• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espresso üretimi ile ilgili bir soru

İSTANBUL

Üye
Konum
İstanbul
Daha fazla  
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Hayır
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Espresso üretiminde genel yaklaşım, 25-30 saniye arasında,1gr girdi ile 2 gr çıktı sağlamak olarak değerlendiriliyor. Benim kafamda oturtamadığım konu şu.. 2 espresso makinesini yanyana koyup birine 8 gr diğerine 16 gr öğütülmüş kahve koysak ve bu makinelerin de porta filtreye saniyede su basma kapasitesi 1ml olsa, 25 saniye sonunda her ikisinden de 25 ml kahve üretilmeyecek mi ? 1. makineden 16 ml 2. makineden 32 ml cıktı nasıl sağlanıyor veya sağlanacak?
 
8 gr kahve koyulmuş portafiltreden 16 gr kahve koyulmuşa göre su çok daha hızlı akacak ve kısa bir süre sonra extraction işlemi tamamlanacağından gözle de görüleceği üzere çok açık renkte su kahve karışımı akmaya başlayacaktır. Kahve miktarı ve saniye bahsettiğiniz gibi doğrusal bir orantıda hesaplanamaz. Bahsettiğiniz 1 gr girdi 2 gr çıktı mantığı ideal olarak double espresso için tavsiye edilen miktardır ve tabii ki görecelidir. Bu ayarı ya da kendi sevdiğiniz bir ayarı yakalamak için kendi espresso makinenize göre kahve gramaj, saniye ve çıktı mililitre/gramaj ayarınızı kendiniz yapmanız gerekir.
 
8gr tekli kaşık ,16 gr çiftli kaşık olarak ikisine koyulacak kahvenin öğütümü farklı olmalı. Tekli kaşık için daha ince öğütüm .
Tekli kaşığın çıkış yüzeyi de çiftli kaşığa göre küçük.
Aynı akıl hızında su gelse bile ince öğütüm ve daha dar çıkış yüzeyinden çıkan kahve hızı da farklı olacaktır.
arkadaşın da bahsettiği gibi 1/2 25 sn oranı genelde de double espresso için geçerli.
 
Espresso üretiminde genel yaklaşım, 25-30 saniye arasında,1gr girdi ile 2 gr çıktı sağlamak olarak değerlendiriliyor. Benim kafamda oturtamadığım konu şu.. 2 espresso makinesini yanyana koyup birine 8 gr diğerine 16 gr öğütülmüş kahve koysak ve bu makinelerin de porta filtreye saniyede su basma kapasitesi 1ml olsa, 25 saniye sonunda her ikisinden de 25 ml kahve üretilmeyecek mi ? 1. makineden 16 ml 2. makineden 32 ml cıktı nasıl sağlanıyor veya sağlanacak?
Burada hatalı olan şey şu, çıktıyı belirleyen şey makinenin verdiği su değil, kahve bir direnç uyguladığı için zaten maksimum su akışından daha yavaş bir durum söz konusu. Bir musluk gibi düşünmek yanlış olur yani
 
Burada hatalı olan şey şu, çıktıyı belirleyen şey makinenin verdiği su değil, kahve bir direnç uyguladığı için zaten maksimum su akışından daha yavaş bir durum söz konusu. Bir musluk gibi düşünmek yanlış olur yani
Dediğinize mantık olarak katılıyorum ancak 8 gr kahveden 25 saniyede sonuç alınıyorsa 16 gram kahveden 2 katı direnç olacağından o saniyelerde sonuç almak mümkün olmaz gibi gözüküyor..Zaten bir cafede espresso içmeye kalktığımda mutlaka yapılışını izlerim ve gördüğüm şudur, portafiltreyi takıp su verme anahtarına bastığında ortalama 10 saniyede hersey bitiyor ve genellikle de 3 cm yüksekliğinde bir ürün önüme geliyor.
 
Dediğinize mantık olarak katılıyorum ancak 8 gr kahveden 25 saniyede sonuç alınıyorsa 16 gram kahveden 2 katı direnç olacağından o saniyelerde sonuç almak mümkün olmaz gibi gözüküyor..Zaten bir cafede espresso içmeye kalktığımda mutlaka yapılışını izlerim ve gördüğüm şudur, portafiltreyi takıp su verme anahtarına bastığında ortalama 10 saniyede hersey bitiyor ve genellikle de 3 cm yüksekliğinde bir ürün önüme geliyor.
Doğrusal bir direnç artışından bahsetmek mümkün değil gramaj değişimi ile, tabi ki bir kafede 10 saniyede shot alınıyor olabilir ama bu doğru veya kaliteli ürün alınmasını gerektirmiyor.
 
single ve double arasındaki farkı yaratan durum sepet türleri. single sepetlerin alt kısmında daha az delik vardır, verilen basınç ile düzgün akış elde edilsin diye. siz single sepeti ile double sepeti aynı imiş gibi bir düz orantı kurmuşsunuz. zaten gittiğiniz cafelerde single sepet kullanılmaz, double sepetten iki single shot alınır, biri size verilir. kafanızda kurduğunuz denklem yanlış. 10 saniyede 3 cm yüksekliğinde ürün alıyorsanız, bence gittiğiniz cafeleri değiştirin.
 
single ve double arasındaki farkı yaratan durum sepet türleri. single sepetlerin alt kısmında daha az delik vardır, verilen basınç ile düzgün akış elde edilsin diye. siz single sepeti ile double sepeti aynı imiş gibi bir düz orantı kurmuşsunuz. zaten gittiğiniz cafelerde single sepet kullanılmaz, double sepetten iki single shot alınır, biri size verilir. kafanızda kurduğunuz denklem yanlış. 10 saniyede 3 cm yüksekliğinde ürün alıyorsanız, bence gittiğiniz cafeleri değiştirin.
Bilgi için teşekkür ederim. Bendeki Gaggia Classic'i biraz önce inceledim. Söylediğiniz gibi single sepet double sepete göre çok daha az delikli ve delikler ortada kümelenmiş şekilde..
 
İnternetten tekli ve çiftli sepetlerin resimlerine bakım. Tekli sepetlerin tabanı dar delik sayısı az ve konik şeklindedir. Bu hem direnci artırır hemde kahve yüksekliğiniz. Basit cihazlar ile gaggia classic gibi tekli sepet ile başarılı sonuç almak zordur

Maalesef dışarıda doğruz düzgün espresso içemezsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • FEBC7CDD-41BE-472A-8884-FC8505FA324C.jpeg
    FEBC7CDD-41BE-472A-8884-FC8505FA324C.jpeg
    22.7 KB · Görüntüleme: 9
  • 6C134730-E1EB-4FBB-B89C-AB8F6A857BD2.jpeg
    6C134730-E1EB-4FBB-B89C-AB8F6A857BD2.jpeg
    23.2 KB · Görüntüleme: 9
Geri
Üst