jackjoker
Üye
- Konum
- Turkey
Daha fazla
- Ekipmanlar
- Delter Coffee Press, Aeropress, Comandante c40, V60, Konchero, Hario Tarti
Merhaba
Bir süredir farklı tarifler üzerine çalışıyorum. Immersion metodu kahve içinde ki aromaların ve gövdenin harmanlanması açısından oldukça esnek olanaklar tanıyan bir yöntem.
Bilindiği gibi bunun için farklı ekipmanlar mevcut. Hario da bu konuda geri kalmayarak çok güzel ve her türlü demleme konusunda oynayabileceğimiz bir ekipman yapmış.
Hario V60 Immersion Dripper ( Görsel Hario Türkiye sayfasından alınmıştır )
Mantık aslında gayet basit. Kahveyi koy. Suyu ekle ve bekle. Süre dolunca düğmeye bas ve akış başlasın. Aeropress de bu akış insan kuvveti ile sağlanırken bu metod da yerçekimi etkisi bulunuyor.
Tabi bu en yalın anlatımı. Aslında bu alet oldukça fazla metodu bir arada hibrid şekilde kullanmaya da yarıyor.
Hem immersion hem drip.
World 2018 Brew şampiyonunun tarifi de aynı esasa dayanıyor. Immersion ile Drip mantığını hibrid olarak kullanmış. Bundan esinlenerek bende aynı tarifi uyguladım ve muhteşem bir sonuç aldım. Hemen yardımcı olması açısından da bir tarif excel'i yarattım. A4 çıktısı alabilir ve istediğiniz miktara göre oynayabilirsiniz. Tarif aslında oldukça basit.
200 gr su için 15gr kahve kullandım.
91 derece sıcak su
Comandante 25klik
ilk aşamada 50 gr su ekliyoruz ve immersion da 30sn kadar bekliyoruz.
30sn sonrası altta ki switch'e basarak akışı serbest bırakırken 90gr daha su ekliyoruz. Su ekleme hızı ile beraber akış yaklaşık 01:10 civarı bitmiş oluyor. Bu andan itibaren tekrar switch e basıp kilitliyoruz. 60 gr daha su ekleyip immersion da tutuyoruz. Sürede 02:00 görünce switch e basıp akışı serbesthale getiriyoruz ve yaklaşık 30sn kadar kalan kahvede süzülüyor.
Fincan da inanılmaz yumuşak, dengeli ve tatlı bir kahve ortaya çıkıyor.
Bu yöntemi ya da farklı yöntemleri deneyerek bu başlık altından devam edebiliriz.
Excel de kullanacağınız su oranını değiştirebilirsiniz. Şablon size kullanmanız gereken kahve miktarı ve döküm süreleri ile beraber döküm oranlarını hesaplayacak.
Hesaplama metodu 2018 Brew Şampiyonunun tarifinden esinlenerek yapılmıştır.
Hario V60 Immersion Method
Bir süredir farklı tarifler üzerine çalışıyorum. Immersion metodu kahve içinde ki aromaların ve gövdenin harmanlanması açısından oldukça esnek olanaklar tanıyan bir yöntem.
Bilindiği gibi bunun için farklı ekipmanlar mevcut. Hario da bu konuda geri kalmayarak çok güzel ve her türlü demleme konusunda oynayabileceğimiz bir ekipman yapmış.
Hario V60 Immersion Dripper ( Görsel Hario Türkiye sayfasından alınmıştır )
Mantık aslında gayet basit. Kahveyi koy. Suyu ekle ve bekle. Süre dolunca düğmeye bas ve akış başlasın. Aeropress de bu akış insan kuvveti ile sağlanırken bu metod da yerçekimi etkisi bulunuyor.
Tabi bu en yalın anlatımı. Aslında bu alet oldukça fazla metodu bir arada hibrid şekilde kullanmaya da yarıyor.
Hem immersion hem drip.
World 2018 Brew şampiyonunun tarifi de aynı esasa dayanıyor. Immersion ile Drip mantığını hibrid olarak kullanmış. Bundan esinlenerek bende aynı tarifi uyguladım ve muhteşem bir sonuç aldım. Hemen yardımcı olması açısından da bir tarif excel'i yarattım. A4 çıktısı alabilir ve istediğiniz miktara göre oynayabilirsiniz. Tarif aslında oldukça basit.
200 gr su için 15gr kahve kullandım.
91 derece sıcak su
Comandante 25klik
ilk aşamada 50 gr su ekliyoruz ve immersion da 30sn kadar bekliyoruz.
30sn sonrası altta ki switch'e basarak akışı serbest bırakırken 90gr daha su ekliyoruz. Su ekleme hızı ile beraber akış yaklaşık 01:10 civarı bitmiş oluyor. Bu andan itibaren tekrar switch e basıp kilitliyoruz. 60 gr daha su ekleyip immersion da tutuyoruz. Sürede 02:00 görünce switch e basıp akışı serbesthale getiriyoruz ve yaklaşık 30sn kadar kalan kahvede süzülüyor.
Fincan da inanılmaz yumuşak, dengeli ve tatlı bir kahve ortaya çıkıyor.
Bu yöntemi ya da farklı yöntemleri deneyerek bu başlık altından devam edebiliriz.
Excel de kullanacağınız su oranını değiştirebilirsiniz. Şablon size kullanmanız gereken kahve miktarı ve döküm süreleri ile beraber döküm oranlarını hesaplayacak.
Hesaplama metodu 2018 Brew Şampiyonunun tarifinden esinlenerek yapılmıştır.
Hario V60 Immersion Method
Son düzenleme: