• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günde 7 kupa Türk kahvesi içerken içtiğimin en kötü kahve olduğunu öğrenmek

Konum
Ankara
İsim
Mustafa Yetişkin
Daha fazla  
İsim
Mustafa Yetişkin
Ankara'dan Selamlar,

Günde 7 kupa Türk kahvesi içerken içtiğimin en kötü kahve çekirdeklerinden yapıldığını öğrendim, hayatım boşa geçmiş gibi hissediyorum, artık alışkanlıktan günde 4 kupa ancak içiyorum.
Biraz araştırdım, Türk kahvesini bırakayım hangisine geçeyim derken kafam allak bullak oldu.
Lütfen Türk kahvesi (!) tadına alışmış bana başlangıç olarak kahve, ekipman önerilerini bekliyorum. Fakir Mustafa'ya minimum rakamlarla tavsiyeleriz olursa memnun olurum.:)

Saygılarımla
 
Başlamayın. Minimum rakam diye bi şey yok. Bu yolculuğa bir kez çıktınız mı sonu da yok. Eskiden memnun olduğunuz şeye geri dönüşünüz de yok. Daha amatörüm ama granül kahveden nerelere geldim french press'e bile dönemiyorum :)
 
Hocam dağ taş gezdiğimiz için french press şart gibi:) french press harici dışarıda kahve yapabileceğimiz ekipman yok diye biliyorum.
Türk kahvesi diye alıp içtiklerimizin aslında en kötü kahve çekirdeğinden olduğunu öğrenmeseydim sıkıntı olmazdı ama iyisi varken de en kötüsü olmaz.
French press, kahve değirmeni bir şekilde alırım ama en önemlisi hangi kahve:unsure:
 
Dağ taş gezenler genelde aeropress kullanıyor hem kolay hem de kırılma riski yok gibi bi şey ama french press'e göre daha pahalı tabi. Denenebilecek çok fazla kahve kavurucusu ve çok fazla kahve var. Tavsiyem her ay kahve kulübünün toplu kahve alımlarına katılmanız. Her ay bir anketle bir kavurucu seçilir ve o ay indirimli olarak birkaç çeşit kahve satın alınır. Bu etkinlik yeni kahveler ve kahve kavurucular denemek için çok iyi bir fırsat. Bir dahaki alımın anketi 2 haftaya açılır. 1 aya da kahveler gelir. O zamana kadar Boxx, Coffee Department, Zümrüt Karaca, Probador Colectiva, Kahve Fabrikası gibi pek çok kişi tarafından tercih edilip sevilen kavurucuların kahvelerine göz atabilirsiniz. Ayrıca spada coffee'nin bu ay sonuna kadar kullanabileceğiniz bir indirim kodu da var. Forumdan kavurucuya ait konuya bakarsanız koda ulaşabilirsiniz. Hangi kahve konusu ise size kalmış. Ucuz kahveler genelde daha az kompleks ve klasik kahve tatlarına daha yakındır. Brezilya ve El Salvador kahveleri diyebiliriz mesela. Alıştığınız türk kahvesine bu ülkelerin kahvelerini french press'te demleyerek yakın tat elde edebilirsiniz. Mesela Coffee Department - El Salvador La Majada böyle bir kahve. Son olarak kahvelerin tadım notlarını genel olarak o kahvenin tat profili olarak algılamanızı tavsiye ederim. Meyvemsi tadım notaları daha ekşi, çikolata karamel gibi yazanlar ise klasik kahve tatlarına yakın olanlardır. Ahududu yazan kahveden ahududu notasını almak emek, ekipman ve biraz da hayalgücü gerektirebilir :)
 
Hocam çok teşekkürler, gün içinde alayımda kurtulayım şu eski kahve olayından:)
Çalıştığım yerde çocuklar starbucks'tan aldıkları filtre kahveyi french press ile yapıyorlardı, Türk kahvesi yapmayı saymazsak kahve bilgim o kadar dı:)
 
Bir huni ve filtre kağıdı ile demleme yapabilirsiniz. Önemli olan satın aldığınız kahveyi çekirdek olarak muhafaza edip taze öğütmek. Değirmen olarak sözen 159tl, timemore 600, molent 900 ve comandante 2000 tl civarı.
 
