• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile A4 Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espresso mu Filtre Kahve mi

ert--exxen

Barista
İki gündür kafama takılan soru. Şüphesiz ki bir kişiye sen neden espresso yerine filtre kahveyi tercih ediyorsun yahut tam tersi bir soru sorulamaz, tamamen zevk meselesidir ya da bunların her ikisinin de müptelası olan birisidir. Ancak Espresso kelime anlamı itibariyle de hızlı bir çıktı yapması gereken bir özellik taşırken, yorumlardan ve izlenimlerimden filtre kahveye göre daha uğraştırıcı ve uzun bir kahve çıktısı aldığını görüyorum. Aklıma italya seyahatim esnasında insanların sabah işe gitmeden once bir kafeye uğrayıp hızlıca espresso shot'ını yapıp, kruvasanini yediği günler geldikçe hızlıca çıktı alınması gereken bir kahve için sabahları bu kadar uğraş niye diye merak etmiyor değilim. Bu başlığı espresso yerine filtre kahve ya da filtre kahve yerine espresso tercih edenlerin sebeplerini merak ettiğim ve kafasında bu soru işaretleri olan nitelikli kahve dünyasına yeni adım atmış arkadaşlarımızın meraklarını, demleme üstadlarının cevapları ile giderebilmesi için açıyorum.

Kafelerde bizim verdiğimiz uğraş günün ilk çıktısında verilip öğütücü ve makine ayarları (gramaj, çıktı süresi, çıktı miktarı..vs) kalibre edilip günün diğer saatlerinde kahvenin hızlı alınmasını sağlıyor. Evde kahveyi öğtücü haznesinde saklamadığımızdan, ayrı kahveler kullandığımızdan kalibrelerde mutlaka kaymalar olduğu için o uğraşlar veriliyor. Çok da zahmetli değil esasen ama, düzgün bir shot için değen uğraşlar.
Benim espressoda rutinim, eğer öğütücünün ayarı yerindeyse,
-kahve seç, tart, öğüt, çıktı al, iç, mutlu ol!

Sevdiğim gibi bi filtre kahve yapmam 10 12 dakika sürüyor. Önceden ayarlanmış bir makinadan espresso almam 1 dakika.
ama makinayı ısıt, yeni bir çekirdek ile kahve yapmaya çalış gibi şeyler ilk kahve alımını yarım saate çıkarıyor. burada olay ikinci shotu almak veya ikinci filtre kahveyi demlemeye gelince filtre kahve her seferinde aynı süre bekletiyor. espresso sonraki shotlarda 1 1.5 dakika harcatıyor. Ardı ardına pek çok müşteriye içecek hazırlayan bir cafe için espresso makinaları bence büyük nimet. ev kullanıcısı içinse kalabalık değillerse biraz hobi biraz da elektrik israfı. Kendi kullanımıma göre bakınca sabah iki tane sütlü içecek akşam da iki veya üç tane espresso yapıyorum. makina 10 15 dakika arasında ısınmış oluyor, birkaç dakikada işim bitiyor ve hala çalışmak isteyen makinayı harcanan enerjiyle soğumaya bırakıyorum. Maalesef bolca enerji ziyan ediyorum.

sütlü kahve tüketiyorsanız zaten büyük kolaylık. benim kullandığım giris seviyesi civarındaki makinada 2 kişilik sütü hazır hale getirmek 30 saniye kadar zaman alıyor. bunu sütü ısıtıp french pressle köpürterek yapsam birkaç katı kadar zaman harcarım.

bu aralar haftaiçi sabahları kurşun geçirmez içiyorum. eğer gene kahvaltı yapmaya dönecek olsam ne espresso ne de filtre, günün ilk kahvesi olarak (tabii ki her zaman değil genellikle) türk kahvesi derim.

Ben espressoyu tercih ediyorum. Espresso'da en büyük zahmet yeni çekirdek alındığında veya bir iki gün ara verildiğinde oluyor. Öğütme ayarını yeniden kalibre etmek gerekiyor. İyi çekilmiş bir espresso shot o kadar iyi oluyor ki tüm o zahmete değer.

Sabah ilk işim su kaynatıcıyı çalıştırmak french press için. Kahvemi 3-4 gün yetecek şekilde taze çekiyorum. Su kaynadıktan sonra 1 dakika bekliyorum kahveyi haşlamamak için. French presse suyu ekledikten sonra da bastırmadan önce 5-6 dakika.. Sonra çok az süt, birkaç damla sıvı Stevia, yarım kaşık bal ilavesiyle hüplettirmece :))

İkisi de. Espresso'yu taşınabilir cihazlar haricinde hiç yapmadım ancak ne kadar uğraştırırsa uğraştırsın değeceğini düşünüyorum. Filtre içiyorum ama bu şu an espresso'ya bütçe ayıramadığımdan. Acı olmayan taptatlı hafif meyvemsi bi espresso en az filtre kadar güzeldir.

Italya'da olsun olmasın nitelikli kahveyle bu kadar yakından ilişkili olmayan insanların kahve konusunda o kadar pimpirikli davranmaması normal. Sıradan bir kahve tüketicisi de filtre kahvede bu kadar uğraşmıyor.

Geri