• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Cold Brew Soğuk Demleme Zamanı Geldi

SİZ NASIL DEMLİYORSUNUZ? BU YAZ DENEYECEK MİSİNİZ?

ben tartı almadan önce göz kararı çekirdek çekerdim. V60'da kullanacağım miktarın üstünde kahve öğütmüşsem, bunu küçük boy bir V60 filtresine koyup ağzını poşet sıkıştırmaya yarayan mandallarla (hani şu IKEA'da da bulunan, renk renk ve uzunlu kısalı kıskaç) kapatırdım. Sonra bunu geniş, büyük bir bardakta suya daldırıp buzdolabına atardım... 12-16 saat sonra içindeki paketi çıkarınca bardakta hazır soğuk kahve çok keyifli oluyor :)

di'li geçmiş zaman kullandım, çünkü artık artanlarla değil ölçerek yapıyorum aynı işlemi. :)

Geniş bir filtre kağıdıyla daha geniş bir alanda, V60 içine koyarak da deneyeceğim havalar iyice ısınınca.
 
2.5 - 3 saat. ama damak zevkinize göre, kahveye göre dilediğiniz ayarı yapabilirsiniz. Döndürerek çalışan bir damlama ayar mekanizması var. Ios ve Android uygulaması ile de damlama hızını ayarlamada yardımcı olarak kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için: https://cleancup.coffee/puckpuck-ile-nasil-demlenir/

Yaz yaklaşıyor böyle bir şey almak istiyorum bende zaten bilgim var ürün hakkında ama soğuk demleme ile ilgili pek bir bilgim yok.
Şimdi tek seferde 500 ml kahve çıkarıyor ve ben bunu büyük ihtimalle bir günde tüketirim. Her kahve içinde 2.5 saat bekleme süresi oldukça fazla. Mesela geceden bunu kursam sabaha kadar kendisi damıtsa. gün içi buzdolabında kalsa cam şişede, bir sıkıntı olur mu?
 
Yaz yaklaşıyor böyle bir şey almak istiyorum bende zaten bilgim var ürün hakkında ama soğuk demleme ile ilgili pek bir bilgim yok.
Şimdi tek seferde 500 ml kahve çıkarıyor ve ben bunu büyük ihtimalle bir günde tüketirim. Her kahve içinde 2.5 saat bekleme süresi oldukça fazla. Mesela geceden bunu kursam sabaha kadar kendisi damıtsa. gün içi buzdolabında kalsa cam şişede, bir sıkıntı olur mu?

Herhangi bir sorun olmaz, en başta takip edin ve damlama hızını ayarlayın yeterli. Buz dolabında cam şişede saklarken de filtreden geçen mikro partiküller az da olsa demlenmeye devam ediyor ve ilk çıkan kahve ile 1 gün beklemiş kahve arasında tatsal fark olabiliyor. Bunun için de şişelemeden önce bir kez daha filtreden geçirerek şişeye aktarabilirsiniz. Hangisi hoşunuza gider biraz da deneyimleyerek bulabilirsiniz tabi :)
 
Malum yaz geliyor soğuk demlemeye haziran başı itibari ile geçmeyi düşünüyorum. Çünkü sıcak içecek içemiyorum yazın.

Fakat deneyimli arkadaşlara bir sorum var. Sıcak kahvede aldığımız notaları soğuk demleme yöntemleri ilede alır mıyız yoksa buz o notaları bastırır mı?
 
Merhaba herkese,
Cold brew bir çok şekilde yapılabiliyor ama bazen beni ugraştiriyor ve süzerken filtreyi çabuk tıkıyor.Şöyle bir yöntem düşündüm ve daha yumuşak icimli ekşilik barındırmayan bir demleme oldu.
1/10 oranini kullanarak deneme amaçlı 300 ml su için 30 gr evde begenmedigim bir cekirdegi kullandim.Standart makine filtresini ıslatıp içine kahveleri koyduktan sonra agzini iple bağladım.Kavanozun içinde 300ml su içine koydum.Dolapta 12 saat beklettim.Daha sonra yine kağit filtreyle süzüp işlemi tamamladim.Daha önceden konusu gećti mi bilmiyorum ama bana daha pratik ve daha guzel geldi.Finalde süzerken tıkanma daha az oluyor ve akış daha iyi.Siz de deneyip fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim
 
1/10 oranini kullanarak deneme amaçlı 300 ml su için 30 gr evde begenmedigim bir cekirdegi kullandim.Standart makine filtresini ıslatıp içine kahveleri koyduktan sonra agzini iple bağladım.Kavanozun içinde 300ml su içine koydum.Dolapta 12 saat beklettim.Daha sonra yine kağit filtreyle süzüp işlemi tamamladim.Daha önceden konusu gećti mi bilmiyorum ama bana daha pratik ve daha guzel geldi.Finalde süzerken tıkanma daha az oluyor ve akış daha iyi.Siz de deneyip fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim
evet geçmişti biyerde konusu, benim de uyguladığım basit ama etkili teknik (y)
 
