• Ocak Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Türk Kahvesi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan mySİZ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mySİZ

Üye
Merhaba arkadaşlar..
Kadim ve ilk denebilecek bir kahve demleme usulünün sahibiyiz ancak yaşanan çeşitli sebeplerden ötürü küçümsenen bir demleme metoduna dönüşmüş bulunan Türk kahvesini hak ettiği görkemli yerine oturtmak adına, nitelikli kahve camiasında da yeni metodlar ve ekipmanlarla birlikte cezbedici bir şekilde el sallayıp adeta yıkılmadım, buradayım diye nida eden geleneksel usulümüze omuz vermek, katkılar sağlamak, farklı kahveler, yöntemler, oranlar vs deneyerek paylaşabilmek adına, deneyimlerimizle zenginleştireceğimiz bir sayfamız olsun istedim.

Gayet sade ve mütevazı (ve dahi ekonomik) bir demleme yönteminden bahsediyorum Türk kahvesi derken. Yabancı kelimelerle süslü, sürekli artan çeşitlilikte ekipmanlara yetişmenin görece zor olduğu, alımdan alıma koşturduğumuz :))) espresso ve filtre kahve dünyasının karşısına konumlandırmak (nihayetinde içilen şey kahve) değil niyetim zaten. Belki daha ziyade kültürel bir değerimize sahip çıkmak, ondan yüksünmemek, hatta v60'a taş çıkartan, espressoyla atışan Türk kahvesine dikkatleri çekmek derdinde olarak, aktif, bol deneyimli bir başlık arzuladım. Elimden geldiğince, vaktim el verdikçe de başlık altına deneyimlerimi paylaşacağım.

Espressoyla filtre kahve arasında bir yerde durduğunu düşündüğüm Türk kahvesi, aromaların en belirgin şekilde açığa çıktığını söyleyebileceğim bir demleme metodu. Bunu son zamanlarda daha fazla tecrübe ederek gördüğümü söylemeliyim. Filtrede beğenmediğim bir kahveyi Türk kahvesinde beğendiğim çok olmuştur. Hele ki Soy gibi bir cezveyle nitelikli bir çekirdeği kötü demlemekte zorlandığımı dahi söyleyebilirim. (Lütfen reklam olarak algılanmasın) İyi çekirdek, 1,5 cm çeper kalınlığı olan gümüş kaplama bir cezve, upgrade edilmiş bir su, eşit ve dengeli ateş sağlayan mini bir ocak varsa elinizde; artık su sıcaklığı, kahve-su oranı, öğütüm kalınlığı eşliğinde geniş bir çerçevede müthiş demleme deneyimleri sizleri bekliyor olacak.

Bu müstakil başlık altında deneyimlediğimiz çekirdek ve TK tariflerimizi paylaşalım ve büyük bir arşiv olsun, ne dersiniz? Öyleyse tüm nitelikli kahveseverleri başlık altına davet ediyorum. Kalın cidarlı cezvelerden son bir kaç ay içerisinde kulüpten epey alan oldu ve bu başlığın altı şenlensin artık diyorum :)

Türk kahvesine pozitif bir ayrımcılık borcumuzun olduğu düşüncesiyle, daha iyi yerlere ulaşmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor ve günün ilk kahvesini paylaşıyorum:
 
Son düzenleme:
Kavurucu: CleanCup
Kahve: Etiyopya Limu Organik
Öğütüm: Comandante 8 klik
Su: Upgrade edilmiş Pınar Madran (110 ppm)
Oran: 1/10
Su başlangıç sıcaklığı: 70 derece
Süre: 2.00
Aromalar: çiçeksi, yasemin, şekerli limon, ardıç, üzüm


Öncelikle bu çekirdek kavrum olarak ideal Türk kahvesi için, @batugen güzel iş çıkarmış bence. Ortaya çok yakın bir kavrumu var. Soy cezvede demlediğim bu organik çekirdek v60 performansından daha iyi sonuç verdi, asidite ve gövde daha dengeli oldu. Aromalardaki limon Türk kahvesi için ilk anda insana sıcak gibi gelmese de demlediğimde yanıldım çünkü gerçekten tatlı limon net olarak alınıyor gayet dengeli bir şekilde. çiçeksi ve üzüm notalarını da aldığımı söylemeliyim ancak yasemin ve ardıç alamadım, açıkçası nasıl bir tat oldukları hakkında fikrim de yok zaten :) Kremamsı bir hissiyatla akıyor aşağı, ben gayet beğendim çekirdeği.

