• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Gong Fu Cha

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ikoh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ikoh

Barista
Selamlar herkese. yunnansourcing.com üzerinden hangi çayları alsam diye bakarken acaba birileriyle ortak mı girsek diye düşündüm 😁

Forumda başlıkları aradığımda ise göremedim bu başlığı, hala açılmamış olmasına şaşırdım.

Dünyada şuanda kahve kültürü nasıl yükseliyorsa diğer kanattan da nitelikli çay kültürü yükseliyor.

Genelde izlenen yol gong fu cha denen bir yaklaşım. Kabaca "art of tea" gibi bir manaya geliyor sanırım. Yöntem şu: küçük bir demliği çay ile dolduruyorsunuz. Su ekleyip çok kısa bir süre bekleyip (bazen 5-10 saniye) bir karafa aktarıp minik bardaklarda içiyorsunuz. Sonra tekrarlıyorsunuz bu süreci. Ta ki çayın tadı kalmayıncaya dek. İyi kalite bir çay kullanıyorsanız 10-15 kez infüze edebildiğiniz söyleniyor. Şuana kadar pek deneyimim olmadı, türkiyede kaliteli tedarik etmek çok zor olduğu için sürekli yurt dışından bir şeyler kovalamak lazım.

Kaliteli çayın kaynağı da çok yüksek oranla Çin. Malum, oradan da vergi %30 olduğu için tatlar kaçıyor.

"Gong fu cha nedir?" kabaca bir görelim diye video ekliyorum.

Şuanda sahip olduğum 150ml bir gaiwan ve sanırım 180 ml civarında bir kil demlik var. Onun dışında elim boş, ama hevesim var 😄

İlgilenen veya deneyimi olan var mı?

Aklima bu sahne geldi.

Yunnan Sourcing yıllardır kullandığım bir sitedir. Fiyat performans olarak direkt çinden gönderdiği için baya iyi. Artık maalesef sipariş geçme şansımız yok Türkiye'den. Yurt dışında falan tanıdığın varsa onlara söyleyip anca öyle getirtilebilir.

Gong Fu Cha da aslında bu tarz kalın ve bütün yapraklı çayları içmenin en iyi yöntemi diyebiliriz. Sabahtan işe başlarken masamda başlıyorum akşama kadar 7-8 demleme yapıyorum. Özellikle beyaz çaylarda, ama genel olarak bütün yüksek kaliteli çaylarda insanı hafif intoksike eden, konsantrasyonu arttıran özellik bu sayede daha da açığa çıkıyor. Genel olarak kahvenin verdiği kafadan daha temiz, daha uzun süren ve daha az boğan kafası oluyor bu tarz çayların.

Türkiye'de melez tea ve chado gördüğüm kadarıyla bu tarz çay satıyo ama direkt denemedim. Ülkemizde hala yeterli büyüklüğe ulaşamadı. Ben 10 yıldan fazladır tüketiyorum bu tarz çayları ve bu sureçte specialty coffee/ nitelikli kahve inanılmaz büyüdü ama specialty çay ya da loose leaf çay pek fazla artmadı. Esas problem bence tüketicinin kafasında çay algısı kendi çay kültürümüz dolayısıyla çok oturmuş. Çay dediği zaman Karadeniz çayı veya bitki çayi varyantasyonu bekliyor. Yine çay çay ama farklı bi şekilde demliceksin, farklı bi şekilde keyif alacaksın... Ben insanlara tattırırken zorlanıyordum. Bu çayın tadı yok, 10 saniyede çay mı demlenir, su içiyormuşsun gibi falan filan :D belki ilerde o algıyı kırabiliriz ama. Şimdi ne kadar nitelikli kahveci var ve demek ki bunları geçindirebilicek bir piyasa da oluşmuş. Belki gelecekte bu tarz forumlarda çin vs taiwan oolonglarını konuşuruz tartışırız

İlgimi çekti Gaiwana falan bakayım dedim, çay piyasası da kahve piyasası gibi önüne ne getirilirse fiyat uçuyor. Gaiwan şekelik gibi ama fiyat 650 tl...Özelliği var mı?

İlgimi çekti Gaiwana falan bakayım dedim, çay piyasası da kahve piyasası gibi önüne ne getirilirse fiyat uçuyor. Gaiwan şekelik gibi ama fiyat 650 tl...Özelliği var mı?
Gaiwan bu çin tipi demleme için (gong fu cha denilen) uygun bi çaydanlık ama çok da önemli değil. Eğer bi denemek istiyorsanız iki kupa yöntemiyle de yapabilirsiniz. Bi bardağa çayı koyup, demleyip 15-20 saniye içinde diğer bardağa aktarabilirsiniz. ya da direk küçük bir semaverle de yapabilirsiniz.

Hoşunuza giderse daha sonra gaiwan, kil demlik, seramik çaydanlık vs alabiliriniz.

Gaiwan için aliexpressten bakılabilir. vergi yüksek bile olsa bazen uyguna alınabiliyor. çay konusunda da yurtdışından sipariş geçmek yalan olmadı bence. Örneğin farmer leaf sitesinde kargo 4 dolar, 25 dolarlık sample derleseniz çeşit çeşit çayı alabiliyorsunuz. gümrük, kargo vs derken gram başına 10-20 lira tutacaktır. Batı tipi 200 ml suya 3 gram atıp bir de onu 3 kez demlediğinizde hala daha hesaplı oluyor. Ama dediğim gibi, bu fiyat fazla olsa bile chado gibi çayı hakkında doğru düzgün hiçbir bilgi vermeyen firmalar da gramını 5-10 lira arasına çekmiş. Gümrük mevzularının en kötü yanı şu oldu: indirimlerden yararlanamıyoruz. Bedava kargo ya da kasım indirimleri gibi imkanlar için en azından bi 30 doları geçmeniz bekleniyor, baya bir şey kaçtı gitti bu dönemde.

Yine de hala daha ne ekipman için ne de çay için türkiye içi alışverişi tavsiye etmiyorum. Geçen gün karşıma yeşil çay odaklı bir yerel firma çıktı, adını hatırlamıyorum ne yazık ki. Fiyatlar gerçekten anlaşılır düzeyde değil.

selamlar, ben de çayla ilgili bi arayış içindeyken başlığa rastladım, teşekkürler..
farmer leaf sitesinden sepet oluşturup tam sipariş veriyordum ki paypal engeline takıldım.
bir bilgisayar oyunu içinde yaşıyor gibiyiz, engelden engele koşuyoruz :D

selamlar, ben de çayla ilgili bi arayış içindeyken başlığa rastladım, teşekkürler..
farmer leaf sitesinden sepet oluşturup tam sipariş veriyordum ki paypal engeline takıldım.
bir bilgisayar oyunu içinde yaşıyor gibiyiz, engelden engele koşuyoruz :D
maalesef aklımdan çıkmış ya, ben yurtdışında bir arkadaştan rica ediyordum ödemeyi :)

bitterleaf ve yunnan sourcing öneririm.

Geri