• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Filtre Kahve Makinası, Enerji Tüketimi ve Aroma Tuşu

selamet

Üye
Editör
İsim
Gökhan Selamet
Daha fazla  
İsim
Gökhan Selamet
Arçelik marka K8115 Filtre makinesi sahibiyim. Makineyi esasen ben tercih ederek satın almadım. Bir şekilde elime geçmiş oldu. El ile pour over demleme yapmaya üşendiğim zamanlarda veya fazla kahve demlemem gerektiği zamanlarda kullanıyorum makineyi.
Bu yazının konusu esasen, bu makinede bulunan bir tuş. Tuşun ismi "Aroma". Ne yaptığını merak ettiğim için biraz kurcaladım makineyi. Öğrendiğim bilgiyi paylaşma niyetindeyim. Aroma tuşu spesifik olarak sadece bu marka bu modele özgü bir tuş değil. Çeşitli modellerde aynı veya benzer isimlerde mevcut. Baka bir makinede tecrübe etme imkanına sahip olmasamda benzer mantıkla çalıştığını düşünüyorum. Makine görseli aşağıdaki şekilde. Saat ile programlaması olan standart bir filtre kahve makinesi esasen.

images-2.jpgimages.jpg

Bu tarz makinelerin çalışma prensibi oldukça basit. Altta bir adet rezistans bulunuyor. Bu rezistansın hem suyu ısıtma, hem sıcak tutma hemde ısınan suyun doğal olarak yukarı çıkmasından yararlanarak demleme görevini üstleniyor. Bununla ilgili güzel bir video var. Yazarak tarif etmek zor oluyor. İsteyen direk videoya göz atabilir. Filte Kahve Makinesi Çalışma Prensibi

Makinenin kullanma kılavuzunda "Aroma" tuşu için şöyle yazılmış:
Cihaz, kahvenin aromasını yoğunlaştıran bir aroma düğmesine sahiptir. Kısa bir dokunuşla kahve aromanızı artırabilirsiniz.

Çalışma prensipi oldukça basit çalışan bir aletin kullanım kılavuzunda yazdığı gibi nasıl kahve aromasını yoğunlaştıracağını merak ediyorum. Kahvenin miktarı, öğütüm derecesi, suyun miktarını manuel olarak bizim belirlediğimizi düşündüğümüzde, makinenin kontrol ettiği iki farklı değişken geliyor aklıma. 1- demleme suyu sıcaklığı. 2- demlenme hızı. Bu yönde araştırmaya devam ediyorum.

Makinenin çalışmasını anlamak adına hem sıcaklığı hemde hızı takip edebileciğim bir yöntem var. Oda makinenin anlık enerji tüketimini takip etmek. Aşağıda ki gibi kahve makinesin anlık enerji tüketim grafiğini çıkartıyorum. Grafikte mavi standart demlemeyi, kırmızı aroma tuşu ile demlemeyi gösteriyor. Grafiktede anlayabileceğiniz üzere aroma tuşu demleme sırasında minimal aralar vererek demleme süresini uzatıyor. Yuvarlak renkli gösterilen yerler demlemenin bittiği süreler. Standart demleme 255 saniye, Aroma tuşu ile 355 saniye sürüyor grafikte. Bu süreler kahve makinesinde 4 cup a karşılık gelen su için ölçülen değerler. Yani yaklaşık 472ml suya karşılık geliyor.Tabi şunuda eklemek lazım. bu sürelerde filtrede kalan suyun süzülmesi dahil değil. Sadece makinenin su pompalamak üzere çalıştığı süreleri göstermekte.

5Dhyt80.png

Hazır bu kadar uğraşmışken, kahve makinesinin toplam enerji tüketiminide hesaplayorum. Yine aynı miktar su için kahve demlemekte makina 63.1 Wh enerji harcıyor.
Bu tarz makinelerin birde sıcak tutma fonksiyonları mevcut. Aşağıdaki grafikte siyah tarak gibi gözüken yerler, makinenin sıcak tutma fonksiyonu için ara ara çalışıp durmasını göstermekte. Bu makine için sıcak tutma süresi 1 saat civarında. Sıcak tutma ve demlemek için ise toplamında 138.5Wh enerji tüketiyor. Basit bir matematik ile sadece sıcak tutmak için 75.4 Wh gerektiğini görüyoruz.

Ülkemizde ki elektrik fiyatlarına göre ücret olarak hesaplamak istersek demlemek için 2.2 kuruş harcanmakta. Bu fiyata sıcak tutma fonksiyonunu da eklediğimizde toplamda 4.8 kuruşluk elektrik sarfiyatı olmakta.

Coffee-Machine-Consumption.png
Not: Bu fiyatlar 1kwh mesken elektriğin yaklaşık 0.35 TL olduğunu baz alarak yapılmıştır. Elektrik faturasında ki vergilendirme vs hesabına çok hakim değilim. Fiyat konusunda düzeltme gerekebilir.