Çift öğütüm yaptım çünkü chaffları ayıklamak için kalın çektim önce (kişisel olarak böyle daha iyi sonuç aldığımı düşünüyorum. Demlemenin 1. dakikasında cezveyi hafifçe iki üç tur sarsmadan çalkaladım ve demleme bitiminde cezveyi tezgaha hafifçe vurarak köpükteki büyük baloncukları patlattım, ardından fincanı 45 derecelik açıyla tutarak cezveyi boşalttım. İki ya da üç dakika bekleyerek telvenin çökmesini ve kahvenin içilebilir sıcaklığa gelmesini sağladım.
 

Ekli dosyalar

  • DSC_0134.JPG
    DSC_0134.JPG
    111 KB · Görüntüleme: 139
  • DSC_0138K.jpg
    DSC_0138K.jpg
    116.9 KB · Görüntüleme: 96
Son düzenleme:
Kavurucu: İncommon
Kahve: Ruanda, Nyabumera
Öğütüm: Comandante 10 klik
Su: Upgrade edilmiş Pınar Madran (100 ppm)
Oran: 1/10
Su başlangıç sıcaklığı: 70 derece
Süre: 2.00
Aromalar: Pomelo, gül, esmer şeker

Filtrede de çok başarılı olan bu çekirdek gayet dengeli kavrulmuş. Çekirdeği öğüttüğümde gül kokusu şaşırtıcı bir şekilde belirgindi. Kesinlikle V60'dan daha net bir şekilde gül ve şeker tatlılığı aldım. Narenciyemsi bir aroma da eşlik ediyor buna ama Pomelo lügatimde ve de damağımda karşılığı olmayan bir nota :) Lezzetli bir fincan. Bir El Boqueron değil ama tatminkâr. Her türlü gideri olan bir çekirdek bana göre, tekrar alınacak türden..
Fotosunu da bırakalım:
 

Ekli dosyalar

  • DSC_0141K.jpg
    DSC_0141K.jpg
    104 KB · Görüntüleme: 75
  • DSC_0142K.jpg
    DSC_0142K.jpg
    120.6 KB · Görüntüleme: 59
Kavurucu: Probador Colektiva
Kahve: Ruanda, Gishamwana Adası
Öğütüm: Comandante 10 klik
Su: Upgrade edilmiş Pınar Madran (100 ppm)
Oran: 1/10
Su başlangıç sıcaklığı: 70 derece
Süre: 2.00
Aromalar: Parlak narenciyeler, limon otu, bal tatlılığı

Bu çekirdeği filtrede daha çok beğendiğimi söylemeliyim ancak demlemeyi 15-20 erken bitirirsem ve suyun ppm'ini biraz düşürürsem daha iyi bir sonuç alabilirim diye de düşünüyorum. Ruanda Nyabumera ile aynı parametrelerde demleme yaptım kıyaslamak için fakat onun kadar iyi olmadı, kabul etmeliyim. Over Extract oldu biraz. İkinci bir demlemeyi hak ediyor, denemeye devam.
 

Ekli dosyalar

  • DSC_0145K.jpg
    DSC_0145K.jpg
    64.2 KB · Görüntüleme: 50
  • DSC_0146K.jpg
    DSC_0146K.jpg
    66.5 KB · Görüntüleme: 46
Kavurucu: CleanCup
Kahve: Peru, El Remanzo
Öğütüm: Comandante 7 çentik
Su: iyileştirilmiş Pınar Madran (105 ppm)
Oran: 1/10
Su başlangıç sıcaklığı: 75 derece
Süre: 1.45
Aromalar: portakal, kayısı, bademli kurabiye

Organik işlenmiş bu kahvede, gövde asiditeyi biraz baskılıyor, asidite dengeli sayılır. Kayısı portakala göre biraz da önde, en azından ben portakalı bariz alamadım fakat bademli kurabiye kısmında durum farklı, aldığım aroma; rahatsız etmeyecek düzeyde acımsıtrak bir bademli kurabiye. V60'da da aynı şekilde acımsıtrak bir bademli kurabiye aroması alınıyor ancak her iki demleme yöntemi de keyifli bir fincan vaadediyor. Ne kadar keyifli, orta üstü denebilecek bir seviyede bence, çok keyifli demek için daha karakteristik bir organik çekirdek gerek elbette.
 

