• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Global Kahve Fiyatlarında Neler Oluyor? Çıkış Nereye Kadar Devam Eder?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan S.Yavuz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

S.Yavuz

Barista
İsim
Serkan Yavuz
Daha fazla  
İsim
Serkan Yavuz
Değirmen
Mahlkönig
Twitter
sezycoffee
kahveborsası.jpg

Herkese selam. Global kahve fiyatları son bir kaç günde yaklaşık %25, sene başından bu yana yaklaşık %70 civarında artış gösterdi. Bu artış dolar bazında ve TR/USD kurunun etkisi bu artışa dahil değil. Göründüğü kadarıyla pandeminin etkileri, Kolombiya'daki siyasi karmaşa, peşine Brezilya'da yaşanan sıkıntılar ve düşük rekolte bu artışın başlıca sebepleri. Geçtiğimiz günlerde Brezilya'da yaşanan soğuk hava ve don olayları ise işin tuzu biberi oldu. Maalesef genel beklenti bu artışın kısa süreli olmayacağı yönünde. Haliyle tüketiciye etkisi de bir noktada kaçınılmaz olacaktır. Takip eden arkadaşlar varsa onların da konuya ilişkin görüşlerini merak ediyorum.

Yükselmeyen ne kaldı ki kahve fiyatları yükselmesin.
Demlediğimiz kahveyi tekrar kullanmaya da başlarız ilerleyen dönemlerde :)

brezilya çekirdekleri artacak gibi
Konu keşke sadece Brezilya çekirdekleriyle sınırlı kalsa. Brezilya'nın, dünyanın en büyük kahve üreticisi olması nedeniyle üretimi dünya kahve borsası üzerinden doğrudan etkili oluyor. Haliyle artış öyle veya böyle tüm dünya kahvelerini etkiliyor.

İkinci demlemede tadım notalarından roaster'lar sorumlu tutulamaz :)
Zaten alamıyorum çoğu tadım notlarını 😅 çok mühim değil.

Şaka bir yana gerçekten her geçen gün fiyatların artmasıyla öğrenci olarak bir hobinin daha sonuna geleceğim mi acaba diye düşünmüyor değilim.

Son düzenleme:
her geçen gün fiyatların artmasıyla bir öğrenci olarak bir hobinin daha sonuna geleceğim mi acaba
konudan biraz bağımsız biraz değil..

ben 6 ayda dolar 5 lira olsa dahi herhangi bir tüketim ürününün fiyatlarını zam yaptığı hızda düşüreceğini sanmıyorum..
amerika fırsatlar, türkiye fırsatçılar ülkesi..

konudan biraz bağımsız biraz değil..

ben 6 ayda dolar 5 lira olsa dahi herhangi bir tüketim ürününün fiyatlarını zam yaptığı hızda düşüreceğini sanmıyorum..
amerika fırsatlar, türkiye fırsatçılar ülkesi..
İşin aslı Türkiye’de fiyatı yükselen herhangi bir şeyin düştüğünü ben pek görmedim. Genç de sayılmam. Elliye beş var. İstisnai durumlar olmuştur elbet ama çok nadirdir.

Konuya ilişkin durun ise doğrusu epey can sıkıcı. Specialty Coffee fiyatları çiftlikten çiftliğe, işlenmesine vb pek çok etkene göre farklılık gösterdiği için genelleme yapmak zor. Ancak premium coffee kısmındaki kahvelerde kıyas daha kolay. Atıyorum Colombia Supremo La Mesata 17/18 daha altı yedi ay önce 5 dolar/kg falandı. Şu an 9 dolara yaklaşıyor. Net rakamlar için kayıtlara bakmam lazım. Ufak tefek hata payım olabilir ama olsa olsa 30-40 sent az veya çoktur.

Standart Rio Minas 17/18 Türk kahvesinin yeşil kilosu 20 küsur liralardaydı. Şu an 40 küsurlara geldi. Fiyat artışı dolar kuru nedeniyle olsa daha kolay kompanse edilebilirdi ama dolar bazında %70 artış öyle böyle bir artış değil. İşin kötü tarafı fiyatlarda bir durulma da beklenmiyor. Aksine artışın süreceği düşünülüyor.

ben günde 3 bardak kahve tüketimimi 1 bardağa düşürdüm. eskiden 160-180 liraya 3 adet 250gr kahve alabiliyorken şimdi tek 250gr standart kahveye 100-110 lira vermeye razı olamıyorum. hele bir de kahve kötü çıkarsa boşa harcanan bir para gibi geliyor.
eskiden kötü de çıksa bir şekilde sineye çekebiliyorduk.
şuan zar zor para denkleştirdiğimiz dönemde kahveye verilen paranın tamamen yazık edildiğine inanıyorum.
hobilerimle yaşayan biriyim.
hem fotoğrafçılık yapıyorum.
hem müzik dinliyorum
hem de kahve içiyorum.
ancak ilk 2'sini her daim ve düzenli maddi kaynak olmadan götürebilirken, hızlı tüketim ürünü olan kahveyi bu şekilde götürmek imkansıza yakın.
o yüzden kahveyi azalttım.

not: brezilya bahanesi ile tüm kahvelere gelen zamlar devam edecek gibi. ama bir gün ekonomi iyi bile olsa bu rakamlar gerilemeyecek. bizim ülkenin ticari anlayışı bu şekilde.

