• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hangi ekipman ve deneyebileceğim yer

ontheotherhand

Barista
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
Değirmen
Comandante C40 Chocolate Fineline MK4, DF64 v4
Ekipmanlar
Aeropress, Chemex 3 cup, Clever dripper, dijital termometre, French Press, Hario v60 02, Kalita Wave 185, Origami Air S, Timemore Fish 800ml Isı Ayarlı Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Ataşehir
Evde yaptığım demlemelerde,
  • v60 ile temiz bir fincan ve tadım notlarına yakın aromalar
  • Metal filtreli Chemex ile temize yakın fakat dipte hafif tortulu fincan
  • French Press ile de dipte tortulu fincan
çıkarıyorum. Genel olarak tadı sert olmayan, içimi yumuşak, tercihen aromatik fakat su gibi de gövdesiz olmayan çıktıları seviyorum. v60'la demleme yapmak güzel ama hem her seferinde kocaman bir filtre kağıdının çöpe gitmesini çevresel olarak zarar gördüğümden hem de vaktim olmadığında daha az kompleks yöntemlerle demleme yapmak istediğimde metal filtreli Chemex veya French Press'le demleme yapıyorum, lakin tortular kısmen rahatsız edici oluyor.

Aslında evde sürekli yaptığım filtre kahveye alternatif olarak latte tarzı içecekler yapmak istiyorum, bunun için baz oluşturabilir miyim diye arkadaşımın Moka Pot'unu denedim, sonuç idare eder ama çok da lezzetli değildi. Bu sebeple yeni bir ekipman arayışına geçtim. Aeropress, Delter ve Moka Pot'tan bir tanesini almayı düşünüyorum. Araştırdığım kadarıyla,
  • Aeropress; temizlenmesi çok kolay, çok portatif, French Press tarzı bir çıktı veriyor. Bununla yapılan fincanda ne kadar tortu oluşuyor, hiçbir yerde bulamadım, o yüzden kararsız kaldım. French Press yapıp v60 filtreden geçirip içsem benzer bir sonuç mu elde ederim? Ona göre satın alma kararı verebilirim.
  • Delter Press; temizliği zor, o-ring kısmı çabuk hasar görüyor diyen de var, sorun olmuyor diyen de. Çıktısı v60 gibiymiş, o yüzden elimde v60 varken bunu almam ne kadar mantıklı olur bilemiyorum. Aslında çalışma mantığı olarak çok güzel geldi fakat gövdesi zayıf çıktı verdiğini okudum, ne kadar doğru?
  • Moka Pot; açıkçası kullanması çok kolay ama bunun çıktısı ile güzel bir espresso bazlı içecek (latte vs) yapamayacaksam satın almayı düşünmüyorum. Espresso çıkmayacağını biliyorum ama evde kabul edilebilir bir espresso bazlı içecek yapabilir miyim?
Son olarak da, Aeropress ve Delter'ı İstanbul'da deneyebileceğim (ekipmanı değil, demlenmiş kahvesini) bir kahveci var mı? Aradaki farkı anlamak için kahve içmeye gitmek istiyorum.

Diğer ikiliyi bilmem ama Moka Pot için cevabım espresso'ya yakınlık arıyorsanız yanlış tercih olacağı yönünde. Kendine has bir tadı var ve espresso ile pek alakası yok. Ama süt katkılı içeceklerde bence çok verimli, o ayrı.

Kanyon'da Coffeesapiens ve Kronotrop'ta denenebilir. Aeropress'i Kronotrop'ta denedim, Delter'ı da Coffeesapiens'te gördüm, hazırlayabiliyorlar.

Delter beni gövde yönünden tatmin etmemişti ve hem demleme hem temizleme anlamında zahmetli gelmişti, o yüzden kendi tecrübeme dayanarak önermem.

Aeropress ise her zaman kullanılabilecek çok güzel ve sağlam bir ekipman. Eğer çok kişili demlemeyi de sık sık yapıyorsanız aeropress yerine Clever da alınabilir. Ben aeropress'de Delter filtrelerini kullanıyorum, tortu sıfır ve tat orjinal filtrelere göre daha temiz. Delter filtreleri yıkanarak defalarca kez kullanılabiliyor.