Aroma Tuşunun Kullanımı Üzerine:

Kısaca Aroma tuşu demleme süresini uzatıyor. Yukarıdaki denememde yaklaşık 100 saniyelik bir fark mevcut. Makineden makineye ve su miktarına göre bu süre değişebilir tabiki. Kullandığınız reçeteye göre demleme sürenizde bir değişiklik istiyorsanız değerlendirile bilir. Genellikle aroma tuşunun acılaştırdığı üzerine bir genel kanı var. Oysa daha kalın öğütüm ayarı ile aroma tuşu kullanılarak güzel bir reçete de elde edilebilir.

Aroma tuşunu kişisel olarak kullanımım ise şu şekildedir. Eğer makinada 4 cup ve üzeri demleme yapıyorsam kesinlikle aroma tuşunu kullanmıyorum. 4 cup aşağısı için, özellikle 1-2 cuplık çok az kahve demliyeceksem kullanıyorum. Az kahve demlemelerinde kahve miktarı ile oynamak yerine süreyi arttırarak dengelemeye tercih ediyorum. Bu makineler zaten, melitta tarzı bir filtre kullandığından az miktar demlemelerde süreyi arttırmak doğru bir tercih olacaktır.

Hazır yazmaya başlamışken, bu tarz filtre kahve makinelerinde kullandığım bir kaç yöntemide yazmak isterim.

1- Ön-demleme (Pre-Infusion)
Kahve demlemeye başlamadan önce, kahve basketine eliniz ile sıcak su dökerek ön-demleme yapabilirsiniz. Ön demeleme sonrası makineyi başlatarak normal demlemeye devam edersiniz. Özellikle taze kavrulmuş nitelikli çekirdek kullanımında ön demlemenin önemli olduğunu düşünüyorum.

2- Demleme Süresini Hızlandırmak
Eğer bu tarz makinelerde demleme süresini hızlandırmak istiyorsanız, su haznesine sıcak su ekleyip kahve demlemeyi öyle başlatta bilirsiniz. Bu yöntemi tam kapasite (10-12 cup) kahve yapıcaksam kullanıyorum. Haznenin tamamı kaynamış su yada bir miktar kaynamış bir miktar soğuk su karıştırarak deneyebilirsiniz.

3- Düz kahve yatağı için.
Sahip olduğum Arçelik makine de dahil olmak üzere, özellikle ucuz filtre kahve makinelerin en kötü yanlarından biri demleme suyunun bir noktadan ağırlıklı gelerek filtredeki kahvelerin ortasında bir göçük oluşturması. Demleme bittikten sonra filtreye bakarak makinenizde böyle bir problem olup olmadığını görebilirsiniz. Bunu aşmak için kendi çözümüm, kahvenin üstüne düz çay süzgeçi veya french press filtresi tarzında bir obje koyuyorum. Düşen su direk saçılıyor ve neredeyse tamamen düz bir yatak elde ediyorum. (Yani melodrip tarzı bir yöntemi makineye uyarlamış oluyoruz.)
.

dipnot: Daha önce yazdığım bir yazı dizisini katkı bulunmak adına derleyip burada paylaştım tekrardan.
 
İnceleme ve yazı için teşekkürler :)
Güncel olarak vergi ve kdv dahil 1kWh elektrik tüketimi 0.65-0.71₺ civarında maalesef.
3.Maddedeki husustan muzdariptim tavsiyenizi deneyeceğim :)
 
Bu tarz denemeleri başka birilerinin de yaptığını görmek ve daha da önemlisi bu şekilde güzel paylaşması beni mutlu etti :)

Aroma tuşu yazdığınız gibi su akış aralığını değiştiriyor ve gövdeyi arttırmaya yönelik bir tuş aslında. Çok ince öğütürseniz demleme çok uzun sürüyor, kahve acı oluyor.

3. madde ile ilgili ben kahve yatağının üstüne aeropress filtresi tarzı bir şey koyuyordum :) ama sizin çözüm daha mantıklı olabilir. Bir ara deneyeceğim.

1. madde ile ilgili, makineden biraz sıcak su geldikten sonra, kapatıyor, 30 sn kadar bekliyordum. Sonra tekrar açıyordum :) manuel bir süreç :)

yapay zeka ve teknoloji geliştikçe moccamasterlar, beem pour overlar, vs çıktı, mertlik bozuldu :)

Teşekkürler yazı için 🙏
 
Teşekkürler detaylı inceleme için, filtre kahve makinesini daha verimli kullanabilmek adına faydalı denemeler olmuş.
 
