• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Flow Control Yorumlar?

İsim
Berke Çetinbakış
Daha fazla  
İsim
Berke Çetinbakış
Herkese selam,

Boş zamanlarımda reddit, home barista, coffee forums uk gibi forumlarda kendi makinem olan Mara X ile ilgili içerikleri takip ediyorum, özelliklerini daha iyi anlayabilmek, makineye daha hakim olabilmek, çeşitli reçeteleri ve yöntemleri görebilmek için. Espresso macerasına başlayalı yaklaşık 2-3 hafta civarı oldu ve hergün çeşitli denemeler yaparak kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum, daha çoook yol katetmem lazım tabii :D Ancak espressoda klasik kavrumların yanında arada bir medium/light roast çekirdekleri de denemek, farklı tatlar almakta istiyorum. Bunun için flow profiling bir hayli önemli oluyor sanırım. Mara X'te makine kendisi preinfusion yapıyor ve manuel olarak ayarlanabilecek pek birşey yok bildiğim ve gördüğüm kadarıyla. Yukarıda bahsettiğim forumlarda da bazı kişilerin Flow Control kitleri uyguladığını gördüm ancak bir grup makineyi başka bir seviyeye çıkartıyor derken başka bir grupta makineyi olumsuz etkilediğinden ve ısı stabilitesini düşürdüğünden falan bahsetmiş.

Bu konuyla ilgili forumda kullanıcı yorumlarına odaklanan bir başlık göremedim ve forumda bu kitlerde tecrübeli olanlar varsa yorumlarını çok merak ediyorum, özellikle Mara X ve E61 grup başlıklı diğer makine kullanıcılarına birkaç soru sormak isterim.

1. Başlangıç ve öğrenme aşamasında olan birisi için bu iş çok üst seviyede kalıp öğrenme aşamasını çok zorlaştırır mı?
2. Makinelerinizde flow control kitten sonra bir olumsuzluk yaşadınız mı ya da cidden bunun çok faydalı olduğunu düşünüyor musunuz?
3. Black fridayde güzel bir indirim yapılırsa bu kiti edinmeyi düşünüyorum eğer genel kanı çok olumluysa. Olumlu değilse veya daha faydalı olacağı düşünülüyorsa da difluid R2+Microbalance almayı düşünüyorum :D Bir seçim yapacak olsanız siz hangisini tercih ederdiniz espressonuzu geliştirmek için?

Herkese yorumları/yanıtları için şimdiden teşekkürler. İyi forumlar :)

Herkese selam,

Boş zamanlarımda reddit, home barista, coffee forums uk gibi forumlarda kendi makinem olan Mara X ile ilgili içerikleri takip ediyorum, özelliklerini daha iyi anlayabilmek, makineye daha hakim olabilmek, çeşitli reçeteleri ve yöntemleri görebilmek için. Espresso macerasına başlayalı yaklaşık 2-3 hafta civarı oldu ve hergün çeşitli denemeler yaparak kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum, daha çoook yol katetmem lazım tabii :D Ancak espressoda klasik kavrumların yanında arada bir medium/light roast çekirdekleri de denemek, farklı tatlar almakta istiyorum. Bunun için flow profiling bir hayli önemli oluyor sanırım. Mara X'te makine kendisi preinfusion yapıyor ve manuel olarak ayarlanabilecek pek birşey yok bildiğim ve gördüğüm kadarıyla. Yukarıda bahsettiğim forumlarda da bazı kişilerin Flow Control kitleri uyguladığını gördüm ancak bir grup makineyi başka bir seviyeye çıkartıyor derken başka bir grupta makineyi olumsuz etkilediğinden ve ısı stabilitesini düşürdüğünden falan bahsetmiş.

Bu konuyla ilgili forumda kullanıcı yorumlarına odaklanan bir başlık göremedim ve forumda bu kitlerde tecrübeli olanlar varsa yorumlarını çok merak ediyorum, özellikle Mara X ve E61 grup başlıklı diğer makine kullanıcılarına birkaç soru sormak isterim.

