• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

fonder

Üye
Konum
Ankara
İsim
Fatih Mehmet Önder
Daha fazla  
İsim
Fatih Mehmet Önder
Espresso Makinesi
Lelit Grace
Değirmen
Comandante, Eureka Crono
Ekipmanlar
V60, Delterpress
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Keçiören
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Çankaya (Söğütözü)
1 haftadır espresso yaparken istikrar yakalamaya çalışıyorum. Forumda eksikliğini hissettiğim konu yeni başlayanların karşılaştığı sorunlar temalı bir başlık olmamasıydı. Her küçük soruna başlık açmak yerine karşılaştığımız sorunları burada paylaşabiliriz.

İlk sorunla başlangıcı yapıyorum: Kahveyi sepete koyduktan sonra karıştırıyorum topaklardan vs kurtulmak için. Daha sonra leveler ile düzleştiriyorum ancak kahve bazen düz olmuyor bu işlem sonunda. Leveler kullanırken baskı uygulamam gerekiyor mu? Kahveyi leveler ile düzeltmeden önce dengeli dağıldığından da emin oluyorum her seferinde. Bu sorun tamp yaparken de yüksek kalan tarafın daha fazla tamp yapmaya müsait olmasıyla belli oluyor. Naked portafiltre kullanırken doğru bir extraction elde edemediğimi göremiyorum. Önerilerinizi bekliyorum :)
 
Levelerın eğimli yapmasına şaşırdım, yapısı gereği böyle birşey olmaması lazım. Anlattığınız görüntünün fotoğrafını ve levelerın fotoğrafını atabilir misiniz?
 
Levelerın eğimli yapmasına şaşırdım, yapısı gereği böyle birşey olmaması lazım. Anlattığınız görüntünün fotoğrafını ve levelerın fotoğrafını atabilir misiniz?
Tabi bir daha karşılaştığımda atacağım fotoğrafları. Bilmediğim için soruyorum: levelerın metal kısmının dışarıda kalmaması ve kahveye baskı uygulamadan mı düzleştirmesi gerekiyor? Ayarlanabilir bir leveler kullanıyorum o yüzden ona göre ayarlayabilirim. Şu an kullandığım ayarda kahveye baskı uyguladığından böyle bir sorun oluştuğunu düşünüyorum.
 
Tabi bir daha karşılaştığımda atacağım fotoğrafları. Bilmediğim için soruyorum: levelerın metal kısmının dışarıda kalmaması ve kahveye baskı uygulamadan mı düzleştirmesi gerekiyor? Ayarlanabilir bir leveler kullanıyorum o yüzden ona göre ayarlayabilirim. Şu an kullandığım ayarda kahveye baskı uyguladığından böyle bir sorun oluştuğunu düşünüyorum.

Ben leveler ile düzleştirip tamp yapıyorum. Levelerı buna göre ayarlamanızı tavsiye ederim. Leveler ile yüzeyi düzeltip kahveyi dağıttıktan sonra tamp yapın. Bazı kahve yapan yerler vakit kaybetmemek için sanırım leveler ile tamp yapıyorlar. Ama onların kullandıkları cihazlarda farklı
 
leveler ın asıl amacı kahveyi koyduğunuz da dağ gibi yığılma oluyor ya onun düzgün dağılması sonra da tamp yaparken düzgün olması eğik olmamasını sağlamak. Bir tarafta çukur oluyorsa ya da düz olmuyorsa acaba leveler ayarı az mı? Ya da kahvesi de az gelmiş olabilir. Leveler kullanmadan da aslında tek seferde tamper le yapabilirsin elin alışınca.
 
Sanırım çok basit bir hata yapıyordum. Levelerın bir kısmı dışarıda kalacak şekilde düzeltmeye çalışmışım şimdiye kadar. Dolayısıyla kahveye baskı uygulayarak düzeltmeden bir tarafı daha yüksek bırakıyormuş. Bu durumda leveler da düz durmuyordu. Az önce metal kısım tamamen içeride kalacak şekilde ayarladım dümdüz oldu. Tamp yaparken bazen dengesiz yapıyorum o konuda da biraz alışmam gerekiyor sanırım.
 
Bugün yaklaşık 12-13 shot aldım parça parça. Düz bir kahve yatağı elde ettiğimden eminim artık. İstediğim espresso miktarını ve süreyi yakalasam da akış görsel olarak beklediğim gibi değil. Başlangıçta bazı deliklerden kahve çıkmıyor ve renk olarak çok hızlı kaplan deseninden sarıya dönüşüyor. Espresso yapmak demlemeden çok çok zor. 1 haftada 750 gram kahve tükettim espressoda tabi hepsini içmedim bunların ama bir süre yavaşlayıp daha dikkatli yapacağım. El pratiğini kazandığımı düşünüyorum.
 
