• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espresso Makinenizi Yükseltmek İsteseniz Hangi Makine'den Hangi Makineye Geçerdiniz? Neden

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan yunemars
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

yunemars

Barista
İsim
yunus arslan
Daha fazla  
İsim
yunus arslan
Başlık çok uzun olmuş ama herşeyi de anlatmışım buraya yazacak pek birşey kalmamış :)

Ben Lelit Anna'dan Lelit'in 58mm'lik ve daha büyük kazanlı bir modeline geçmek isterdim.
Neden?
- 57mm olması ilave donanımlarda çok sorun yaratıyor. Yani sırf bu yüzden değiştirilmez ama yeni alınacakken 58mm tercih etmek daha uygun olacaktır.
- Shot almaya başladığımda shot başı ile sonu arasında 10 derece civarında fark oluyor. 300ml kazan 10 derecelik bir farka sebep oluyor. Daha büyük kazanlı bir makine almak isterdim. Bu sıcaklık daha stabil kalabilsin diye. İlk alırken bunun etksini hiç düşünememiştim.

Gönül ister ki bi Linea Mini, Rocket , ECM ya da Bianca. Ama Bianca her zaman f/p olrak önde.
-f/p yüksek oluşu.
-Sıcaklık değeriyle oynabilme.
-basınç profilleme.

Başlık çok uzun olmuş ama herşeyi de anlatmışım buraya yazacak pek birşey kalmamış :)

Ben Lelit Anna'dan Lelit'in 58mm'lik ve daha büyük kazanlı bir modeline geçmek isterdim.
Neden?
- 57mm olması ilave donanımlarda çok sorun yaratıyor. Yani sırf bu yüzden değiştirilmez ama yeni alınacakken 58mm tercih etmek daha uygun olacaktır.
- Shot almaya başladığımda shot başı ile sonu arasında 10 derece civarında fark oluyor. 300ml kazan 10 derecelik bir farka sebep oluyor. Daha büyük kazanlı bir makine almak isterdim. Bu sıcaklık daha stabil kalabilsin diye. İlk alırken bunun etksini hiç düşünememiştim.
Yanılmıyorsam La Marzocco Linea Mini'nin de kazanı 300 ml. kadar ama ısı stabilizasyonu için bir takım çözümler kullanmışlardır.
Ben La Pavoni PLQ'dan ısı ve basınç göstergeli La Pavoni Esperto ya da yaşlandım artık kolla uğraşamam diye Lelit Bianca'ya geçmeyi düşünebilirdim.

Hali hazırda Lelit Anna' dan Lelit Mara X' e geçmeyi düşünüyorum, Annayı da satışa koydum talibi çıkarsa süreç hızlanır 😄

Pid kontrolü iyi bir makine seçerdim, özellikle su derecesine kesinlikle müdahale etmem gerekiyor.

Basınç profili değil ama basıncı içinden tornavidayla bile olsa ayarlanabilir bir makine alırdım. Flow control insanı çok cezbetse de bence çok uğraş verici bir aksesuar.

Saniyeli veya volumetrik akış sağlama (otomatik) özelliği iyi olurdu (tartıdan daha kullanışlı oluyor.)

Ön demleme ihtiyacım olmazdı, süt köpürtme özelliğine bakmazdım.

WDT tool, ims nano sepet, ims showerscreen, puck üst filtresi, yüksekliği ayarlanabilir bir tamper ve leveler ise makine farketmeksizin kullanırdım.

Saniyeli veya volumetrik akış sağlama (otomatik) özelliği iyi olurdu (tartıdan daha kullanışlı oluyor.)
Kafe olsa kesinlikle katılırdım ama ev kullanıcı için kesinlikle gereksiz. Neden diyeceksiniz. Ev kullanıcısı araştırmacıdır farklı tatlar arar. Yani demlediği Espresso 1:1 1:2 1:2.5 gibi oranları denemek ister bu yüzden gereksiz. Zaten piyasada ki ev cihazlarının çoğunda yok olanlardada doğru düzgün çalışmıyor. Mesela NS musicada ki volumetrik kafasına göre çalışıyordu.

Giriş seviyeden kabaca gaggia classic orta segment bir cihaza geçiliyorsa ön demleme olsa iyi olurdu. Neden diye soracak olursanız kahvenin yavaşça ıslanması daha iyi sature olmasını ve kanallanma riskini azaltıyor.

Gaggia classic'ten sonra Lelit Bianca'ya geçmek radikal bir karar olmazı sanırım.

@Cihanyuce hocam otomatik akış sağlayan cihazlar neler var örnek verir misiniz? Delonghi Dedica var ama tabi o bu sınıfta değil :)

Kafe olsa kesinlikle katılırdım ama ev kullanıcı için kesinlikle gereksiz. Neden diyeceksiniz. Ev kullanıcısı araştırmacıdır farklı tatlar arar. Yani demlediği Espresso 1:1 1:2 1:2.5 gibi oranları denemek ister bu yüzden gereksiz. Zaten piyasada ki ev cihazlarının çoğunda yok olanlardada doğru düzgün çalışmıyor. Mesela NS musicada ki volumetrik kafasına göre çalışıyordu.

