• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hario Mini Slim Plus VS Sözen El Değirmeni

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan saltahmet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

saltahmet

Üye
İsim
Ahmet
Daha fazla  
İsim
Ahmet
Kendisine kahve yapmaya çalışan bir öğrenciyim. Bütçe ayıracak pek durumum yok. Fakat zaten dünyanın en iyi kahvesini yapmak gibi bir niyetim de yok. Elimdeki imkanlarla en iyi kahveyi içmek istiyorum. Bilgisi olan yardım edebilir mi?

İlk başta iyi kahve içmek için 30 tlye aldığım plastik ama son derece bence ideal olan v60 aparatı yeterli olacağını düşündüm. Kahve dünyasından az az kahve alıp öğütüp kahve yapıyordum. Ama bunun iyi olmadığını daha iyi yapmak için kahve öğütme değirmeni almam gerektiğini öğrendim.

Şimdilik sorum şu:

İkinci el hario mini plus mı alayım (350tl)
Sözen el değirmeni mi alayım (fiyatını bilmiyorum bilen varsa yazabilir.)

biri konik dişli değirmen diğerini unuttum. ikisi de farklı dişli olduğu için en iyi hangisi aynı derecede öğütür?

Filtre kahve yapılacağı için, sanırım Hario değirmen daha iyi olabilir. Sözen değirmeni Türk k. haricinde pek düşünmemek lazım.

2 hafta Mini Slim Plus kullandım, v60'da çok tıkanma yapıyordu.

Hario tıkanma yapıyor gerçektende. Ne kadar kalına giderseniz gidin yine de tıkanıyordu. O yüzden tavsiye etmem. Sözen tıkanma konusunda biraz daha iyi olabilir. Ama yine de ikinci elde o bütçelerde tercih edilebilir. Biraz modifikasyon ile daha homojen öğütüm gerçekleştirilebiliyor.

Peki sence homojen öğütüyor mu?
birde şu soruyu çok merak ediyorum: Acaba orta seviye öğütücü almak mı mantıklı yoksa öğütülmüş almak mı?
Seramik öğütücülü değirmenlerde homojenlik pek yok. Zaten kesmiyor, ufalayıp parçalıyor. Vakat Sözen değirmen tamamen sınıflama dışı ve Türk k. haricinde bir öğütüm için bence düşünülemez bile.
Ben kendi adıma 300-500 liraları bile seramik değirmene vermektense, öğütülmüş almayı tercih ederdim.
Kampta değirmen taşımamak için kahvelerimi moka pot ve french press seviyelerinde öğütüp birer demlemelik olarak buzdolabı poşetlerine sımsıkı paketleyip bağlarım. 10. günde bile gayet lezzetli kahveler içtiğimi hatırlıyorum. Elbette taze öğütüm gibi değil ama yine idare ediyor. Bence en belirleyici olan, iyi kahve kullanmak.

comandante 5k'dan fazla, molent en ucuzu pocket o da 1600 tl şu an ikinci el de düşmüyor düşse bile 1300- 1400 yaparlar onu da alamam. Sizlerin yorumu da sanırım hario vehaz sözen yerşne öğütülmüş al yönünde. Napalım artık yapacak bir şey yok öğrenci olarak öğütülmüş kahveye devam.

Bu değirmen de sizin işinizi görecektir. Güzel bi' pazarlıkla güzel bi' sahibi olabilirsiniz.

6 yıl Sözen kullanmış biri olarak benim naçizane tavsiyem, tamamen vakit ve keyif kaybı olduğu yönünde.

Yalnızca Türk Kahvesi öğütme amacına uygun şekilde çok eski tasarımları halen daha satılıyor olsaydı Türk Kahvesi için edinin diyebilirdim ama altta somunun itmesiyle ayar yapan mekanizma sonunda kendi kendini yiyerek stabilizasyonu bozan ve kahve tanelerinin iç kısmına metal parçaları atan, yetmiyor gibi elinizde de rezalet bir koku bırakıp kahve kokusunu bloklayan bir hale bürünüyor. Tamam milli markamız, iyi hoş, ama işleve bakmak lazım. Açıkçası bütçe ve bilinç geliştirmemiş yıllarıma ben üzülüyorum ve 15 senelik eski bir kahve içicisiyim.