Ekli dosyalar

  • DSC_0148K.jpg
    DSC_0148K.jpg
    168.7 KB · Görüntüleme: 41
  • DSC_0149K.jpg
    DSC_0149K.jpg
    118.5 KB · Görüntüleme: 56
Kavurucu: Surf Coffee Roastery
Kahve: Colombia El Paraiso Lot 3
Öğütüm: Niche 0
Su: Pınar Madran
Oran: 1/12
Su başlangıç sıcaklığı: 25 derece
Süre: -
Aromalar: çilek, pembe greyfurt

Henüz bakır cezvem olmadığından Arçelik telve ile demliyorum. Çilek aroması ve tatlılığı çok net alınıyor bu kahvede ama maalesef bu sonuncusuydu. Tekrar tedarik etmek istiyorum ama şimdilik zor görünüyor maalesef.

IMG-20201004-WA0010.jpeg
 
Kavurucu: Surf Coffee Roastery
Kahve: Colombia El Paraiso Lot 3
Öğütüm: Niche 0
Su: Pınar Madran
Oran: 1/12
Su başlangıç sıcaklığı: 25 derece
Süre: -
Aromalar: çilek, pembe greyfurt

Henüz bakır cezvem olmadığından Arçelik telve ile demliyorum. Çilek aroması ve tatlılığı çok net alınıyor bu kahvede ama maalesef bu sonuncusuydu. Tekrar tedarik etmek istiyorum ama şimdilik zor görünüyor maalesef.

Ekli dosyayı görüntüle 5004
Çok anlamam cezveden ama Pazar günü Karaca’da şöyle bir indirime rast geldim
 

Ekli dosyalar

  • C0D230EB-31D5-4535-A19E-01CD6DD2982F.jpeg
    C0D230EB-31D5-4535-A19E-01CD6DD2982F.jpeg
    189.6 KB · Görüntüleme: 144
Kavurucu: Muttley and Jack's
Kahve: Etiyopya, Koke (Washed)
Öğütüm: Comandante 10 çentik
Su: Pınar Madran
Oran: 1/10
Su başlangıç sıcaklığı: 75 derece
Süre: 1.50
Ekipman: Soy C1 Pro, Rekrow mini burner

İlk toplu yurtdışı alımından -Muttley and Jack's- ilk demlemem Türk kahvesi (Cezve) ile oldu. Yıkanmış bir Etiyopya ile de iyi bir TK fincanı çıkar mı sorusuna cevap olsun. Sıcakken yüksek olan asidite, soğudukça dengeli bir asiditeye dönüşüyor ve lezzet katlanarak artıyor. Baştan sona kadifemsi, kremamsı bir akıcılığa sahip. Katmanlı bir kahve, soğudukça gerçekten bunu daha iyi hissediyorsunuz, sıcakken hissetmek biraz zor tabii bu kahve özelinde.
Jack, ipeksi, püzürsüz ve zarif bir ağız hissi oluşturduğunu ve soğudukça keşfedilecek katmanların olduğunu yazmış, yaptım, tattım ve hak verdim :)
 

Ekli dosyalar

  • DSC_00156.jpg
    DSC_00156.jpg
    94.8 KB · Görüntüleme: 129
Kavurucu: Manhattan Coffee Roasters
Menşei: Colombia, El Tambo, Cauca,
Üretici: Diego Bermudez
İşlem: Termal şok anaerobic
Öğütüm: Comandante 8 ve 12 çentik
Su: İyileştirilmiş Pınar Madran (60 ppm)
Oran: 1/10
Su başlangıç sıcaklığı: 80 ve 60 derece
Süre: 1.35 ve 1.50
Ekipman: Soy C1G Pro, Rekrow mini ocak
Notalar: Türkish delight, raspberry, lychee

2020 bitmedi ancak benim için an itibariyle ve denediklerim içinde Türk kahvesinde yılın ilk üçü şu üç kahve oldu:
1. Gardelli, Colombia, La Cristalina
2. Manhattan, Colombia, Diego Bermudez
3. Probador Colektiva, Guatemala, El Boqueron

