• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

espresso yapımı hk

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan legolas
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

legolas

Yeni Üye
İsim
mehmet
Daha fazla  
İsim
mehmet
merhabalar. ne zamandır espresso makinesi almayı düşünüyordum ve sonunda ascaso dream aldım. bu işlerde de yeni olduğum için siz bilgili kahve dostlarına sormak istedim bişeyler.

öncelikle benim makinanın 2 kişilik kaşığı, bu kaşığa uygun 7gr, 14 gr.lık basınçlı ve basınçsız sepetler mevcut.

tek kişilik sepeti kaşığa koyup bir ölçek (7gr) kahve koyduğumda 25-30 sn.de tek fincana espresso almak gerek sanırım. peki çift kişilik sepete 2 ölçek (14gr) kahve koyup, 2 fincan için kaç sn beklemem gerek. yine 25 sn ise fincanlar tek kişiliğe göre daha az olur sanırım. süreyi uzatsam tahvenin tadı bozulabilir.

şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Son düzenleme:
Öncelikli olarak cihazınız hayırlı olsun. Tekli sepet ile randıman almanız zor çift sepet kullanmanızı öneririm. Çiftli sepet kullanırken kabaca tarif 14gr kahve 28gr çıktı 25-30 sn süre olacak şekilde ayarlayın.

teşekkür ederim. sağolun. sepetlerim de bu şekilde. tercihen çok süzgeçli de mi tad lezzet olarak daha güzel olur basınçlı tek delikli olanda mı. üstteki 2 tanesi 14gr kahve için.

Ekli dosyalar

• 20220701_231442.jpg
    20220701_231442.jpg
    81.7 KB · Görüntüleme: 84
  • 20220701_231502.jpg
    20220701_231502.jpg
    92.1 KB · Görüntüleme: 76
ilk önce makinayı açıp kaşığın da ısınmasını bekliyorum. sonra kaşığı çıkarıp kahve koyuyorum. ilk önce yavaşça kahveyi ölçek kaşığının arkasıyla yavaşça düzeltip sonra güçlü bi şekilde metal tamperle bastırıyorum. kaşığı koymadan önce flash yapıyorum 2 kez.flas işlemini yaparken de akan sularla kullancağım bardak da ısınıyor bu sayede. sonra kaşığı yerleştirip 5-10 sn buhar kısmını açıp az daha makinanın ısınmasını bekliyorum. sonra sn tutarak ortalama 25 sn.de kahvemi alıyorum. yanlış eksik bişey varsa söylerseniz sevinirin. sadece sepet seçimi ve kahve miktarı konusunda tam oturtamadım işte. 2 kişi içerken hesap nasıl yapçam 1 kişi içerken nasıl filan.

İki kişi içerken süre ve kahve aynı olacak, iki fincan yarım olarak dolacak.

Kaşık başlanmadan önce kuru ve sıcak olacak.

Değirmen ayarı kahveye göre çok hassastır. Basınçsız sepet için, kahveye özel olarak deneme ile bulunacak.

mantıken o zaman tek içerken torpilli içiçem, hanımla içerken yarı yarıya 😁 evet, kaşığın kuru ve sıcak olmasına dikkat ediyorum. basınçsız sepeti o zaman yavaş yavaş uzmanlaştıkça kullanayım. acemilik döneminde basınçlı kullanmak mantıklı öyleyse

bir de normalde önceden moka potla kahve yapıp amerikano içiyordum. yani çok sert espresso içmiyordum. makinede 14gr kahve ile 25 sn espresso süresini uzatmaktan ziyade, üstüne sıcak suyu ayrı koymam mantıklı di mi. süre uzadıkça kahvenin tadı acılaşır di mi

Son düzenleme:
ayrıca tampleme sırasında hızımı alamyıp fazla baskı uygularsam ne olur 😬

Portafiltreniz 58mm ise precision sepet(ims, pullman, vst) temin etmenizi öneririm. Resimde yer alan altında 3 delik bulunan sepetleri kesinlikle kullanmayın.

Değirmeniniz nedir?

Gunumuzde single shot sepeti kullananlar cok kalmadi tek kisilik diye tabir ettiginiz. Icicekler genellikle double shot sepetlerin varyasyonlariyla yapiliyor (14-21g arasi). Basincli sepetler eger degirmeniniz cok iyi degilse yeterince ince ogutemiyorsaniz yada makinenizi bilmiyorum ama bazi makineler digerlerine gore gucsuz kaldiklari icin basincli sepetlerle daha iyi sonuc alinabiliyor. Bu sadece sizin damak zevkinize kalmis bisi. Varsayalim 14 gr lik sepeti kullanicaksiniz basincli veya basincsiz. Ilk hedefiniz 1 gram kahveye 2 gram su olsun 25 ile 32 saniye arasinda. Yani 14 e 28. Bu tarifi oturtuktan sonra iciceginizin tadina bakin. Eger fazla sert ( govdeli) ise ogutumu sadece 1 kademe kalinlastirip sureyi 1-2 saniye azaltip oyle deneyin. Tam tersine eger iciceginiz biraz eksi ise (asidik) ogutucuyu 1 kademe kalinlastirip sureyi 1-2 saniye fazlalastirin. Baslangicta bu islemler size bir fikir vericektir espresso demleme hakkinda. Bunu tam oturttuktan sonra daha ince detaylara girebilirsiniz. Ama bu buyuk bir bolumunu cozer demlemelerde.
Americanoya da gelince insanlar damak zevkine gore kahvelerini yapip istemektedirler. Bir cok uzun cekim americano siparisi aldim. Yani espressoyu uzun cekip uzerine de su ekleten oluyor, klasik double espressonun ustune classic amerikano istiyende. Sunu unutmiyalim bu bilgiler evet yararli bilgiler ama sadece teori asilinda en onemli olan sey bardaktaki kahvenin size ne kadar keyif verdigi. Yani iceceginizi begendiginiz surece kurallar ve tarifler sadece birer fikir niteliginde. Bende her turlu demleme recetesini alir o hedeften baslar kendime gore modifiye ederim. Zamanla sizdede olucak olan bu herkes gibi😁 hayirli olsun makineniz afiyetler olsun

