jackjoker
Üye
- Konum
- Turkey
Daha fazla
- Ekipmanlar
- Delter Coffee Press, Aeropress, Comandante c40, V60, Konchero, Hario Tarti
Kahve: Colombia Suden Rume
Kavurma: Açık
Kavuran: @3coresroastery
Delter Coffee Press
Comandante 24 Klik
Demleme 200gr su
Kullanılan su: Buzdağı Ph: 7.1
15 gr kahve
Demleme sıcaklığı 93 derece
demleme 2:08
Daha önce denemediğim Sudan Rume kahvesini satın almadan önce denemek istedim. Kerem sağolsun kırmadı ve v60 da demledi. Daha öğütürken gelen koku o kadar belirgindi ki yaşamanız lazım.
Eve geldim ve bu sabah Delter da demledim. 24 klik ve 93 derece su ile. 15 gr da kahve kullandım.
Artık yeni tarifimde 15 gr kullanıyorum.
Sıcakken belirgin olan o vanilya soğudukça kendini göstermeye başlıyor. Peru ve Kenya kahvelerinde ki şurubumsu ifadenin tersi daha çok Ethiopya kahvelerini anımasatan bir bitiş söz konusu. Damakta uzun süreli kalıyor. Gerçekten kalıcı ve güzel bir kahve olmuş bu. Denemenizi isterim.
Kavurma: Açık
Kavuran: @3coresroastery
Delter Coffee Press
Comandante 24 Klik
Demleme 200gr su
Kullanılan su: Buzdağı Ph: 7.1
15 gr kahve
Demleme sıcaklığı 93 derece
demleme 2:08
Daha önce denemediğim Sudan Rume kahvesini satın almadan önce denemek istedim. Kerem sağolsun kırmadı ve v60 da demledi. Daha öğütürken gelen koku o kadar belirgindi ki yaşamanız lazım.
Eve geldim ve bu sabah Delter da demledim. 24 klik ve 93 derece su ile. 15 gr da kahve kullandım.
Artık yeni tarifimde 15 gr kullanıyorum.
Sıcakken belirgin olan o vanilya soğudukça kendini göstermeye başlıyor. Peru ve Kenya kahvelerinde ki şurubumsu ifadenin tersi daha çok Ethiopya kahvelerini anımasatan bir bitiş söz konusu. Damakta uzun süreli kalıyor. Gerçekten kalıcı ve güzel bir kahve olmuş bu. Denemenizi isterim.
Sudan Rume, Etiyopya sınırına yakın Güney Sudan'ın Boma Platosu'ndan kaynaklanan yadigarı bir Arabica kahve bitkisidir. Bitki yetiştiricileri uzun zamandır yeni kahve bitkisi çeşitleri oluştururken bu Arabica çeşidini kullanmışlardır. Düşük verime sahip, hastalığa dirençli tipte bir genetiği yüksek verimli Sudan rume ‘la oluşturulan melezler, şaşırtıcı lezzetleri ve tad profilleri ile kahvenin varyetisini beklenenden ileriye taşıdı. Birçok modern kahve bitki türü; Castillo, Centroamericano ve Colombia, bu tekniği kullanarak lezzetli Sudan Rume'la melezleştirilerek içmek için hoş, daha yüksek verimli, hastalığa dirençli bir melez oluşturmak için kullanıldı.
Sudan Rume düşük verimli olduğundan ve yetiştirilmesi nispeten zor olduğundan, nadiren tek başına bir tür olarak yetiştirilir. Valle De Cauca, Kolombiya'nın Granja La Esperanza (GLE) bu tür kahve üreticilerinden biridir. GLE’nin misyonunun bir kısmı, hasat sonrası öğütme ve benzersiz ve nadir kahve çeşitleri yetiştirme konusunda deneyler ve yeniliklerle dünyanın en iyi kahvelerini üretmenin sınırlarını zorlamaktır. Dünyanın en iyi Gesha kahvelerinden bazılarını büyütmek için uluslararası bir ün kazanmaları yanında, bir başka muhteşem ama düşük verimli, zor bir Arabica türü olan Sudan Rume'u büyük bir potansiyele sahip benzer bir kahve türü olarak tanımladılar.
Caicedonia kasabası dışındaki Finca Las Margaritas, genellikle kuruluşun sahibi Rigoberto Herrera tarafından Latin Amerika'daki arkadaşlarından ve akrabalarından elde edilen tohumlardan yeni ve farklı kahve çeşitleri yetiştirmek için bir test yatağı olarak hizmet ediyor. Sudan Rume türünü Las Margaritas üzerine ektikten sonra, GLE, Andes'in kordilara bölgesindenki mikro iklimleri için mükemmel bir şekilde uygun olması; Değerli Geshas'ları ile karşılaştırılabilecek, ancak toprağa ek besin girdilerine daha az ihtiyaç duyulan bir kahve üretti. Granja la Esperanza için Sudan Rume, Gesha'dan daha kolay yetiştirilirken olağanüstü bir fincan sağladı.
Her ne kadar GLE Las Margaritas'ta Sudan Rume yetiştirmekte başarılı olsa da, yine de nicelikten ziyade kaliteyi vurgulayan bir çiftliğin harika bir örneğidir. Bitki, Arabica'nın çoğu çeşidine kıyasla hala düşük verimdedir ve özel bir bakım gerektirir. Fosfora açtır ve kolayca seçilebilecek bir boyutta tutmak için düzenli budama gerektirir. Bu tür, kuzeni Gesha gibi, meyveleri dallar arasında yaygın olarak yayılmış uzun, gangli bitkilere dönüşme eğilimindedir.