Elinize sağlık. Makina elinize bir yerden geçtiği için bunu böyle anlatmanız çok iyi olmuş. Buradan hareketle bana ucuz bir fitre kahve makinası ile başarılı bir demlemeyi Aroma tuşu olmadan yapabilmek içinde bir vizyon vermiş. Sonuçta evde kahve yapımı her geçen gün artıyor. Cihaz piyasasında ki satışlarda bunu gösteriyor. Herkes uygun fiyatlı Makina ile iyi sonuç elde edebilmek için uğraşıyor. Bu anlattıklarınızı aroma tuşu olmayan bir makina da deneyeceğim. Sıcak tutma özelliğini kullanmıyor çoğu kişi. En azından bizim iş yerinde ki arkadaşlar bayatlıyor diyor ve mevcut durumdan da dolayı süreçte herkes ekipmanı temiz tutmaya ve deterjanla yıkamaya gayret ediyor. Dolayısıyla elektrik tüketimi de sadece kahveyi yaparken çoğu zaman söz konusu oluyor. bu makinaların en büyük tasarrufu su tüketimi için gibi geliyor bana. Tabi bunu ölçmedim ama Moccamaster vs. gibi makinalar kettlelarla yaptığımız demlemeye göre daha az su tüketiyor gibi. İleride pour over reçetelerinde suyu idareli kullanan rasyolar yer alacak gibi şeylerin geleceğini düşünüyorum. Mesela 1/10, 1/15 vs. diyoruz, bu şekilde hazırlamak bir nevi bana terapi gibi geliyor. Ama aynı zamanda Kettle da kısa sürede kaynatılan ve derece tutamayınca soğumaya bırakılan ve buharlaşan su ve ekipman ısıtmak için kullanılan su ve kahvenin üzerine su dökerken aslında su tüketimi açısından daha verimli kahve reçetelerini de aklıma getiriyor. Okuyunca bunları hissettim. Makina endüstrisi tüm bu açılardan daha tasarruflu gibi geliyor. Yanılıyor olabilirim. Teşekkürler.
 
Elinize sağlık. Makina elinize bir yerden geçtiği için bunu böyle anlatmanız çok iyi olmuş. Buradan hareketle bana ucuz bir fitre kahve makinası ile başarılı bir demlemeyi Aroma tuşu olmadan yapabilmek içinde bir vizyon vermiş. Sonuçta evde kahve yapımı her geçen gün artıyor. Cihaz piyasasında ki satışlarda bunu gösteriyor. Herkes uygun fiyatlı Makina ile iyi sonuç elde edebilmek için uğraşıyor. Bu anlattıklarınızı aroma tuşu olmayan bir makina da deneyeceğim. Sıcak tutma özelliğini kullanmıyor çoğu kişi. En azından bizim iş yerinde ki arkadaşlar bayatlıyor diyor ve mevcut durumdan da dolayı süreçte herkes ekipmanı temiz tutmaya ve deterjanla yıkamaya gayret ediyor. Dolayısıyla elektrik tüketimi de sadece kahveyi yaparken çoğu zaman söz konusu oluyor. bu makinaların en büyük tasarrufu su tüketimi için gibi geliyor bana. Tabi bunu ölçmedim ama Moccamaster vs. gibi makinalar kettlelarla yaptığımız demlemeye göre daha az su tüketiyor gibi. İleride pour over reçetelerinde suyu idareli kullanan rasyolar yer alacak gibi şeylerin geleceğini düşünüyorum. Mesela 1/10, 1/15 vs. diyoruz, bu şekilde hazırlamak bir nevi bana terapi gibi geliyor. Ama aynı zamanda Kettle da kısa sürede kaynatılan ve derece tutamayınca soğumaya bırakılan ve buharlaşan su ve ekipman ısıtmak için kullanılan su ve kahvenin üzerine su dökerken aslında su tüketimi açısından daha verimli kahve reçetelerini de aklıma getiriyor. Okuyunca bunları hissettim. Makina endüstrisi tüm bu açılardan daha tasarruflu gibi geliyor. Yanılıyor olabilirim. Teşekkürler.
Ekipmanı ısıtmal için ceşme suyu kullanabilirsiniz ben öyle yapiyorum bir zararı yok.Suyu da kahve demlemeden hemen once ısıtıyorum.İçme suyunu hiç boşa harcamıyorum
 
Tabi bunu ölçmedim ama Moccamaster vs. gibi makinalar kettlelarla yaptığımız demlemeye göre daha az su tüketiyor gibi.

Evimizde ki standart kettle'larda otomatik kapanması için bimetallic termostat kullanılıyor. Bu mekanizma genelde kettle içinde oluşan buhar basınçı ile tetikleniyor. İçerideki buhar oluşana kadar kaynarken belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Zaten bu sebebten eğer kettle'ın kapağını düzgün kapatmazsanız hiç bir zaman otomatik kapanma çalışmıyor.

Bu sebeble filtre kahve makinesine göre kettle da su ısıtınca daha fazla su kayıp olacaktır diye düşünüyorum. Tabiki test etmek ve ölçmek gerek.
 
Geri
Üst