• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Elektrikli vs Manuel

Tavsiyeniz

• Elektrikli

Oy: 8 13.6%
  • Manuel

Oy: 51 86.4%

• Kullanılan toplam oy
    59

aligundogdu

Yeni Üye
İsim
Ali
Daha fazla  
İsim
Ali
Espresso Makinesi
Picopresso
Değirmen
Comandante
Kahve Arkadaşlığı İl
Manisa
Herkese bol kafeinli günler. Elimde zamanında Migros üzerinden Touch Me markasıyla satılmış ancak benim internetten markasız olarak aldığım bir kahve değirmeni bulunuyor. Artık tatmin etmemeye başladı, uzun sürüyor ve homojen olduğunu hiç düşünmüyorum. Az çok 1000 lira civarında bir para biriktirmeye çalışıyorum, şimdiden araştırmalara başladım ancak aklıma bir iki şey takıldı.

İlk başta elektrikli bir öğütücü düşünüyordum (Melitta Molino) sonrasında biraz araştırınca bu elektrikli öğütücülerin homojen çekim yapmadığını düşündüm. Şu an ise belirttiğim bütçeye uygun manuel el değirmenleri bakıyorum, homojenlik açısından daha tatminkar görünüyorlar, sizin tavsiyeniz nedir? 1000 lira gibi bir fiyata elektrikli öğütücü almak mı yoksa manuel el değirmeni almak mı ve neden? Tavsiyenizle birlikte marka model belirtirseniz sevinirim.

Kullandığım ekipmanlar: Moka pot, V60, french press

Son düzenleme:
Öncelikle espresso için mi yoksa filtre için mi öğütüm yapacaksınız?

Benim 1000tl bütçem olsa kesinlikle el değirmeni alırdım. Model olarak timemore c2, molent g50 var.

Neden diye soracak olursanız elektrikli öğütücülerde motor var. Maliyetin büyük bir kısmı buraya gittiği için bıçaklar ve diğer mühendislik konularında geride kalıyorlar. Espresso için Lelit Fred, Filtre için Baratza Encore var ancak bunların fiyatı 1750 civarında. Ucuz elektrikli değirmenlerde çok ciddi statik, ses, heterojen öğütüm vb. problemler var. James Hoffmann'ın bir inceleme videosu var. Videoda özetle 50 pound ve atlında elektrikli değirmen almak paranızı çöpe atmak demek diyor.

El değirmenlerinde ise maliyetin çoğu bıçaklara gidiyor bu da öğütüm kalitesini doğrudan etkiliyor. Benzer bütçede her zaman el değirmenleri elektriklilerden daha iyidirler. Elektrikli değirmen alırsanız çok can sıkıcı problemlerle uğraşmaktan alacağınız zevk çok ciddi azalır.

Son düzenleme:
Öncelikle espresso için mi yoksa filtre için mi öğütüm yapacaksınız?

Benim 1000tl bütçem olsa kesinlikle el değirmeni alırdım. Model olarak timemore c2, molent g50 var.
Teşekkürler hatırlatma için eklemeyi unutmuşum şimdi ekledim. Espresso makinem yok ancak 3 cup moka potum bulunuyor, bunun yanında V60 ve french press. Arada ekipmansız cold brew yapıyorum. Teşekkürler tavsiye için.

şu konu benzer, bütçenizin de benzer olduğunu düşünüyorum.

biraz daha bütçe arttırılabilir ise şuradaki el değirmenini zorlardım ben

ah yazmayı unutmuşum, en ucuz ve elle tutulur elektrikli değirmen bence baratza encore. bundan ucuz ürünler bence tırt
el değirmeni daha ucuz fiyata elektrikli değirmen performansı veriyor. biz, ev baristları, genelde 1-2 kişilik demleme yaptığımız için manuel öğütmeye okey oluyoruz.

Kahve içmek istiyorum tad benim için önemli değil pratik olsun talebiniz varsa arkadaşların belirttiği elektrikli değirmenlere bakabilirsiniz.