1. Başlangıç ve öğrenme aşamasında olan birisi için bu iş çok üst seviyede kalıp öğrenme aşamasını çok zorlaştırır mı?
2. Makinelerinizde flow control kitten sonra bir olumsuzluk yaşadınız mı ya da cidden bunun çok faydalı olduğunu düşünüyor musunuz?
3. Black fridayde güzel bir indirim yapılırsa bu kiti edinmeyi düşünüyorum eğer genel kanı çok olumluysa. Olumlu değilse veya daha faydalı olacağı düşünülüyorsa da difluid R2+Microbalance almayı düşünüyorum :D Bir seçim yapacak olsanız siz hangisini tercih ederdiniz espressonuzu geliştirmek için?

Herkese yorumları/yanıtları için şimdiden teşekkürler. İyi forumlar :)
Selamlar, flow control shot esnasinda gruptaki basinci elle manuel olarak manipule etmeye yariyor. Akisa gore puck uzerindeki basinci artirip azaltarak daha iyi shot lar almanizi sagliyor. Bu tur bir pozitif faydasi oldugu dogru. Ancak makineyi baska bir seviyeye cikarma kismi goreceli.

Bir kere manuel flow control kitlerinde tekrarlanabilirlik sorunu var, hicbir shot in bir onceki shot ile birebir ayni olma olasiligi yok elle yapildigi icin, benzer profiller izleyebilirsiniz ancak aynisini yapmak mumkun degil. Mara x Pro 400 gibi HX makineler onceden preset konumda 3 farkli kazan sicakligi saglasa da shot esnasindaki demleme sicakligi kazan sicakligina ve flushing suresine dogrudan baglantilidir ve burda da shot larin tekrar edilebilirligi oldukca zordur.

Evde e61 flow control lu cift kazan işte gear pump kontrollu basinc profilleme ozelligi olan makine kullaniyorum. E61 flow control kit ile akis esnasinda gruptaki basinci degistirerek fayda saglayabiliyorum ve makinenin boyle bir imkani oldugunu bilmek iyi ama olmasa da olur muydu, bence olabilirdi. Pid kontrollu demleme sicakligi ve 9 bar pompa basinci dogru espresso icin daha kritik ozellikler.

R2 sorunuza gelirsek espresso ve genel olarak kahve ogutulmus kahve partikullerinin bir kisminin sicak suda cozunmesi yani extract olmasi sonucu ortaya cikan sivi oldugundan refraktometre kahveyi anlama acisindan fayda saglayabilir ama her durumda extraction rate vs ddn ziyade damaktaki tat belirleyicidir.

Ben beklemeniz taraftarıyım. Ben biraz eski kafalı olduğumdan olabilir ama her işin bir öğrenme eğrisi olduğunu ve bu eğriye uygun olarak hareket etmek gerektiğini düşünüyorum. Henüz çok gelişkin olmayan bir damak flow control işe yarasa bile bunu anlayacak kalibrede olmayacaktır. Aklınıza girdiğine göre eninde sonunda alacaksınız muhtemelen, dolayısıyla black friday'de çok iyi bir indirim yakalarsanız alın köşede dursun zamanı gelince kullanın.

Ben beklemeniz taraftarıyım. Ben biraz eski kafalı olduğumdan olabilir ama her işin bir öğrenme eğrisi olduğunu ve bu eğriye uygun olarak hareket etmek gerektiğini düşünüyorum. Henüz çok gelişkin olmayan bir damak flow control işe yarasa bile bunu anlayacak kalibrede olmayacaktır. Aklınıza girdiğine göre eninde sonunda alacaksınız muhtemelen, dolayısıyla black friday'de çok iyi bir indirim yakalarsanız alın köşede dursun zamanı gelince kullanın.
ben de kendi yolculuğuma böyle başladım hatta tam olarak kurduğum cümle buydu. Mara X ile Victoria arasındaydım, Mara her ne kadar pırıl pırıl gözükse de ben yolun çok başında, cihazın verebildiklerini anlayacak veya yorumlayacak kalibrede bir damağa sahip değildim. Tabi malesef burada bir de ülkenin şartları ve enflasyon konusu giriyor :D bugün almazsan yarın pişman oluyorsun orası da ayrı bir konu.

Yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum yazı çok uzun gözükmesin diye alıntılamak yerine aşağıda mentionlıyorum.

