• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Gerçek mi Kurgu mu? - Yeni Dişlilerde Seasoning Yapmaya İhtiyaç Var mı? The Real Sprometheus

orkunustel

Barista
İsim
Orkun Üstel
Bu konu üzerine neredeyse hiç düşünmemiştim, üstüne de durup bir espresso değirmeninde ya da filtre değirmeninde "seasoning" yapmaya yeltenmemiştim. Sebebi ise fark edilecek bir fark yaratıp yaratmayacağı ve bunun kahve maliyeti ve zaman maliyetine değip değmeyeceği sorusuydu. Test etmeden de düşündüğümde bana şahsi olarak mit gibi geliyordu konu. Çünkü bu konuda olmasa da bazı yine üstüne çok düşülen, düşünülen konuları eğitimlerde kör tadım yaptığımda ya da yaptırttığımda hemen hemen kimsenin fincanlar arası farkları bulamaması idi.

The Real Sprometheus güzel bir test deneme videosu çekmiş. Test için hem filtre hem espresso demleyip Atago kahve refraktometresinin bir modelini kullanarak TDS, Ekstraksiyon ölçümleri yapmış, elek ölçümleri yapmış (elle sallama/Kruve), lezzet karşılaştırması yapmış.

Lezzet elbet de kör tadım olmadığı sürece özellikle çok subjektif olabilir. Ancak diğer sonuçlar "Seasoned" olmuş bıçakla yeni sıfır bıçağın arasında öğütme farkının neredeyse olmadığını gösteriyor. Videoda dikkat ettiğim tek ciddi gözlemlenebilir farkın öğütme süresi olduğunu söylemesi oldu o da çok dramatik bir farkla değil.

Elbette videoda çeken kişinin de bahsettiği üzere bu bir laboratuvar seviyesinde test değil. Konu tek bir değirmen, tek bir dişli tipi, tek bir dişli markası ile test edilmiş çünkü. Değişken çok ve yüzde yüz kanıya varılabilmesi için tez seviyesinde bir araştırma test modeliyle yapılması lazım ancak bu deneme bir yargı ve kanıyı bir miktar da olsa bile değiştirebilir. Üzerine düşündürtebilir.

Üstüne bu konu üzerinde konuşulsun isterim. Aksini gösteren test sonuçları da varsa paylaşılsın ki bu genel Seasoning konusu zenginleşsin.

Not: Kullandığım değirmenler iş gereği tabi:

Konik: Mazzer Robur, Mazzer Kony
Düz: Mahlkönig K30, Victoria Arduino Mythos 1, Mahlkönig EK43, Ditting 807

Video:

Son düzenleme:
Bu sabah benim de önüme bu video düştü. Açıkcası youtube artık çok yaygın bir fikir hakkında aksini iddia etme ya da tam tersi şeylerin yapıldığı bir alana dönüştü.

Bu videoların içerik olarak üretildiği süreler üç aşağı beş yukarı belli ama böyle önemli bir konuda aslında genel geçer bir fikir belirtebilmek ise başlı başına bir araştırma konusudur. Çünkü sizden aynı sosyal bilimlerle uğraşıyormuş gibi birçok veriyi toplamanızı talep ediyor. Böyle bir veriyi toplayıp bir araya getirmek zaten aslında başı başına bir araştırmadır.

Burr tipleri, burrlerin çapları bu burrlerin kesici biçimleri ve bu burrlerin döndürülme torku bence meseleyi etkileyen temel şeyler. Bunlar farklılaştıkça sonuç da farklı olur. O veriyi toplamak zaten başlı başına bir iş. Bu seasoning e burrlerin üzerindeki materyalelrin ya da kaplamaların etki edip etmediği gibi şeyler konusunda ise hiçbir fikrimiz yok.

Şahsen ben el değirmenlerinde birçok kez şahsen kendi gözlerimle değirmeni kullandıkça burrdeki değişimle öğütümlerin iyileştiğini birden fazla kez gördüm ama el değirmeninin burrleri ve onları çeviren güç çok farklı. Dönme hızları da haliyle bir niche v.b ürünlerle kıyaslanamaz. Comandantenin, 1zpresso'nun ilk günleriyle 4.ayındaki halini bir elek ve tadım testine soksak sonucun çok görünebilir olduğunu düşünüyorum.

Tabi bununla beraber burrler ve değirmenler konusunda karşı çıktığı fikri üreten şey de kuşkusuz bilimsel bir araştırma değil. O fikri de oluşturan onu kanaat haline getiren şey açıklanabilir şeylere dayanmıyor. Sadece öznel deneyimlere dayalı. Birçok kişinin rastgele bardaktaki kahvenin öğütümü ve demlemesinden aldığı izlenimlerden doğuyor...

Tatsal anlamda bir fark yaratıp yaratmadığını anlamak için de teste tabi tutulan bütün burrların da aynı standartta olduğunu söyleyebiliyor muyuz?
Veya Kişilerin moralinin ne durumda olduğunu? Moralim iyiyse aynı kahveden daha fazla keyif alıyorum. Bütün girdiler standartlaştırılmadan bence bu tarz çalışmalar fazla bir anlam ifade etmiyor.

Tatsal anlamda bir fark yaratıp yaratmadığını anlamak için de teste tabi tutulan bütün burrların da aynı standartta olduğunu söyleyebiliyor muyuz?
Veya Kişilerin moralinin ne durumda olduğunu? Moralim iyiyse aynı kahveden daha fazla keyif alıyorum. Bütün girdiler standartlaştırılmadan bence bu tarz çalışmalar fazla bir anlam ifade etmiyor.
Lezzet deneyimi en subjektif tarafı bu tarz testlerin zaten. Kör tadımla bunu aza indirgemeye çalışıyor sektör genel olarak. Kişi çokluğu, tadımcıların günlük kalibrasyonu da aradaki kişilik, duygusal durum farklılıkları, biyolojik farklılıkları azaltmak için yapılıyor.

Bundan dolayı da zira kahvede tam genel geçer birşey söyleyebilmek mümkün olmuyor. (Bence) Tadılan şey kimyasal, organik, biyolojik bir ürün. Tadan birey de biyokimyasal bir organizasyon bütünü. 😅

Geri