• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Filtre tıkanma problemi

İsim
Mert
Firma
Min-Nut Fındık
Daha fazla  
İsim
Mert
Değirmen
Molent Pocket
Firma
Min-Nut Fındık
Ekipmanlar
Hario V60 Plastik, Aeropress Go
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ordu
Merhabalar. Hario 40 lı filtre kullanmaya başladım. Plastik hario v60 ile demlemelerimi yapıyorum fakat tıkanma problemi yaşıyorum. Az önce yaptığım demlemede son akışlara doğru yine tıkandı filtre, süre 2.45 di ben de damla damla aktığı için kahvemi aldım acı olmaması için. Hoffmanın tarifiyle yapıyorum 250 gr su girdisiyle 175 gr çıktı aldım.
Değirmenim sözen :/ tariften dolayı mı tıkanma yaşıyorum acaba. Yardımcı olursanız çok sevinirim

Ek olarak kahveyi çok aşırı da ince öğütmediğimi belirtmek isterim

Merhabalar. Hario 40 lı filtre kullanmaya başladım. Plastik hario v60 ile demlemelerimi yapıyorum fakat tıkanma problemi yaşıyorum. Az önce yaptığım demlemede son akışlara doğru yine tıkandı filtre, süre 2.45 di ben de damla damla aktığı için kahvemi aldım acı olmaması için. Hoffmanın tarifiyle yapıyorum 250 gr su girdisiyle 175 gr çıktı aldım.
Değirmenim sözen :/ tariften dolayı mı tıkanma yaşıyorum acaba. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Sözen hali hazırda toz çıkaran bir değirmen rao spin yapmaya gelmiyor filtre, rao spin yapmadan az döküşle bitirmeye çalış demlemelerini.

Standart bir demlemeyle başla 1:15 oran 60 blooming, 60 60 60 su döküş, çıkan fincana göre kahve miktarını ya da döküm miktarını ayarlarsın. 2.30-2.45 arası bir fincan çıkarabilirsin, süre kahveye göre değişkenlik gösterir bazen uzun süreler olumlu etkilerken bazen acılaştırır, onu da damak tadına göre ayarlaman lazım.

Teşekkür ederim. Yarın ilk demlemeyi dediğiniz gibi yapacağım. Rao spin yaptığım an filtre hemen tıkanıyor. Değirmeni değiştirene kadar idare edeceğim artık :)

Standart bir demlemeyle başla 1:15 oran 60 blooming, 60 60 60 su döküş, çıkan fincana göre kahve miktarını ya da döküm miktarını ayarlarsın. 2.30-2.45 arası bir fincan çıkarabilirsin, süre kahveye göre değişkenlik gösterir bazen uzun süreler olumlu etkilerken bazen acılaştırır, onu da damak tadına göre ayarlaman lazım.
Su döküşler arasında blooming hariç ne kadar beklemeliyim sizce?

Teşekkür ederim. Yarın ilk demlemeyi dediğiniz gibi yapacağım. Rao spin yaptığım an filtre hemen tıkanıyor. Değirmeni değiştirene kadar idare edeceğim artık :)
Cafec abaca da rao spin yapınca tıkanma yapar mesela bazen değirmenden kaynaklı bazen kahveden bazen de filtreden, şuan TH3 var benim bildiğim rao spine dayanan ama çok toz çıkaran çekirdeklerde ne olur bilemedim.

30 sn blooming, 30-55 sn arası ilk döküş, 1dk-1.20 arası ikinci , 1.20-1.35 son döküş. Bende Orkun Üstel'den aldım reçeteyi, standart reçeten bu olsun. Sonuca göre değişim yaparsın kahve ve döküş aralıklarında.
Orkun Üstel'in reçetesine denk gelmiştim uygulamaya geçmemiştim, deneyeceğim :)

Tek döküş fazla çözünmeye yol açar diye mutlak bir şey yok bildiğim kadarıyla. Başka bir yol olarak da, biraz uğraşırım derseniz kahveyi öğüttükten sonra kuru havlu kağıt üzerine döküp ince tozların yapışmasını sağlayabilir, daha temiz bir demleme elde edebilirsiniz
Teşekkür ederim. O yöntemle de bir denerim. Zaten bu işin de en zevkli kısmı da sanırım bu deneme yanılma olayları 😄

Hocam @batugen (Clean cup) bir adet lily drip alırsanız tıkanmayı çözerseniz ben bıçaklı değirmen kullanıyorum aşırı toz yapıyor ve ince öğütüm yapıyorum dengeli olması adına ve daha 2:42 üstünü görmedim demlemede

Hocam @batugen (Clean cup) bir adet lily drip alırsanız tıkanmayı çözerseniz ben bıçaklı değirmen kullanıyorum aşırı toz yapıyor ve ince öğütüm yapıyorum dengeli olması adına ve daha 2:42 üstünü görmedim demlemede
Şuan lily drip için ayıracak bütçem maalesef yok. Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim :)

Burada çok fazla etken var
-Su döküş stiliniz
-Kahve çekirdeği (hatta işleme yöntemi bile)
-Demlemede kullandığınız ekstra teknikler rao spin vs.
-Kavrum profili
-Filtre
-Değirmen...
vs.
Yukarda arkadaşların belirttiği gibi çekirdeğin tozlarını ayırmak için bir yöntem kullanacaksan kahve su oranını koruyabilmek adına çekirdeği tekrar tartman gerekir.
Burada sadece filtrenin tıkanmasına yol açabilecek şeyleri mümkün mertebe yapmaman gerekir. Bu kez de fazla çözmen gereken bir çekirdeğe rao spin yada sert döküş gibi teknikleri kullanmama sorunsalı ortaya çıkar.
Yani senin bakman gereken nokta fincan eğer çıkan fincandan mutluysan devam et ama artık çıkan fincan seni tatmin etmemeye başladıysa acı gerçek daha iyi bir değirmene geçmen gerekeceğidir.