@Vinsanity7 Hocam gördüğüm ve okuduğum kadarıyla Mara X ısı stabilitesi konusunda sanki diğer HX makinelere nazaran bir tık öne çıkıyor. Tabiiki çift kazanlı 1C derecelik farklarla ayarlanabilir bir PID gibi kesinlikle değil ama şu ana kadar cihazda bulunan 3 farklı ısı seçeneği şimdilik işimi güzel görüyor diyebilirim. Merak ettiğim şey aslında flow control takıldıktan sonra bu durumun negatif yönde etkilenip etkilenmemesi. Böyle yorumlar okumuştum diye hatırlıyorum yabancı forumlarda. PIDli makine kullandığınızdan bahsetmişsiniz ama ısı konusunda flow controlü taktıktan sonra bir değişim hissettiniz mi?

@erkans DF64 kullanıyorum, yeni aldığım için stock burr var şuanda. Belki bir müddet sonra SSP yükseltmesi düşünebilirim :D

@enkoppkaffe Hocam aklıma girdi maalesef şu flow control olayı birkaç gündür, bende merak etmiştim deneyimleri ve yorumları ancak dediğiniz gibi henüz gelişmiş bir damağım yok ve aradaki farkı da büyük ihtimal anlamayacağım ya da öğrenme eğrisini kendim için daha da karmaşıklaştıracağım. Ancak hem güzel duruyor bence estetik olarak hem de farklı reçeteleri deneme imkanı da ilgimi çekmiyor değil. Çok arada kaldım ama şu aşamada benim için gereksiz bir harcama olabilir.

Hem sizin hem de @totoedi nin bahsettiği üzere büyük bir indirim yakalarsam kaçırmam gibi duruyor, şimdi 6-7k civarı olan şey yeni yıldan itibaren büyük ihtimal bir 10k bandına yaklaşacaktır veya geçecektir diye de düşünüyorum :D Ayrıca sizin başlangıç deneyimlerinizi de sormak isterim, ortalama ne kadarlık bir sürede veya fincanda hem damağınızın hem de kendinizin geliştiğini hissedip flow control veya farklı bir modlama/yükseltme ihtiyacı hissettiniz?

Yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum yazı çok uzun gözükmesin diye alıntılamak yerine aşağıda mentionlıyorum.

@Vinsanity7 Hocam gördüğüm ve okuduğum kadarıyla Mara X ısı stabilitesi konusunda sanki diğer HX makinelere nazaran bir tık öne çıkıyor. Tabiiki çift kazanlı 1C derecelik farklarla ayarlanabilir bir PID gibi kesinlikle değil ama şu ana kadar cihazda bulunan 3 farklı ısı seçeneği şimdilik işimi güzel görüyor diyebilirim. Merak ettiğim şey aslında flow control takıldıktan sonra bu durumun negatif yönde etkilenip etkilenmemesi. Böyle yorumlar okumuştum diye hatırlıyorum yabancı forumlarda. PIDli makine kullandığınızdan bahsetmişsiniz ama ısı konusunda flow controlü taktıktan sonra bir değişim hissettiniz mi?

@erkans DF64 kullanıyorum, yeni aldığım için stock burr var şuanda. Belki bir müddet sonra SSP yükseltmesi düşünebilirim :D

@enkoppkaffe Hocam aklıma girdi maalesef şu flow control olayı birkaç gündür, bende merak etmiştim deneyimleri ve yorumları ancak dediğiniz gibi henüz gelişmiş bir damağım yok ve aradaki farkı da büyük ihtimal anlamayacağım ya da öğrenme eğrisini kendim için daha da karmaşıklaştıracağım. Ancak hem güzel duruyor bence estetik olarak hem de farklı reçeteleri deneme imkanı da ilgimi çekmiyor değil. Çok arada kaldım ama şu aşamada benim için gereksiz bir harcama olabilir.

