• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Zümrüt Karaca olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Fincanda ki kahve sıcaklığı

turkalpmd

Üye
İsim
İzzet Türkalp
Daha fazla  
İsim
İzzet Türkalp
Espresso Makinesi
Cafelat Robot
Değirmen
Comandante C40, G-IOTA DF-64
Ekipmanlar
V60, kalita, delter, origami, aeropress, TK
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Etimesgut
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Çankaya
Forumda yüzeyel bir araştırma yaparak cevap bulamadığım bir durum.

Fincandaki optimal kahve scaklığı kaç derece olmalıdır?

Kullandığım dijital bir sıcaklık ölçer ile 94 derece sıcaklıkta ki suyla önce 200-300 ml ile seramik V60'ı yıkadım ve ısıttım, arta kalan su ile seramik kupamı doldurdum ve bardağı da bu şekilde ısıtmış oldum. Blooming sonrası 2 dk 40 sn 320 gr su ile kahvemi demledim. Kahve fincana girer girmez ölçtüğümde 65 derece olarak ölçtüm. Bu derece neden bu kadar düşük anlayamadım, tekrar ettiğimde yine aynı şekilde bir sonuca ulaşıyorum. Belli bir miktarda seramiğin soğurduğunu düşünüyorum ama sanırım ısı kaybı biraz fazla gibi. Deneyimleriniz dayanan tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.
 
Seramik çok ısı çalıyor, 94 derece koysanız bile 86-88 lere düşüyor olabilir. Kettle sıcaklığı ile demleme sıcaklığı karıştırılmamalı. Syphon tarzı bir demleme olmadığı sürece 85 üstünü görmek pek mümkün değil gibi, her aşamada sıcaklık kaybediyor...
 
Bu konudan ben de muzdaribim bazen cidden soğuk oluyor kahve.İzlediğimde çogu videoda soguk kalıyor v60 sonrası.Bir nebze bu sorunu şoyle çözebilirsiniz: v60 i kagidi isitirken musluktan sıcak suyu açıp bol bol yıkayın hem isinir hem kagıt tadı gider.Direkt fincana demlerseniz bir aşamada atlamiş olursunuz
 
Kahve kettledan fincana kadar her kademede ısı kaybediyor.

kettle demleme süreci boyunca 1-2 derece kaybederken, dökülen su ile fincandaki su arasındaki sıcaklık farkı 25- 30dereceleri bulabiliyor.

Yapabileceğiniz tek şey ekipmanlarınızı kaynar su ile ısıtmak, ya da seramik dışında ekipman kullanmak.

Bu arada kahve için en uygun içme sıcaklığının da 60 derece civarı olduğunu belirteyim :)

Bu daha çok kişisel bir tercih ama kahve çok sıcakken aromalar alınamıyor.
 
Bu konudan ben de muzdaribim bazen cidden soğuk oluyor kahve.İzlediğimde çogu videoda soguk kalıyor v60 sonrası.Bir nebze bu sorunu şoyle çözebilirsiniz: v60 i kagidi isitirken musluktan sıcak suyu açıp bol bol yıkayın hem isinir hem kagıt tadı gider.Direkt fincana demlerseniz bir aşamada atlamiş olursunuz

Hario server'a demliyorum ama zaten kettle musluktan akandan daha sıcak olsa da musluktan akan ile daha çok ısı alabilir belki bilemedim. Yani 92 derece bir kahveyi tadımlamak daha mı farklı oluyor bunu merak ettim.
 
Hario server'a demliyorum ama zaten kettle musluktan akandan daha sıcak olsa da musluktan akan ile daha çok ısı alabilir belki bilemedim. Yani 92 derece bir kahveyi tadımlamak daha mı farklı oluyor bunu merak ettim.
92 derece kahve içemezsiniz hocam ancak alttan isitma olmasi lazim makineler gibi.En ideali 65-70 sanirim içmek için.Makinelerde sıcsk kahve ictim ve en iyi kahvede olsa hiç bir şeye benzemiyor.
 
