• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Gordion Coffee Roastery olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

Espresso'da Ekstraksiyon Eğrisi Analizi (Scott Rao)

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak ATA
Daha fazla  
İsim
Burak ATA
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
EKSTRAKSİYON EĞRİSİ ANALİZİ

Son on yıl boyunca yaptığım çalışmaların çoğu, müşteriler için kavrum eğrisi verilerinin analizini içeriyordu. On binlerce eğriyi analiz etmek için geçen yıllar, eğri şekli ile fincan kalitesi arasında tutarlı ve doğrulanabilir ilişkileri belirlememe yardımcı oldu. Bir müşterinin kavurma hedeflerinden bağımsız olarak, bu deneyim genellikle bir eğriye bakarak ve alternatif ayarlar önererek müşterinin, kavurmanın o anda iyileşmesine yardımcı olmayı kolaylaştırmıştır.

DE1 konusunda deneyim kazandıkça, tabletteki eğrileri okumayı ve onlardan faydalanmayı öğreniyorum. Aşağıda en tipik eğri şeklinin (yani kötü olanın) bir örneği verilmiştir. Bu shot’ı, bir ROR kazası ve ani hareket ile bir kavurma eğrisinin espresso eşdeğeri olarak düşünüyorum. Aklınızda bulundurun, ekstraksiyon eğrilerini analiz etme sanatı ve bilimi, kavurma eğrilerini analiz etmekten çok daha olgunlaşmamış ve spekülatiftir;

typical+decent+curve.png
Bu shot bir akış profili kullanılarak oluşturuldu. Yeşil çizgi basıncı, mavi çizgi akışı gösterir. Kırmızı sayılar önemli geri bildirimleri gösterir.



1 Numara ile gösterilen yer basınç eğrisindeki dalgalanma, ön-infüzyon sırasındaki kanalı (channeling) gösterir. Kanallar oluştukça "düzeltmeye" yardımcı olan akış modunda olmasına rağmen, yine de oldukça fazla kanal oluştu. Bu shot ın zayıf puck hazırlığı nedeniyle olduğundan şüphem yok.

2 Numara ile gösterilen yer ön-infüzyondan sonra akıştaki çökme. Muhtemelen öğütmenin çok ince olduğunundan kaynaklı (basıncın 12 bar olduğu yere dikkat edin). İstenen akış hızının oluşmasına izin vermek için çok fazla puck sıkışmasına neden olur. Yüksek basınç da çok büyük bir dozdan kaynaklanıyor olabilir, ancak tutarlı ve uygun bir doz kullandığımızı varsayıyorum.

3 Numarayla gösterilen yer ise basıncın kademeli olarak azaldığı 25'lerden 40'lara kadar olan aşama. John'un “sağlıklı ekstraksiyon aşaması” olarak adlandırdığı aşamadır. Bazı çekimlerde, kademeli olarak azalan basınç aslında sağlıklı görünüyor. Puck aşınırken önemli bir kanallaşma göstermediğine inanıyoruz. Bu shotta, bu aşamanın ne kadarının “sağlıklı ekstraksiyon” u yansıttığı ve puck’ın çok fazla sıkıştırılmış ve / veya hala ne kadar emici sıvı (yani eksik ön-infüzyon) olduğu tartışmalıdır. # 3'ten sonra dik basınç düşüşü, puck aşındıkça kanalların oluşumunu neredeyse kesin olarak gösterir.

Daha pürüzsüz basınç eğrileri, ön infüzyondan sonra daha sabit akış, basınç tepe noktasından sonra daha kademeli basınç düşüşü ve daha pürüzsüz basınç eğrileri olan çekimleri tercih ettiğimizden eminiz. Bu gözlemlerin her iki yönde de geçerli olduğu kanıtlanmıştır. Bu eğri özelliklerini gördüğümüzde, çekimler genellikle daha iyidir. Ve belirli bir kahvenin sayısız çekimini tattığımızda, en iyi tat hissiyatının bu tarz eğrilere sahip çekimler olduğu sonucuna ulaşılır.

Şahsi fikrime göre DE1'in grafikleri beni daha iyi bir barista yaptı ve DE1'in grafiklerinin geri bildirimleriyle çekim yapmak çok daha eğlenceli ve ilginç.

Referans için, aşağıdaki grafik “mükemmel” olarak kabul ettiğim şeydir ve tesadüfen elde ettim. Yavaş yavaş azalan bir ROR eğrisine benzemektedir. Espresso için gerçekten de Cropster.


great+pressure+profile+curve.png



Bu makale Scott Rao’nun ‘’Extraction Curve Analysis’’ adlı makalesinden çevrilmiştir.



Not: Elimden geldiğince çevirmeye çalıştım, çeviri hataları olabilir.
 
Üst