Eğer video filan yükleyebilirsen süreye bakıp buradan da destek olmaya çalışırız.
Düzgün bir süre yakaladığımda paylaşırım tabi ki. Bir sorum daha var: Elimde 14-18 g ve 18-21 g olarak tanımlanan iki sepet var. Bunlardan hangisi hangi dozla kullanmamı önerirsiniz? En azından başlangıç olarak fikir verebilir. Büyük olan sepette 18 de kullandım 21 de kullandım sanki 21 g kullanırken daha güzel sonuçlar elde ettim. İzlediğim videolarda gördüğüm genel olarak 16-19 g kullanılıyor.
 
@fonder

Akış esnasında bazı deliklerden kahve gelmemesinin iki nedeni olabilir birincisi sepetiniz precision ismi verilen bütün delikleri aynı boyutta delinmiş olmayan bir sepet olabilir bu neden ile bazı delikler kahve partikülleri tarafından tıkanıyor olabilir, ikinci ve daha olası sebep ise kullandığınız değirmen fazla toz üretiyor ve buda yine deliklerin tıkanmasına ve akış olmamasına neden oluyor olabilir.
- Bu sorunu çözmek için yapıyorsanız eğer lütfen portafiltre içinde ki kahveyi düz yapmak için bir yüzeye vurmayın. Bu tozların aşağı yönde hareket edip deliği tıkamasına sebep olabilr.

Uygun krema elde edememenizin nedeni kullandığınız çekirdek açık kavrum ise krema az olur, 10-15 günü geçti ise krema azalmaya başlar. Tadsal olarak farklı bir arayışınız yoksa, kimma nın blend no 2 kahvesi öneriririm. Daha tutarlı ve güzel teknik sonuçlar elde edebilirsiniz. Hani youtube da sapsarı bir akış oluyor :) o tarz bir akış bu çekirdek ile 7.günden sonra alabilirsiniz.
 
@fonder

Akış esnasında bazı deliklerden kahve gelmemesinin iki nedeni olabilir birincisi sepetiniz precision ismi verilen bütün delikleri aynı boyutta delinmiş olmayan bir sepet olabilir bu neden ile bazı delikler kahve partikülleri tarafından tıkanıyor olabilir, ikinci ve daha olası sebep ise kullandığınız değirmen fazla toz üretiyor ve buda yine deliklerin tıkanmasına ve akış olmamasına neden oluyor olabilir.
- Bu sorunu çözmek için yapıyorsanız eğer lütfen portafiltre içinde ki kahveyi düz yapmak için bir yüzeye vurmayın. Bu tozların aşağı yönde hareket edip deliği tıkamasına sebep olabilr.

Uygun krema elde edememenizin nedeni kullandığınız çekirdek açık kavrum ise krema az olur, 10-15 günü geçti ise krema azalmaya başlar. Tadsal olarak farklı bir arayışınız yoksa, kimma nın blend no 2 kahvesi öneriririm. Daha tutarlı ve güzel teknik sonuçlar elde edebilirsiniz. Hani youtube da sapsarı bir akış oluyor :) o tarz bir akış bu çekirdek ile 7.günden sonra alabilirsiniz.
Ayrıntılı cevabınız için çok teşekkür ederim. Portafiltreyi tezgaha vurmayı bıraktım artık dediğiniz gibi soruna bunu yapmamın neden olması çok olası. Değirmen Comandante kullanıyorum ayrıca istediğim akışı yakalamak için çok ince öğütüyorum bazen bu nedenle toz üretiyor olabilir. Bugün 6 click ile 18 gram kahve kullanarak bir shot aldım. 36 g espresso almam 40 sn sürdü. Akışı da videoya çektim:


Aslında fincanda fazla krema gibi bir beklentim yok. Kullandığımda kahve Kimma - Finca Beatrice. Elde etmeye çalıştığım şey naked portafiltre videolarında izlediğim kaplan desenli akıştı. Ben benim elde ettiğim akışın fazla sarı olduğunu düşünmüştüm.

Son olarak sepet konusunu size de danışmak istiyorum. Bu makine 57.35 mmlik bir sepet kullandığı için farklı bir sepet bulmak neredeyse imkansız. Elimde 14-18 g ve 18-21 g olarak tanımlanan 2 sepet var. Bir başlangıç noktası olarak hangi sepeti hangi doz ile kullanmamı önerirsiniz?
 
Başlangıç olarak 16 gr dozlama ile ilerlemenizi tavsiye ederim. Belirli neden sonuç ilişkileri kurduktan sonra istediğiniz tarifi ve sepeti kullanabilirsiniz. Öğrenme eğrisinde başlangıçta kontrolü sizde olan değişkenleri sabit tutmak çok önemli. Bu sebeple bütün demlemelerinizde 16 gr kahve ve aynı sepeti kullanın genellikle aynı çekirdeği kullanın bu size öğütüm kalınlık değişiminin ve tampın akışa nasıl etki ettiğini gösterecek.

