• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Gaggia classic aldım, sorularım var

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Feridun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Feridun

Barista
İsim
Feridun
Daha fazla  
İsim
Feridun
Merhabalar,
Gaggia classic pro modelini aldim. Daha once espresso tecrübem yok. Makine ikinci el yaninda sadece pressurized double sepeti var.
Sorularima gelirsek
1-) Ogutucu olarak lelit fred almayi planliyorum. İleride degistirmeyi dusunuyorum. Cokca konusuldu ama biraz motive olma ihtiyacim var :) baslangic icin beni memnun eder mi siz degerli kahve uzmanlari?
2-) Portafiltreyi alttan kesip bottomless yapip bide sepet alip devam etmek mi mantikli sizce yoksa bi sepet alip devam etmek mi veya hic bir sey yapmadan devam etmek mi?
3-) Sut kopurtme için 300mm standart celik bi pitcher almayi planliyorum. Uygun fiyatli onerilerinizi bekliyorum.
4-) Satici cok kullanmadigini soyluyor ama descaling yapmali miyim?

simdiden tesekkurler herkese. Ogutucum olmadigi icin kahve yapamiyorum ama gideyim uzerinde fincanlarimi isitayim bari hadi kaçtım. :)

Güle güle kullanın, başlangıç için oldukça güzel bir makine almışsınız. Sorularınızı sırayla cevaplamaya çalışayım.
1) Daha önce espresso yapmadığınızı göz önüne alırsak bence yeterli olur Lelit Fred. Ben Eureka Crono almıştım üstüne single dose için bir aparat aldım çok memnunum, bu seçeneği de düşünebilirsiniz.
2) Portafiltreyi kestirirseniz öğrenme aşamasında size oldukça kolaylık sağlayacaktır. Sepet olarak da bütçeniz müsaitse IMS ve VST sepetlere bakabilirsiniz.
3) Epinox adlı markaya bakabilirsiniz benim aldığım model gayet kaliteli görünüyordu.
4) Espresso makineleri için ortalama yılda 1 descaling tavsiye ediliyor o yüzden satın alınma tarihine göre karar verebilirsiniz. Ancak bunu makineyi bir süre kullandıktan sonra da yapabilirsiniz bana göre.
Bunun dışında Youtube'dan video izleyerek öğütücü gelene kadar sürece aşina olabilirsiniz.

1- İllaki elektrikli olsun diyorsanız zaten o bütçeye alternatif yok. El değirmeni olur öğütürüm derseniz 1Zpresso Jx pro bakabilirsiniz. Ama bir süre sonra öğütmek yorucu olabilir.

2- Sepet muhakkak değiştirilmeli. Ims veya vst precision sepet en düşük bütçe ile espressonuzu geliştirebileceğiniz ürünler. Endüstri standartı olduğu için ilerde cihazınızı değiştirirseniz kullanmaya devam edebilirsiniz.

3- Googleda 300 ml pitcher olarak aratıp en uygunu alabilirsiniz.

4- @fonder gerekenleri yazmış. Satıcı hazır su kullandıysa pek gerek yok. Biraz makinayı tanıyın sonra yaparsınız.

Merhaba,
1-) Lelit fred performans/fiyat olarak en doğru değirmen. El değirmeniyle espresso çekmek hem yorar hem değirmenin bıçaklarını da erken aşındırır.
2-) Kesinlikle IMS sepet - Gelbura'da mevcut. Shades of Coffee'de dipsiz portafiltreler var. Bunlardan almanızı tavsiye ederim.
3-) Jumbo'da uygun fiyatlı modeller mevcut. 300 ml yeterlidir.
4-) Ben makineyi aldıktan 3 ay sonra solenoid valve'ı açtığımda içinde siyah parçaların yapıştığını gördüm ve descaler ile temizledim. Kullanma klavuzu 2 ayda bir yapılmasını söylüyor ve doğru olanın bu olduğunu düşünüyorum. Makinenin ömrü uzayacaktır.
Güle güle kullanın

Herkese çok teşekkür ediyorum. Kararsız bir insan olarak şuanda 1zpresso jxpro ile fred arasinda kaldim.

El degirmeni ile v60, cold brew demleme yaparim diye düşünüyorum. Fred de ayarlar arası geçiş nasıl olur bilemiyorum. Boş çalıştırmamak gerekiyor vs. düşündürüyor beni.

Ogutum kalitesi olarak fred den daha iyi diye okudum. 18 gram kahvemi koyarım keyfime bakarım diye düşünüyorum.

Diğer tarafta fred elektrikli, dediğiniz gibi espresso elle çekmek beni zamanla yorar mı? Hiç değirmen kullanmadım bu arada.

Bir de şu konu var Fred ile 18 gram kahve öğütümü yapabilir miyim? Yoksa atıyorum minimum 1 paket koymam gerekir mi içine?

Kısacası çok kafam karıştı bu değirmen mevzusunda :D Yardımlarınızı bekliyorum.

Bir de şu konu var Fred ile 18 gram kahve öğütümü yapabilir miyim? Yoksa atıyorum minimum 1 paket koymam gerekir mi içine?
Yaparsınız ama 18 gr öğüttüğünüzde 16 yeni koyduğunuz kahveden 2 gr makinenin içinde kalan kahveden gelir.

Başlangıçta el değirmeni katlanılabilir, ama sonra muhakkak elektronik ararsınız.