Giriş seviyeden kabaca gaggia classic orta segment bir cihaza geçiliyorsa ön demleme olsa iyi olurdu. Neden diye soracak olursanız kahvenin yavaşça ıslanması daha iyi sature olmasını ve kanallanma riskini azaltıyor.
Hocam aslında bu konuyu açmamdaki asıl amaç insanlar makinelerinde neyin eksikliğini hissediyor, gönlünde ne yatıyordu. Ben kendi açımdan da Lelit Anna'dan başka bir makineye geçsem mi, geçmeye değer mi, değerse hangi makine sorularına cevap bulmaya çalışıyorum bir taraftan da.

Ama başlık altında bir database oluşursa geçmişe dönüp baktığımızda ne gerçekten lazım, ne ya çok heveslendim ama olmasa da olurmuş diyeceğiz onu görebiliriz.
Ben değiştirirsem sonrasında iyi ki ve keşkelerimi yine buraya yazmayı düşünüyorum.

Gaggia classic'ten sonra Lelit Bianca'ya geçmek radikal bir karar olmazı sanırım.
Ne aradığınıza ve bütçenizle alakalı, bana makine soran arkadaşlar oluyordu. Bütçem 10 bin tl civarı o zaman hiç bianca zorlama mara x veya benzer fiyat aralığında bir hx makine al diyorum. Veya bu cümlede ki gibi bir kere alıyım başka bir cihaz aramıyım. O zaman şunu soruyorum 7 bin euro verip GS3 alır mısınız şu ana kadar evet diyen çıkmadı. O zaman en üst segmente (dual boiler, flow profile) en iyi fiyat/performans bianca.

Benim istediğim bir makine var mı bilmiyorum ama, pavoniden, sıcaklığın kontrol ve stabilize edilebildiği, tercihen süt köpürtmesinin olmadığı,
Basıncın yine kol gücüyle ve gözlemlenebilir olduğu bir cihaza geçmek isterdim, böyle bir cihaz yoksa, Bianca gibi ulaşılabilir ve bize bir çok alanda kontrol imkanı sunan bir cihaza da geçmelimiyim diye düşünebilirim, düşünüyorum da.

Lelit Anna'dan başka bir makineye geçsem mi, geçmeye değer mi, değerse hangi makine sorularına cevap bulmaya çalışıyorum bir taraftan da.
Zevk aldığınız kahveler içiyorsanız kesinlikle geçmeyin, ama bu işin ötesinde bir şeyler var mı merak ediyorsanız kesinlikle geçin.B
Lelit anna özelinde güncelleme cihazı bir hx olmalı. Daha iyi ısı stabilitesi. Daha ağır bir grup yapısı buda termal stabilite. Daha güçlü buhar basıncı. Aynı anda hem esp hem filtre. 58mm profesyonel yapı. 3way valve. Opv PID varsa mükemmel.

Benim istediğim bir makine var mı bilmiyorum ama, pavoniden, sıcaklığın kontrol ve stabilize edilebildiği, tercihen süt köpürtmesinin olmadığı,
Basıncın yine kol gücüyle ve gözlemlenebilir olduğu bir cihaza geçmek isterdim, böyle bir cihaz yoksa, Bianca gibi ulaşılabilir ve bize bir çok alanda kontrol imkanı sunan bir cihaza da geçmelimiyim diye düşünebilirim, düşünüyorum da.
https://www.espressoperfetto.com/urun/rocket-epica

Buna bayılıyorum :) Butik kafem olsa kesinlikle bunu alırdım. Kazanları ticari makine kadar büyük neredeyse. Buhar kazanını kapatırsanız süt köpürtme olmaz.

@NoDRaC

Ben zannedersem ev kullancısı olarak deneme yapma yaşımı geçtim, yeni başlayan gibi değil de makine değiştirecek gibi düşünüp yazıyorum, 1:1 falan hiç deneyesim gelmiyor, genelde ya 40 ya da 45ml çıktılar alıyorum. İki tuşu olsa mesela bu hacimlerde ayarlardım. Bana gereksiz gelmedi yani.

Bir de zaten porsiyonlayıp single dose öğütüyorum hep akış için tartı kullanmıyor olmak bana rahatlık verirdi.

@yunemars patron benim aklımdan geçen makineler giriş seviyesi değil. Öyle sorunca Bellezza yeni bir model çıkardı ama henüz deneme şansım olmadı 😁

Ben zannedersem ev kullancısı olarak deneme yapma yaşımı geçtim, yeni başlayan gibi değil de makine değiştirecek gibi düşünüp yazıyorum, 1:1 falan hiç deneyesim gelmiyor, genelde ya 40 ya da 45ml çıktılar alıyorum. İki tuşu olsa mesela bu hacimlerde ayarlardım. Bana gereksiz gelmedi yani.

Bu savınız yine yanlış çünkü evde kullandığınız 250 gr paket olduğunu düşünün günde 40 paket kahve içseniz bir haftada paketi bitirirsiniz. Kahve üzerinde vakit geçtikçe dialing vs uğraşmak zorundasınız. Yani hayal ettiğiniz gibi aynı kahve hep aynı sonuç alma imkanınız yok. Tam otomatik makine daha iyi olabilir sizin için. Hiç uğraşmassınız tek düğme :)

@NoDRaC

Allah'tan "kahve" tek bir doğrusu olan hobi değil yoksa yazdığınızı okuyup yanlış yaptığıma inanacaktım :) Suat hocam iznin olursa kendi hayalimi kurayım ya ben özgürce.
Tek başınıza istediğinizi yapabilirsiniz, ama başkalarına tavsiye verirken herkese açık ortamlarda dikkatli olmakta fayda var :)

Geri