bu bilgiler çok güzel. çok teşekkür ederim. dünden beri verdiğiniz bilgilerle baya baya fikir sahibi olmaya başladım. bu arada makina 5-6 günlük. hergün 3-4 sefer deneme yapıyorum. evde yaklaşık 1kg kadar çekilmiş vakumlu jacops kahvesi var. moka potta içiyordum. ziyan olmasın diye onları şimdi deneme yapıyom. biraz çekirdeğim var burdan aldığım bilgiler doğrultusunda onları da denicem yavaş yavaş.
jacopsla ilk denemelerimde hep ekşi tad alıyordum. artık ekşilik çok gelmiyor, acı tad alıyorum. çift kişilik basınçlı sepette 1-2 sefer çok güzel tad lezzer alıp şaşırmışlığım var.

jacops ve benzeri ogutulmus kahveleri lutfen unutunuz😁 eger degirmeniniz varsa bu kahvelere para harcamaniza gerek yok. O kahveler ortalama bir ayarda cekilmis (genelde cok kalin o yuzden eksi) bayat diyemiyecegimiz ama bayat😁 market kahveleridir. Tarifler ve ayarlar konusunda taze kahvelere kiyasla cok farkli sonuclar verir. Surede gramajda ve bir cok seyde. Zorunlu kalmadikca o kahveleri kullanmayiniz. 3. Nesil kahvelerini kendileri kavuran coffee shop ve roasterlari tercih etmenizi oneririm. Dunyanin en iyi makinesi ve bilgiside olsa kotu kahveden iyi sonuc bekliyemeyiz😁

aynen doğru söylüyorsun da, boşa gitmesin diye değerlendiriyom. eskiye nazaran (moka pot, french press) zaten daha güzel oluyo. ama çekirdekleri senin tarife göre deneme yanılma denicem. bu resimdeki espresso yine jacops, basınçlı 14 gr sepetle yaptım. fena olmadı yine. 2 gün önce daha güzel olmuştu. bu sefer belki tampleme farkı olmuştur. ekşilik yok, çok az acımsı. gövde çok iyi.

Ekli dosyalar

• 20220702_113516.jpg
    20220702_113516.jpg
    49.8 KB · Görüntüleme: 70
Son düzenleme:
Basincli sepetinde olayi biraz bu bu tarz kahvelerde extra basinc yarattigi icin daha iyi cozunme saglar ve daha iyi kahve icersiniz. Cunku basincsiz sepet icin cok kalin ve bayattir. Ama ne zamanki tarifleri oturtur kaliteli taze bir kahveyi taze ogutup leziz bir kahve icerseniz o sepet ve kahveler unutulur ve hedef her zaman o lezizlikdeki kahve olur.

Bu arada forum yeni kahveleri tanima, tatma, alma konusunda cok faydali bir yer. Hem her ay secilenden toplu alim dolayisiyla indirimli kahve alabilirsiniz. Hemde assagi yukari butun kahve markalari ve kavurucular hakkinda bilgi alabilirsiniz. Hatta bazen arkadaslar recetelerini bile paylasiyor. Bu sekilde istedigimiz damak zevkini daha az masrafli ve daha hizli sekilde karsiliyabiliyoruz.

evet. tarifler vs tam oturunca güzel olur diye düşünüyorum. biraz biraz otururuyor zaten bilgiler sizler sayesinde. ilerleyen zamanlarda indirimli kahvelere bakarım sağolasın.

madam cocoda bugun yüzde elli indirim vardı 120 tl.ye aldım bunları mağazadan

Ekli dosyalar

• a7e0fa27-281f-4df1-943c-b44aa58ba8a9_size570x432_quality100.jpg
    a7e0fa27-281f-4df1-943c-b44aa58ba8a9_size570x432_quality100.jpg
    20.9 KB · Görüntüleme: 60
tamp yaparken çok basmadım, bi de makinanın derecesi 95 olana kadar steam yapınca sabahkinden daha güzel oldu 😃

Ekli dosyalar

• 20220702_175023.jpg
    20220702_175023.jpg
    36.5 KB · Görüntüleme: 51
  • 20220702_175027.jpg
    20220702_175027.jpg
    42.2 KB · Görüntüleme: 50
porta filtrenin bir ağzından çok akıyor diğerinden az 😒 ağzını çıkarıp takıyorum vs yok aynı. çözüm bilen var mı acaba

Geri