Peki diğer makineler icin de bu mevzu gecerli mi? Mesela Eureka Specialita icin

Son düzenleme:
Yaklaşık 2 yıldır aynı bu şekilde kullanıyorum , gayet memnunum . tabi başta alışmak zordu . değirmenin öğütüm derecesinde zorlandım . şimdi ise duruma göre değiştiriyorum . bunların yanı sıra tartı ( n11 kaan ) , pitcher ( epidox ) , naket portfiltr ( ebay ) ve süt ısıtma derecesi ( n11 ) den temin ettim . bu işler keyif işi valla . zamanla alışırsınız . Değirmen de kahve öğüttükten sonra içinde kalıyor ben üst kapağını açıp basınç yaptırıp içinde kalanı çıkarttırıyorum .

edit : başlarda manuel değirmen kullanıyordum 18 gr çekmek işkenceydi . lelit fred bence f/p

Eureka Specialita bende var, Lelit ile aynı segmentte değil. 56mm disk var içinde, espresso çekiminde çok farkettirir ama fiyatı da iki katıdır. Ama her ikisinde de V60 için ayrı bir el değirmeni alman daha mantıklı olacaktır, espresso değirmeninde sürekli ayar değiştirmeyi düşünmezdim açıkçası. V60 için fiyat performans şampiyonu Timemore C2'dir kanımca. Bir göz atın derim

3 yıl Delonghi 1 yıldır da Gaggia kullanıcısı olarak size tavsiyelerim şunlar olacak;
1- Hiç tecrübeniz yok ise Pressurized sepet kullanarak başlayın. Önce el mekaniğini kazandıkça yani 6 ay 1 yıl sonra diğer sepetlere geçersiniz. Heves edip hızla hareket ederseniz çıkan sonuçlar oldukça lezzetsiz olma riski olacaktır, sizi espresso'dan soğutur.
2- Basınçlı sepet ile alt seviye ekonomik bir öğütücü kullanabilirsiniz. Çünkü basınçlı sepet nerede ise bir çok hatanın üstünü örter.
3- Tecrübe kazandıkça portafiltreyi doğru doldurup doğru tamp yapmaya alıştıkça diğer aşamalara geçin
4- Tecrübesiz iken sakın ama sakın espresso için el değirmeni kullanmayın, çünkü 30 sn değirmeni çeviriyorsunuz, yapıyorsunuz sonra bir bakıyorsunuz demleme 15 sn sürüyor. Sonra ayarı değiştiriyorsunuz uğraşıyorsunuz 35 sn oluyor, sonra yine yine yine. Tam ayarı buluyorsunuz, çekirdek bitiyor, yeni ayar yeni süreç. Hele bir de el değirmeni ile bir de demleme yapayım diyorsunuz her şey sil baştan. El değirmeni bence filtre için uygun. Espresso için maalesef elektrikli bir değirmen lazım.

Not: yukarıda yazılı bir çok öneriye katılıyorum ama hiçbir espresso tecrübesi olmayan kişilerin işi ağırdan alması gerektiğine de inanıyorum

Pitcher olarak naçizane fikrim minimum 450 ml civarı alınmasıdır. Daha rahat bir döküş sağlıyor.

Hiç tecrübeniz yok ise Pressurized sepet kullanarak başlayın
Kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Basınçlı sepet yalancı krema üretimi sağlıyor. Tadsal bir avantajı yok. Kendinizi kandırarak bir yılı heba etmeyin.

Son düzenleme:
Konuyu hortlatayım. Degirmeni aldim. Simdi sirada sepet var. Siz degerli kahve severlere sormak istiyorum. Bu iki sepet arasinda ne fark var acaba? Basincli sepeti kullanmayacagim. Yurtdisindan alma imkanim da yok o sebeple bunlardan birini almam gerek :) simdiden tesekkurlerA7AED1F9-21AA-4B6D-9A3C-44077D64151B.png

Merhaba,
İkisi de aynı üreticinin ürünü. Nanoteknoloji dediği nano kaplamalı olduğundan kolay temizlenme özelliğine sahip. Diğeri ise nano kaplamalı değil ama 170um yani daha ince filtreleme yapıyor. Ben nano kaplamasının duş başlığında işe yaradığını ama portafiltre sepetinde gereksiz olduğunu düşünüyorum. Üstelik kahve ile temas eden yüzeyde nano kaplama istemem. Bu yüzden ince filtreleme yapan versiyonunu seçmiştim. Sonuçtan da memnunum.

Kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Basınçlı sepet yalancı krema üretimi sağlıyor. Tadsal bir avantajı yok. Kendinizi kandırarak bir yılı heba etmeyin.
Kremanın yalancı olduğuna katılsam da yeni başlayan ve hiç tecrübesi olmayan bir kişinin shot mekaniğini anlama, alışma ve espressoya devamlılığını sağlayabilmek adına her türlü kusuru örten basınçlı sepet ile başlamasını kişisel olarak tavsiye ediyorum. Espresso işi "öyle bir deneyim olursa devam ederim" işi değil. Gerçekten de sabır ve ısrarcılık gerektiriyor. Bu sebeple alışmak için de bir süre hataları örten bazı yardımlar gerekiyor. Piyasadaki en güzel cihazı alıp, en güzel ekipmanları edinip sonra bunları depoya kaldıran, forumlarda satmaya çalışan insanları görüyoruz.

indirimler sırasında ben de new classic almış oldum sırayla makineyi yükseltmeye başlayacağım, kutudan çıkan plastik tamper gerçekten korkunç ilk tamper almak olacak sanırım. naked portafiltre de ikinci sıramda. IMS Shower ve yay değişimi için de yorumlarınızı merak ediyorum.

indirimler sırasında ben de new classic almış oldum sırayla makineyi yükseltmeye başlayacağım, kutudan çıkan plastik tamper gerçekten korkunç ilk tamper almak olacak sanırım. naked portafiltre de ikinci sıramda. IMS Shower ve yay değişimi için de yorumlarınızı merak ediyorum.
Nacizane önerim önce PID kit taktırın (tabii tamperden sonra :) Çok fark ediyor.

Geri