• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Gaggia Evolution-Classic PID Mod

weltschmerz

Barista
İsim
Kemal
Daha fazla  
İsim
Kemal
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Hayır
Bir önceki yazımda OPV, SPV ve Manometre modlarının yapımını anlatmaya çalışmıştım bu yazımda ise Beko ve iç aksamı hemen hemen aynı olan Gaggia Classic, Gaggia Baby gibi makineler için PID modunun yapımını anlatmaya çalışacağım. Esasında bu mod eski forumda detaylı bir şekilde anlatılmıştı fakat hem bilginin daha ulaşılabilir olması hem de birkaç detayın eklenmesiyle daha zengin bir rehber olması için tekrar yazıyorum ve eski forumdaki rehberi de tekrar burada paylaşıyorum.

https://www.kahveler.net/kahve/2122...i-icin-rex-c100-pid-mod-baglanti-semasi.html/

PID modsuz makinelerde genellikle sıcaklık dalgalanır yani anlık sıcaklığın ne olduğunu bilemediğimiz gibi sıcaklığa müdahelede de bulunamayız PID modunda ise makinenin üzerinde bulunan ve bu işlevi yerine getirmesi için kullanılan termostat yerine daha hassas ölçüm yapabilen bir thermocouple takıyoruz ve bu thermocoupledan gelen değerleri bizim için okuyup sabitleyecek yazılıma sahip PID kutusu ve SSR takıyoruz. Mantığı ise ısıtma elementinin istenilen sıcaklığa gelene kadar güçlü bir şekilde çalışması sonrasında ise SSR'ın ısıtıcı elementi devamlı aç kapat yaparak hedef sıcaklığa sabitlemesi şeklinde çalışıyor.

Gereken Malzemeler

PID denetleyici
SSR
M4/M6 thermocouple
2 adet farklı renk 1,5mm kablo
Termal macun

PID, SSR ve thermocouple'ı Rexc100 seti olarak 150 TL gibi bir sayıya aliexpress üzerinden temin edebilirsiniz yahut kargo beklememek için Türkiye içinde de robotik mağazalarda bulunabilir. Benim bu modda kullandığım slim kasa pid yine aliexpress üzerinden alınabilir. Kabloları da herhangi bir elektrikçiden alabilirsiniz bağlantı noktasında kolaylık olması için saçaklı kablo tercih edilebilir. Pid için aşağıya iki tane link ekliyorum.

Rexc100
Slim kasa PID

Yapılış

Öncelikle PID kutumuzun çalışabilmesi için makinenin üzerinden faz ve nötr 2 tane 220v kablo almalıyız bu kablolardan birini cihazın açma kapatma tuşundan alırsak cihazı çalıştırdığımızda PID'de direkt çalışacaktır bu noktada kablo pabuçlarıyle ek yaparak makinenin orjinaline hiç dokunmadan bu kabloları alabilirsiniz yahut direkt kablonun sizin için uygun bir noktasından plastiğini soyup T şeklinde kablonuzu bağlayıp yalıtarakta ek alabilirsiniz. Ben açma kapama tuşundan brew termostatına giden kabloyu ve arka taraftan da bir nötr kabloyu soyup bantlayarak ek aldım. Ek aldığımız bu kabloları aldığımız PID üzerindeki 220v girişlerine bağlıyoruz.
WhatsApp Image 2021-05-09 at 19.14.27 (1).jpegWhatsApp Image 2021-05-09 at 19.14.27.jpeg

Makinenin brew termostatını iptal edip yerine thermocouple takacağız. Gaggia'nın standart kazanındaki termostat girişi m4 çapında olduğu için yine m4 uçlu bir thermocouple alabilirsiniz yahut rexc100 setinin içinde gelen m6 çapındaki thermocouple'ı kullanmak için kazandaki termostat girişini tornacıda m6 boyutuna genişlettirebilir yahut yine tornada erkek ucu m4 dişi ucu m6 olan bir ara parça yaptırarak bağlayabilirsiniz. Ben boyu daha uzun olduğu için sıcaklığı daha iyi okuduğunu düşündüğüm m6 thermocouple kullandım ve kazanımın termostat girişini m6 çapında olacak şekilde deldirdim. Thermocouple'ı takmadan önce takacağınız yere ve thermocouple ucuna az miktarda termal macun sürmeniz ısı iletimini hızlandıracaktır.