Bu potansiyel olarak mükemmel tadın kalitesini korumak için hasat sırasında ve ayıklanırken dikkatli olunmalıdır. Bu egzotik kahve türlerinin çoğuyla ilgili zorluklardan biri, meyvenin düzensiz bir şekilde olgunlaşmasıdır, yani toplayıcıların çiftliğin her bir bölümünden birkaç geçiş yapması ve yalnızca en olgun noktasında olan kahve kirazlarını seçmesi gerekir. Olgunlaşmış veya olgunlaşmış meyvenin altındaki tek bir meyve, tüm fincanları lezzetsiz olarak bozma potansiyeline sahiptir. Sonuç olarak en deneyimli işçiler kullanılmalıdır.
Granja La Esperanza, Sudan Rume'un farklı özelliklerini vurgulamak için hasat sonrası işleme yöntemlerini denemiştir. Bu hasat döngüsünden satın aldığımız parti, kahve işlemenin en saygıdeğer yöntemlerinden biri olan doğal olarak işlendi. Kahve meyvesi, içindeki değerli tohumu hala çevreleyen cilt, posave parşömen tabakaları ile bütün olarak kurutulmuştur.
Tat: Tropikal Meyveler, Sarı Meyveler, Vanilya
Bölge: Caicadenio
Çekirdek Tipi: Sudan Rume
Yükseklik: 1500-1800 m
İşleme: Natürel
Kavurma Derecesi: City+
Sudan Rume düşük verimli olduğundan ve yetiştirilmesi nispeten zor olduğundan, nadiren tek başına bir tür olarak yetiştirilir. Valle De Cauca, Kolombiya'nın Granja La Esperanza (GLE) bu tür kahve üreticilerinden biridir. GLE’nin misyonunun bir kısmı, hasat sonrası öğütme ve benzersiz ve nadir kahve çeşitleri yetiştirme konusunda deneyler ve yeniliklerle dünyanın en iyi kahvelerini üretmenin sınırlarını zorlamaktır. Dünyanın en iyi Gesha kahvelerinden bazılarını büyütmek için uluslararası bir ün kazanmaları yanında, bir başka muhteşem ama düşük verimli, zor bir Arabica türü olan Sudan Rume'u büyük bir potansiyele sahip benzer bir kahve türü olarak tanımladılar.
Caicedonia kasabası dışındaki Finca Las Margaritas, genellikle kuruluşun sahibi Rigoberto Herrera tarafından Latin Amerika'daki arkadaşlarından ve akrabalarından elde edilen tohumlardan yeni ve farklı kahve çeşitleri yetiştirmek için bir test yatağı olarak hizmet ediyor. Sudan Rume türünü Las Margaritas üzerine ektikten sonra, GLE, Andes'in kordilara bölgesindenki mikro iklimleri için mükemmel bir şekilde uygun olması; Değerli Geshas'ları ile karşılaştırılabilecek, ancak toprağa ek besin girdilerine daha az ihtiyaç duyulan bir kahve üretti. Granja la Esperanza için Sudan Rume, Gesha'dan daha kolay yetiştirilirken olağanüstü bir fincan sağladı.
Her ne kadar GLE Las Margaritas'ta Sudan Rume yetiştirmekte başarılı olsa da, yine de nicelikten ziyade kaliteyi vurgulayan bir çiftliğin harika bir örneğidir. Bitki, Arabica'nın çoğu çeşidine kıyasla hala düşük verimdedir ve özel bir bakım gerektirir. Fosfora açtır ve kolayca seçilebilecek bir boyutta tutmak için düzenli budama gerektirir. Bu tür, kuzeni Gesha gibi, meyveleri dallar arasında yaygın olarak yayılmış uzun, gangli bitkilere dönüşme eğilimindedir.
Bu potansiyel olarak mükemmel tadın kalitesini korumak için hasat sırasında ve ayıklanırken dikkatli olunmalıdır. Bu egzotik kahve türlerinin çoğuyla ilgili zorluklardan biri, meyvenin düzensiz bir şekilde olgunlaşmasıdır, yani toplayıcıların çiftliğin her bir bölümünden birkaç geçiş yapması ve yalnızca en olgun noktasında olan kahve kirazlarını seçmesi gerekir. Olgunlaşmış veya olgunlaşmış meyvenin altındaki tek bir meyve, tüm fincanları lezzetsiz olarak bozma potansiyeline sahiptir. Sonuç olarak en deneyimli işçiler kullanılmalıdır.
Granja La Esperanza, Sudan Rume'un farklı özelliklerini vurgulamak için hasat sonrası işleme yöntemlerini denemiştir. Bu hasat döngüsünden satın aldığımız parti, kahve işlemenin en saygıdeğer yöntemlerinden biri olan doğal olarak işlendi. Kahve meyvesi, içindeki değerli tohumu hala çevreleyen cilt, posave parşömen tabakaları ile bütün olarak kurutulmuştur.
Tat: Tropikal Meyveler, Sarı Meyveler, Vanilya
Bölge: Caicadenio
Çekirdek Tipi: Sudan Rume
Yükseklik: 1500-1800 m
İşleme: Natürel
Kavurma Derecesi: City+