Aeropress'in filtresi daha küçük ve tekrar da kullanılabilir. Bu sebeple size daha uygun olabilir. Kâğıt filtre olduğu için tortu kalmıyor. Mokapot sek içimde bence güzel değil ve biraz tortulu ama sütlü içeceklerle idare edebiliyor. Delterpress denemedim ama bu ekipmanı alıp da satmayan görmedim herhalde, kim kullanıyor meçhul. Yine kocaman bir kağıt gidiyor ama bu üçündense tavsiyem olan Clever ile hazırlaması ve sonuç alması diğerlerine göre daha kolay, bazen V60'tan bile daha aromatik.

Metal filtre alın v60 demleyin
Aslında bunu düşünmüştüm fakat Chemex metal filtrede tortu oluştuğu için v60'da da metal filtre ile istediğim temiz sonucu alamamaktan endişe ediyorum.

İstanbul’daki bir kahveci ( mesleğe yıllarını vermiş birisine benziyordu) bana metal kahve filtresinin çok iyi iş göreceğeini -ama her metal filtre değil sanıyorum özel kaliteli bir metal fitre varmış- Hatta kağıttan daha iyi sonuç alacağını söylemişti isterseniz arayıp fikir alabilirsiniz Dripcoffst coffee

Moka pot kullandıkça daha çok sevdiğim bir ekipman oldu, başta sadece sütlü içeceklere kullanırım düşüncesiyle almıştım ama sade olarak da güzel çıktılar veriyor. Ama tortu istemediğinizi belirtmişsiniz, ben hafif bir tortu görüyorum bardağın dibinde. Tahminim metal filtre kullanan her ekipman tortu bırakacaktır.
Kumaş V60 filtresi denediniz mi, tekrar kullanılabilmesi çok güzel ve daha gövdeli fincanlar çıkıyor. Kağıt filtreden çok kullanıyorum diyebilirim.

Mokapot ile tortu sorununu aşmak için kahveyi biraz daha iri çekmek yeterli olacaktır. Kaliteli bir değirmen kullandığınızı varsayarak...

Eğer çok kişili demlemeyi de sık sık yapıyorsanız aeropress yerine Clever da alınabilir. Ben aeropress'de Delter filtrelerini kullanıyorum, tortu sıfır ve tat orjinal filtrelere göre daha temiz. Delter filtreleri yıkanarak defalarca kez kullanılabiliyor.
Çoğunlukla tek kişilik, bazen 2 kişilik demleme yapıyorum. Delter filtre ile tortusuz bir sonuç alındığını bilmem iyi oldu.

Yine kocaman bir kağıt gidiyor ama bu üçündense tavsiyem olan Clever ile hazırlaması ve sonuç alması diğerlerine göre daha kolay, bazen V60'tan bile daha aromatik.
Bu sanırım Hario Immersion dripper ile aynı mantık. Hario'dan üstün bir yanı var mı? Sorma sebebim, Hario istenirse düz v60, istenirse de immersion kullanılabileceği için elimdeki v60'ın yerine ona geçmem çeşitlilik açısından daha iyi olabilir.

Hatta kağıttan daha iyi sonuç alacağını söylemişti isterseniz arayıp fikir alabilirsiniz Dripcoffst coffee
Araştıracağım, teşekkürler.

Kumaş V60 filtresi denediniz mi, tekrar kullanılabilmesi çok güzel ve daha gövdeli fincanlar çıkıyor. Kağıt filtreden çok kullanıyorum diyebilirim.
Kumaş filtreden haberim yoktu. Deneyimlerinize göre temizlemesi kolay mı, başka çekirdeğe geçtiğinizde eski kahveden tat/koku kalıyor mu, sadece suyla mı temizliyorsunuz?

Mokapot ile tortu sorununu aşmak için kahveyi biraz daha iri çekmek yeterli olacaktır. Kaliteli bir değirmen kullandığınızı varsayarak...
Kalın çekmeyi denedim, o zaman çıkan sonuç lezzet olarak hoşuma gitmedi. Sanırım kalın öğütümde basınç ve bu sebeple lezzet düşüyor.

Yeni ekipman arayış amacınız tam olrak nedir? Filtreye alternatif latte tarzı içecekler için baz oluşturmak ise 3 seçenekten en uygunu moka pot.
Saydığınız ekipmanlardan -demleme yönteminden bağımsız olarak- aeropress ve delter press taşınabirlik yönünden çok faydalılar. 1 haftalık tatilimde yanımda termos, öğütücü ve delter ile çok güzel kahveler demledim. En güzel yanları tartı, kuğu boyun vs ekipman ihtiyacı olmaması.
Demleme yöntemlerine gelirsek, aeropress immersion yöntemi ile yapılan bir demleme, ancak biraz basınç etkisi var.
Delter ise percolation yöntemi, v60’a yakın sonuçlar verecektir.
Moka pot ise tamamen farklı bir olay. Espressoya yakın bir sonuç verecektir.
yukarıda da dediğim gibi yeni ekipman arama sebebiniz nedir? Buna göre bir tercihte bulunabilirsiniz.