Nitelikli kahve içmek,
kahvede bulunan farklı tadları tadmak
İlerleyen zamanlarda kahveye ayırabilecek bütçeniz var ise
Benim tavsiyem en azından 1Zpresso Jx Pro modeli bir el değirmen satın almanız. Yukarı bahsettiğim amaçlar için alacağınız elektrikli değirmen minimum üç bin tl civarı olacaktır.

Maalesef o kadar bütçem yok, bütçem dahilinde öneriniz ne olacaktır? Molent g50'ler çok hoşuma gitti. Timemore moka potta sıkıntı çıkartabilir gibi.

Maalesef o kadar bütçem yok, bütçem dahilinde öneriniz ne olacaktır? Molent g50'ler çok hoşuma gitti. Timemore moka potta sıkıntı çıkartabilir gibi.
Kesinlikle mokapotta timemore çok iyi sonuç verir ve hızlıdır.
Espresso için uygun olmayabilir, 1-2 click aralığı var ve hızlı değil.
Türk kahvesi için de uzun süren bir öğütümü var, ben ayda 2-3 kere türk kahvesi içiyorum problem olmuyor.

Melitta molino bende var, kesinlikle pişmanlık, sakın almayın.

1zpresso deyince kimsenin aklına gelmiyor ama Q2'yi de beğeniyorum ben. Onun da çok sağlam bir duruşu var ama performansını bilemiyorum deneyimli arkadaşlara sormanız lazım 1zpresso konusunda. 950 lira gibi bir fiyatı var bu el değirmeninin. Moka Pot da dahil olmak üzere her türlü filtre demleme yöntemine yeter.

1zpresso deyince kimsenin aklına gelmiyor ama Q2'yi de beğeniyorum ben. Onun da çok sağlam bir duruşu var ama performansını bilemiyorum deneyimli arkadaşlara sormanız lazım 1zpresso konusunda. 950 lira gibi bir fiyatı var bu el değirmeninin. Moka Pot da dahil olmak üzere her türlü filtre demleme yöntemine yeter.

bende Q2 var, ufak olduğu için tatile falan giderken kullanırım yedekte bulunsun diye almıştım. pour over için (french press denemedim ama onda da sıkıntı yaratacağını düşünüyorum) yeterli olduğunu söyleyebilirim. değirmen espresso inceliğine inemiyor sitesinde belirttikleri üzere ama mokapot için sorun oluşturacağını zannetmiyorum. yine de ben olsam ya yaklaşık 500-600 TL'ye C2 alırım ya da 1.450 TL'ye JX alırım. Q2'nin C2'den çok çok daha üstün olduğunu düşünmüyorum işin açıkçası.

Bu dediğiniz modelleri Molent g50 ile kıyaslarsak nasıl bir sonuç çıkar? Nedense çok hoşuma gitti molent g50, pek bilgim de yok ondan soruyorum. 1zpresso daha iyi bir marka mı?

Bende russel hobbs elektrikli öğütücüden timemore c2ye gectim kahvenın tadında ve netliğinde baya bir fark oldu tavsiyem manuel değirmen almanız

Bu dediğiniz modelleri Molent g50 ile kıyaslarsak nasıl bir sonuç çıkar? Nedense çok hoşuma gitti molent g50, pek bilgim de yok ondan soruyorum. 1zpresso daha iyi bir marka mı?
Daha iyi bir marka tabirini kullanmak doğru olmaz, bir yerde de markanın iyiliği göreceli bir kavram. Tayvan merkezli bir firma ve uzun yıllardır sektördeler, ülkemizde henüz yeni olsa da, Amerika'da baya popülerler. Tüm segmentlerde değirmenleri var, ürün gamları geniş sitelerinden inceleyebilirsiniz, forumda konu başlıkları mevcut.

Değirmen seçimi ile ilgili şunu söyleyebilirim, değirmende kaliteyi belirleyen en önemli bileşen kesici takımıdır. Daha sonra gövde malzemesi ve tasarım detayları gelir. Nihayetinde önerilen tüm değirmenler, çelik kesicili ve çift rulman yataklı sabitlemeye sahip değirmenler ki bu da filtre öğütümü için gerekli olan şey.