Bütçenizi iyi bir değirmen ve iyi kahveler yönünde kullanırsanız, evde kumaştan süzdüğünüz kahve bile size bir damak referansı sunar. Son fiyatlar ne oldu pek bilmiyorum ama 300-400 tl'yi köşeye atmak daha makul bir yaklaşım.

6 yıl Sözen kullanmış biri olarak benim naçizane tavsiyem, tamamen vakit ve keyif kaybı olduğu yönünde.

Yalnızca Türk Kahvesi öğütme amacına uygun şekilde çok eski tasarımları halen daha satılıyor olsaydı Türk Kahvesi için edinin diyebilirdim ama altta somunun itmesiyle ayar yapan mekanizma sonunda kendi kendini yiyerek stabilizasyonu bozan ve kahve tanelerinin iç kısmına metal parçaları atan, yetmiyor gibi elinizde de rezalet bir koku bırakıp kahve kokusunu bloklayan bir hale bürünüyor. Tamam milli markamız, iyi hoş, ama işleve bakmak lazım. Açıkçası bütçe ve bilinç geliştirmemiş yıllarıma ben üzülüyorum ve 15 senelik eski bir kahve içicisiyim.

Bütçenizi iyi bir değirmen ve iyi kahveler yönünde kullanırsanız, evde kumaştan süzdüğünüz kahve bile size bir damak referansı sunar. Son fiyatlar ne oldu pek bilmiyorum ama 300-400 tl'yi köşeye atmak daha makul bir yaklaşım.
Sözen değirmen konusunda bir ilave yapayım.
Bu ürünü inceleme ve kahve öğütme fırsatım oldu. En ince ayarında evet Türk kahvesi yapılabilecek gibi bir öğütüm yapıyor ama değirmenin bir çok noktasında demirin demire sürtmesi söz konusu. Öğütücü bıçaklar zaten sürekli olarak birbirine sürtüyor, somunlu kısım alttan, mil de orta kısımda metale sürtüyor. Mili tutan rulman vb zaten söz konusu değil.
Fiktre kahve öğütümü için bile bazen bu ürünün tavsiye edildiğini şaşkınlıkla görüyorum. 100-150 liraya satılan Çin malı seramik dişli değirmenler bu üründen çok daha iyidir.

Seramik değirmeni 2 yıl kadar kullandım tat profillerini asla yakalayamiyorsunuz çünkü asla homojen öğütümüyor. Bazı taneler yarım mercimek büyüklüğünde bazıları toz zerresi kadar doğal olarak tıkanma oluyor. Bu durum bardakdaki tad profilini yerlere seriyor. Eski Sözen değirmenlerdende var elimde tam bir antika! Ogutumu nispeten dengeli homojen denebilir fakat öğütüm süresi çok uzun. Şuan timemore C3 kullanıyorum bundan sonrası comandante veya 1zpresso inşallah. Ben kafein almak için içiyorum kahveyi diyosan ve seramik değirmen alıcaksan hario muadilleri olan değirmenlerde iş görür

Seramik almayın ya, amazonda, aliexpresste uygun fiyata çelik bıçaklılar var geçen link atıldı diye hatırlıyorum 600 700 tl bandında bir fiyatı vardı, sözen de olabilir ama upgrade gerekebilir, bıçakları bileyip, somun ekleyip falan öğütümü iyileştirenler vardı hatırladığım kadarıyla, öğütülmüş hemen bayatlıyor, alcaksanız 3 taksitle falan çelik bıçaklı değirmen alın parça parça gidince para o kadar koymuyor 😂

comandante 5k'dan fazla, molent en ucuzu pocket o da 1600 tl şu an ikinci el de düşmüyor düşse bile 1300- 1400 yaparlar onu da alamam. Sizlerin yorumu da sanırım hario vehaz sözen yerşne öğütülmüş al yönünde. Napalım artık yapacak bir şey yok öğrenci olarak öğütülmüş kahveye devam.
Ek43 dışında dandik öğütücüler olan firmalarda öğütüm yaptırmayın 100 gr lık öğütüm yaptırın 1 hafta bile ömrü olmaz çünki kahvenin… Çelik burr değirmen olmadıkça çok tıkanma oluyor… 2. El time more c2 alınabilir biraz para biriktirin. Tartı ve go snick şart v 60 için. Öğrenci için pahalı bir zevk v60 ülkemizde😉

