• Şubat Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Kahvesi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan mtgg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kahve: Colombia Suden Rume
Kavurma: Açık
Kavuran: @3coresroastery
Delter Coffee Press
Comandante 24 Klik
Demleme 200gr su
Kullanılan su: Buzdağı Ph: 7.1
15 gr kahve
Demleme sıcaklığı 93 derece
demleme 2:08

Daha önce denemediğim Sudan Rume kahvesini satın almadan önce denemek istedim. Kerem sağolsun kırmadı ve v60 da demledi. Daha öğütürken gelen koku o kadar belirgindi ki yaşamanız lazım.
Eve geldim ve bu sabah Delter da demledim. 24 klik ve 93 derece su ile. 15 gr da kahve kullandım.
Artık yeni tarifimde 15 gr kullanıyorum.
Sıcakken belirgin olan o vanilya soğudukça kendini göstermeye başlıyor. Peru ve Kenya kahvelerinde ki şurubumsu ifadenin tersi daha çok Ethiopya kahvelerini anımasatan bir bitiş söz konusu. Damakta uzun süreli kalıyor. Gerçekten kalıcı ve güzel bir kahve olmuş bu. Denemenizi isterim.


Sudan Rume, Etiyopya sınırına yakın Güney Sudan'ın Boma Platosu'ndan kaynaklanan yadigarı bir Arabica kahve bitkisidir. Bitki yetiştiricileri uzun zamandır yeni kahve bitkisi çeşitleri oluştururken bu Arabica çeşidini kullanmışlardır. Düşük verime sahip, hastalığa dirençli tipte bir genetiği yüksek verimli Sudan rume ‘la oluşturulan melezler, şaşırtıcı lezzetleri ve tad profilleri ile kahvenin varyetisini beklenenden ileriye taşıdı. Birçok modern kahve bitki türü; Castillo, Centroamericano ve Colombia, bu tekniği kullanarak lezzetli Sudan Rume'la melezleştirilerek içmek için hoş, daha yüksek verimli, hastalığa dirençli bir melez oluşturmak için kullanıldı.



Sudan Rume düşük verimli olduğundan ve yetiştirilmesi nispeten zor olduğundan, nadiren tek başına bir tür olarak yetiştirilir. Valle De Cauca, Kolombiya'nın Granja La Esperanza (GLE) bu tür kahve üreticilerinden biridir. GLE’nin misyonunun bir kısmı, hasat sonrası öğütme ve benzersiz ve nadir kahve çeşitleri yetiştirme konusunda deneyler ve yeniliklerle dünyanın en iyi kahvelerini üretmenin sınırlarını zorlamaktır. Dünyanın en iyi Gesha kahvelerinden bazılarını büyütmek için uluslararası bir ün kazanmaları yanında, bir başka muhteşem ama düşük verimli, zor bir Arabica türü olan Sudan Rume'u büyük bir potansiyele sahip benzer bir kahve türü olarak tanımladılar.



Caicedonia kasabası dışındaki Finca Las Margaritas, genellikle kuruluşun sahibi Rigoberto Herrera tarafından Latin Amerika'daki arkadaşlarından ve akrabalarından elde edilen tohumlardan yeni ve farklı kahve çeşitleri yetiştirmek için bir test yatağı olarak hizmet ediyor. Sudan Rume türünü Las Margaritas üzerine ektikten sonra, GLE, Andes'in kordilara bölgesindenki mikro iklimleri için mükemmel bir şekilde uygun olması; Değerli Geshas'ları ile karşılaştırılabilecek, ancak toprağa ek besin girdilerine daha az ihtiyaç duyulan bir kahve üretti. Granja la Esperanza için Sudan Rume, Gesha'dan daha kolay yetiştirilirken olağanüstü bir fincan sağladı.