V60 da akış hızını etkileyen ilk etken öğütüm kalınlığı, homojenliği ve toz miktarıdır. Öncelikle doğru kalınlıkta, V60 a uygun bir aralıkta öğütüm yaptığınızdan emin olun. Eğer bundan eminseniz ve sorun fazla toz kaynaklı ise şu videodaki sondaki yolu deneyebilirsiniz.

İkincisi kahvenin kendisi. Burada kahvenin kendisinin ne olduğu ve değirmen ile ilişkisi önem kazanıyor. Çok toz üretmeye meyilli bir çekirdek ve sizin değirmen birleştiğinde beklenenden de çok toz çıkartma potansiyeli olabilir.

Üçüncü faktör filtre kağıdı, 40lı filtrelerin hız olarak sizi üzmemesi gereken ürünler. Burada bir değişiklik yapmanıza bence gerek yok.

Genel bir bilgi olarak her bir gr kahve 2/2.2 ml su tutar. 15/250 ile başladığınızı varsayarsak 215-220ml çıktı almanız lazım, döktüğünüz suyun büyük kısmı dripper da kalmış gözüküyor.

Daha hızlı akış almak isterseniz genel kabul görmüş çözümler şöyle, dediğim gibi bunlar genel çerçeveyi çizmek için yoksa istisnai durumlar mutlaka olacaktır.

Kalın öğütüm ince öğütümden daha hızlı akış sağlar
Daha az toz miktarı daha hızlı akış sağlar
Az parçalı döküş daha hızlı akış sağlar
Kısa blooming daha hızlı akış sağlar
Düşük blooming suyu daha hızlı akış sağlar
Müdahale olmayan demleme daha hızlı akış sağlar
Yüksek sıcaklık daha hızlı akış sağlar
Hızlı döküş ve kahve yatağındaki suyun yüksekliği çok fazla yükselir ise by-pass nedeniyle hızlı akış sağlar
Kahve yatağında kanallar oluşmuş ise hızlı akış sağlar

Son düzenleme:
V60 da Hoffmann metodu ilk başladığımda uyguladığım ve hemen de bıraktığım bir demleme metoduydu. İlk başta açılan kuş yuvası, bloomun aşırı şekilde döndürülmesi, su eklenip kaşıkla karıştırılıp tekrar döndürülmesi, bunlar hele ki sözen de hiç acımayacak şeyler. Molent kullanıyorum ve daha önce C2 kullanıyordum, ikisinde de aynı yöntem faciayla sonuçlanıyordu. Burada filtreyi en çok tıkayan blooma yapılan kuş yuvası ve rao spin müdahalesi. Kuş yuvası yaptığınızda tozları aşağı doğru biraz ittirmiş oluyorsunuz, ama bloomda mesela 15 gram kahveye 30 ml ya da 45 ml su koydunuz, o an bir kere sallasanız bile tozlar en yapışmaması gereken yere filtrenin en alt taraflarına yapışıyor. Cafec başlığında tıkanmayı bu yöntemleri yapmayarak çözdüğümü yazmıştım.
Peki iyi tamam bunları yapmayalım, ne yapalım?
Tek veya iki döküş. Ben kullandığım tarifi aşağıya yazıyorum, denediğinizde tıkanma bir nebze de olsa mutlaka azalacaktır.
1:16 veya 1:15 oran (tercihe göre, ben bu aralar 1:16 kullanıyorum)
20gram/320ml su
Molent 37 klik (orta, orta-ince diyebiliriz fakat toz üretiminden ötürü biraz daha orta, orta-kalın öğütebilirsiniz)
1. Filtre ıslatıldıktan sonra kahve eklenir ve dripper nazikçe avuca vurularak kahve yatağı düzleştirilir.
2. Süre başlatılır ve 60ml su yavaşça her yeri ıslatacak şekilde dökülür.
3. 40. Saniyede yavaşça dairesel hareketlerle içten dışa ve dıştan içe 320grama tamamlanır, çok nazikçe değil fakat hızlı bir döküş de değil, benim ortalama 1.40-1.45 gibi döküş bitiyor.
4. Kahve 10 saniye süzüldükten sonra hafifçe iki üç tur rao spin yapılır.
5. Hedef bitirme süresi 2.30-3.00, fakat kahveye göre ilerlemek lazım. Ben genelde acılık ve kuruluk olana kadar inceye gidip oradan olmayan noktaya geri dönüyorum.

Geri