WhatsApp Image 2021-05-09 at 19.22.00.jpeg

Normalde iptal ettiğimiz termostata bağlanan kabloların ucunu söküp yahut kablo pabucuyla uzatarak SSR'ın 1 ve 2 numaralı uçlarına bağlıyoruz böylece SSR kazanın ısıtma elementini devreye alıp çıkartabilecek.

SSR üzerindeki 3 ve 4 numaralı çıkışlardan + ve - olanları PID üzerindeki + ve - SSR girişlerine bağlıyoruz. Bu noktada aldığınız PID denetleyiciye göre girişlerin yeri değişiyor fakat yanında gelen manuelde girişlerin yerleri yazacaktır.

Sonrasında ise thermocouple'ın + olan kırmızı - olan mavi ucunu da PID üzerindeki girişlere bağladıktan sonra PID modumuz kullanıma hazır fakat işlemleri henüz bitmiş değil.

PID çok fazla farklı uygulamada kullanılabilen bir denetleyici ve biz bizim uygulamamız için en stabil sonuçları almak istiyoruz bu yüzden PID üzerindeki parametreleri değiştirerek daha stabil çalışmasını sağlamaya çalışacağız. Bu noktada benim maalesef yeterince teknik bilgim olmadığı için hem parametrelerin nasıl ayarlanacağı hakkında fikir vermesi hem de aynı PID denetleyiciyi kullanacak olan olursa deneyebilmesi için youtube üzerinde bulup parametrelerini deneyip verimli sonuç aldığım bir videoyu paylaşacağım, parametreler konusunda daha fazla yardımcı olabilecek teknik bilgiye sahip birisi varsa seve seve dinleyebilirim çünkü bu parametreleri tam anlayabilmek ve en uygun değerleri kullanmak yaptığımız moddan tam verim alabilmemiz için elzem.

Elinize sağlık. Daha önce çok fazla pid-wiring takımı konusu okudum ama kafamda çok oturmamıştı şemaya rağmen ama şimdi bu konudan cesaret bulup şimdi rex-c100 ve m4 termik kablo sipariş ettim aliexpressten. Kuponlarla birlikte pid+ termik kablo 100₺ den uygun tuttu. İşlem bittiği zaman ben de fotoğrafımı paylaşırım. Varolun 🙏🏻
Ben teşekkür ederim yardımcı olduysam ne mutlu :)

Elinize sağlık. Daha önce çok fazla konu okudum pid-wiring takımı konusunda ama kafamda çok oturmamıştı. Şemalar, kodlar vs vs ama şimdi bu konudan cesaret bulup şimdi rex-c100 ve m4 termik kablo sipariş ettim aliexpressten. Kuponlarla birlikte pid+ termik kablo 100₺ den uygun tuttu. İşlem bittiği zaman ben de fotoğrafımı paylaşırım. Varolun 🙏🏻
hayırlı siparişler efendim :D

Cihazı açtığınızda kazanın boyutunu gösteren bir fotoğraf çektiyseniz paylaşabilir misiniz

Biraz önce espresso yaparken ilginç bir şey oldu .Yaklaşık 20 gr. lık sepete 10 gr kahve koyup, düzleyip templedim .Anahtara bastığım da sepet ile shower arasından basınçlı kahve/su karışımı fışkırmaya başladı ve aşağı bir şey akmadı doğal olarak ve etraf rezil oldu tabi ki ayrıca buhar anahtarı kapalı olmasına rağmen buhar borusunun ucundan su damlaması yapmaya başladı .Bu arıza mıdır yoksa az kahve koymaktan kaynaklanan doğal bir sonuç mudur?

Kahveyi çok az koymuşsunuz ama sizin yaşadığınız sorun kahve ile alakalı değil. Portafiltreyi grup başlığına sıkıca sıkın. Eğer sızıntı varsa grup başlığı contası değişmesi lazım.

Geri