Kesicinin geometrisi ve yapısı, kullanılan çeliğin kalitesi ve türü öğütüm homojenliğini ve hızı doğrudan etkiler. Genelde üst segment değirmenlerde yedigen kesici görüyoruz, bu hem her aralıkta konforlu öğütüm imkanı veriyor hem de homojenliği artırıyor, buna karşın yavaş öğütüm olarak size geri dönüyor. Detaylı bilgiler forumdaki konu başlıklarından derleyebilirsiniz aslında kolayca. Üyelerimizin de bol bol ekipman incelemeleri mevcut sosyal medyada. :)

Son düzenleme:
Herkese merhaba, yeni konu açmaktansa çok da eskimemiş bu konuda benim de düştüüm kararsızlığa yanıt arayım :)
Şu anda Hario Plus öğütücüm var ve açıkçası hiç memnun değilim. Genelde V60, ve MokaPot demliyorum. Espresso makinem yok ama almak da istiyorum açıkçası (o da ayrı bir konu mokapot son derece pratik ve rahatken espresso makinesi almaya ikna edemedim kendimi)
Hafta içi çalıştığım için sabah akşam birer fincan/kupa ve hafta sonu günde en çok 4 ve maksimum 2 kişilik demlemeler yapıyorum.
Bütçem 3500 TL ye kadar çıkar yeter ki anlamlı olsun.
Bu şartlarda aklımda olan modeller ve şimdiye kadarki görüşlerim :

- Molento G50 : Hazır sitesinde de indirim varken en uygun seçenek, 1200 TL gibi bir fiyata mal oluyor, şık güzel, inceleme videolarında V60/filtre kahevede iyi performası var, peki ya Moka Pot. Bu konuda pek detay bulamadım. Sanki en yakın olduğum bu gibi.
- 1Zpresso K-Pro : 2100 TL bunun da maliyeti. Ama Molento G50 ye göre bu farkı vermeye değer mi ?
- Commandante C40 : 2500 TL + Red Clix le toplam 3000 TL i bulacak. Evet alabilirim ama aldığımda kendime "bu kadar paraya değer miydi?" diyeceğime eminim. Ki önceki hobi tecrübelerimden (audiophile, simracing) edindiğim tecrübe fiyat farkı / getiri grafiği bir yerden sonra fiyat lehine logaritmik artıyor.
- Euroka Mignon Specialita : 4500 TL gibi bir fiyatı var ama, bu rakama da çıkabilirim ama sabah akşam günde 2 kap içen biri için çok ama çok gereksiz geliyor. Sonradan Espresso Makinesi alınca anlam kazanabilir ama o zaman da yine el değirmeni ile de tek kişilik öğütme yapar yine gerek duymam diye düşünüyorum.

Açıkçası bu yukarıda ilk ikisinden birin ialmaya çok yakınım.
Bana seçimim konusunda fikir verebilir misiniz ? Teşekkürler.

Herkese merhaba, yeni konu açmaktansa çok da eskimemiş bu konuda benim de düştüüm kararsızlığa yanıt arayım :)
Şu anda Hario Plus öğütücüm var ve açıkçası hiç memnun değilim. Genelde V60, ve MokaPot demliyorum. Espresso makinem yok ama almak da istiyorum açıkçası (o da ayrı bir konu mokapot son derece pratik ve rahatken espresso makinesi almaya ikna edemedim kendimi)
Hafta içi çalıştığım için sabah akşam birer fincan/kupa ve hafta sonu günde en çok 4 ve maksimum 2 kişilik demlemeler yapıyorum.
Bütçem 3500 TL ye kadar çıkar yeter ki anlamlı olsun.
Bu şartlarda aklımda olan modeller ve şimdiye kadarki görüşlerim :

