. Böylelikle Kalita dripperda kahve Origami'ye göre hem biraz daha yavaş akmış oluyor hem de kahve yatağının alt tarafı daha uzun süre su ile temas etmiş oluyor. Origamide direnç sadece kağıt olduğu için aynı akış süresi için daha ince öğütme şansınız oluyor. Daha ince çekim eğer makul akış süreleri içinde kalırsa aromayı daha iyi almanızı sağlıyor. Yukarıda bahsettiğim aromaların ve gövdenin dengeli artışı da bu sayede olmuş oluyor.

Tek ekipman şansım olsa Origami dripper alır Kalite filtresi ile kullanırdım. Önemli bir ayrıntı olarak da ne yapar eder melodrip alırdım (y)
en güzel cevap olmuş. karşılaştırma bu şekilde yapılırdı bence de.
kendi kişisel fikrim origami dripper'i kesinlikle v60 filtresi ile kullanmamak. verilen paraya katkı sağlayacak bir sonuç çıkmayacağı kanısındaydım yazınızdan sonra haklı olduğumu gördüm.

Kalita dripper hiç kullanmadım. Origami ve Hario V60 02 kullandım. Origami'yi kullanmaya başladığımdan beri Hario'yu gözüm görmez oldu. V60 filtresi ile Origami'de demleme yapmanın Hario'ya göre fark yaratmadığı fikrine katılmıyorum. Geçen haftaya kadar Origami'yi elimde bulunan V60 filtresi ile kullanıyordum. Geçen hafta sevgili @Cihan bana biraz Kalita filtresi getirdi. Üç denememde de Kalita filtresiyle demlediğim kahvelerdeki aromaların diğer filtreyi kullanarak demlediklerime nazaran daha az, gövdelerin ise daha çok belirgin olduğunu düşündüm. Origami'yi Kalita filtresiyle kullanmayı pek sevmedim ; belki sadece gövdeyi öne çıkarmak istediğim çekirdeklerde kullanabilirim.

Üç gündür demlemeleri Origami ve LilyDrip'i birlikte kullanarak (V60 filtresi ile) yapıyorum. Sonuç muhteşem. Öğütüm yaparken 21 clik'in üstüne hiç çıkmıyorum. Ayrıca 500 ml'de üç dakikayı hiç geçmedi demleme süresi. Comandante, Origami ve Lily'ye bu güzel çekirdeklerin hakkını verme çabama sağladıkları katkı için çok teşekkür ediyorum. En büyük teşekkür @Cihan'a tabii ki.

Detayli yorumunuz icin tesekkurler.

...Kalita filtresiyle demlediğim kahvelerdeki aromaların diğer filtreyi kullanarak demlediklerime nazaran daha az, gövdelerin ise daha çok belirgin olduğunu düşündüm. Origami'yi Kalita filtresiyle kullanmayı pek sevmedim ; belki sadece gövdeyi öne çıkarmak istediğim çekirdeklerde kullanabilirim.
...Comandante, Origami ve Lily'ye bu güzel çekirdeklerin hakkını verme çabama sağladıkları katkı için çok teşekkür ediyorum.

Ne kadar güzel anlatmışsın deneyimlerini. 😘
Aynı şekilde V60 02 filtre + Origami ve LilyDrip birlikteliğine hayranım tabii Comandante öğütümü ile.
Senin de beğeneceğini düşünüyordum ve yanılmadığıma mutlu oldum..
Teşekkürler güzel paylaşımın için. :coffee:

Son düzenleme:
Kalita dripper hiç kullanmadım. Origami ve Hario V60 02 kullandım. Origami'yi kullanmaya başladığımdan beri Hario'yu gözüm görmez oldu. V60 filtresi ile Origami'de demleme yapmanın Hario'ya göre fark yaratmadığı fikrine katılmıyorum. Geçen haftaya kadar Origami'yi elimde bulunan V60 filtresi ile kullanıyordum. Geçen hafta sevgili @Cihan bana biraz Kalita filtresi getirdi. Üç denememde de Kalita filtresiyle demlediğim kahvelerdeki aromaların diğer filtreyi kullanarak demlediklerime nazaran daha az, gövdelerin ise daha çok belirgin olduğunu düşündüm. Origami'yi Kalita filtresiyle kullanmayı pek sevmedim ; belki sadece gövdeyi öne çıkarmak istediğim çekirdeklerde kullanabilirim.

Üç gündür demlemeleri Origami ve LilyDrip'i birlikte kullanarak (V60 filtresi ile) yapıyorum. Sonuç muhteşem. Öğütüm yaparken 21 clik'in üstüne hiç çıkmıyorum. Ayrıca 500 ml'de üç dakikayı hiç geçmedi demleme süresi. Comandante, Origami ve Lily'ye bu güzel çekirdeklerin hakkını verme çabama sağladıkları katkı için çok teşekkür ediyorum. En büyük teşekkür @Cihan'a tabii ki.

konuda bahsi gecen hario demlemelerinde de lilydrip kullaniyor muydunuz?

LilyDrip'i üç gündür kullanıyorum. Henüz Hario ile demleme yapmadım. Yalnız LilyDrip'i Hario'nun içine yerleştirip akışı kontrol ettim; Origami'ye göre daha yavaştı. Bugün demleme yapıp deneyimimi paylaşırım.

Bu sabah her iki dripper ile LilyDrip kullanarak kahve demledim. Tahmin ettiğim gibi Hario Dripper 20 saniye geriden geliyor. Filtreleri ıslatınca Hario'daki filtrenin boy kısmının Dripper'ı hayli geçtiğini fark ettim. Fotoğrafı paylaşmak istedim.

Ekli dosyalar

• IMG_20200227_113110.jpg
    IMG_20200227_113110.jpg
    74.4 KB · Görüntüleme: 106
  • IMG_20200227_114504.jpg
    IMG_20200227_114504.jpg
    70.7 KB · Görüntüleme: 107
Bu sabah her iki dripper ile LilyDrip kullanarak kahve demledim. Tahmin ettiğim gibi Hario Dripper 20 saniye geriden geliyor. Filtreleri ıslatınca Hario'daki filtrenin boy kısmının Dripper'ı hayli geçtiğini fark ettim. Fotoğrafı paylaşmak istedim.

lilydripin genel olarak aromalari belirginlestiren bir parca oldugu konusunda cogu kisi hemfikir zannedersem.

cikan sonuca hario+lilydrip ≤ origami+lilydrip deniliyorsa sayet origami, hariosu olanlar icin pek gerekli durmuyor.

lilydripin genel olarak aromalari belirginlestiren bir parca oldugu konusunda cogu kisi hemfikir zannedersem.

cikan sonuca hario+lilydrip ≤ origami+lilydrip deniliyorsa sayet origami, hariosu olanlar icin pek gerekli durmuyor.
İyi bir kahve için şu ekipman mutlaka gerekli demek pek doğru değil. Nitelikli bir çekirdek Sözen değirmen, ucuzundan dripper ve filtre kağıdı ile de özenle demlenerek güzel bir sonuç elde edebilirsiniz belki. Ben yukarıda belirtmiş olduğunuz eşitliğe kendi deneyimim üzerinden katılmadığımı söyleyebilirim sadece. İyi ki Origami var diyorum. Tek Dripper alacak ve tavsiye isteyen yakınlarıma kesinlikle Origami derim. Kullanmaktan çok keyif aldığım bir ekipman oldu.

Geri