Ben sözeni öneririm. Mil, somun, topaç vs modifiye de edebilirseniz on numara olur. Ben de ilk öyle başladım. Buradaki çoğu insan hatta öyle başladı. 10 sene önce cmd, 1zpresso vs mi vardı. Arkadaşların söylediği doğru, kesinlikle yetersiz değirmenler ama başlangıç değirmeni olarak alıyorsunuz sonuçta. Düzgün denilebilecek alt segment değirmenler (c2-3, molent vs) 2. Elleri 1000 tl üzerine çıkmış durumda. Evet imkan varsa iyi olur ama imkan yoksa da zorlamayın bence ilk etapta. Sözen ile de güzel kahveler içtim, hatta inanın espressolar bile içtim. Giriş ekipmanı olarak düşünüp deneyin bence. Gidişatınıza, kahveye olan ilginize göre ekipmanlarınızı geliştirirsiniz. Hatta 2. El modifiyeli sözen ilanı açın bence, belki satan olur. Böylece hem görece daha iyi bir değirmen olur hem de daha uygun fiyata olur

C2 Max var bende o bile eh işte… sözenle olmaz bu iş üretilme amacı Farklı. Modifiye etmekte şahine Tempra motoru takıp alttan dağılmasın siye kafes yapmak gibi birşey. Homojen bir öğütüm olacağını pek zannetmiyorum. Mekanizma çok Farklı sürtünme çok fazla.

Merhabalar, 2018 Aralık ayından beri Sözen büyük boy el değirmeni kullanıyorum. Değirmeni aldığım zaman bu forum daha kurulmamıştı. Ben de Kahveler.net'ten bu değirmenle ilgili her şeyi okuyup öyle satın almıştım. Burada bilgilendirici yazı göremeyince işe koyulayım dedim. Hadi başlayalım.

1- Kim bu Sözen?
Sözen değirmenleri ün salmış değirmenlerdir, ülkenin her bir tarafında evlerin vitrinlerinde rast gelebilirsiniz. Hatta bazı yaşlı aile fertlerinizin evinde paslanmaya bırakılmış birkaç tane bile olabilir. Türk kahvesi çekmek için tasarlanmışlardır. Konik yapılı bir burr'e (maalesef tam türkçe karşılığı yok ama kesici dişli de diyebiliriz) sahiptir. Bir usta ve çıraklarıyla İstanbul Eminönü'nde mütevazı bir dükkanda tornada (el yapımı) üretilmektedir. Tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız şuraya iki video attırıyorum oradan izlersiniz.​
tık tık -> Cep Hikayeleri
tık tık -> TRT Röportajı

2- Sen nereden, nasıl satın aldın?
Ben Eminönü'ndeki dükkandan Hikmet Sözen Usta'dan satın aldım. Kendisinden değirmeni alırken birkaç şaka dahi yaptı ama dışarıdan asık suratlı biri olarak gözüküyor, bazıları bu olaya takılmış yani yaşlılık halidir efendim hangi yaşlı biraz huysuz değil ki :D . Bu arada fiyatlarla ilgili olarak şunu belirtmek istiyorum; internetten baktığımda kargo dahil 120TL olarak gösteriyordu, ben dükkandan 80TL'ye en büyük boyunu satın aldım (Fiyatlar 2018’e ait, farkı anlatmak için yazdım). İnternet satıcıları pek insaflı değil haberiniz olsun.​

3- Değirmenin genel özelliklerini bir söylesene yiğidim!
  • El yapımı bir değirmen,
  • Burr'leri (kesici dişlileri) konik yapılı,
  • Değirmenin gövdesi pirinç ve çinko alaşımınından oluşuyor,
  • Değirmen çevirme koluyla da beraber 537 gram ağırlığında,
  • Haznesine bir seferde 30 gram kahveyi rahatlıkla alabiliyor.
4- Değirmenin artıları neler?
  • Türk kahvesi inceliğine yaklaşabilen en ucuz metal burr’lü değirmen,
  • Bakımını ve temizliğini düzenli yaparsanız evladiyelik bir değirmen,
  • Kahve hobisine başlamak isteyenler için plastik veyahut seramik burr'lü değirmenlere göre çok daha iyi bir başlangıç.
5- Değirmenin eksileri nelerdir?
Küçük not: Hey, sen! Şimdi sayacağım eksiler yüzünden hemen sinirlenme, biliyorsun ki bunlar acı gerçekler. :'(