Benzer seyleri overdose ve kahvefabrikasi patronları da instagramdan yazmıştı. Ben de çekirdeklere harcadığım parayı baya azalttım, en son amazon'dan 1 kg ve sezy'den iki tane Etiyopya almıştım, alım gücünün bu kadar azaldığı ve temel gıda gibi zorunlu harcamaların her geçen arttığı ortamda kahve sektörü özellikle evde demleme yapanlara ekipman ve kahve satma konusunda darbe yiyecek gibi duruyor.

ben günde 3 bardak kahve tüketimimi 1 bardağa düşürdüm. eskiden 160-180 liraya 3 adet 250gr kahve alabiliyorken şimdi tek 250gr standart kahveye 100-110 lira vermeye razı olamıyorum. hele bir de kahve kötü çıkarsa boşa harcanan bir para gibi geliyor.
eskiden kötü de çıksa bir şekilde sineye çekebiliyorduk.
şuan zar zor para denkleştirdiğimiz dönemde kahveye verilen paranın tamamen yazık edildiğine inanıyorum.
hobilerimle yaşayan biriyim.
hem fotoğrafçılık yapıyorum.
hem müzik dinliyorum
hem de kahve içiyorum.
ancak ilk 2'sini her daim ve düzenli maddi kaynak olmadan götürebilirken, hızlı tüketim ürünü olan kahveyi bu şekilde götürmek imkansıza yakın.
o yüzden kahveyi azalttım.

not: brezilya bahanesi ile tüm kahvelere gelen zamlar devam edecek gibi. ama bir gün ekonomi iyi bile olsa bu rakamlar gerilemeyecek. bizim ülkenin ticari anlayışı bu şekilde.
Fiyatların ben doğrusu nitelikli kahvelerde 100-120 bandına oturacağını düşünüyorum. Tabii burada kavurucunun fiyat politikasına göre değişkenlik olacaktır. 4x250 seçeneklerinin ön plana çıkması çok muhtemel çünkü çok ciddi fiyat avantajı sağlayacak tüketicilere. (250 gram fiyatı tahminimce 70-80 civarı olur)

Ülkenin genel ticari anlayışı hakkında benzer görüşlere sahip olsam da maalesef bu durum ülkeyi çok aşan bir durum. Tüm dünya üzerinde kahve fiyatları aynı şekilde fırladı. 2022 yılının da bir kısmını kapsayacak gibi görünüyor. Rakamların gerilemesi konusuna gelince, global kahve fiyatlarının düşüşü iç pazarda fiyatları mutlaka etkileyecektir. Tabii ki bazı firmalar yüksek fiyatlardan satmaya devam etmek isteyecektir ancak rekabetin böylesi yoğun olduğu bir sektörde “ben yaptım oldu” anlayışını sürdürmek zor. En nihayetinde aslında tüketiciler fiyatları belirliyorlar. Bu kriz öncesi de böyleydi, kriz sonrası da böyle olacak.

Nereye kadar devam edecek bilmiyorum ancak nitelikli kahve tüketmeye başladığım dönemden bu döneme kadar olan süreç bile ciddi anlamda can sıkıcı oldu. Olabildiğince iyi kahveyi uygun fiyatlara almaya çalışıyorum ancak artık tadı kaçmış durumda. Geçen sene boxx coffeeden 136 tl ye yirgacheffe ve 160 tl ye adado satın almışım(1 er kg). Ki adado hala şu ana kadar içtiğim en iyi kahvelerden biri. Şimdi ise çok güzel bir aylık indirim olmasına rağmen 1 kg etiyopya 270 tl. Çeşit yapayım dersen 1 kg kahveyi 350 den aşağı alamıyorsun. En azından biz öğrenciler için sürdürülebilir bir hobi olmaktan çıkıyor kahve sektörü.
Kendi adıma ayda 1.5 kg kahve tüketiyorum ve artık dengelemek adına biraz yeni gelen kahvelerden alıyorum biraz da f/p öne çıkanlardan ya da sanalbaharattan alıyorum. Ancak ne kadar kötü kahveler olmasalar da yeni gelen kahveleri içtikten sonra insanın canı standart kahveleri içmek istemiyor.
Aylık indirimden kahve seçeyim derken durum anlık can sıkıcı oldu biraz yakınayım dedim.
Not: Fiyatları coffenutz özelinde eleştirmedim genel olarak herhangi bir kavurucuya baktığınızda durum bu şekilde.

Son düzenleme:
Geri