Videoyu yorumlayacak olursak, makinenin zorlanmaya başlaması biraz geç oluyor bunun nedeni muhtemelen makinenin sn deki su akış miktarı az. Bunu ölçmek için kahve yokken boş bir bardağa 10 sn de kaç gr su akıttığına bakarak sn/ml cinsinden hesap yapabilirsiniz. Sonraki tespit ilk akışınız çok yavaş ve fare kuyruğu olarak bahsedilen akışa geçmesi biraz uzun sürüyor. Bir sonraki denemede bir iki ayar daha kalın çekeyip deneyebilirsiniz. Comandate için red clix aksesuarı size daha hassas öğütme şansı verebilir.
 
Boş bir bardağa su akıttım 10 sn boyunca ortalama 7.4 g / sn olarak ölçtüm. Az önce 16 gram kahve bir tık daha kalın öğütüm ve daha küçük sepet kullanarak buzluktan çıkardığım Zümrüt Karaca - Etiyopya Koke ile deneme yaptım. Akış daha erken başladı 32 g çıktıyı 26 snde aldım 3 sn ön demleme dahil. Dediğiniz gibi denemeleri standart hale getirmek için 1 kg bir kahveden alsam daha iyi olurmuş. Red clix'i de önümüzdeki ay almayı planlıyorum gerçekten arada öğütsem güzel olacak dediğim denemeler oluyor.
 
Son demlemeniz standartları yakalamış görünüyor. Tadı nasıldı?
 
Son demlemeniz standartları yakalamış görünüyor. Tadı nasıldı?
Pek umudum olmadığından americano olarak hazırlamıştım ancak kokusu tadı harikaydı. Zümrüt Bey de bu süreleri tavsiye etmiş. Filtre olarak çok sevmiştim bu haliyle de lavanta kokusu ve tadı geliyordu.
 
Pek umudum olmadığından americano olarak hazırlamıştım ancak kokusu tadı harikaydı. Zümrüt Bey de bu süreleri tavsiye etmiş. Filtre olarak çok sevmiştim bu haliyle de lavanta kokusu ve tadı geliyordu.

Sonuçları not almanızı tavsiye ederim, makinenizin tepkisinide anlamanızı kolaylaştırır. Bazen shot sonrası makinenin toparlaması(kazan sıcaklığı) yavaş olabiliyor vs.
 
Yeni bir sorunla geldim: Artık düzgün shotlar alabiliyorum ancak tutarsız gidiyor. Zümrüt Karaca - Etiyopya Koke Natural kullanıyorum 2 hafta önce kavrulmuş. 8 click 16 gram kahveden 32 gram espresso almam 28-29 saniye sürüyor. Ancak her 2 shottan birinde kanallanma oluyor ve süre 18 saniyeye düşüyor. WDT için kendime bir aparat yaptım onu kullanıyorum daha sonra leveler ile düzeltip tamp yapıyorum. Aceleci davranmayıp dikkatli yapıyorum bu işlemleri ancak bir yerde hata yaptığım kesin. WDT işlemini yapmadığım zaman daha iyi sonuçlar aldım ama yine çözülmedi. Leveler ayarını mı yanlış yapıyorum diye düşündüm (kahveyi çok az bastıracak şekilde ayarladım). Tavsiyelere açığım yine.
 
Ne kadar sıkı tamp o kadar sert puck ve uzun shot düşüncesinden kurtulun tampınızı soft yapın. Değirmen ayarınızıda buna göre ayarlayın. Çok sert tamp iyi birşey değil
 
Herkese merhaba, elim alıştıkça channeling sorununu minimuma indirdim artık düzgün bir akış elde edebiliyorum. Bazen ( özellikle ince öğütümlerde) kahve posası çok dağınık ve süngerimsi çıkıyor akış gayet düzgün olsa bile. Bunlar bir şeyleri yanlış yaptığıma işaret eder mi? Bu konuda doz ile oynamanın sorunu çözdüğünü birkaç kullanıcı deneyiminde okudum ancak emin değilim. Posanın channeling haricinde hiçbir anlam ifade etmediğini düşünenler de mevcut fazlaca.
 
Herkese merhaba, elim alıştıkça channeling sorununu minimuma indirdim artık düzgün bir akış elde edebiliyorum. Bazen ( özellikle ince öğütümlerde) kahve posası çok dağınık ve süngerimsi çıkıyor akış gayet düzgün olsa bile. Bunlar bir şeyleri yanlış yaptığıma işaret eder mi? Bu konuda doz ile oynamanın sorunu çözdüğünü birkaç kullanıcı deneyiminde okudum ancak emin değilim. Posanın channeling haricinde hiçbir anlam ifade etmediğini düşünenler de mevcut fazlaca.

Espressoya ilk başladığım zamanlarda, kahve posasını peçete üzerine parçalamadan çıkartır, sonra bıçakla keser incelerdim. Belirli bir rutininiz oluştuktan sonra böyle bir şey yapmanıza gerek yok. Bir çekirdek için standart bir tarif oluşturup tadını çıkardıktan sonra, hataları çok rahat fark ediyorsunuz. Bu arada yılmadan uğraşıp kendiniz deki gelişimi görmenize çok mutlu oldum.
 
Geri
Üst