Hem sizin hem de @totoedi nin bahsettiği üzere büyük bir indirim yakalarsam kaçırmam gibi duruyor, şimdi 6-7k civarı olan şey yeni yıldan itibaren büyük ihtimal bir 10k bandına yaklaşacaktır veya geçecektir diye de düşünüyorum :D Ayrıca sizin başlangıç deneyimlerinizi de sormak isterim, ortalama ne kadarlık bir sürede veya fincanda hem damağınızın hem de kendinizin geliştiğini hissedip flow control veya farklı bir modlama/yükseltme ihtiyacı hissettiniz?
Ben espresso macerama 14 ay kadar önce Delonghi Dedica ile başladım, yaklaşık 8 aydır da Bianca kullanıyorum. 14 ay öncesine kadar ergenken yanlışlıkla verdiğim siparişler haricinde espresso içmişliğim bile yoktu:) Arada bazı çekirdeklerde blooming shot vs denemekle birlikte(özellikle Ultra Hamasho çok güzel olmuştu) rutinde sadece otomatik preinf kullanıyorum. Flow control pedalını neredeyse hiç kullanmıyorum diyebilirim. Bunun sebebi de çok sayıda çekirdek deneyip hem tecrübemi arttırmak hem de espressoda hangi tür çekirdekleri sevdiğime karar verip o noktadan devam etmek. Damak tadımın bana yetecek kadar geliştiğini düşünmekle birlikte halen daha deneyecek çok çekirdek olduğu için demleme parametrelerimi sabit tutmaya çalışıyorum. Bunun sebebi de şu; aynı espresso dialing meselesinde olduğu gibi her seferinde bir parametreyi değiştirmek lazım bence. Yoksa tam bir kaos oluyor. Yaşadığınız olumlu ya da olumsuz değişikliğin hangi parametre ile alakalı olduğunu anlayamıyorsunuz. Kendimce yaptığım önem sıralamasında da flow controlü en sona koydum. Muhtemeln sektör için de öyle olacak ki fiyat skalasının sonlarına doğru ekleniyor makinalara bu tarz özellikler. Ben her yönü ile capable bir makine aldım ama yine size tavsiye ettiğim gibi flow controlü aktif kullanmak için zamanının gelmesini bekliyorum.

Bence değirmeniniz iyi ama daha iyi bir burr ile yükseltme yapılabilir. Bence espresso için en önemli kriter değirmen :)

Ben espresso macerama 14 ay kadar önce Delonghi Dedica ile başladım, yaklaşık 8 aydır da Bianca kullanıyorum. 14 ay öncesine kadar ergenken yanlışlıkla verdiğim siparişler haricinde espresso içmişliğim bile yoktu:) Arada bazı çekirdeklerde blooming shot vs denemekle birlikte(özellikle Ultra Hamasho çok güzel olmuştu) rutinde sadece otomatik preinf kullanıyorum. Flow control pedalını neredeyse hiç kullanmıyorum diyebilirim. Bunun sebebi de çok sayıda çekirdek deneyip hem tecrübemi arttırmak hem de espressoda hangi tür çekirdekleri sevdiğime karar verip o noktadan devam etmek. Damak tadımın bana yetecek kadar geliştiğini düşünmekle birlikte halen daha deneyecek çok çekirdek olduğu için demleme parametrelerimi sabit tutmaya çalışıyorum. Bunun sebebi de şu; aynı espresso dialing meselesinde olduğu gibi her seferinde bir parametreyi değiştirmek lazım bence. Yoksa tam bir kaos oluyor. Yaşadığınız olumlu ya da olumsuz değişikliğin hangi parametre ile alakalı olduğunu anlayamıyorsunuz. Kendimce yaptığım önem sıralamasında da flow controlü en sona koydum. Muhtemeln sektör için de öyle olacak ki fiyat skalasının sonlarına doğru ekleniyor makinalara bu tarz özellikler. Ben her yönü ile capable bir makine aldım ama yine size tavsiye ettiğim gibi flow controlü aktif kullanmak için zamanının gelmesini bekliyorum.
Teşekkür ediyorum yorumunuz için. Bende 2-3 haftalık bir ergen seviyesindeyim sizin dediğiniz gibi :D Kafelerde espresso içerken hep bitter ve acı tat almışımdır o yüzden başlarken light/medium roastlarla başlamak istedim ancak sanırım ilk başlarda beceremediğimden iyi sonuç alamadım. Biraz daha kendimi geliştirip yine deneyeceğim, damağı geliştirmek hususunda farklı çekirdeklerle birlikte farklı kavrum seviyelerini de denemek önemli diye düşünüyorum. Sanırım bu farkları anlayabilmek için de parametreleri olabildiğince sabit tutarak gereksiz/farklı harcama sapkınlığına düşmemek lazım ilk etapta :D Sizin tecrübelerinizden sonra flow control olayını sanırım şimdilik erteleyeceğim, biraz tecrübe kazanmak ve belki sepet/shower screen değişimi daha faydalı olabilir bu durumda. Tekrardan tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler :)