Her ne kadar GLE Las Margaritas'ta Sudan Rume yetiştirmekte başarılı olsa da, yine de nicelikten ziyade kaliteyi vurgulayan bir çiftliğin harika bir örneğidir. Bitki, Arabica'nın çoğu çeşidine kıyasla hala düşük verimdedir ve özel bir bakım gerektirir. Fosfora açtır ve kolayca seçilebilecek bir boyutta tutmak için düzenli budama gerektirir. Bu tür, kuzeni Gesha gibi, meyveleri dallar arasında yaygın olarak yayılmış uzun, gangli bitkilere dönüşme eğilimindedir.





Bu potansiyel olarak mükemmel tadın kalitesini korumak için hasat sırasında ve ayıklanırken dikkatli olunmalıdır. Bu egzotik kahve türlerinin çoğuyla ilgili zorluklardan biri, meyvenin düzensiz bir şekilde olgunlaşmasıdır, yani toplayıcıların çiftliğin her bir bölümünden birkaç geçiş yapması ve yalnızca en olgun noktasında olan kahve kirazlarını seçmesi gerekir. Olgunlaşmış veya olgunlaşmış meyvenin altındaki tek bir meyve, tüm fincanları lezzetsiz olarak bozma potansiyeline sahiptir. Sonuç olarak en deneyimli işçiler kullanılmalıdır.



Granja La Esperanza, Sudan Rume'un farklı özelliklerini vurgulamak için hasat sonrası işleme yöntemlerini denemiştir. Bu hasat döngüsünden satın aldığımız parti, kahve işlemenin en saygıdeğer yöntemlerinden biri olan doğal olarak işlendi. Kahve meyvesi, içindeki değerli tohumu hala çevreleyen cilt, posave parşömen tabakaları ile bütün olarak kurutulmuştur.



Tat: Tropikal Meyveler, Sarı Meyveler, Vanilya

Bölge: Caicadenio

Çekirdek Tipi: Sudan Rume

Yükseklik: 1500-1800 m

İşleme: Natürel

Kavurma Derecesi: City+
 
Kahvemiz, 2020 Barista Şampiyonu ve Roast And Found kurucusu Serkan Sağsöz (@TheGoat ) tarafından kavrulan ve “Kahve Kulübü Akşam Sohbetleri”nde 3 arkadaşımıza hediye ettiği Gesha türü Panama Finca Deborah Echo…
  • Kahve : Panama Finca Deborah Echo
  • Bölge : Volcan – Chiriqui
  • Rakım : 1900 mt
  • İşleme Yöntemi: Anaerobic Cascara Fermente Yıkanmış
  • Varyete : Gesha (Geisha)
  • Üretici : Jamison Savage
Not: Çekilişte şansım yaver gitmese de (@Ceren Aksu) Ceren in forumda yazdığı paylaşma teklifine jet hızında yanıt vererek, deneme fırsatı buldum. Çok teşekkürler Ceren!

Uzun zaman sonra, özel bir kahve demleyeceğim için çok heyecanlandım. Bu kahve, beklentileri o kadar çok arttırdı ki, final haftasındaki bir öğrenci gibi çalıştım desem yanlış olmaz.

El değirmenimde 16-17-18 klik ile farklı kahveleri öğütüp, elimi Serkan Sağsöz’ün verdiği aşağıdaki reçeteye alıştırmaya alıştım. Aynı zamanda da notlar aldım 😊 Elimdeki kahve tek demlemelik olduğundan başka bir şansım yoktu ve emin olana kadar 1-2 gün denemeler yaptım. 😊 (Kahve insana bunu yaptırır mı? Evet, iyi kahve yaptırır.)

