• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Anketi
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firmasını belirlemek için anketimiz başladı, detayları bu konudan öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı ve Instagram adresimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Espresso Pusulası

greenhopkins

İyi Bilinen Üye
İsim
Fatih
Daha fazla  
İsim
Fatih
Espresso Makinesi
Lelit Victoria; Arçelik K3185
Değirmen
Eureka Mignon Specialita
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Espresso ile uğraşıyorsanız bir şekilde Barist Hustle'a denk gelmişsinizdir. Kendisinin espressoda doğru yolu bulmanız için hazırladığı pusulayı paylaşmak istedim.

Grafikte sarı kısımlar az demlenmiş (under extracted), yeşil kısımlar ideal demlenmiş, kırmızı kısımlar ise çok demlenmiş (over-extracted) tatları gösteriyor. Burada içtiğiniz espressonun tadını bulup yeşil alana ulaşmak için okları takip etmemiz gerekiyor. İşimizi kolaylaştırmak adına kahve miktarını-dozu sabitlemek gerekiyor.

Peki okların anlamı nedir:

Decrease Yield: Süreyi kısaltmak anlamına geliyor aslında. Yani diyelim ki kahve ağızda kuru bir tat (tabloda dry) bıraktı, demek ki fazla demlenmiş. Shot 30 saniye sürdüyse ve18 gram kahve ile 40 gram kahve elde ettiysek, süreyi kısaltıp 36 gramda kalmak yeşil alana doğru ilerlememizi sağlayacaktır. Increase yield seçeneği de ekşi bi espressoda süreyi uzatarak şekerlerin çözünmesine imkan vermek anlamına geliyor. Eğer kahve ideal olarak tanımlanmış zamanın çok dışında aktıysa, örnek olarak 15 saniyede 40 gram gibi, bu durumda decrease yield seçeneği için daha ince, increase yield için ise daha kalın öğütüm gerekecektir. Ek bir not olarak süre olayı her zaman çok önemli olmayabilir. 18 gram kahveden 30 gram çıktı almamın 40 saniye sürdüğü shot epey tatlıydı mesela.

Improve extraction: Akışı iyileştimek denebilir. Bunu yapmanın yolu, daha iyi öğütme, düz bir sıkıştırma, sepet içinde kahveyi leveler ile daha doğru dağıtmak, iyi kavrulmuş çekirdek kullanmaktan geçiyor. Bunların tersini yaparsanız worsen extraction yönünde ilerlemiş oluyorsunuz.

Ekşi espressonun sebebi her zaman öğütüm boyutu değil, kahvenin içinde iyi dağılmadığı bir sepet, eşit olmayan öğütüm veya köt çekirdek de olabiliyor. İçerideki kanallardan doğru düzgün demlenmeden akan su ekşi tatların baskın olmasına sebep olabiliyor.


Compass.jpg

İkinci bir pusula:

Aslında bu pusula daha kolay anlaşılır olabilir. Özetle:

  • Ekşi ve yüksek asiditeye sahip bir shot aldıysak süreyi uzatmak, daha fazla çıktı almak
  • Ağır, çok yoğun bir espresso aldıysak daha kalın öğütmek
  • Acı bir espresso elde ettiysek süreyi kısaltmak
  • Sulu, düşük kıvamlı bir espresso için daha ince öğütmek

1603221930379.png


Görseli olmasa da, ayrıca konusunu açtığım La Marzocco'nun eğitim vidyosunda bahsettiği üzere:

Eğer kahve ekşiyse:

  • Sıcaklığı artırmak (Makine imkan veriyorsa) - Pid yoksa makinenin daha fazla ısınmasını beklemek yardımcı olabilir.
  • Süreyi uzatmak dolayısıyla girdi-çıktı oranını artırmak (mesela 25 saniyeden 30 saniyeye çekmek)
  • Daha ince öğütmek

Eğer kahve acıysa:

  • Sıcaklığı düşürmek (Makine imkan veriyorsa) - Pid yoksa flush shot almak yardımcı olabilir.
  • Süreyi kısaltmak, yani girdi-çıktı oranını düşürmek
  • Daha kalın öğütmek
Kaynaklar:

Barista Hustle
Veneziano Coffee Roasters
La Marzocco Vidyosu
 
Son düzenleme:

NoDRaC

İyi Bilinen Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Elinize sağlık güzel paylaşım olmuş
 

muec

İyi Bilinen Üye
İsim
muec
Daha fazla  
İsim
muec
Çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler. Yalnız son bölüme takıldım, kahve ekşiyse daha kalın öğütmek ekşiliği artırmaz mı? Ya da kahve acıysa daha ince çekmek acılığı artırmaz mı?
 

greenhopkins

İyi Bilinen Üye
İsim
Fatih
Daha fazla  
İsim
Fatih
Espresso Makinesi
Lelit Victoria; Arçelik K3185
Değirmen
Eureka Mignon Specialita
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler. Yalnız son bölüme takıldım, kahve ekşiyse daha kalın öğütmek ekşiliği artırmaz mı? Ya da kahve acıysa daha ince çekmek acılığı artırmaz mı?
Yazarken kafam karışmış demek ki; düzeltme için teşekkürler :)
 

NoDRaC

İyi Bilinen Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler. Yalnız son bölüme takıldım, kahve ekşiyse daha kalın öğütmek ekşiliği artırmaz mı? Ya da kahve acıysa daha ince çekmek acılığı artırmaz mı?

Kahve yoğun gövde ve ekşi ise daha kalın öğüt demiş. Asıl odaklandığı yoğunluk olmuş. 2.görsel
 

Espr

Yeni Üye
Konum
Ankara
İsim
Serkan
Daha fazla  
İsim
Serkan
Espresso Makinesi
Gaggia New Classic 2019
Değirmen
Eureka Mignon Specialita
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çankaya
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Ankara
Güzel paylaşım için teşekkürler
 

CoFFeePaTh

İyi Bilinen Üye
Konum
Adana
İsim
Ömer
Daha fazla  
İsim
Ömer
Espresso Makinesi
La Pavoni PLQ
Değirmen
Eureka Mignon Perfetto, Comandante C40 (Red Clix)
Ekipmanlar
Aeropress, Mokapot, Immersion Dripper, Soy C3G, Stagg EKG, Delter
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Adana
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çukurova
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Seyhan
Twitter
omerarikan01
Bir de hem ekşi hem acı çıktılar var ki düşman başına :)
 

Aydogan

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
İsim
Hüseyin Aydoğan Bahçeci
Daha fazla  
İsim
Hüseyin Aydoğan Bahçeci
Espresso Makinesi
Lelit Mara X
Değirmen
Comandante, Niche Zero
Ekipmanlar
Hario Bakır V60, ARC Tartı, Konçhero Kettle, Soy Cezve, Rekrow Ocak.
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Keçiören
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Yenimahalle
Çok değerli bir paylaşım. 🙏
 
Üst