- Molento G50 : Hazır sitesinde de indirim varken en uygun seçenek, 1200 TL gibi bir fiyata mal oluyor, şık güzel, inceleme videolarında V60/filtre kahevede iyi performası var, peki ya Moka Pot. Bu konuda pek detay bulamadım. Sanki en yakın olduğum bu gibi.
- 1Zpresso K-Pro : 2100 TL bunun da maliyeti. Ama Molento G50 ye göre bu farkı vermeye değer mi ?
- Commandante C40 : 2500 TL + Red Clix le toplam 3000 TL i bulacak. Evet alabilirim ama aldığımda kendime "bu kadar paraya değer miydi?" diyeceğime eminim. Ki önceki hobi tecrübelerimden (audiophile, simracing) edindiğim tecrübe fiyat farkı / getiri grafiği bir yerden sonra fiyat lehine logaritmik artıyor.
- Euroka Mignon Specialita : 4500 TL gibi bir fiyatı var ama, bu rakama da çıkabilirim ama sabah akşam günde 2 kap içen biri için çok ama çok gereksiz geliyor. Sonradan Espresso Makinesi alınca anlam kazanabilir ama o zaman da yine el değirmeni ile de tek kişilik öğütme yapar yine gerek duymam diye düşünüyorum.

Açıkçası bu yukarıda ilk ikisinden birin ialmaya çok yakınım.
Bana seçimim konusunda fikir verebilir misiniz ? Teşekkürler.
sizin senaryonuzda eureka specialita değil geçişler daha kolay olduğu için perfetto daha uygun olacaktır seçenekleriniz arasında.

ileride espresso makinesi alıp yapacağım derseniz perfetto (elektrikli değirmen espresso zevkinizi en az 2 kat arttırır..)
en uyguna mokapot ve filtre kahve içeceğim derseniz timemore c2 (500tl) (espresso yapamaz)
birazcık para harcayabilirim elle öğütmek sorun değil derseniz 1zpresso k-pro/plus (espressoda çook daha hızlı. geçişler çok daha iyi..)
görünüşü hoşuma gidiyor, community parçası olmak istiyorum derseniz comandante mk4 (espresso için önermiyorum, red clix almanıza gerek yok.)

molent g50 kullanmadım, fakat yarı fiyatına timemore c2 sizi en az %80'i kadar mutlu eder diye düşünüyorum.. bu yüzden önermem. eğer senaryo "bin küsur tl'ye en iyi ne alabilirim" olsaydı mantıklı olabilirdi.

#teamcomandante

sizin senaryonuzda eureka specialita değil geçişler daha kolay olduğu için perfetto daha uygun olacaktır seçenekleriniz arasında.

ileride espresso makinesi alıp yapacağım derseniz perfetto (elektrikli değirmen espresso zevkinizi en az 2 kat arttırır..)
en uyguna mokapot ve filtre kahve içeceğim derseniz timemore c2 (500tl) (espresso yapamaz)
birazcık para harcayabilirim elle öğütmek sorun değil derseniz 1zpresso k-pro/plus (espressoda çook daha hızlı. geçişler çok daha iyi..)
görünüşü hoşuma gidiyor, community parçası olmak istiyorum derseniz comandante mk4 (espresso için önermiyorum, red clix almanıza gerek yok.)

molent g50 kullanmadım, fakat yarı fiyatına timemore c2 sizi en az %80'i kadar mutlu eder diye düşünüyorum.. bu yüzden önermem. eğer senaryo "bin küsur tl'ye en iyi ne alabilirim" olsaydı mantıklı olabilirdi.

#teamcomandante
Yanıtınız için teşekkürler. Aslında düştüğüm temel ayrım da bu.
1ZPresso yu 2100 TL ye almak mı yoksa bu kadar para vermişken "elle ne uğraşayım, zaten mobil olarak bir yere götürecek de değilim" diyerek 3000 TL ye şu an forumda da 2. el satılan (ve hatta sıklıkla pek çok ilanını gördüğüm) Mignon Perfetto mu almak mantıklı.