Bence değirmeniniz iyi ama daha iyi bir burr ile yükseltme yapılabilir. Bence espresso için en önemli kriter değirmen :)
Değirmen konusuna kesinlikle katılıyorum, lelit fred vardı ilk başta bende ve ciddi sıkıntı çektim. DF64 şimdilik tatmin edici sonuçlar veriyor benim için ama belirli bir müddet sonra burr değişimini yapmayı düşünüyorum aslında. Bir diğer hususta DF64de genellikle 3-4kg çekirdek öğütümünden sonra değirmendeki seasoning aşamasının tamamlandığı ve daha iyi sonuçlar almaya başlandığı söyleniyor. O yüzden biraz daha bekleyip bir görmek istiyorum, sonrasında tatmin etmeyen noktalar varsa burr değişimine biraz daha odaklanıcam gibi :D

Olup olmaması Mara X için tartışılır ama Bianca, GS3, Slayer gibi makineler baştan tasarladiği için ayrı bir konu. Kullancıya bağli değişken bir konu bence.

Flow control başlangıç için gereksiz. Denkleme kontrol edilecek bir parametre daha ekleyip kafayı sıyırmazdım ben olsam.

Pre infusionın flow controlden daha elzem bir özellik olduğunu düşünüyorum makinede.

Ayrıca çoğu hobi gün sonunda basitliğe evrilir. Evdeki 20 ekipmanın sadece 3-5 tanesinin sürekli kullanılması gibi. Ancak birçok seçeneği deneyimlemenin insanın neyi daha çok sevdiğini keşfetmesine fayda sağlayacağını düşünüyorum. Bu sebeple böyle bir makine de deneyimlenirse hoş olabilir.

@bcetinbakis flow control kiti takılması ile ısı stabilizasyonu arasında bir ilişki yok, flow control valfini cevirdikce grup basligina gelen su akışı fiziki olarak kısıtlanıyor ve daha az su gecişi oluyor. Orada isi kaybina veya isi istikrarinin bozulmasina yol acabilecek bir aksam yok.

Mara X de belirtilen 3 farklı sıcaklık yaklaşık 89C - 91C, 91C - 93C ve 93C-95C. Yani sicaklik tüm HX lerde oldugu gibi dalgalı, bir de kazandan gruba geciste mutlaka bir kayip olacagi icin 0 modu koyu kavrum kahvelerde bile düşük kalabilir, kabaca klasik espresso icin 1 modu, daha acik kavrum cekirdeklerle espresso icin 2 modu kullanilabilir.

Flow control başlangıç için gereksiz. Denkleme kontrol edilecek bir parametre daha ekleyip kafayı sıyırmazdım ben olsam.

Pre infusionın flow controlden daha elzem bir özellik olduğunu düşünüyorum makinede.

Ayrıca çoğu hobi gün sonunda basitliğe evrilir. Evdeki 20 ekipmanın sadece 3-5 tanesinin sürekli kullanılması gibi. Ancak birçok seçeneği deneyimlemenin insanın neyi daha çok sevdiğini keşfetmesine fayda sağlayacağını düşünüyorum. Bu sebeple böyle bir makine de deneyimlenirse hoş olabilir.
Önem sıralaması için
Pid - Ön demleme - Akış kontrolü diyebilir miyiz?

