• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Eureka Mignon Perfetto

CoFFeePaTh

Üye
Konum
Adana
İsim
Ömer
Daha fazla  
İsim
Ömer
Değirmen
Kinu M47 Classic, 1zpresso K Ultra
Ekipmanlar
Aeropress,Hario V60, Hario Immersion Dripper, Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Adana
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çukurova
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Seyhan
Twitter
omerarikan01
Değirmeni yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum. Haftalık olarak temizliğini yaptığım değirmende, espressodan filtreye geçiş için bugün temizlik yaptığımda, hassas tartıyla içinde kalan atık kahveyi tartmayı bu kez unutmadım. :) Aslında hep aklımdaydı ama bir an önce demlemeye geçme iştahıyla unutuyordum. Konusu da yokmuş, ekleyeyim dedim.
Kahve yatağını, çıkış deliğini vs, tamamen temizledikten sonra, filtre kısmının ortasına ayarladım ve 14 Gr kadar kahve ekledim. Çıktı 13.7 gramdı.
Bu durumda 0.3 gramlık bir miktarı görmezden gelirsek, değirmen single dose için de uygun gibi görünüyor.
 
Yeni aldığım ascaso imini de bu miktar 18 gramda 2 gram😊aletin arkasına bi tane Tokat atınca ağzından bi 1 gramlık kadar daha fırlatıyor, kalanı çay kasigi ile çektiriyorum. Aslında Perfetto alacaktım ama aradaki fiyat farkına kıyamayıp ascaso aldim😊
 
Yeni aldığım ascaso imini de bu miktar 18 gramda 2 gram😊aletin arkasına bi tane Tokat atınca ağzından bi 1 gramlık kadar daha fırlatıyor, kalanı çay kasigi ile çektiriyorum. Aslında Perfetto alacaktım ama aradaki fiyat farkına kıyamayıp ascaso aldim😊
Kimi de dayaktan anlıyor demek ki :)
 
Şöyle bir video var.

Belli öğütücüleri karşılaştırmış.

Videoda perfetto yok. Espresso için değirmenlerin retansiyonları mazzer mini haricinde iyi görünüyor. Mazzer 18 gramın 4 gramini değirmende bırakmış.
Espressoya geçtiğimde unutmazsam bir de espresso için ölçeyim. Filtre öğütüm için 0.2-0.3 gramdı.
 
Birkaç gün önce değirmeni yine en ufak noktasına kadar temizledikten sonra espresso için de ölçüm yaptım. Topaklanma derecesinde ince çektiğim espressoda 16 gram girdi, 13.1 gram kadar da çıktı aldım. Yani yaklaşık 3 gram kadar bir espresso retansiyonu var. Her shotta 3 gram fırtlatmak mı, yeni bir değirmen mi dersek, şimdilik değirmenimle devam etmek çok daha ekonomik bir seçenek.
 
Değirmeni yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum. Haftalık olarak temizliğini yaptığım değirmende, espressodan filtreye geçiş için bugün temizlik yaptığımda, hassas tartıyla içinde kalan atık kahveyi tartmayı bu kez unutmadım. :) Aslında hep aklımdaydı ama bir an önce demlemeye geçme iştahıyla unutuyordum. Konusu da yokmuş, ekleyeyim dedim.
Kahve yatağını, çıkış deliğini vs, tamamen temizledikten sonra, filtre kısmının ortasına ayarladım ve 14 Gr kadar kahve ekledim. Çıktı 13.7 gramdı.
Bu durumda 0.3 gramlık bir miktarı görmezden gelirsek, değirmen single dose için de uygun gibi görünüyor.
Ben de aynı değirmeni kullanıyorum yaklaşık 7-8 aydır. Ancak haftalık temizlik yapmıyorum. Toplamsam 3-4 defa anca yaptım. Bu kadar sök- tak yapmak vida yuvalarını aşındırmıyor mu? Benim öğütümlerde de 0.2-0.3 civarı fark olmuştu ölçüm yaptığımda
 
Birkaç gün önce değirmeni yine en ufak noktasına kadar temizledikten sonra espresso için de ölçüm yaptım. Topaklanma derecesinde ince çektiğim espressoda 16 gram girdi, 13.1 gram kadar da çıktı aldım. Yani yaklaşık 3 gram kadar bir espresso retansiyonu var. Her shotta 3 gram fırtlatmak mı, yeni bir değirmen mi dersek, şimdilik değirmenimle devam etmek çok daha ekonomik bir seçenek.
Buyuk flat burrlar için gayet doğal bence.O kadar sessiz ve hizli calişmasinin bir dezavantaji olmasi lazim.Can sıkmaya gerek yok
 
Ben de aynı değirmeni kullanıyorum yaklaşık 7-8 aydır. Ancak haftalık temizlik yapmıyorum. Toplamsam 3-4 defa anca yaptım. Bu kadar sök- tak yapmak vida yuvalarını aşındırmıyor mu? Benim öğütümlerde de 0.2-0.3 civarı fark olmuştu ölçüm yaptığımda
Anlamadım tam olarak yukarda ki arkadaşta 3 gram kalırken sizde 0.3 gr mi kalıyor öğütüm derecesinden dolayı mı acaba?
 
Anlamadım tam olarak yukarda ki arkadaşta 3 gram kalırken sizde 0.3 gr mi kalıyor öğütüm derecesinden dolayı mı acaba?
Muhtemelen temiz değirmen de 3 gr kalıyor, her öğütmede 0.3-0.4 kalıyor. İlk kalan 3gr her öğütmede bir sonraki kahveye artık olarak kalıyor. 16gr espresso da 3 gr bayat kahve oluyor.
 