Ankara'dan Selamlar,

Günde 7 kupa Türk kahvesi içerken içtiğimin en kötü kahve çekirdeklerinden yapıldığını öğrendim, hayatım boşa geçmiş gibi hissediyorum, artık alışkanlıktan günde 4 kupa ancak içiyorum.
Biraz araştırdım, Türk kahvesini bırakayım hangisine geçeyim derken kafam allak bullak oldu.
Lütfen Türk kahvesi (!) tadına alışmış bana başlangıç olarak kahve, ekipman önerilerini bekliyorum. Fakir Mustafa'ya minimum rakamlarla tavsiyeleriz olursa memnun olurum.:)

Saygılarımla

Merhabalar. Kupadan kastınız ufak fincan mıdır? Merak ettim. Naçizane fikrim, eğer büyük kupaysa bahsettiğiniz, sağlık açısından acilen azaltmanız gerektiği yönünde. Zaten aradığınız/aradığımız "iyi" kahveyi bulunca, gün boyunca böyle güzel kahveleri içmeyi isteyecek olsanız da, nispeten daha az içecek ve keyfini süreceksiniz.

Türk kahvesi tadına alıştıysanız zaten nitelikli Türk kahvesi cezvesi yapan bir firma var, biraz araştırınca bulursunuz, forumda da sanırım konusu vardı. Bildiğim kadarıyla avantajı gümüş kaplı olması ve et kalınlığı. Basit bakır, çelik veya cam ile aynı sonuçları alamayacağınızı söylüyor arkadaşlar. @deniz yetiş!

Bugünlerde birçok arkadaşım tavsiye istiyor benden, aynı sizin gibi minimum masraf gayesiyle... Ben de olsam öyle yapardım, nitekim ben kur yükselmeden bu işlere bulaştığım için, pahalılığı uzun bir müddet boyunca hazmedemedim, hâlâ da alışabilmiş değilim tamamen. Maalesef birazcık cebiniz yanacak, hazırlıklı olun. Fakat şöyle düşünmekte fayda var; ayda birkaç kez pahalı yemekten, birkaç hafta sonu tatilinden feragat etseniz yetiyor. Taklit ekipmanları da ucuz bulduğunuz takdirde almanız çeşitlilik açısından iyi olur fakat orijinalleriyle farklarına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Mesela V60'ın taklitleri hep daha verimsizdir; ama bugün BİM'deki Chemex taklidini aldım, gözle görülür bir fark hissedemedim. Onu da alın bence bulursanız :)

Forum ahalisinin üzerinde uzlaştığı birkaç değirmen var, Suat Bey de yazmış zaten yukarıda. Bütçenize göre bakabilirsiniz. Benim bizzat kullandığım Tchibo'nun elektrikli konik dişli değirmeni de iyi bir alternatif fakat Türkiye'de stoğu yoktu en son, Almanya'ya göre de yüzde 60 civarı daha pahalıydı. Almanya'dan gelen tanıdığınız varsa onu alabilirsiniz, benim gibi hafta sonu indirimine denk gelirseniz ek yüzde 20 indirim de var, halihazırdaki newsletter indiriminin yanında. Baratza Encore da çok önerilir, bizzat denemediğim için bir şey diyemem. Bıçaklı baharat öğütücülerinden ve basit flat burr'lü değirmenlerden uzak durmanızı tavsiye ederim.

Son olarak @ykselbsy'ın esprisiyle kapatalım:

1600686636084.png
 
öncelikle 7 fincan mı içiyorsunuz yoksa cidden 7 kupa mı? kupa ise hemen bir sağlık kuruluşunda tetkiklerinizi yaptırın derim. fincan ise de sağlığınız için bir an önce azaltın. günde 3 bilemediniz en fazla 4 fincan kahveyi geçmemeye çalışın. bunun haricinde türk kahvesi diye toplumumuzun tükettiği şey maalesef çöp ayarında bir içecek, yıllarca ben de içtim ordan biliyorum ;) bundan kurtulmanın çok kolay bir yolu var ancak sonuçta bir maliyeti de var. eğer türk kahvesine devam etmek ve bundan zevk almak istiyorum diyorsanız 3 temel (sucular siz azcık uzak durun bakayım :) ) gereksinim var, değirmen, cezve ve kaliteli çekirdek kahve.

türk kahvesi öğütebilecek bir değirmen edinmeniz şart, sözen olur ya da daha kaliteli bir değirmen olur. ha sözenin metalik kokusu sırf ele sinmiyor kahveyi de etkiliyor o yüzden ben tavsiye etmiyorum. timemore c2 ya da slim fiyat olarak sözen harici en uygun seçenekler.

