• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hacı Artin - Osmanlı El Değirmeni

kahveanalisti

Üye
Editör
Daha fazla  
Espresso Makinesi
Rocket Cinquantotto
Değirmen
Eureka Mignon Specialita-Ode Brew Grinder- Comandante C40 MK3
Ekipmanlar
V60-Breville Sage Precision Brewer-Syphon-Aeropress-Nanopresso-Kompresso-Kruve Elek-Kruve Bardak-Acaia Pearl S-Felicita-Fellow Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çankaya
Ermeni asıllı Osmanlı zamanında kahve değirmeni yapan biri. Tam adı: Hacı Artin Movsesyan'dır. Pirinçten yapılan bu değirmenler gerek yurtiçi gerek yurtdışında antika kategorisi altında satılmaktadırlar. Değirmenin üstüne sanırım elle çakılmış Hacı Artin yazısı bulunmaktadır. Uzun yıllar Uzun Çarşı no:282'de İstanbul'da ürünlerini yapıp satmış. 1930'larda yapıldığı varsayılıyor bu değirmenleri.

Araştırmama rağmen çok dar bir bilgi var internette. Açıkçası alıp incelemeyi düşünüyorum değirmeni. Antika olarak piyasada 300-500 arasında fiyatlarda satılıyor. Bu eski Osmanlı Değirmeni ve Üreticisi hakkında farklı bilgisi olanlar paylaşırsa bu başlık altında sevinirim.

Ekli dosyalar

• hacı artin el değirmeni.jpg
    hacı artin el değirmeni.jpg
    5.4 KB · Görüntüleme: 241
  • p1170323_min.jpg
    p1170323_min.jpg
    12.5 KB · Görüntüleme: 204
  • hacıartin.png
    hacıartin.png
    640.6 KB · Görüntüleme: 206
Sözenin Ustası olabilir, sözen almaya gidersem sorarım muhakkak bilgileri vardır

Ermeni asıllı Osmanlı zamanında kahve değirmeni yapan biri. Tam adı: Hacı Artin Movsesyan'dır. Pirinçten yapılan bu değirmenler gerek yurtiçi gerek yurtdışında antika kategorisi altında satılmaktadırlar. Değirmenin üstüne sanırım elle çakılmış Hacı Artin yazısı bulunmaktadır. Uzun yıllar Uzun Çarşı no:282'de İstanbul'da ürünlerini yapıp satmış. 1930'larda yapıldığı varsayılıyor bu değirmenleri.

Araştırmama rağmen çok dar bir bilgi var internette. Açıkçası alıp incelemeyi düşünüyorum değirmeni. Antika olarak piyasada 300-500 arasında fiyatlarda satılıyor. Bu eski Osmanlı Değirmeni ve Üreticisi hakkında farklı bilgisi olanlar paylaşırsa bu başlık altında sevinirim.
Acaba Eski Ortaklarından biri felan olabilir mi Sözenin hiç bilgi olmaması ilginç.

bu tarz değirmenleri yapan tek firma sözen değil. mesela bende de bir tane nuri şengül kantarcılar var aile yadigarı. sözen dışında hepsi kapanmış durumda malesef.

bu tarz değirmenleri yapan tek firma sözen değil. mesela bende de bir tane nuri şengül kantarcılar var aile yadigarı. sözen dışında hepsi kapanmış durumda malesef.

Bende de annemin anneannesinden kalma bir Nuri Şengül yapımı değirmen vardı. Senelerdir duruyordu evde. 1 buçuk ay kadar önce Sözen değirmenimi bakımını ve ayarını yaptırmak için Sözen'in Eminönü'ndeki yerine götürdüm.

Giderken yanıma Nuri Şengül yapımı değirmeni de aldım ve Sözen'deki genç arkadaşa gösterdim değirmeni. Nuri Şengül bundan 20 sene önce vefat etmiş. Sözen'lerin de dükkân komşusuymuş zamanında. Oradaki arkadaş Nuri Şengül'ün dedesinin arkadaşı olduğunu söyledi ve değirmeni elden geçirebileceğini söyledi.

Birkaç saat sonra değirmeni almaya gittiğimde gözlerime inanamadım, o neredeyse 70-80 yıllık olan (belki de daha eski) değirmen gitmiş, yerine yepyeni bir değirmen gelmişti. İç akşamında zamana bağlı oluşan aşınmalar ve kahve yağları tam çözülemedi ama yeniden işler hale geldi değirmen.

Klik ayarı ya da tur falan yok tabi bu değirmende. Tek ayar var, onunla da Türk kahvesi çekebiliyor. Ama onu da muhteşem yapıyor... 😊

Bende de annemin anneannesinden kalma bir Nuri Şengül yapımı değirmen vardı. Senelerdir duruyordu evde. 1 buçuk ay kadar önce Sözen değirmenimi bakımını ve ayarını yaptırmak için Sözen'in Eminönü'ndeki yerine götürdüm.

Giderken yanıma Nuri Şengül yapımı değirmeni de aldım ve Sözen'deki genç arkadaşa gösterdim değirmeni. Nuri Şengül bundan 20 sene önce vefat etmiş. Sözen'lerin de dükkân komşusuymuş zamanında. Oradaki arkadaş Nuri Şengül'ün dedesinin arkadaşı olduğunu söyledi ve değirmeni elden geçirebileceğini söyledi.

Birkaç saat sonra değirmeni almaya gittiğimde gözlerime inanamadım, o neredeyse 70-80 yıllık olan (belki de daha eski) değirmen gitmiş, yerine yepyeni bir değirmen gelmişti. İç akşamında zamana bağlı oluşan aşınmalar ve kahve yağları tam çözülemedi ama yeniden işler hale geldi değirmen.

Klik ayarı ya da tur falan yok tabi bu değirmende. Tek ayar var, onunla da Türk kahvesi çekebiliyor. Ama onu da muhteşem yapıyor... 😊

aynısını ben de yapmıştım. sağolsun hikmet usta yardımcı olmuştu :)

Bende garanti 1 var. Durumu nedir

Ekli dosyalar

• 4BB1EBAC-8E6F-43CA-BCFF-3979D563807D.jpeg
    4BB1EBAC-8E6F-43CA-BCFF-3979D563807D.jpeg
    117.6 KB · Görüntüleme: 149
Bir dostum hediye etti, antika değeri taşıyor mu bilmiyorum ama elden geçirince ilk günkü gibi görünüm kazandı... Kalibre edilir oluşu en mükemmel özelliği... Farklı boyutlarda öğütüm yaptım ve çok tutarli sonuçlar aldım... Bendeki 8 numara...

Geri