• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espresso İçin Çekirdek Tavsiyeleri

bahadr

Üye
Konum
Tekirdağ
Daha fazla  
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Hayır
Zaman zaman çekirdek bulamıyorum.Yani beni tatmin eden çekirdek çıkmadı diyebilirim.Arada nitelikli çekirdek alıyorum espresso için.Ekşi ya da beklenmedik bir şekilde acı bir sonuç çıkıyor.Bazen ise ne yaparsam yapayım kavrumundan mı çekirdeğin yapısından mı istediğim akışı alamıyorum.Coffee Departmentin Pedra Azul çekirdeği nitelikli olup istediğim kriterlerde ne acı ne ağzı yoran portakal ve çikolata tadında hoş bir kahveydi.Bu konuyla ilgili başlık göremedim.Bu başlık altına tavsiyelerinizi yazabilirsiniz.
 
Flair ile manuel olarak espresso yapıyorum, Fiyat/Performans olarak şu ana denediğim en iyi opsiyonlar Department'tan La Majada ve Pedra Azul ancak aromatik bir şeyler isteyenler için Probador Collectiva'nın omniroast yapısını başarılı buluyorum. Aradaki fiyat farkında bence değen bir durum söz konusu. Mesajı yazdığım dönem stoklara göre konuşmam gerekirse, El Boqueron ve Fudam Organic sevdiğim 2 seçenek oldu.
 
Maalesef ülkemizde espresso için doğru düzgün bir kahve kavuran çıkmadı. Italyan espresso tarzı kavurmaya çalışanlar kahveyi yakıyor, kuzey avrupalı kavurucular gibi açık kavurmaya çalışanlar limon suyu kıvamında kavuruyorlar. Gövdesi yüksek ayaklarınızı yerden kesicek bir çekirdek ile henüz Türkiye'de rastlamadım.

Ortalama olarak önerebileceğim:
Montag espresso blendi bir iyi bir kötü şansınıza kalmış
Kimma Espresso Blend No:2 2 kere denedim memnun kaldım.
Zümrüt Karaca bir kere denedim memnun kaldım, fakat indirimde aldığım 3 paket espresso çekirdeği puan aralığı 82-85 kötüydü.
 
Ben Boxx Espresso blendinden memnun kaldım ama 45 Tl eder mi tartışılır yerine Single Origin olara Colombia Bolivar yada Huila tercih edilebilir Espresso kavrum olarak Boxx tan.

Son Zamanların İddalı Çekirdeği bence Prabadorun Guetemala El Boquereon u çok güzel yakıştı Espressoya :)
 
Ben Boxx Espresso blendinden memnun kaldım ama 45 Tl eder mi tartışılır yerine Single Origin olara Colombia Bolivar yada Huila tercih edilebilir Espresso kavrum olarak Boxx tan.

Son Zamanların İddalı Çekirdeği bence Prabadorun Guetemala El Boquereon u çok güzel yakıştı Espressoya :)
Probadorun bazı çekirdekleri ilginç olarak hem filtre de hem de espresso da iyi sonuç veriyor.Omni roast kavrum demek ki başarılı oluyor bazı çekirdeklerde.Dediğiniz çekirdeği not aldım kenara :)
 
Single origin kahvelere erişimimiz varken blend kahvelere çok fazla vakit ve nakit harcamamaktan yanayım. Genel olarak Coffee Department, Boxx ve Montag'ın espresso kavurduğu kahvelerden memnundum ama uzun süredir sipariş etmedim.

Bu başlığı zamanında görseydim Kahve Fabrikası'ndan Ethiopia Nensebo Lot #1 önerecektim. Şu anda sitede gözükmüyor maalesef.

Clean Cup'ın yeni getirdiği Argelia ve Alto San Juan kahvelerinde espresso kavurma tercihi de var. Onların nasıl olduğunu merak ediyorum.
 
Probador EL BOQUERON, GUATEMALA kesinlikle tavsiye ediyorum , 92 derecede çok güzel sonuç aldım
 
Bu ay Boxx espresso blend ve ethiopia yirgacheffe çekirdeklerini deniyorum.
Espresso blend den memnunum: govdesi yoğun, isli bi tat alıyorum.
Yirgacheffe den ise espresso olarak damak zevkime uymadı diyebilirim, çiçeksi tatlara sahip hafif ekşi... ama bu tatlari arayanlar için de güzel olabilir. Farkli tatlar denemekten kaçmamak gerek.
 
