• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Gaggia New Classic Pro demleme ışığı yandığında kazandaki su derecesi

bakyildiz

Yeni Üye
İsim
bakyildiz
Daha fazla  
İsim
bakyildiz
Espresso Makinesi
Gaggia New Classic Pro
Selamlar, biraz bakındım ama şu uzmanlık sorunun cevabını bulamadım: Gaggia New Classic Pro'da demleme (brew) ışığı yandığında kazandaki suyun sıcaklığı kaç dereceye ulaşmış oluyor? Genel olarak "ışık yandığında demleme sıcaklığına ulaşmaştır" deniyor ama bu konuda sayısal bir değer göremedim. https://www.gaggiadirect.com/blog/classic-pids bağlantısında ilk ışık yandığında 70-72 dereceye gelir, 90-93 dereceye gelince söner diyor. Bu doğru olabilir mi?

bence bu video faydalı olabilir

bence bu video faydalı olabilir

Video için teşekkür ederim.
Videoda da kırmızı ışık yandığında "high enough brew temp" diyor :) dereceden bahsetmemiş.
Bazı videolarda da kırmızı ışık yandıktan sonra ısıyı artırmak için buhar tuşunu 5 sn. kadar açıp kapatın diyor.
Yarın yine test günüm olacak, kahvelere heba oluyor :)

Son düzenleme:
Makineyi önden 15 20 dk açık tutun iyice ısınsın. Shot kalitesini artırmak için bunu yapmanızı tavsiye ederim.

Ben o belirsizlik yüzünden PID modu yaptım.
En azından en ideal ve stabil sıcaklıkta bir shot için, 15-20 kadar cihazın açık kalması ve gerekli su akışlarının sağlanıp bir kaç dakika beklendikten sonra, doğru sıcaklığa ulaşacağınızı düşünüyorum.

Ben o belirsizlik yüzünden PID modu yaptım.
En azından en ideal ve stabil sıcaklıkta bir shot için, 15-20 kadar cihazın açık kalması ve gerekli su akışlarının sağlanıp bir kaç dakika beklendikten sonra, doğru sıcaklığa ulaşacağınızı düşünüyorum.
Pıd modu olsa bile makinenin yine 15 20 dk ısıtılması lazım. Grup başlığı vs yeterince ısınmadığında sizin shota gelene kadar su sıcaklığı düşüyor. Her makinede böyle.

15-20 dk.ısıtma yapıyorum. Hatta arkasından 7-8 espresso deneme/yanılma ile yapıyorum bir saati geçiyoruz Gaggia efendi ile ama maalesef aldığım ürünlerde hep bir acılık ve sertlik oluyor. Bunu aşamadım henüz (yaklaşık 700 gr. kahveyi de sütlü olarak ev halkına ikram ettim israf olmasın diye :) )

PID moduna henüz girmek istemiyorum. Isı evet fark oluşturuyor ancak makineyi tanıyıp bu ısı işin dengeleyebilir miyim bunu görmek istiyorum. Cihan Yüce'nin Gaggia Modifikasyonları yazısında PID konusundaki yorumuna katılmıyor değilim.

Bir grup videoya göre, demleme ışığı yanınca buhar anahtarına basın ve 5 sn. bekleyin diyor. Bunun anlamı şu mu (veya nedir sizce)?
İlk açtın makineyi demleme ışığı yandı ve diyelim ki ideal sıcaklık olan 94 derecelere geldin ama makine de sınmadığı için demleme anahtarına ilk ışık yandığında basarsan su portafiltreye gelen kadar 80 derecelere düşecek. Bu sebeple buhar anahtarına bir süre bas, kazan suyunu 120 derecelere çıkar ve demleme anahtarını açtığında portafiltreye gelen ısı 90 derecelerde olsun. :coffee:

Diğer bir grup videoya göre ise, demleme ışığı yandığında kazan suyu sıcaklığı 70-72 derecelerde olur ve ideal ısıya gelmen için demleme ışığı yandıktan sonra 10 sn. kadar bekle ki zirve sıcaklığa gelsin diyor. Bunun da dayanağı kazan termostatı. Neticede ışığı termostat açıp kapatıyor. Termostatın çalışma prensibini tam bilmiyorum ama (zaten sorumun temeli bu bilginin olmaması) yazılana göre 72-94 arasında ısı sıcaklığı varsa ışığı yak altına düşünce ışığı söndür şeklinde (buhar anahtarına basında demleme ışığı da sönüyor çünkü buhar termostatı zirve sıcaklığı epey yukarılara çekiyor diye düşünüyorum). Bu ne kadar doğru bilemiyorum.

Özetle termostat ışığının açılıp kapama prensibini ve demleme ışığı yandığında kazandaki su kaç derece ve demleme ışığı kaç dereceye düşünce sönüyor bilgisi tutarlık için temel bilgi diye düşünüyorum. Ama dediğim üzere bunu veri olarak bulamadım henüz :unsure:

Değirmeniniz ne? Hangi kahveyi kullanıyorsunuz? Su ve kahve oranınız ne? Tamper ürünle gelen tamper mi?

Değirmen: 1zpresso kmax. 3.3 ve 3.4 kliklerde dolanıyorum.
Kahve: Moliendo Salerno Espresso Blend
Su ve kahve oranı: brita filtre su ve 18gr kahve için 1:2 ile 1:2,5 arası çeşitli oranlar
Düzleyici tamper ve WTD: Motta
Portafilter: Nouaza dipsiz

Değirmen: 1zpresso kmax. 3.3 ve 3.4 kliklerde dolanıyorum.
Kahve: Moliendo Salerno Espresso Blend
Su ve kahve oranı: brita filtre su ve 18gr kahve için 1:2 ile 1:2,5 arası çeşitli oranlar
Düzleyici tamper ve WTD: Motta
Portafilter: Nouaza dipsiz
Hocam imkanınız varsa şuanda nullun espresso blendini ya da spadanın motion adlı çekirdeğini şiddetle tavsiye ederim. Ekipman yönünden sorun görünmüyor. Daha iyi Çekirdek ve biraz daha optimal demleme ile güzel çıktılar alabilirsiniz.

Bu konuda iyi bir anlatımı https://comoricoffee.com/en/gaggia-classic-pro-circuit-diagram-en/ adresinde buldum şükür. Gaggia'nın devre çizimlerini de göstermişler ve orada termostatın derecelerini belirmişler 👍.
  • Demleme (brew) ışığın kazandaki su 107 dereceye ulaştığında yanıyor.
  • Buhar (steam) ise kazandaki su 145 derecede ulaştığında yanıyor.
Önemli olduğunu düşündüğüm ek bir bilgi: (kaynak: https://www.rdc-service.it/en/normally-closed/347-bik24-107-pacv4.html)
Opening Temperature 107°C
Reset Temperature 98°C
Tolerance ±3°C

Son düzenleme:
Geri