2. gereksinimimiz nitelikli cezve, vakti zamanında çok eleştirdim ya bu paralar verilir mi dedim ancak cidden ilk yudumla aydınlanmanızı sağlıyor bu cezveler. piyasada 2 marka var: soy ve toker. soy biraz tuzluca, forumda toker için arama yapabilirsiniz.

üçüncüsü türk kahvesine gidecek, asiditesi düşük naturel işlem (sevgili yıkanmışçılar olmuyor işte siz de kabul edin lütfen ;) ) çekirdek. bu konuda probador kolektiva nın bukeronu ve adadosu çok başarılıydı ama maalesef bitti. incommon ın bonanzası da başarılıymış ama ona da bitti diyorlar. bu konuda tavsiyelere açığız anlayacağınız. ha nitelikli yemen peşindeyiz, zorla esnafı bize kahve satmaya ikna edebilirsem eğer forumda başlık açacağım bu konuda.

bunun haricinde su da önemli ama başlangıç için hayat memat meselesi değil, çeşme suyu kullanmayın, memba suyu ile demleyin kahvenizi. tüm bunları tedarik edebilirseniz @kahvekolik.barista nın nasıl demleyeceğinize ilişkin güzel anlatım vidyoları var onları izleyebilirsiniz. bu 3 gereksinimin biri olmazsa nirvanaya ulaşamıyoruz bu da aklınızda bulunsun. yani gidip kaliteli soy cezve alıp içine öğütülmüş memed efendi koyarsanız da bir sonuç elde edemezsiniz. afiyet olsun ;)
 
cagrierdogan, deniz hocam kupa büyük kupa. 1,5 su bardağı veya 4 fincan alıyor. 3 yıldır haftaiçi 6-7 bazen üstü, hafta sonu 3-4 Türk kahvesi içtim, son altı aydır 4-5 son bir aydır ise 3 kupaya düştüm. Sağlık nedeniyle değilde içtiğimiz kahvenin çöp olduğunu öğrenince kahveden soğudum, şimdi canım çekti işte😁
nuclearmoonrise, NoDRaC, cagrierdogan, deniz hocam değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim, bize şimdiye kadar çöp içittirenler utansın, iyi ki varsınızda derli toplu bu forumda bu kıymetli bilgileri paylaşıyorsunuz.
 
öncelikle 7 fincan mı içiyorsunuz yoksa cidden 7 kupa mı? kupa ise hemen bir sağlık kuruluşunda tetkiklerinizi yaptırın derim. fincan ise de sağlığınız için bir an önce azaltın. günde 3 bilemediniz en fazla 4 fincan kahveyi geçmemeye çalışın. bunun haricinde türk kahvesi diye toplumumuzun tükettiği şey maalesef çöp ayarında bir içecek, yıllarca ben de içtim ordan biliyorum ;) bundan kurtulmanın çok kolay bir yolu var ancak sonuçta bir maliyeti de var. eğer türk kahvesine devam etmek ve bundan zevk almak istiyorum diyorsanız 3 temel (sucular siz azcık uzak durun bakayım :) ) gereksinim var, değirmen, cezve ve kaliteli çekirdek kahve.

türk kahvesi öğütebilecek bir değirmen edinmeniz şart, sözen olur ya da daha kaliteli bir değirmen olur. ha sözenin metalik kokusu sırf ele sinmiyor kahveyi de etkiliyor o yüzden ben tavsiye etmiyorum. timemore c2 ya da slim fiyat olarak sözen harici en uygun seçenekler.

2. gereksinimimiz nitelikli cezve, vakti zamanında çok eleştirdim ya bu paralar verilir mi dedim ancak cidden ilk yudumla aydınlanmanızı sağlıyor bu cezveler. piyasada 2 marka var: soy ve toker. soy biraz tuzluca, forumda toker için arama yapabilirsiniz.

