• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

French Press Hakkında Her Şey

jackjoker

Üye
Daha fazla  
Ekipmanlar
Delter Coffee Press, Aeropress, Comandante c40, V60, Konchero, Hario Tarti
Herkesin mutlaka kahve hayatında ilk kullandığı ekipmandır. Kimi çok sever bırakamaz kimi ise bir köşeye bırakır.
Aslında kahve içinde ki aromalar konusunda çok başarılı sonuçlar üretebilen bu ekipmanın da konusu olmalı diye düşündüm.
Kahve demleme olayına yeni başlayanlar ya da doğaya çıkan maceraperestler.
Kullandığınız french press yöntemleri var mı?

Örneğin ben metal filtre kısmına ekstra kağıt filtre geçirerek kullanıyorum. Hem daha temiz sonuçlar çıkarıyor hemde biraz daha sağlıklı ( kolestrolü olanlar dikkat :) )

Geçen yaz kardeşimin hatasıyla 8 yıllık chambord demleyicimin camı kırılmıştı. Yerine kavanoz kesip koyacaktım ama ekipman eksikliği ile proje rafa kalktı. Bugün İkea'ya gittim ve uppheta (ya da onun gibi birşey) isimli ürünü inceledim. Yanıma eski aletin parçasını alıp karşılaştırdığımda fitrenin örgüsünün aynı olduğunu gördüm. Çapı da uyduğu için satın aldım. Eve gelip incelediğimde çubuk kısmındaki vidanın dişlilerinin de birbirine uyduğunu gördüm. Ürün muhtemelen Bodum'a fason yaptırılmış.Bodum Portekizde , Uppheta Çekya da imal edilmiş. Kalite aynı olmasa da parça uyumluluğu için alınabilir.

Bu başlığın bu kadar pasif kalmasına anlam veremiyorum. Nitelikli kahve için süper bi yöntem olmasa da en erişilebilir ekipman French Press sonuçta. Kesinlikle bu başlıkta kendi metotlarımızı paylaşıp French Press'i hak ettiği konuma getirmeliyiz :)

James Hoffmann'ın metodu
Kahvedelisi'nin tavsiye ettiği metot:

Başka başlıklarda ''efenim benim şöyle muhteşem French Press deneyimlerim oldu'' diyen @Kahveciningalaksirehberi 'ni de bu başlığa davet ediyorum :ROFLMAO:

Favorim pourover yöntemleri olsa da frenchpress ile yapılan kahveleri de severdim, hala severim ancak değirmeni değiştirip timemore a geçince uygun öğütüm yapamadığımdan iyi sonuçlar alamadım ve uzun süredir kullanmadım.

French press ile kahve demleme tecrübem 2005-6'da Starbucks'ın Türkiye'ye ilk geldiği dönemde aldığım Bodum marka French press ve yine Starbucks'tan aldığım öğütülmüş kahvelerle başladı. Bodum kutusundan çıkan ölçeği kullanarak yıllarca kahve demledim. Kişi başına yani 250-300 ml kahve için bir ölçek kullanıyordum. Sonra yakın dönemlerde gittiğim nitelikli kahvecilerden ara sıra aldığım öğütülmüş çekirdeklerle düşük frekansta da olsa French press demlemeye devam ettim. Ta ki bu yıl pandemi döneminde dışarıdaki kafeler kapanıncaya kadar. Bu dönemde evde kahve merakımı derinleştirdim. V60, Aeropress, Hario değirmen vs aldım. Bu arada, Bodum French pressten çıkan ölçeğin kaç gram öğütülmüş kahve aldığına bakayım dedim, sadece 9 grammış! Meğer ben yıllardır 27:1 oranında kahve demliyormuşum!

Bir arkadaşın forumda ara sıra dediği gibi, "çay gibi" kahve içiyormuşum :))

V60 ve Kalita'ya geçtikten sonra hiç kullanmadığım bir ekipmana dönüştü.
Arada da olsa french press i denemekte fayda var sanırım.
CMD kullanan arkadaşlar FP için kaç klikte öğütüm yaptıklarını yazabilirler mi?
Herkese keyifli demlemeler.