Zümrüt Karaca'dan aldığım Cerrado çekirdeğini oldukça beğendim. Diğer yandan kavrumu da başarılı. Hatta ilk tadımlık 250 gram alım sonrası bir yarım kilo daha sipariş geçtim. Yoğun kremanın yanında çekirdek için bahsedilen sütlü çikolata ve fındık notalarını rahatlıkla alabiliyorum. Bottomless portafiltre kullandığım için çektiğim espresso ve ristrettoların hatasız olduğunu gözlemlesem de, bu imkanı bulamayanlara iyi haber olarak çekirdekten aldığım izlenimin hatalı çekim yapılsa dahi bunu kaldırabileceği yönünde olduğunu söylemek isterim. Espressoları sütlü tüketenlere; flat whitelar da çok lezzetli. Bir sonrakinde unutmazsam fotoğraf da ekleyeceğim.
 
Sorumu sormak için bu başlık uygun göründü bana. Lelit Grace + Comandante ikilisiyle yakında espresso macerasına başlıyorum. 2 yıldır ekipmanları vs takip ederim ancak fırsatı şimdi bulabildim. Bazı başlıklardaki tavsiyeleri okuyup kendime bir alışveriş listesi yaptım aklımda ama aklıma şu takıldı: Espresso için sipariş verdiğinizde bir kahveden 250 gram mı sipariş veriyorsunuz yoksa 500 g veya 1 kg mı? Ayar tutturmaya çalışırken geçen süreyi düşününce ikinci seçenek daha mantıklı geldi ama tecrübeli kullanıcıların rutinini öğrenmek isterim.
 
Sorumu sormak için bu başlık uygun göründü bana. Lelit Grace + Comandante ikilisiyle yakında espresso macerasına başlıyorum. 2 yıldır ekipmanları vs takip ederim ancak fırsatı şimdi bulabildim. Bazı başlıklardaki tavsiyeleri okuyup kendime bir alışveriş listesi yaptım aklımda ama aklıma şu takıldı: Espresso için sipariş verdiğinizde bir kahveden 250 gram mı sipariş veriyorsunuz yoksa 500 g veya 1 kg mı? Ayar tutturmaya çalışırken geçen süreyi düşününce ikinci seçenek daha mantıklı geldi ama tecrübeli kullanıcıların rutinini öğrenmek isterim.

Espressoda sıklıkla çekirdek değiştirdiğim için ben de Comandanteyi Red Clix ile beraber single dose olarak kullanmayı seçtim. Her öğütümde retention oranı çok çok düşük oluyor ve temizliği elektrikli öğütücülere göre daha pratik ancak öğütüm için harcayacağınız güç ve zaman için şimdiden geçmiş olsun :) Sonuçlar gayet tatmin edici olacaktır 👍 Gramaj konusuna gelecek olursak; single origin her çekirdeğin espresso kavrumunu beğenmeme ihtimaliniz yüksek olacağı için mümkünse daha düşük gramajlarda almanız daha mantıklı olabilir. 100gr alıp sonlarına doğru öğütüm ve diğer parametreleri tutturmuş olursunuz. Blendler ise beğenmediğiniz taktirde en kötü ihtimalle sütle tüketilebildiği için ilk olarak 250gr tercih edebilirsiniz. Beğendiğiniz bir çekirdekten, sonraki alımınızda aynı profili alamayabilirsiniz. Bu yüzden tercihen blend harici yüksek gramajlarda stok yapmama taraftarıyım.
 
Son düzenleme:
Sorumu sormak için bu başlık uygun göründü bana. Lelit Grace + Comandante ikilisiyle yakında espresso macerasına başlıyorum. 2 yıldır ekipmanları vs takip ederim ancak fırsatı şimdi bulabildim. Bazı başlıklardaki tavsiyeleri okuyup kendime bir alışveriş listesi yaptım aklımda ama aklıma şu takıldı: Espresso için sipariş verdiğinizde bir kahveden 250 gram mı sipariş veriyorsunuz yoksa 500 g veya 1 kg mı? Ayar tutturmaya çalışırken geçen süreyi düşününce ikinci seçenek daha mantıklı geldi ama tecrübeli kullanıcıların rutinini öğrenmek isterim.