üçüncüsü türk kahvesine gidecek, asiditesi düşük naturel işlem (sevgili yıkanmışçılar olmuyor işte siz de kabul edin lütfen ;) ) çekirdek. bu konuda probador kolektiva nın bukeronu ve adadosu çok başarılıydı ama maalesef bitti. incommon ın bonanzası da başarılıymış ama ona da bitti diyorlar. bu konuda tavsiyelere açığız anlayacağınız. ha nitelikli yemen peşindeyiz, zorla esnafı bize kahve satmaya ikna edebilirsem eğer forumda başlık açacağım bu konuda.

bunun haricinde su da önemli ama başlangıç için hayat memat meselesi değil, çeşme suyu kullanmayın, memba suyu ile demleyin kahvenizi. tüm bunları tedarik edebilirseniz @kahvekolik.barista nın nasıl demleyeceğinize ilişkin güzel anlatım vidyoları var onları izleyebilirsiniz. bu 3 gereksinimin biri olmazsa nirvanaya ulaşamıyoruz bu da aklınızda bulunsun. yani gidip kaliteli soy cezve alıp içine öğütülmüş memed efendi koyarsanız da bir sonuç elde edemezsiniz. afiyet olsun ;)
Overdose türk kahvesi harmanı çok iyi diyorlar hiç denediniz mi?
 
Ankara'dan Selamlar,

Günde 7 kupa Türk kahvesi içerken içtiğimin en kötü kahve çekirdeklerinden yapıldığını öğrendim, hayatım boşa geçmiş gibi hissediyorum, artık alışkanlıktan günde 4 kupa ancak içiyorum.
Biraz araştırdım, Türk kahvesini bırakayım hangisine geçeyim derken kafam allak bullak oldu.
Lütfen Türk kahvesi (!) tadına alışmış bana başlangıç olarak kahve, ekipman önerilerini bekliyorum. Fakir Mustafa'ya minimum rakamlarla tavsiyeleriz olursa memnun olurum.:)

Saygılarımla
Öncelikle merhaba
Türk kahvesi hakkındaki düşüncelerinize üzülmekle beraber sevindim de..
En kötü çekirdek demek pek de doğru değil aslında!
Şöyle açıklamaya çalışayım
Kahve bizim topraklarımıza 16. Yüzyılın başında geldi
Kahvenin uyanık tutma özelliğini 1000’li yıllarında başında Yemenli Şeyh Ebu’l Hasan Şazili keşfetmiştir
Evet kahve ilk olarak meyveleri suda haşlanarak içildi evet ekmek olarak tüketildi vs
Lâkin tüm dünya kahveyi şu nedendir ki
Türk adıyla bilir
Türk kahvesi ve kültürü tüm dünyaya yayılmıştır
Dönemin Habeşistan valisi (ki o zamanlar Etiyopya nın çeyreği Osmanlı topraklarıydı)
Özdemir Paşa kahveyi yemenden Daarüs Saadete (İstanbul’a) medrese talebeleri için onlar daha çok uyanık kalıp ders çalışabilsinler diye getirmişti
Fakat fasulye , nohut gibi suda haşlanıp suyu içilen kahve talebelerin pek de hoşuna gitmemişti
Dervişler sevmişti ama..
İlk olarak dervişler arasında sevilip yaygınlaşan kahveyi dünyada ilk kez Osmanlı yani biz Türkler kavurup öğütüp demlediğimiz içindir ki tüm dünya kahveyi Türk adıyla bilir 😊
Ayrıca şu an 16-17. Yy da var olan hiçbir kahve ağacı ve varyetesi günümüzde bulunmamakla birlikte en çok kahve tüketen padişah olarak bilinen 1. Abdülhamit sadece Yemen kahvesi içermiş
Yemen kahvesi 17. Yy da rekolte kaybedince ve Avrupa Osmanlı’dan kahve kaçırmayı başarsa da artık yeterli gelmeyince kendi kahvesini yetiştirmeye girişmiş ve Karayip adalarıyla başlayan bu mecara 1740 da Brezilya’nın 445.000 ton yıllık üretimin 225.500 tonunu karşılamasına kadar varmıştır
Ki hala dünya tüketimimin 3 et 1 ini Brezilya karşılıyor
Ve biz 18. Yy dan itibaren sizin de söylemiş olduğunuz o ucuz ve çok da kaliteli lezzetli (tat tamamamen kişiseldir) olmayan Brezilya kahvesini ithal etmek durumunda kaldık ne yazık ki
Nitelikli Türk kahvesi var
Lütfen deneyin ve Türk kahvesi kültürümüze sahip çıkmak için bizlere yardımcı olun
NOT: UNESCO’nun insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesinde olan tek milli içecek 5 Aralık 2013 ten beri (Bakü de ) Türk kahvemiz dir
 