Serkan Sağsöz
Demleme Parametreleri
Benim Demleme Parametrelerim
Öğütüm Kalınlığı
600 mikron​
Timemore 17 klik​
Su
24ppm​
24 ppm (Buzdağı ve RO suyu karıştırarak 24 ppm elde ettim)​
Su Sıcaklığı
92 derece​
92 derece​
Su kahve oranı
15/240 (1:16)​
15/240 (1:16)​
Ekipman
V60-02, -01 Japon malı ters katlanmış filtre​
Demleme süresi
3 dakika​
2 dakika 55 saniye​

CBC727F5-715D-4744-9032-E6BF204DD497.jpeg

Demleme metodu:

  • 40 gram su ile 30 sn bloom
  • 50 gram dairesel döküş (25sn bekle)
  • 50 gram merkeze döküş (25sn bekle)
  • 50 gram dairesel döküş (25sn bekle)
  • 50 gram merkeze döküş
Gelelim yaşadığım deneyimi aktarmaya… bu kadar detaylı bir yazı yazdığıma göre, sonucun güzel olduğunu anlamışsınızdır 😊

Kahve çekirdeklerini çıkardığınız anda etrafa yayılan parfümsü koku, öğüttükçe daha da keyifli bir hale geliyor…

Kahveyi demledikten sonra hemen terasa çıktım, biraz hava aldım ve sensörlerimi açtım. 😊

Ardından bardağa burnumu uzattığımda, zihinde yer edecek bir narenciye (@PepukKahve) İsmail’in deyimiyle portakal bahçesi gibi), bergamot ve bunlara eşlik eden çok hoş tatlı baharatımsı/çiçeksi kokular… kendinizi koklamaktan alıkoyamayacağınız bir kahve… Bardak bitene kadar kaç kere kokladığımı hatırlamıyorum…

Buradan sonra anlatacaklarıma, o kadar da değil diyebilirsiniz ama gerçekten daha önce böyle bir kahve deneyimi yaşamadım… Sıcak ve Ilık karakteri iki farklı mükemmel kahvenin birleşimi gibi...

Sıcakken portakal ve bergamot tatlarını rahatlıkla alabiliyorsunuz. Benim diyen Kenya kahvesinde göremeyeceğiniz yüksek, şarabımsı ve içimi çok keyifli bir asiditesi var. Gövdesi de orta seviyede bir kahve. Ağızda kalıcılığı yüksek ve bana yaptığı çağrışım karamelimsi vanilyamsı bir tat oldu.

Kahve soğumaya başlayınca, tat profili benzer kalsa da gövdesi ve asiditesi bir anda değişti. Bambaşka bir karaktere büründü. Portakal tadı baskınlaştı. Şarabımsı asidite kendini kuvvetli ve canlı bir narenciye asiditesine bıraktı. Gövdesi ağız sulandırıcı hale geldi. Aynı kahveyi mi içiyorum diye düşündürdü.

028E7FC9-C979-46AD-853C-1709E26D7D3A.jpeg

Kahveyi içtikten sonra ben mi abartıyorum acaba diye İsmail ve Ceren’e yazdım. Onların da tecrübelerinin benzer olduğunu duyunca içim rahatladı 😊

Serkan Sağsöz ortaya çok dengeli ve kompleks bir kahve çıkarmış. Neden şampiyon kahve dendiğini daha iyi anlamış oldum. Yaşadığım en iyi kahve tecrübesiydi diyebilirim. Umarım böyle bir tecrübe yaşatacak kahvesini tekrar içebilirim 😊 Kendisine de teşekkür etmek için ulaştım ve 10 dakikadan fazla bu kahve hakkında konuştuk.

Kendini ödüllendirmek için Yunanistan’da bu yüksek fiyatlı kahveden içmemiş olsa, biz de mahrum kalacaktık 😊

Not: Bu kahve her gün üst üste 2-3 kere içilebilecek bir kahve değil. Aromalarıyla zihninizi ve yüksek adisitesi ile midenizi yoracağı aşikâr. Belki de bu yüzden bu kahveler çok az ve özel. Değişik tecrübe yaşatma amacına hizmet ediyor ve bunu da kesinlikle yapıyor.
 