16 koyduğunda 15.6 alıyorsun bununda 3 gram kadarı daha önceki öğütümden kalan bayat kahve mi oluyor?
 
Retansiyon miktarı filtre ve espresso için değişiyor. Tam temizlik sonrasında filtre çekimlerde 0.3 gram kadar retansiyon oluyordu. Yine tam temizlik sonrası espresso için çok ince çekim isteyen la pavoni makinem için 16 gram çektiğimde 3 Gr kadarı değirmende kaldı. Sonrasında 16 koyup 16 alıyorsun onda sorun yok. :)
Fakat önce 3 gram kadar bayat kahve miktarı kadar kahve atmazsak tada olumsuz etkisi oluyor.
 
Retansiyon miktarı filtre ve espresso için değişiyor. Tam temizlik sonrasında filtre çekimlerde 0.3 gram kadar retansiyon oluyordu. Yine tam temizlik sonrası espresso için çok ince çekim isteyen la pavoni makinem için 16 gram çektiğimde 3 Gr kadarı değirmende kaldı. Sonrasında 16 koyup 16 alıyorsun onda sorun yok. :)
Fakat önce 3 gram kadar bayat kahve miktarı kadar kahve atmazsak tada olumsuz etkisi oluyor.

Değirmenin yapısı uygun mu bilmiyorum ama belki yukarıdan hava üfleme gibi bir körük sistemi yapılabilir (Ceado Single Dose değirmenlerin üzerinde ki sistem)
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Resmi 2020-07-21 10.30.49.png
    Ekran Resmi 2020-07-21 10.30.49.png
    186.2 KB · Görüntüleme: 26
Yeni aldığım ascaso imini de bu miktar 18 gramda 2 gram😊aletin arkasına bi tane Tokat atınca ağzından bi 1 gramlık kadar daha fırlatıyor, kalanı çay kasigi ile çektiriyorum. Aslında Perfetto alacaktım ama aradaki fiyat farkına kıyamayıp ascaso aldim😊

hopper dan kurtulup tepeye bir doğal kauçuk körük yerleştirebilirseniz kalıntıyı biraz daha azaltabilirsiniz.
 
Retansiyon miktarı filtre ve espresso için değişiyor. Tam temizlik sonrasında filtre çekimlerde 0.3 gram kadar retansiyon oluyordu. Yine tam temizlik sonrası espresso için çok ince çekim isteyen la pavoni makinem için 16 gram çektiğimde 3 Gr kadarı değirmende kaldı. Sonrasında 16 koyup 16 alıyorsun onda sorun yok. :)
Fakat önce 3 gram kadar bayat kahve miktarı kadar kahve atmazsak tada olumsuz etkisi oluyor.

@NoDRaC

Selamlar Arkadaşlar,

Retention konusu sıklıkla karıştırılıyor, iki farklı senaryo:

Senaryo 1: 20g attım, 19.8 gram aldım: Demek ki sadece 0.2 Retention. Bu doğru olabileceği gibi, her zaman böyle işlemez. 19.8 içerisinde önceki öğütmelerden ne kadar kaldığının ölçülmesi gerekir. Kimi zaman 20g atıp 20.2 de alabilirsiniz. Bu durumda da öğütücünüz sizin için kahve üretimine başlayıp hasat vermiş olmaz mesela :) Yine önceki öğütmelerden.

Senaryo 2, ki bu yukarıda @arikan001 tarafından yapılan denemeye örnek: Öğütücü temizlenir, belirli bir miktar kahve atılır ve çıktı ölçülerek aradaki fark retention olarak kaydedilir. Bu yaklaşımda eksik olan ne peki?

Retention Exchange... Nedir bu hadise? Tüm öğütücülerin içinde tasarım, nem, kahve tipi, kullanım senaryolarına göre ama az ama çok miktarda atık kahve kalır. Bu atık kahvenin bir kısmı sonraki öğütmeyle beraber çıkış yapar. Bir ve yine önemli bir kısmı ise öğütücünün içinde birikir ve statik olarak kalır. Hareketli değildir. Nerelerde kalır? Alt disk ve disk tutucu arasında(flat), disklerin kesici olmayan yüzlerine yapışık halde, diskler üzerindeki vida boşluklarında ve vidalarda, öğütücünün tasarımıyla alakalı olarak öğütme odası içindeki süpürücü kollarda, çıkış patikasında vs vs.

Dolayısıyla, tam temizliğin ardından birkaç öğütme boyunca bu alanlara bir miktar kahve yerleşir ve siz tam anlamıyla detaylı yeni bir temizlik yapana dek orada kalır. Sonraki öğütümünüze atık kahve olarak etki edecek biçimde karışmaz. Bu farkın hesaplanması tam olarak retention değerlerini verebilir. Elbette kahve çekirdeğinin kendisi, ortam nemi vb diğer faktörler de göz önüne alınarak.

Ezcümle, Mignon serisi için ince öğütmelerde emniyet marjlı retention'ı 1-1.5g olarak tanımlamakta çok beis görmüyorum. :)
 
Son düzenleme:
@raistlin bende farkı anlatmaya çalışmıştım ama telefondan yazınca sanırım yeterince açıklayıcı olmamış.

Eski değirmenim mazzer mini de öğütme sonrası çıkış tünelinde 1-2 gr civarı kahve kalıyordu bunu fırça ile boşalttıktan sonra değirmeni çalıştırdığımda 0.2-0.3 daha kahve dışarı fırlıyordu.
 
Geri
Üst