Memurun o anlık durumuna göre değişiyor sanırım vergi durumları.Çayının soğuk gelmesi,sabah eşiyle tartışması gibi faktörler etkili gibi.Kocaman araba panjuruna 75 tl vergi çıkarken çeyrek fiyatında gelen ayarlı tampere 60 lira gibi vergi çıkardılar.İkisininde üzerinde 15 dolar beyanı vardı.
Geçen sene 20 dolarlık ürüne 200 lira vergi çıkardıklarında beynimden aşağı kaynar sular inmiş ve bir kazan kahve içmişçesine bir enerji yüklenerek olaya girişmiştim. Önce ptt oradan sonuç alamayınca bu işlerle ilgilenen vergi dairesinin telefonunu bularak hak arama davama başladım. 10. aramamda birisi nihayet açtı. Ben turkcell iletişim merkeziyle konuşuyor edasında tüm kargo takip ve fatura numarası vererek derdimi uzun uzun anlattıktan sonra "beyfendi faks çekin faks" şeklinde bir cevap alarak dumura uğramıştım. Tabii hemen faks çektim. Bir süre bekledikten sonra yeniden aradım ve bu kez 20. arama sonrası birisi çıkıp faks çektiyseniz inceleniyordur dedi. Bir süre daha bekledim ve bir süre daha. Hala bekliyorum.Bu işlerin gerçekten cılkı çıktı... 11.95 Euroluk siparişim için 68.80 TL vergi çıkmış... yani neye göre anlamak mümkün değil.. uğraşmak daha zor...
İletişim emaili elinde olan var mı?
Levent bey ben de yaşadığım bir olayı paylaşayım, İngiltere'den 3 günde gelen paketi dağıtıma çıkacak sorun yok diyerek 40 gün beklettiler. Sonrasında ise PDM'ye giderek şahsen almanız gerekiyor dendi. Oradaki gümrükçü beyefendinin(!) söylediği ilk cümle şu oldu: kargonu ticari olarak sınıflandırdım, gümrük müşaviri ile çekersin. Ne sayı, ne tutar olarak mevzuata göre ticari olmasına sebep olacak bir şey olmadığını söyleyerek tepki gösterdim. Cevap olarak kendisinin beni denediğini, vereceğim cevaplara göre ticari olarak sınıflandırmadan vazgeçebileceğini, mesleğimi ve soyumu kanıtlamamı istediğini, buradaki tek yetkili karar merciinin kendisi olduğu gibi garip şeyler söyledi. Uzun lafın kısası PTT ile gelecek bir şey almamaya çalışıyorum artık, mutlaka bir sorun çıkıyor.Bu işlerin gerçekten cılkı çıktı... 11.95 Euroluk siparişim için 68.80 TL vergi çıkmış... yani neye göre anlamak mümkün değil.. uğraşmak daha zor...
İletişim emaili elinde olan var mı?
Kesinlikle haklısınızi. Daha önce benim de başıma geldi.Levent bey ben de yaşadığım bir olayı paylaşayım, İngiltere'den 3 günde gelen paketi dağıtıma çıkacak sorun yok diyerek 40 gün beklettiler. Sonrasında ise PDM'ye giderek şahsen almanız gerekiyor dendi. Oradaki gümrükçü beyefendinin(!) söylediği ilk cümle şu oldu: kargonu ticari olarak sınıflandırdım, gümrük müşaviri ile çekersin. Ne sayı, ne tutar olarak mevzuata göre ticari olmasına sebep olacak bir şey olmadığını söyleyerek tepki gösterdim. Cevap olarak kendisinin beni denediğini, vereceğim cevaplara göre ticari olarak sınıflandırmadan vazgeçebileceğini, mesleğimi ve soyumu kanıtlamamı istediğini, buradaki tek yetkili karar merciinin kendisi olduğu gibi garip şeyler söyledi. Uzun lafın kısası PTT ile gelecek bir şey almamaya çalışıyorum artık, mutlaka bir sorun çıkıyor.
Konunun özeti bu... defalarca başınıza da gelse insan hakkını aramak istiyor ama her seferinde daha da morali bozuluyor.Geçen sene 20 dolarlık ürüne 200 lira vergi çıkardıklarında beynimden aşağı kaynar sular inmiş ve bir kazan kahve içmişçesine bir enerji yüklenerek olaya girişmiştim. Önce ptt oradan sonuç alamayınca bu işlerle ilgilenen vergi dairesinin telefonunu bularak hak arama davama başladım. 10. aramamda birisi nihayet açtı. Ben turkcell iletişim merkeziyle konuşuyor edasında tüm kargo takip ve fatura numarası vererek derdimi uzun uzun anlattıktan sonra "beyfendi faks çekin faks" şeklinde bir cevap alarak dumura uğramıştım. Tabii hemen faks çektim. Bir süre bekledikten sonra yeniden aradım ve bu kez 20. arama sonrası birisi çıkıp faks çektiyseniz inceleniyordur dedi. Bir süre daha bekledim ve bir süre daha. Hala bekliyorum.
Haklısınız Levent bey ama ben açıkçası memur insiyatifinde olmasını kabul edemiyorum, çünkü açıkça istismar ediliyor. Gözlerimin önünde hem tutar hem miktar olarak açıkça ticari olan, hem counterfeit olduğu için gümrükten geçemeyecek lüks el çantası ürünlerini, satmak için aldığını söyleyen genç bir hanıma gümrük vergisi bile ödetmeden verdiler. Amaç flört edip telefonunu almaktı.Kesinlikle haklısınızi. Daha önce benim de başıma geldi.
Ticari sınıflandırdım dedi, şahsen çağırdılar, Tuzladan Başakşehir'e gittim. Orada mesleğimi vs sordu, aslında ufak bir sorguya çekti. Sonra da bir daha böyle yapmayın diyip, vergisini kesip yolladılar. Konuşunca başlarına çok geldiğini, kimin ne olduğunu bilmediklerini söylediler. Olan benim zamana ve benzine oldu.
Memurun insiyatifinde olmasını anlıyorum, şüphelenirse bu tarz şeyler yapabilir ama istikrar olması lazım. herkese farklı muamele yapılacak bir durum yok. üstünde yazan gerçek paket değerini çizip, 5 katı yazan da gördüm, üstünde yazanın 5 de birine vergi yazan da gördüm.
Bu arada paket aslında DHL parcel ile geldi. Türkiye'ye girince PTT'ye sevk edilmiş.