Hollanda'dan Manhattan Coffee Roasters'ın istisnai kategorisine koyduğu bu kahve benim için de öyle oldu. Bir kahveden Türk lokumu aroması alabileceğime ihtimal vermemiştim. Ancak paket açıldığında yeni açılmış taze lokum kokusu almamak işten değil. Çok dengeli bir asiditesi var hiç rahatsız etmeyen, gövde de hakeza. Sıcakken ahududu baskın (lychee tatmadım) soğumaya başladıkça ahududu aromalı taze lokum kendisini hissettiriyor. Bitiş (aftertaste) çok güzel ve uzun. Nitelikli bir kahveden bekleneni fazlasıyla veriyor. Farklı bir deneyim, hoş, leziz bir tat, tekrar demlemeye sevkedecek bir arzu bırakıyor bende. Bermudez belli ki işinde gayet iyi ve Manhattan da sağlam kavrumuyla bunu taçlandırmış..
Ne güzel şey şu kahve...

Ek: 2 farklı öğütüm boyutu ile iki farklı demleme yaptım, 8 çentik ile yaptığım bir tık daha iyiydi.
 

Ekli dosyalar

  • DSC_0183K.jpg
    DSC_0183K.jpg
    136.2 KB · Görüntüleme: 71
  • DSC_0190K.jpg
    DSC_0190K.jpg
    143.5 KB · Görüntüleme: 62
  • DSC_0192K.jpg
    DSC_0192K.jpg
    89.6 KB · Görüntüleme: 65
Son düzenleme:
Kavurucu: Manhattan Coffee Roasters
Menşei: Colombia, El Tambo, Cauca,
Üretici: Diego Bermudez
İşlem: Termal şok anaerobic
Öğütüm: Comandante 8 ve 12 çentik
Su: İyileştirilmiş Pınar Madran (60 ppm)
Oran: 1/10
Su başlangıç sıcaklığı: 80 ve 60 derece
Süre: 1.35 ve 1.50
Ekipman: Soy C1G Pro, Rekrow mini ocak
Notalar: Türkish delight, raspberry, lychee

2020 bitmedi ancak benim için an itibariyle ve denediklerim içinde Türk kahvesinde yılın ilk üçü şu üç kahve oldu:
1. Gardelli, Colombia, La Cristalina
2. Manhattan, Colombia, Diego Bermudez
3. Probador Colektiva, Guatemala, El Boqueron

Hollanda'dan Manhattan Coffee Roasters'ın istisnai kategorisine koyduğu bu kahve benim için de öyle oldu. Bir kahveden Türk lokumu aroması alabileceğime ihtimal vermemiştim. Ancak paket açıldığında yeni açılmış taze lokum kokusu almamak işten değil. Çok dengeli bir asiditesi var hiç rahatsız etmeyen, gövde de hakeza. Sıcakken ahududu baskın (lychee tatmadım) soğumaya başladıkça ahududu aromalı taze lokum kendisini hissettiriyor. Bitiş (aftertaste) çok güzel ve uzun. Nitelikli bir kahveden bekleneni fazlasıyla veriyor. Farklı bir deneyim, hoş, leziz bir tat, tekrar demlemeye sevkedecek bir arzu bırakıyor bende. Bermudez belli ki işinde gayet iyi ve Manhattan da sağlam kavrumuyla bunu taçlandırmış..
Ne güzel şey şu kahve...

Ek: 2 farklı öğütüm boyutu ile iki farklı demleme yaptım, 8 çentik ile yaptığım bir tık daha iyiydi.
muhtesem yorumlar muhtesem calismalar ve tesbitler ve bunlarin turk kahve metodu ile ve cezve ile yapiliyor olmasi harika :)
acayip hosuma gidiyor bunlari gormek tebrik ederim ..

ben herzaman soyluyorum cezve muhtesem bir coffe maker :)
ama digerleri daha zevkli cunku digerlerinde olan hatalari telafi etmek icin yaptigimiz ugraslar bize keyif veriyor ,,
kusurlari tesbit edip onarip kahveyi icilecek hale getirmek daha keyifli ,
cezve malasef bir cok kusuru kapattigi icin cok basit geliyor millete:)
 
Teşekkür ediyorum Mustafa bey :) Söylediklerinize katılıyorum. Özellikle çeperi kalın içi gümüş kaplama cezve ile Türk kahvesi çok lezzetli oluyor, diğer yöntemlere göre aromalar daha belirgin alınabiliyor. Belli ki diğer yöntemlerden daha fazla bir extraction söz konusu. Diğer yöntemlere nazaran çok daha köklü ve yaygın. Ancak ne yazık ki cezve ve yönteme dair bir küçümseme hali devam edip gidiyor. Umarız ki hak ettiği ilgiyi ve değeri görür. Bu başlık da aslında buna binaen açıldı.
 