Türk kahvesi, V60, french press, aeropress... Bunlar demleme methodlarıdır, kahveyi kaliteli yapan demleme methodu değil çekirdeğidir. Burada temel nokta kaliteli bir çekirdek almak ve o çekirdeği her demlemeden önce taze olarak öğütmek. Çünkü öğütülmüş çekirdeğin 1 hafta sonra aromaları uçup gidiyor. Market raflarında satılan o kahveler hem en dandik çekirdeklerden yapılıyor hem de aylarca öğütülmüş bir şekilde bekliyorlar, ne kadar vasat bir kahve olduklarını siz tahmin edin :)

1. Kaliteli çekirdek alın. Forumdaki toplu alımlardan faydalanabilirsiniz ya da forumda adı geçen kavurucuların internet sitelerinden sipariş verebilirsiniz.
2. Bir değirmen edinin.

Bu ikisini yaptıktan sonra nitelikli kahve içmek için gerekenlerin %90'ı tamamlanmış oluyor, gerisi biraz detay ve sonu yok :D Taze öğütülmüş kaliteli çekirdekle türk kahvesi demleyip aradaki farkı görebilirsiniz. Farklı tarzda bir kahve içmek istiyorum derseniz de french press tavsiye ederim, başlangıç için ucuz ve gayet güzel kahveler yapabileceğiniz bir ekipman.
 
Türk kahvesi, V60, french press, aeropress... Bunlar demleme methodlarıdır, kahveyi kaliteli yapan demleme methodu değil çekirdeğidir. Burada temel nokta kaliteli bir çekirdek almak ve o çekirdeği her demlemeden önce taze olarak öğütmek. Çünkü öğütülmüş çekirdeğin 1 hafta sonra aromaları uçup gidiyor. Market raflarında satılan o kahveler hem en dandik çekirdeklerden yapılıyor hem de aylarca öğütülmüş bir şekilde bekliyorlar, ne kadar vasat bir kahve olduklarını siz tahmin edin :)

1. Kaliteli çekirdek alın. Forumdaki toplu alımlardan faydalanabilirsiniz ya da forumda adı geçen kavurucuların internet sitelerinden sipariş verebilirsiniz.
2. Bir değirmen edinin.

Bu ikisini yaptıktan sonra nitelikli kahve içmek için gerekenlerin %90'ı tamamlanmış oluyor, gerisi biraz detay ve sonu yok :D Taze öğütülmüş kaliteli çekirdekle türk kahvesi demleyip aradaki farkı görebilirsiniz. Farklı tarzda bir kahve içmek istiyorum derseniz de french press tavsiye ederim, başlangıç için ucuz ve gayet güzel kahveler yapabileceğiniz bir ekipman.
Başlangıç olarak sözen değirmen aldım. Ekşide ve diğer forumda bol bol iyi yorumu bulunan eski bir satıcıdan iki çeşit çekirdek aldım, çekirdeklerin kokusuda yoktu tadıda😞
IMG_20201009_031141.jpgIMG_20201009_030909.jpgIMG_20201008_161147~4.jpg
Bugün nitelikli kahve yapıyoruz yazan kahvecinin mekanından çekirdek aldım, kokusu vardı ama hiç tatı yoktu. Üç çeşit çekirdek çöp oldu😞
IMG_20201011_201342 (2).jpg
Taze ve ekşi olmayan bir çekirdekle demlendiğinde gayet de tutuyor aslında. Piyasadaki minasın küf notasının yerine, fındıksı, kakao notalı, karamel, meyvemsi bir deneyim çoğunu mutlu ediyor. Türk kahvesinden çok memnun kaldığım bir çekirdek vardı, Kosta Rika Tarrazu San Rafael, mesela bunu okula götürüp önce sözenle öğütüp, arkadaşlara ikram ettiğimde çok beğenmişlerdi. "Herkes Rio Minas'a alışkın." deyip işten sıyrılmak yerine çekirdeği doğru düzgün kavurmak gerekiyor belki de.
Türk kahvesi @arikan001 önerdiği Costa Rica Tarrazu San Rafael kahvesini alıp çekirdek işini bitirecem gibi:)
French press olarak ikea upphetta alıp bir daha çöp kahve almamaya çalışacağım:)
 
Geri
Üst