-Tutarlı öğütüm aralığının çok dar olması,
Her ne kadar da türk kahvesi, espresso, filtre kahve, french press ya da cold brew öğütümü dahi yapabildiği söylense de bu kesinlikle yanlış bir söylem. Bu değirmende tutarlı bir öğütüm yapmak istiyorsanız sadece Türk kahvesi ayarında (vida tam kapalı veyahut birazcık gevşek) öğütmeniz gerekiyor. Neden mi? Çünkü diğer kahve demleme yöntemleri için öğütüm boyutunu kalınlaştırdığınızda birbirinin aynısı olmayan parçaların sayısı artmaya başlıyor (çok ince parçalar ve tozlar kahvenizi acılaştırır, büyük parçalar da kahvenizi ekşitir). Eğer bu değirmende french press içmek isterseniz hem acı hem de ekşi bir kahveyle karşılaşıyorsunuz hahahaha. Hakikaten şaka gibi, normalde sadece acı veya sadece çok ekşi olması beklenirken böyle bir sonuç çıkmasının sebebiyse bu değirmenin öğütürken aşırı toz çıkartması.​

-Kalın öğütümlerde toz üretmesi,
Çok ince parçalar ve tozlar kahvenizi acılaştırır

-Her değirmenin farklı bir ayar aralığının olması,
Bu değirmenler el yapımı (burr'leri dahil), makine hassasiyeti beklemek çok doğru olmaz bu yüzden her değirmenin kendine özel huyu suyu var. İnternete bakıyorsunuz biri bir ayar önermiş ve sizin değirmende bu ayar ya çok kalın ya da çok ince geliyor. Bir de bu değirmenle bir gün Türk kahvesi bir gün v60 demleyeceğim diyorsanız size geçmiş olsun çünkü bu değirmenin ayarı vida somun sistemiyle yapılıyor yani kademe veya adım diye bir şey yok. Her demlemede tekrar doğru ayarı bulmak zorunda kalıyorsun. O ayar da genelde derece veya tur cinsinden veriliyor ama çok itibar etmemek lazım çünkü her değirmen farklı.​

-Elde koku yapıyor,
Bu değirmeni kulananlar genelde ya değirmeni kumaşla kaplarlar ya da kılıf takarlar çünkü tek kişilik türk kahvesi öğütümlerinde bile elinizin teriyle metal etkileşime giriyor ve pis bir metal para kokusuyla gününüze devam ediyorsunuz. Kılıf kullanın veya kumaşla kaplayın.​

-Sabit olması gereken değirmen mili gözle görülebilir şekilde yalpalıyor,
Bu yalpalama bize homojen olmayan öğütümler veriyor.​

6- Sonuç, Kişisel Görüşler
Sözen el değirmeni Türk kahvesi için çok uygun bir değirmen ve başlangıç değirmenidir. Hazır almışken diğer yöntemleri de denemeye insanı yöneltir ama türk kahvesi dışında iyi bir fincanı bununla yakalamak çok da mümkün değildir. Yeni başlayan arkadaşları acaba sorun bende mi diye düşündürmeye zorlar. Bu hobiye yeni başlayanlar; su mu sertti, kahveyi mi kötü kavurmuşlar derken iyi bir fincana ulaşmayı engelleyen asıl sorunun değirmen olduğuna sonradan ulaşır. Yeni başlayanlar ve evde kahve öğütme işine girmek isteyenler için daha iyi bir değirmen (timemore, molent, comandante, kinu) almak için beklerken kullanabilecekleri ilk göz ağrısı olarak önerebilirim ama onlara türk kahvesi dışında iyi fincanlar demleyebilmeyi garanti edemiyorum.​

Geri