92 derece kahve içemezsiniz hocam ancak alttan isitma olmasi lazim makineler gibi.En ideali 65-70 sanirim içmek için.Makinelerde sıcsk kahve ictim ve en iyi kahvede olsa hiç bir şeye benzemiyor.
Aradığım cevabı buldum teşekkür ederim. Mevcut bardağımı değiştireceğim. Tekrar bakıp yazarım.
 
plastik v60 kullanıyorum şu ana kadar max 72-75 derece aldım zaten biraz bekleyip içiyorum. yüksek sıcaklıkta tadını merak ediyorsanız karaf kullanmadan direkt bardağa demleyebilirsiniz. damağınıza en uygunu seçmiş olursunuz. :)
 
Teşekkürler

plastik v60 kullanıyorum şu ana kadar max 72-75 derece aldım zaten biraz bekleyip içiyorum. yüksek sıcaklıkta tadını merak ediyorsanız karaf kullanmadan direkt bardağa demleyebilirsiniz. damağınıza en uygunu seçmiş olursunuz. :)
 
Aradığım cevabı buldum teşekkür ederim. Mevcut bardağımı değiştireceğim. Tekrar bakıp yazarım.
Hocam şunu da ekliyim.İsterseniz karton bardakta deneyin.Ben porselen bardakta içmeyi sevmiyorum.Ne kadar isitsak da kahvenin sicakligini soguruyor.En buyuk pay bardakta çunku bazen 5-6 dakika bekletiyoruz içerken.İnce bir porselen kullanmak da işe yarayabilir ciddi etkisi oluyor
 
Forumda yüzeyel bir araştırma yaparak cevap bulamadığım bir durum.

Fincandaki optimal kahve scaklığı kaç derece olmalıdır?

Kullandığım dijital bir sıcaklık ölçer ile 94 derece sıcaklıkta ki suyla önce 200-300 ml ile seramik V60'ı yıkadım ve ısıttım, arta kalan su ile seramik kupamı doldurdum ve bardağı da bu şekilde ısıtmış oldum. Blooming sonrası 2 dk 40 sn 320 gr su ile kahvemi demledim. Kahve fincana girer girmez ölçtüğümde 65 derece olarak ölçtüm. Bu derece neden bu kadar düşük anlayamadım, tekrar ettiğimde yine aynı şekilde bir sonuca ulaşıyorum. Belli bir miktarda seramiğin soğurduğunu düşünüyorum ama sanırım ısı kaybı biraz fazla gibi. Deneyimleriniz dayanan tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.

Diğer cevaplara ek olarak, ısıtıcadayken 92-94 derece ölçtüğünüz su daha ilk döktüğünüz andan itibaren 80 derecelere düşer. Suç yalnızca bardakta değil :).
 
Diğer cevaplara ek olarak, ısıtıcadayken 92-94 derece ölçtüğünüz su daha ilk döktüğünüz andan itibaren 80 derecelere düşer. Suç yalnızca bardakta değil :).

Yani aldığım lezzet gövde aroma vs her türlü beğeniyorum kesinlikle. O zaman bu yaptıklarımızda ısı üzerine daha fazla bir müdehale etkimiz olmuyor anladığım kadarıyla.
 
James Hoffmann'ın bu videosuna bakabilirsiniz. İlk su döküşte kaynar su kullanıyor olsa bile dripperın sıcaklığı çok daha düşük oluyor. Örneğin kettle'daki suyun sıcaklığı 98 derece olsa bile önceden ısıtılmış dripper'ı ölçtüğünde 90 dereceye düşmüş oluyor.
 
James Hoffmann'ın bu videosuna bakabilirsiniz. İlk su döküşte kaynar su kullanıyor olsa bile dripperın sıcaklığı çok daha düşük oluyor. Örneğin kettle'daki suyun sıcaklığı 98 derece olsa bile önceden ısıtılmış dripper'ı ölçtüğünde 90 dereceye düşmüş oluyor.


Gerçi burada dripper da plastik. O da bir diğer faktör olabilir.
 
Yazılmış ancak toparlayım, plastik drippera karşı ön yargınız yoksa plastik dripper ve direkt olarak çift cidarlı bir bardağa demleme yapmak (ekipmanları önceden sıcak sudan geçirmiş olmak) sıcaklık üzerinde etkili olur. Yüksek sıcaklıktaki kahveden ağırlıklı olarak gövde hissedersiniz, soğudukça aromalar daha belirginleşir. Bazen Afrika kahvelerini sonlarına doğru iyice soğumaya bırakırım ki o yöreye has asidite kaynaklı floral aromaları daha çok alabileyim.
 
Bugün plastik dripper ile seramiğe göre +10 derece mutlak fark kaydettim.
 
Geri
Üst