The Barn Coffee Roasters - Los Cambulos Nanolot
Comandante 22 click, V60
20 gr kahve, 320 gr su (1/16 oran)
Kullanılan su Buzdağı, su sıcaklığı 94 derece
50 gr su ile 30 sn civarı blooming, kalan suyu %60 + %40 olarak döküş
Demleme süresi 2:50 dakika

Colombia'daki meşhuuur La Palma & El Tucán çiftliğinden, laktik işlem görmüş bir çekirdek. Barn'dan aldığım anaerobik, laktik işlem gören çekirdeklerin hepsi çok mutlu etti, hem çekirdeğin yetiştiği çiftlik, hem de önceki olumlu izlenimlerime dayanarak beklentim yüksekti. Beklentimi de hiç boşa çıkarmadı, elim başka çekirdeği demlemeye gitmiyor bu aralar 😄

Sıcakken şarabımsı asidite çok çok keyifli. Ilındıkça tropik meyve tatlılığı ön plana çıkıyor ve biraz daha juicy bir his oluşuyor. Damakta o tatlı, olgun tropik meyve hissi uzuun bir süre devam ediyor 🥭

IMG-4372.jpg
 
Kavurucu: Boxx Coffee
Kahve: Kenya Kirinyaga AA-Yıkanmış
Çiftlik: Kariru İstasyonu
Kavurma Tarihi: 13.04.2020
Demleme Ekipmanı: Kalita Dripper
Öğütüm Derecesi: Comandante 52 red clix
Kahve/Su Oranı: 25/400
75 gr blooming+325 gr tek seferde döküş, 2:49 bitiş
Su: Abant-92 C

Nisan ayı alımında edindiğim deneme paketi içerisinde en sevdiğim çekirdek oldu. Kenya kahvelerine olan sevgim etkili olmuş olabilir tabi. Asiditesi yüksek greyfurtumsu bir bardak çıktı ortaya. Tekrar almayı düşündüğüm kahvelerden.

7E948B2C-ADD0-4E03-98C1-743AA08F91A7.jpeg
 
Colombia'daki meşhuuur La Palma & El Tucán çiftliğinden, laktik işlem görmüş bir çekirdek. Barn'dan aldığım anaerobik, laktik işlem gören çekirdeklerin hepsi çok mutlu etti, hem çekirdeğin yetiştiği çiftlik, hem de önceki olumlu izlenimlerime dayanarak beklentim yüksekti. Beklentimi de hiç boşa çıkarmadı, elim başka çekirdeği demlemeye gitmiyor bu aralar 😄

Sıcakken şarabımsı asidite çok çok keyifli. Ilındıkça tropik meyve tatlılığı ön plana çıkıyor ve biraz daha juicy bir his oluşuyor. Damakta o tatlı, olgun tropik meyve hissi uzuun bir süre devam ediyor 🥭

Ekli dosyayı görüntüle 1962
Bir süredir ben de almayı düşünüyorum bu yorum görünce daha bi fena oldum 😀
 
Kavurucu: Petra COFFEE
Çekirdek: Colombia SAN Joaquin
Demleme Yöntemi: Aeropress ters yöntem
Değirmen: Baratza Encore 20.(Kalın)Kademe
(100 ml 30 sn. 15 sn karıştırma çift filtre kağıdı takıp kapağı kapatıp ters çevirip 20 sn içinde demlemeyi bitirme ortaya çıkan 60 ml kahveye 100 ml by pass yöntemiyle su ekleme (Williams Metod)
Oran:30gr kahve
Filtre kağıdı: Aeropress filtre kağıdı 0AE22F85-A9A3-4AE6-9385-FBCA913B4DDF.jpeg bu kahve Aeropresse çok yakıştı üzüm asisindesin ve çikolata tadı baskın bir kahve oldu tavsiye ederim
 