Evet o konuya yazsaydim keşke görmemişim ama tamamini okudum.Dediğim şekilde yapan görmedim.Bu şekilde tozlar bir nebze daha az çözünuyor bence.Acılık barındırmamasi da bu fikrimi güclendiriyor.Ayrica o konuda da filtrelerin çabuk tıkanıp cok zahmetli hale geldiginden bahsedilmiş bu şekilde yaparsaniz tıkanma olayı baya bir azalıyor
 
Merhaba herkese,
Cold brew bir çok şekilde yapılabiliyor ama bazen beni ugraştiriyor ve süzerken filtreyi çabuk tıkıyor.Şöyle bir yöntem düşündüm ve daha yumuşak icimli ekşilik barındırmayan bir demleme oldu.
1/10 oranini kullanarak deneme amaçlı 300 ml su için 30 gr evde begenmedigim bir cekirdegi kullandim.Standart makine filtresini ıslatıp içine kahveleri koyduktan sonra agzini iple bağladım.Kavanozun içinde 300ml su içine koydum.Dolapta 12 saat beklettim.Daha sonra yine kağit filtreyle süzüp işlemi tamamladim.Daha önceden konusu gećti mi bilmiyorum ama bana daha pratik ve daha guzel geldi.Finalde süzerken tıkanma daha az oluyor ve akış daha iyi.Siz de deneyip fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim

Tarif için teşekkürler. En kısa zamanda deneyeceğim (y)
 
Merhaba herkese,
Cold brew bir çok şekilde yapılabiliyor ama bazen beni ugraştiriyor ve süzerken filtreyi çabuk tıkıyor.Şöyle bir yöntem düşündüm ve daha yumuşak icimli ekşilik barındırmayan bir demleme oldu.
1/10 oranini kullanarak deneme amaçlı 300 ml su için 30 gr evde begenmedigim bir cekirdegi kullandim.Standart makine filtresini ıslatıp içine kahveleri koyduktan sonra agzini iple bağladım.Kavanozun içinde 300ml su içine koydum.Dolapta 12 saat beklettim.Daha sonra yine kağit filtreyle süzüp işlemi tamamladim.Daha önceden konusu gećti mi bilmiyorum ama bana daha pratik ve daha guzel geldi.Finalde süzerken tıkanma daha az oluyor ve akış daha iyi.Siz de deneyip fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim
Merhaba,
Kahve, filtre içerisinde bağlı olduğu halde süzmek gerekiyor mu?
 
Merhaba,
Kahve, filtre içerisinde bağlı olduğu halde süzmek gerekiyor mu?
Merhaba, ben ona gerek kalmasin diye denemistim bu yöntemi ama 12 saat sonunda dipte tortu oldugunu farkedince hemen bir süzme daha yaptim.Filtre uzun sure kalinca toz tortu kaçiriyor illaki.Bir kere oran ve saati tutturduktan sonra 2-3 paket yapip litrelerce demleyebilirsiniz.Benim en iyi sonuc aldigim yöntem bu oldu.Sanıyorum tozlar iç tarafta kalıp daha az çözünme gösterip acılığın önüne geçiyor.
 
Havaların ısınmaya başlaması ile popüler hale gelecek bu konuyu açmak istedim :) ya da memnun olmadığımız çekirdekleri tüketme amaçlı kullanabiliriz :)

1964 yılında Todd Simpson adlı bir kimya mühendisi tarafından kullanılmaya başlanmış ve günümüzde de yaygınlığını arttıran bir demleme yöntemi. Bu yüzden bazı makalelerde "Toddy" metodundan çok sık bahsedilmektedir.

Kahve demlemede kullanılan ana 2 yöntem soğuk demleme için de geçerli.

Suda tutma yöntemi ile demleme (immersion)
Evde yapması çok kolay ve basit olan bir yöntem.
  • Kalın öğütülmüş kahveyi bir kavanoza koyuyoruz. Kavanoz, french press ya da herhangi bir cam kap olur. Esnekliği ve kolaylığı da burada :)
  • Üstüne soğuk su ekleyip karıştırıyoruz.
  • Oran alarak konsantre yapacaksanız 1:3-1:5 arası kullanabilirsiniz. Benim tercihin 1:8 veya 1:10.
  • 18-24 saat buzdolabında bekletip, kağıt ya da bez filtre ile süzüyoruz.
Damlama yöntemi ile demleme (drip coffee)
  • Alıştığımız V60, Chemex, Kalita gibi demleme yöntemlerini soğuk su ve buz ile demlediğimizi düşünün.
  • Damla damla yukarıdan akan soğuk su, kahve ile buluşup, alttaki kaba yavaş yavaş süzülüyor.
  • Oran olarak da ilk yöntemdeki esneklik bu yöntemde de geçerli.
  • Damlaların stabil olması açısından özel bir düzenek gerekiyor. :( Pahalı düzenekler olduğu gibi ucuza kendi düzeneklerinizi de yapabilirsiniz. Hayal gücü sınırsız!
  • Demleme süresi 3-6 saat arası.
Ekli dosyayı görüntüle 1083
Nasıl içiyoruz?
  • Güzel bir bardağa demlediğiniz soğuk kahveyi koyup, üstüne;
    • buz ve soğuk su
    • süt (yıllar önce bir kavurucu ile konuşurken adına Helal Baileys koymuştuk :))
    • soda ekleyerek yudumlayabilirsiniz.
  • Bazı kokteyllerde de kullanabilirsiniz.
Tat Profili
  • Soğuk demleme kahvelerin en büyük özelliği asiditelerinin çok düşük olması. Midesi hassas kişiler için de daha güvenli olduğunu söyleniyor.
  • Sıcak su kullanılmadığından, ekstraksiyon daha dengeli oluyor ve acı tatlar yerine daha tatlı ve meyvemsi aromalar ortaya çıkıyor.
  • Sonuç kesinlikle daha gövdeli bir kahve!
  • Kafein oranı aynı miktar kahve için konsantre olarak tüketirseniz, sıcak demlemeye göre daha yüksek!