Teşekkür ediyorum Mustafa bey :) Söylediklerinize katılıyorum. Özellikle çeperi kalın içi gümüş kaplama cezve ile Türk kahvesi çok lezzetli oluyor, diğer yöntemlere göre aromalar daha belirgin alınabiliyor. Belli ki diğer yöntemlerden daha fazla bir extraction söz konusu. Diğer yöntemlere nazaran çok daha köklü ve yaygın. Ancak ne yazık ki cezve ve yönteme dair bir küçümseme hali devam edip gidiyor. Umarız ki hak ettiği ilgiyi ve değeri görür. Bu başlık da aslında buna binaen açıldı.
bence daha cok boyle cezve vs x seklinde videolar cekmelisiniz ..x urunu kotulememk gibi degil ama cezvenin yapabildiklerini gostermek adina cok faydali olucaktir .
 
Kavurucu:Null
Kahve: Guetemala Mam Yıkanmış
Öğütüm: Timemore 9 Click
Su: Bozdoğan Madran
Oran: 15-150
Su başlangıç sıcaklığı: 70 derece
Süre: 2.10
Ekipman: Toker C3G
Notalar: Yoğun ve Gövdeli Klasik bir Guetemala'nın pek ötesine geçtigini söyleyemem :)
 

Ekli dosyalar

  • 20201027_141343.jpg
    20201027_141343.jpg
    110.6 KB · Görüntüleme: 68
Ben de evde yeni yeni Türk kahvesi yapmaya başladım. Birkaç sorum var. Kahveyi cezveye eklediğimizde su ile karıştırma süremiz ne olmalı ? Bir de cezveyi ocaktan ne zaman almalıyız su kaynamaya başladığında mı yoksa ilk baloncukları gördüğümüz zaman mı?
 
Null Burundi yandaro
Timemore 8 klik
Erikli
1:10
Su başlangıç sıcaklığı 30°
Türk kahvesinde asidite sevmeyen biri olarak yandaroyu bu yönteme yakıştıramadığımı söylemem gerek, bir de nispeten koyu bir kavrum olması da var
 
Zümrüt Karaca TegaTula
Profil: Omniroast
Doz: 16 gr
Su: Pürsu Uludağ 140 gr.
İlk sıcaklık: 70°
Değirmen: Cmd Red Clix 9 klik

Zümrüt hocamın bu kahvesinde önüne geçemediğim bir ekşimsilik var. Espresso, abaca filtre vs önüne geçemedim. Bir de Türk kahvesi denemek istedim. Oldukça da ince bir öğütüm yaptım fakat yine de bir ekşilik vardı.Keyfin önüne biraz geçmiş olsa da, iki fincanlık sohbette kendine yer etti. Bazen kahve kahvedir deyip geçmek gerekiyor, Tega Tula böyle dedirten bir deneyim sunuyor.
 
Null Burundi yandaro
Timemore 8 klik
Erikli
1:10
Su başlangıç sıcaklığı 30°
Türk kahvesinde asidite sevmeyen biri olarak yandaroyu bu yönteme yakıştıramadığımı söylemem gerek, bir de nispeten koyu bir kavrum olması da var
Yandaroyu Melodrip İle V60 Tavsiye ederim.
 
Ben de evde yeni yeni Türk kahvesi yapmaya başladım. Birkaç sorum var. Kahveyi cezveye eklediğimizde su ile karıştırma süremiz ne olmalı ? Bir de cezveyi ocaktan ne zaman almalıyız su kaynamaya başladığında mı yoksa ilk baloncukları gördüğümüz zaman mı?
Ben 3-4 Tur karıştırıyorum. Ocaktan Alırkende biraz kabarması lazım kahveye göre değişir bu kabarma yükseltisi ama ortalama 1.5-2 Parmak kadar kabardıgında diyebilirim. Ortası 5 yada 10 Kuruş gibi ufak kaldıgında yanlardan köpürüp ocaktan alıyorum.
 
Geri
Üst