Kendi yapan arkadaşlar bize rehber olsa yavaş yavaş çok hoş olur. Forumda ağırlığı olabilecek bir konu bu.
Damla sakızlı sütlü sade dondurma
Karışım 1:
250 ml günlük süt, 200 ml krema, 45 gram şeker, 3 minik parça damla sakızı( dövülmüş toz haline getirilmiş)
Karışım 2: 2 yumurta sarısı, 45 gram şeker.
İlk karışımı damla sakızları tamamen kaybolana kadar kısık ateşte ( süt kaynama noktasına gelmeyecek şekilde) pişiriyoruz. Bu karışımı bir kenara alıp 35 40 dereceye kadar soğumasını bekliyoruz veya altına soğuk su koyup değiştire değiştire soğutuyoruz.
2. Karışımı yani yumurta sarısı ve şekeri yüksek devirde şanti kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
İlk karışımın altına benmari tenceresi ayarlayıp ( 40 derece üzeri olmaması gerekiyor mutlaka soğumuş olmalı) ikinci karışımı döküp sürekli olarak karıştırıyoruz. İki karışımın bir arada 65 dereceye kadar gelmesi yeterli.
Sonrasında sarımtırak bir renk alan bu karışımı en az bir gece dolapta bekletiyoruz.
Ertesi gün soğuyan karışımı dondurma makinesinin içine döküyoruz.
Dondurma makinesinin mantığı hızlı bir şekilde karışımı karıştırarak dondurma üzerine kurulu. Çelik bir kabı başka bir çelik kap içine koyup arayı buzla doldurup elle karıştırarak yapanlar da var. Veya direk buzluğa koyup 15 20 dk da bir karıştırıp tekrar buzluğa atanlarda var tam donana kadar.
Bu arada benim makinede karışım yeterince soğuksa 25 30 dakika içinde karışım dondurma kıvamına gelmiş oluyor. Sonrasında bu karışımı küçük pet bardaklara
bölüştürüp buzluğa atıyorum. Mutlaka buzlukta -18 derecelerine kadar inmesi, yani buzlukta da 1 gece durması gerekiyor. Çok zahmetli ama dışardaki çoğu dondurmadan tat kıvam olarak çok çok daha iyi oluyor
Geçenlerde grupta biri istemişti kendi geliştirdiğim tarifi paylaşmıştım buraya da aynen yapıştırıyorum.