SİZ NASIL DEMLİYORSUNUZ? BU YAZ DENEYECEK MİSİNİZ?
üstad timemore değirmende kaç klik kullanıyoruz cold brew için ilk defa ben de deneyeceğim. Ana sora uygun olur mu yoksa yıkanmış çekirdekler daha mı uygun olur sizce
 
üstad timemore değirmende kaç klik kullanıyoruz cold brew için ilk defa ben de deneyeceğim. Ana sora uygun olur mu yoksa yıkanmış çekirdekler daha mı uygun olur sizce

Timemore C1 ile 29-30 klik civarı kullanıyorum. Hemen hemen her çekirdek soğuk demlemeye uygundur diyebilirim. Asiditesi düşük, gövdeli ve aromatik sonuçlar veriyor. Kahve koyu kavrulmuş ise, bekleme süresini azaltabilirsiniz. Reçetelerimden biri aşağıdaki şekilde. "Günün Kahvesi" konusunda da ayrıca paylaşmış olabilir :)
 
Son düzenleme:
Timemore C1 ile 29-30 klik civarı kullanıyorum. Hemen hemen her çekirdek soğuk demlemeye uygundur diyebilirim. Asiditesi düşük, gövdeli ve aromatik sonuçlar veriyor. Kahve koyu kavrulmuş ise, bekleme süresini azaltabilirsiniz. Reçetelerimden biri aşağıdaki şekilde. "Günün Kahvesi" konusunda da ayrıca paylaşmış olabilir :)


teşekkürler hemen yapıyorum bu aletten alacağım :D
 
Merhabalar,

Bir süre önce internette gördüğüm çay poşetleri ile cold brew demleme yapabileceğimi düşündüm ve sipariş ettim. Bugün çay demleme poşetlerim geldi ve kendimce evde bir cold brew yaptım. Sizlerle paylaşmak istedim.

Önce 25.1gr comandante 24 click kahve çektim.

20200618_115433.jpg

Ardından kahvemi poşete koydum.
20200618_115705.jpg
20200618_115838.jpg


20200618_120102.jpg

Poşetin ağzı sağlam kapanmıyor. Bu yüzden poşetin bir kısmı dışarıda kalacak şekilde 0.5lt lik kavanoza tamamı oda sıcaklığında su ekledim. Kapağını sıkıca kapattım. Ve buzdolabında 24 saat demlenmeye bıraktım.
20200618_120209.jpg

Demleme tamamlanınca yorumlarımı yazacağım. Eğer bu çay poşetleri işe yararsa leziz ve bütçeye uygun bir demleme sağlamış olacağım.

26'lı bu çay poşetleri 15tl.
 

Ekli dosyalar

  • 20200618_115924.jpg
    20200618_115924.jpg
    105.3 KB · Görüntüleme: 17
Merhabalar,

Bir süre önce internette gördüğüm çay poşetleri ile cold brew demleme yapabileceğimi düşündüm ve sipariş ettim. Bugün çay demleme poşetlerim geldi ve kendimce evde bir cold brew yaptım. Sizlerle paylaşmak istedim.

Önce 25.1gr comandante 24 click kahve çektim.

Ekli dosyayı görüntüle 2923

Ardından kahvemi poşete koydum.
Ekli dosyayı görüntüle 2924
Ekli dosyayı görüntüle 2928


Ekli dosyayı görüntüle 2930

Poşetin ağzı sağlam kapanmıyor. Bu yüzden poşetin bir kısmı dışarıda kalacak şekilde 0.5lt lik kavanoza tamamı oda sıcaklığında su ekledim. Kapağını sıkıca kapattım. Ve buzdolabında 24 saat demlenmeye bıraktım.
Ekli dosyayı görüntüle 2932

Demleme tamamlanınca yorumlarımı yazacağım. Eğer bu çay poşetleri işe yararsa leziz ve bütçeye uygun bir demleme sağlamış olacağım.

26'lı bu çay poşetleri 15tl.

Rossmann larda 100 adet büyük boy çay filtreleri 11,90 TL bu arada. Kenarda not olarak bulunsun.
 
Geri
Üst