Tabi ilk etapta soru şu :
- Her ikisinin öğütme kalitesi (özellikle tek fincan çekimde) birbiri ile aynı mı ?
- Bu kadar düşük miktarda (günde tek kişilik 2 defa kullanım ve sadece hafta sonları max 2 kişilik kullanımlar için) mutfağa bir elektrikli cihaz daha koymak mantıklı mı (değil bence :) )
- Sonrada espresso makinesine geçersem ille de (yine bu tükletimlerde) elektrikli değirmene gerek olur mu ?

Mesajınızla en azında tercihi 2 ye indirebilimiş oldum ki 1ZPresso videolarını da izlyince epey beğendim tasarımı.

- Her ikisinin öğütme kalitesi (özellikle tek fincan çekimde) birbiri ile aynı mı ?
1zpresso ile perfetto karşılaştırmasını bilmiyorum. comandante filtre öğütümleri, perfetto'yu döver..
fakat siz yeni başlayan olarak bu farkı anlayabilir misiniz, sanmıyorum. Yine de "herkesin demlemesi 2:30'da bitiyor, benimki hiç 2:50 altına inmiyor" diye düşüncelere kapılacak biriyseniz, bunun sebebi değirmeninizin o kalınlıkta çok toz üretiyor ve filtreyi tıkıyor olması. Ha sonuca bakınca bardakta 2:30-2:50 farkını ben anlayamam..
ama bu olay, bir hobi; sonuç kadar yol da keyifli. mesela 1 espresso almak için comandante'de en az 1:30dk cırt cırt çevirmek keyifli değil.. bardak perfetto'nun çıkaracağından daha iyi olsa da keyifli değil..
- Bu kadar düşük miktarda (günde tek kişilik 2 defa kullanım ve sadece hafta sonları max 2 kişilik kullanımlar için) mutfağa bir elektrikli cihaz daha koymak mantıklı mı (değil bence :) )
el değirmeninin daha pratik ve mobil bir alet olduğu tartışmasız. elektrikli değirmenin temizliği vs'de daha zor. bu dezavantajı sabah yedi buçukta "kahvaltı yapmadan bi kahve içelim" dediğinizde 2 kişi için en az 30 gram, en az 1dakika çevirip çevirmemek kişiye bağlı. kimine zevk, kimine değil, kimine başta zevk rutinde değil.. :)
- Sonrada espresso makinesine geçersem ille de (yine bu tükletimlerde) elektrikli değirmene gerek olur mu ?
ben espresso makinesinin yanına bir elektrikli değirmen ile hayatın daha kolaylaşacağına inanıyorum. belki 1zpresso daha hızlı öğütüm sürelerine sahip olduğu için daha az rahatsız eder, ama yine 30 saniye vardır kafadan. elektrikli makinede bilemiyorum 10-15 saniye..

siz soruları çeşitlendirdikce size tavsiyem ikinci elden bir adet istediğiniz el değirmenini edinmek, tecrübe edip size uygun olup olmadığını gerçek hayatta test etmeniz olacaktır.. belki kahve serüveniniz el değirmeni ile başlar, sonra espresso makinesi gelir, daha sonra bunların yanına elektrikli değirmen diye devam eder..

İlla uygun fiyatlı ve elektrikli talep ediliyorsa. Melitta veya Krups yerine https://www.tchibo.com.tr/m/otomatik-kahve-degirmeni-p400127438.html şu an kampanya da ve bir Baratza olmasa da iş görebilir. 1000 TL nin biraz üstü içinde https://www.amazon.com.tr/Wilfa-605768-Kaffeemühle-Stahl/dp/B016TKEJ38/ref=mp_s_a_1_7?dchild=1&keywords=wilfa&qid=1628108379&sr=8-7 öneririm.
Krups hakkında ne düşündüğünüzü biraz açabilir misiniz acaba?

Krups hakkında ne düşündüğünüzü biraz açabilir misiniz acaba?
Çok eski bir model öğütümdeki parçacık dağılımı hiç homıjen değil. V60 gibi pour over için uygun değil. Ancak bu işler beklenti ile alakalı eğer nitelikli değil ticari kahve kullanılacaksa ve pour over yerine normal bir filtre kahve makinesi varsa neden olmasın.

Geri