AeroPress metal filtreler kadar olmasa da tortu bırakıyor ama ben o tortuyu bile son yudumla içebiliyorum. Tortu oluyor diyince öyle FP gibi anlaşılmasın. Ancak filtresi kalın delikli olduğu için daha çamurlu bardaklar çıkarıyor.

Şeffaf bardağa aynı kahveyi bir v60 bir de Aero ile demlerseniz demek istediğim net anlaşılır.

Ha bu kötülüyorum anlamında anlaşılmasın sakın, AeroPress müthiş bir demleme aleti ve anlattıklarınızdan yola çıkarak kesinlikle en doğru tercih olacak sizin için. En iyi demlenmiş v60 en iyi demlenmiş AeroPress'ten daha parlak ve güzel bir bardak olacaktır ama ortalamaya vurulduğunda Aero daha rahat, keyifli ve çevreye daha az zararlı (üretimde kullanılan malzemeleri değil de kullanım sırasında çıkan atıklar üzerinden) bir kullanım sağlayacaktır.

Benzer bir duyarlılığı paylaşmakla birlikte, etten sonra en çok karbon ayak izi olan ürün kahve, o nedenle filtreye takılmaktan ziyade genel tüketimimi azaltma tarafına yöneldim ben.

Kumaş filtreden haberim yoktu. Deneyimlerinize göre temizlemesi kolay mı, başka çekirdeğe geçtiğinizde eski kahveden tat/koku kalıyor mu, sadece suyla mı temizliyorsunuz?
Demlenme bittiği anda kahve tortusunu atıp kumaşı sudan geçirip zipli bir poşette buzlukta saklıyorum, su dolu bir kapta buzdolabında da saklanabilir. Dışarıda ıslak bırakılmamalı bu yüzden hemen temizlemek gerekiyor, tabi kağıt filtreye göre daha uğraştırıcı. Temizlik olarak arada bir kaynatmak yetecektir diye düşünüyorum ama belli sıklıkta deterjanla da temizlenebilir. Ben tercih etmiyorum, deterjan kalıntısı kalabilir gibi geliyor.
Garip, istenmeyen bir tat veya kokuyla karşılaşmadım şimdiye kadar.
Kumaş filtrelerle ilgili James Hoffmann'ın bir videosu var göz atabilirsiniz, temizlik konusuna da değiniyor. Linkini bırakıyorum.

Delter Press benim çok severek kullandığım bir ekipman , okuduğum eleştirilerin hiçbirini yaşamadım . Çok kolay temizleyebiliyorum (10-15 sn). O ring yerine çok kolay oturabiliyor tekrar. Tadım notalarını en kolay alabildiğim bir ekipman . Çok memnunum.

Bugün bir kafede Aeropress içtim fakat metal filtre kullandıkları için bardağın tortuluydu ve French Press tarzı bir tat vardı. Umarım kağıt filtre ile bu tarz bir tat profili oluşmuyordur.

French Press benzeri bir tat almanız normal aslında, ana demleme prensibi aynı.
Metal filtre biraz daha fazla tortu geçirebiliyor, ama kağıt da bir miktar geçiriyor.
Yine de ben yıllarca mutlu mesut kullandım Aeropress'i, hatta V60 deneyene kadar gayet temiz, tortusuz geliyordu fincanlar bana.

Bugün bir kafede Aeropress içtim fakat metal filtre kullandıkları için bardağın tortuluydu ve French Press tarzı bir tat vardı. Umarım kağıt filtre ile bu tarz bir tat profili oluşmuyordur.
Evde kullanacağınız değirmen de önemli tortuda. Ama demleme şekli de önemli, hem metal filtre olması, hem de demlerken press işlemi sırasında fazla güç uygulamak da tortu geçmesine sebep olur.

Mokapottada kağıt filtre kullanılabilir. Ancak çok önce çekilirse kahve basınç yüzünden sorun olabilir.
Ben V60 ayarında öğütülmüş kahve ile V60 filtresini keserek demleme yapıyorum. Tortusuz güzel bir kahve çıkıyor ama bu her mokapotta uygulanamayabilir. Dikkatli olmakta fayda var

Geri