V60 ve Kalita'ya geçtikten sonra hiç kullanmadığım bir ekipmana dönüştü.
Arada da olsa french press i denemekte fayda var sanırım.
CMD kullanan arkadaşlar FP için kaç klikte öğütüm yaptıklarını yazabilirler mi?
Herkese keyifli demlemeler.

Ben genelde 32 33 klik arası french press de demleyeceksem kullanıyorum.
James Hoffman yöntemi ile 24 26 arası

Nitelikli kahve dünyasına ilk adımı attığım bir çok kişinin de ilk adımını attığını düşündüğüm ekipman. Demlemeye merak salan ve nereden başlayacağını bilmeyen arkadaşlarımız için hep oldukça ucuz hem de güzel sonuçlar ortaya çıkaran bir yöntem. Etrafınızda "french press kahveyi öldürüyor" diye bu ekipmana sallayan kişileri kaile almadan denemelerinize devam edin, bu yönteme alışırsanız gerisi zaten gelecektir. Forumdaki değerli demleme Üstatlarımızda bu başlığın hakkını verebilirlerse bu dünyaya yeni giren arkadaşlara epey fayda sağlayacaklarını düşünüyorum. Kullandığınız ve sevdiğiniz bir yöntem mutlaka olmuştur. Burada paylaşabilirseniz seviniriz. Benim kullandığım yönteme gelince, ben kahveyi orta'dan biraz daha kalın şekilde öğütülmüş olarak ve 1:16 oranı ile kullanıyorum. Kullandığım Bodum marka french press'in hacmi 360 ml, bu orana denk gelen kahve miktarı da 22,5 gr. Kahveyi hazneye döktükten sonra, düzleşmesi için hafif sallıyorum ve çaydanlıkta kaynamış suyu yarım dk beklettikten sonra yavaşça döküşe başlıyorum. frnech press kapağı ile üzerine bastırmadan kapatıyorum ve 4 dk sonra kapağı açıp, kürdan ile yukarıdaki kahve tanelerini karıştırıyorum ve tekrar pistonu bastırdaman cam haznenin üzerine kapatıyorum, toplamda 5-5:30 dk arası değişen sürelerde pistonu yavaşça itiyorum ve kahve içmeye hazır hale geliyor. Bu yöntem Hoffman'ın yöntemi tabi kendisi tercihen 8 dk'ya kadar bekletebileceğimizi de söylemiş. Dileyenler Youtube'dan James Hoffman ultimate french press diye aratıp bakabilirler. Bazıları suyu cam haznenin yarısına kadar döküp cam veya tahta kaşık yardımı ile karıştırdıktan sonra 25-30 sn bekleyip suyun geri kalanını döküp toplamda 4-4;30 dk sonra pistonu bastırıyorlar. Çeşitli yöntemler mevcuttur sizlerde deneme yanılma yöntemi le kendi yönteminizi bulursunuz, şimdiden iyi demlemeler.

french press'in filtrenin üstüne v60 için kullandığım filtreyi kesip denedim, tatlılığın ön plana çıktığı sonuçlar elde ettim yoğunlukla. bu yöntem nisan ağca'nın yöntemi. yabancı bir yerde bu yöntemi kullanan var mı hiç bilmiyorum.

suyu koyup ardından 4 dakika bekleyip, pistonu çıkartıp birkaç kere karıştırdıktan sonra tekrar yerine takıp 3 dakika bekledikten sonra demlemeyi bitirdiğim reçetede çok daha güzel sonuçlar elde ettim diğer french press yöntemlerine göre.

geçen yıl çok az kullandım bu yöntemi. bu sefer daha sık kullanıyorum ve hoşuma gitti.

Ekli dosyalar

• 1.jpeg
    1.jpeg
    185 KB · Görüntüleme: 51
  • 2.jpeg
    2.jpeg
    138.7 KB · Görüntüleme: 51
Geri