Olup olmaması Mara X için tartışılır ama Bianca, GS3, Slayer gibi makineler baştan tasarladiği için ayrı bir konu. Kullancıya bağli değişken bir konu bence.
Önem sıralaması için
Pid - Ön demleme - Akış kontrolü diyebilir miyiz?
Bu yorumlara kesinlikle katılıyorum ancak arada bir değişiklik yapıp farklı şeyler denemekte hoşuma gidiyor. Ben remote çalıştığım için sürekli evdeyim ve günde birkaç saat dışında pek dışarı çıkabilme imkanım yok işimden dolayı. Bu yüzden makineyle oynamayı seviyorum ve benim için gün sonunda bir espresso yapmaktan çok kafamı dağıtan, mutlu eden bir uğraş haline geldi. Aldığım çıktının tadı kötü olsa bile workflow dan keyif alıyorum açıkçası. Bunda yeni başlamamın ve heyecanlı olmamın önemli bir etkisi de vardır illa ki. Bir de özelleştirme gibi şeylere önem veren biriyim flow control olayı da bundan dolayı ilgimi çekmişti aslında. Aynı çekirdek aynı grind size ile farklı tatlar alabilmenizi sağlıyor ve pre-infusionın yanında bir sürü espresso reçetesini denemenize imkan veriyor. Ancak başlangıç aşaması için işleri daha da karmaşıklaştıracağından hiç şüphem yok :)

@bcetinbakis flow control kiti takılması ile ısı stabilizasyonu arasında bir ilişki yok, flow control valfini cevirdikce grup basligina gelen su akışı fiziki olarak kısıtlanıyor ve daha az su gecişi oluyor. Orada isi kaybina veya isi istikrarinin bozulmasina yol acabilecek bir aksam yok.
Bende dediğiniz şekilde düşündüm ama yurtdışı forumlarda bu tarz bazı yorumlar paylaşıldığı için şüpheye düşmüştüm. Sonra biraz daha araştırınca yersiz bir endişe olduğunu farkettim. Teşekkür ediyorum bilgileriniz için.

Herkese çok teşekkür ediyorum değerli yorumları için. Özetle, birçok kişinin bahsettiği üzere sanırım flow control benim için şuan için pek uygun değil ama aklımda bi köşede duruyor ve denemeden de rahat etmeyeceğim sanırım :D Güzel bir indirim yakalarsam kaçırmayacağım gibi duruyor, aksi takdirde bu düşünceyi biraz daha ertelemeye çalışacağım

Benim kanaatım Lelitin kendi ekipmani diğer markalara göre, fiyat dişi, daha uygun olabilir. Mekanizma açısınden tam üst segment markalara göre ayarlanmiş. sebebi da daha net ve daha iyi kontrol sağlayan bir mekanizma. Yoksa diğer markalar gibi shot süre zarfinda ve vana çalişmamasından dolayı daha az dikkata ihtiyac duyan bir mekanizma. Akiş açınde Lelit flow control da örneğin 0ml - 4ml fırma ayarı, 3ml - 7ml ayarlaya bilicek bir mekanizma.

Benim kanaatım Lelitin kendi ekipmani diğer markalara göre, fiyat dişi, daha uygun olabilir. Mekanizma açısınden tam üst segment markalara göre ayarlanmiş. sebebi da daha net ve daha iyi kontrol sağlayan bir mekanizma. Yoksa diğer markalar gibi shot süre zarfinda ve vana çalişmamasından dolayı daha az dikkata ihtiyac duyan bir mekanizma. Akiş açınde Lelit flow control da örneğin 0ml - 4ml fırma ayarı, 3ml - 7ml ayarlaya bilicek bir mekanizma.
Hocam bende aslında Lelit’in kitini almak istiyorum başka marka yerine, dediğiniz gibi daha iyi uyum sağlayacağını düşünüyorum. Sadece benim makinedeki kapaklar falan siyah olduğu için pedalın rengi garip duracak. Onun içinde aynı pedal boyutlarını 3d yazıcıda basanlar varmış belki onlarla iletişime geçebilirim. Yalnız bir diğer sorun da şu ki Lelit’in kitini Türkiyede hiçbir yerde göremedim maalesef. Çeşitli yurtdışı satıcıları var ama onlarda tek bir kit olarak herşeyi içeren bir paket satmıyorlar genelde, bir de bir problem çıkar iade gerekebilir falan endişesiyle yurtdışından da pek getirmek istemiyorum. 150doları geçeceği içinde gümrükle vergiyle falan uğraşmak zorunda kalıcam ayrıca. Eğer alırsam Espresso Perfetto’daki Profitec’in kitini alıcam sanırım, başka seçenek yok gibi şu an için. Bilenler varsa ve yardımcı olabilirse sevinirim

Geri