Kavurucu: 3coresroastery
Kahve: Kenya Mazahu
Bolge:Kirinyaga
Isleme:Yikanmis
Yukseklik:2000m
Tat:Orman meyveleri,sari meyveler ve seftali tatliligi
Ogutum ayari: Mignon filtro son turda orta-kalin
1:16.5 su-kahve orani
Kullanilan su: Vakif tasdelen
Demleme ekipman:Moccamaster

Herkese merhabalar, bu kahveyi 3-4 defa v60 da demledim. Fakat malesef ki iyi sonuclar alamadim. Bunda ki etmenler v60 da yeni olusum, tam ayarini tutturamamis olmam veya v60 la cikan sonucun bana hitap etmemesi olabilir. Lakin moccamasterla demledikten sonra daha guzel sonuclar aldim.
Demlemeyi @kahvetrip’in videosundaki yontemle demledim. Filtre kahve makinesini calistirdiktan sonra 15 saniye de su kahveyle birlesmeye basliyor. O sirada 30. saniyeye kdr hazneyi kaldirip 15 sn immersion islemi, ardindan 90.sn de kasik yardimiyla karistirma ve son su damlalari akarkan yine yuzeysel karistirma. Toplam demleme 3:15 surdu. Genel olarak dengeli, hafif aromatik ve asitidesi beirgin bir kahve oldu. Orman meyvelerini tad olarak daha yogun hissettim. Bir cekirdegi bir yontemle begenmesem bile baska yontemlerle zorlayarak sonunda keyif verici bir finale ulasmak tatmin edici oldu. Herkese iyi haftalar.
 
Kahve: Rwanda - Nyamasheke
İşlem: Yıkanmış
Kavuran: Boxx Coffee
Demleme Metodu: V60
Süre: 3:30
Öğütücü: Comandante 23 click
Demleme sıcaklığı: 96 derece
Su değerleri: 115 ppm, 68 GH, 40 KH

Asiditenin keskin olduğu bir kahveydi. Aradığım tatlılık ise yoktu. İçimi ise yumuşak ve narin diyebileceğim kıvamdaydı. Bir demleme hakkım daha kaldı, onu da immersion yaparak Boxx alımını kapatmış olmayı planlıyorum :)

F666B221-50F8-4C1F-80E8-5724066A22A2.jpeg
 
Son düzenleme:
Uzun zamandır yerli kavurucuları deniyorsunuz belirli seviyede bir deneyiminiz oldu, sizce coffeecollective in Kahvesi yerli kavurma yapan firmalara göre farklı mı?
Çok farklı... bu fark hem kavurum profilinde hem de sanirim çekirdek kalitesinde çok belirgin... cekirdek konusunda adamlar hem üretim aşamasında konuya dahiller hem de direk alım yapıyorlar... Tabii bize göre cok daha fazla kahve tükettiklerini ve alım güçlerinin bizden çok yukarıda olduğunu, mevzuat olarak da avantajlı olduklarını göz ardı etmemek gerek... kavurum konusunda ise sanırım bizdeki alışılmış tatsal bellek işi bozuyor... isteseler sanırım bizim kavurucalar da benzer profillerde kavururlar ancak musterilerden gelen talep daha koyu kavurmalarına neden oluyor... ama böyle kavursalar ben tercih ederim... diğer Nordicler de Coffee Collective gibi mi, denemediğim için bilmiyorum ancak bu adamların kahveleri çok çok iyi... açık söylemek gerekirse bizde bunlara en yakın bulduğum, Sapiens in Diquinho'su ve biraz daha koyu kavurum da olsa Petra'nin Gitesi'si oldu... Ama tabii yine de arada ciddi bir fark var... fiyata yansıyan farktan daha öte bir fark var hatta bence... tabii bu benim görüşüm, bir başkası farkli düşünüyor olabilir :)
 
