• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espresso oranı nedir

Arkadaşlar ben espresso ve espresso bazlı içecekler yapmaya yeni başladım. Oscar simonelli 2 ve eureka specialita aldım. Şimdi benim anlamadığım konular var. İlki espresso mikrarı ile ilgili. Benim anladığım kadarı ile geleneksel olarak single espresso 30 ml double espresso ise 60 ml. Bunun haricinde birde çekirdek ağırlığı ile espresso ağrlığının oranına göre de değerlendirilmiş. Burda oran 1:1.5-2.5 olarak sınıflamışlar bu da double espresso için 16-18 gr çekirdek için 31-36 gr espresso ediyor. İtalyanlar ise oranı 1:3 olarak kullanıyorlarmış.

Espresso konusunu bilenlerden beni aydınlatmalarını rica ediyorum, ben mi yanlış anlamışım. Bir tarafta double espresso 60 ml iken diğer tarafta (1:2 oranı baz alırsak) orana göre olursa 16 gr çekirdek öğütülüp double espresso alınırsa 32-36 gr. Neredeyse iki katı yapıyor. Bu işte bir gariplik yok mu ben nerede hata yapıyorum, bir yeri yanlış anlamış olmam lazım diye düşünüyorum

dikkat edilmesi gereken yerin sepete koyduğunuz kuru kahve miktarıyla aldığınız likit kahve miktarının arasındaki oran olduğunu düşünüyorum. double espresso 60ml olur diyemeyiz her durum için. ben 1:1.5 oranı ristretto için, kahvesine göre de double espresso için 1:2 ya da 1:2.5 kullanıyorum.

Oranla single/double olayını ayırmak lazım sanki.
Makineyle gelen sepetlerle single/double ayırabilirsin. Sepetini Single da kullansan double da kullansan oranın aynı olcak. Temel bazda 1/2 kullanıyorım ben.
Single sepetin alacağı kahve miktarı 7-9 gr olacaktır ki çıktın da 14/18 gr olacaktır.
Ben her zaman double sepet kullanıyorum ki, hocam öyle tavsiye etmiştir, 18-20 gr kahveye 36-40 gr çıktılar almaya çalışıyorum. Tabi kahvesine göre oranlar gramajlar değişiyor. Damak tadına göre oranını kendin belirlersin.

Aslında işin güzel kısmı bu oranlara çok takılmamak lazım damak zevki en önemli gösterge biraz önce 20 grama 60 gram çıktı aldım çok güzel geldi. Deneyip sizi mutlu eden sweet spot u bulup devam etmek lazım. Amaç mutlu olmak kurallar uymak değil.

Aslında işin güzel kısmı bu oranlara çok takılmamak lazım damak zevki en önemli gösterge biraz önce 20 grama 60 gram çıktı aldım çok güzel geldi. Deneyip sizi mutlu eden sweet spot u bulup devam etmek lazım. Amaç mutlu olmak kurallar uymak değil.
O zaman deneme yanılma yapıp karar vermek gerekiyor. Oranların bu kadar değişken olmasına şaşırdım

İşin içine süt girince bambaşka bir konu bambaşka çekirdekler kullanmak gerekiyor. Örneğin asiditesi tüksek bir çekirdekle sütü ben yakıştırmıyorum. Hatta süt ile iyi giden çekirdekleri ben de tek tüketmeyi sevmiyorum. O nedenle 1:3 ya da 1:4 e çıkıyorum.

Geri