Espressoya yeni başlayacaksanız 250 gr alıp farklı çekirdekler denemenizi öneririm. Zaten comandante ile bir süre sonra kaç tık da nekadar süre değiştiğini anlayacaksınız. Örnek veriyorum shot aldınız hızlı aktı. 1 tık 3 sn yavaşlatıyor 2 tık ince öğütmeliyim gibi. 2. gerçekleşecek durum çekirdeğin kavurma derecesinden az çok kaçta öğütmeniz gerektiğini anlayacaksınız. O yüzden 250 gr bol bol farklı çekirdek.
 
Espressoda sıklıkla çekirdek değiştirdiğim için ben de Comandanteyi Red Clix ile beraber single dose olarak kullanmayı seçtim. Her öğütümde retention oranı çok çok düşük oluyor ve temizliği elektrikli öğütücülere göre daha pratik ancak öğütüm için harcayacağınız güç ve zaman için şimdiden geçmiş olsun :) Sonuçlar gayet tatmin edici olacaktır 👍 Gramaj konusuna gelecek olursak; single origin her çekirdeğin espresso kavrumunu beğenmeme ihtimaliniz yüksek olacağı için mümkünse daha düşük gramajlarda almanız daha mantıklı olabilir. 100gr alıp sonlarına doğru öğütüm ve diğer parametreleri tutturmuş olursunuz. Blendler ise beğenmediğiniz taktirde en kötü ihtimalle sütle tüketilebildiği için ilk olarak 250gr tercih edebilirsiniz. Beğendiğiniz bir çekirdekten sonraki alımınızda aynı profili alamayabilirsiniz. Bu yüzden tercihen blend harici yüksek gramajlarda stok yapmama taraftarıyım.
İlk Önce denemek istediginiz çekirdeklerden 250 Şer Gram alın çünkü Türkiyede Espressoya gidebilecek çekirdek sayısı gerçekten nadir Çok fazla alırsanız beğenmediginiz bir çekirdeği çok uzun süre içmek zorunda kalabilirsiniz. Beğendiginiz budur dediğiniz çekirdekten alırsınız sonra ne kadar almak istiyorsanız :)
 
Konuyu canlandırayım: Zümrüt Karaca’dan aldığım Idido’yu espressoya çok yakıştırdım. Comandante ile öğütürken topaklanma vs de olmayınca çok düzgün shotlar aldım.
 
Espresso'ya uygun çekirdek gerçekten çok zor bulunuyor. Montag, Overdose, Kahve Fabrikası gibi yerleri denedim, güzel kahveler çıktığı oluyor ama tutarlı değiller. Mesela en son Kahve Fabrikasından Fazenda Rio Verde aldım, süreyi kısaltıp ristretto çekmekten, sıcaklığı düşürmeye her şeyi denedim; ama ağız kuruluğu ve acı tattan bir türlü kurtulamadım. Bir keresinde Overdose'den monte azul almıştım ve çok beğenmiştim. Baya kakolu süt gibiydi. Sonra tekrar aldım ama bu sefer çekirdekler renk renkti ve espressodan da hayır gelmedi. Geçenlerde Eskişehir'e gidince Keçi Geçti'de güzel bir espresso içince oradan sipariş verdim, gerçekten güzel çıktı. Ama o da tutarlı mıdır bilemiyorum. Şimdi bir paket de Coffee Department'ten aldım, bakalım nasıl çıkacak.
 
getir buyuk uzerinden Kronotrop Peru - Huabal 'Espresso' çekirdek aldım, yaklaşık 10 gün kavrum.
57,90 yerine 44,95tl. https://www.kronotrop.com.tr/tr/online-magaza/kahveler/peru-huabal

bahar kampanyası olarak geçiyor, bu fırsat sizde de çıkıyorsa kesin deneyin.
başka kampanyalarla nerdeyse 30tl'ye geliyor 250g kronotrop çekirdek.

ben sadece güney amerika çekirdekleri ile espresso yapıyorum, genellikle single origin.
peru çekirdekleri hiç üzmez espresso'da...
 
Peru Huabal dün buzluktan çıkardım ve enfes bir espresso :) Peru Huabal ile yaptığım espressolar damakta çok hoş bir tat bırakıyor. Kesinlikle @Hush'a katılıyorum Peru üzmez.
 
Geri
Üst