Kavurucu: Probador Colectiva
Demleme Ekipmanı: V60
Kahve-Su oranı: 1/16.6
Su: Buzdağı, Tds:72
Filtre: 100'lü Avrupa üretimi 02 filtre kağıdı
Çekirdek: El Boqueron
Su Sıcaklığı: 92 Derece
Öğütüm: Timemore Nano 28 Click
Miktar:15 Gram kahve, 250 gram su
Yapılış: 40 gr su ile 45 saniye blooming, 45. saniyede 100 ml'ye tamamlama, 1.30'da 150, 2.10'da 210 ve 2.45'de 250 ml'ye tamamlama. 3.30 civarı demleme bitişi. (Kasuya metodu)
Yorum: Meyve tatlarının baskın olduğu, asditesi güzel kahvelere bayılıyorum. Bu kahve ise gerçekten bu konuda farklı boyuttaymış. Bir ara gerçekten kahve mi içiyorum yoksa ananas-mango suyu mu içiyorum diye sorguladım :). Ananas çok sevdiğim bir meyve ve yaptığım bu demlemede de çok bariz bi şekilde alınabiliyordu. Gerçekten temiz bir kahve çıktı ortaya. İnsanın tüm bardağı bir anda içesi geliyor :).
 
Çekirdek: El Boqueron
Su Sıcaklığı: 92 Derece
Öğütüm: Timemore Nano 28 Click
Miktar:15 Gram kahve, 250 gram su
Yapılış: 40 gr su ile 45 saniye blooming, 45. saniyede 100 ml'ye tamamlama, 1.30'da 150, 2.10'da 210 ve 2.45'de 250 ml'ye tamamlama. 3.30 civarı demleme bitişi. (Kasuya metodu)
Yorum: Meyve tatlarının baskın olduğu, asditesi güzel kahvelere bayılıyorum. Bu kahve ise gerçekten bu konuda farklı boyuttaymış. Bir ara gerçekten kahve mi içiyorum yoksa ananas-mango suyu mu içiyorum diye sorguladım :). Ananas çok sevdiğim bir meyve ve yaptığım bu demlemede de çok bariz bi şekilde alınabiliyordu. Gerçekten temiz bir kahve çıktı ortaya. İnsanın tüm bardağı bir anda içesi geliyor :).
Kalınlık french press gibi mi ?
 
Çekirdek: El Boqueron
Su Sıcaklığı: 92 Derece
Öğütüm: Timemore Nano 28 Click
Miktar:15 Gram kahve, 250 gram su
Yapılış: 40 gr su ile 45 saniye blooming, 45. saniyede 100 ml'ye tamamlama, 1.30'da 150, 2.10'da 210 ve 2.45'de 250 ml'ye tamamlama. 3.30 civarı demleme bitişi. (Kasuya metodu)
Yorum: Meyve tatlarının baskın olduğu, asditesi güzel kahvelere bayılıyorum. Bu kahve ise gerçekten bu konuda farklı boyuttaymış. Bir ara gerçekten kahve mi içiyorum yoksa ananas-mango suyu mu içiyorum diye sorguladım :). Ananas çok sevdiğim bir meyve ve yaptığım bu demlemede de çok bariz bi şekilde alınabiliyordu. Gerçekten temiz bir kahve çıktı ortaya. İnsanın tüm bardağı bir anda içesi geliyor :).
Aldım reçeteyi :D
 
El Boqueron
Güral Kalita
18/270
92 C derece
Bitiş 2.40
50 ml su ile 40 sn blooming. Geriye kalan suyu 1.05 e kadar 150 ye tamamlayıp 10 sn ara ile 1.40 da bitirdim.
İlk defa bir Kalita demlemesi yaptım ve içtim. V60 a göre gerçekten farklı. Asiditeyi azaltırken meyvemsiliği arttırdı bende bir de tatlılığı. Bir dahaki demlemeye su sıcaklığını arttıracağım biraz meyvemsiliği arttırmak istiyorum biraz daha.
 
Geri
Üst