• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

El Değirmenleri Öğütüm Hızı Karşılaştırması

İsim
Levent
Merhaba arkadaşlar,

Kullandığımız el değirmenleri ile ilgili paylaştığımız öğütüm süreleri, aslında tek başına doğru bir referans değil ve kullanıcının çevirme hızına göre değişecektir. @Kahveciningalaksirehberi ile konuştuğumuzda, öğütüm referansının tur sayısı olarak verilmesi, daha doğru olabilir dedik.

Bir el değirmeni ortalama saniyede 2-3 tur çevrilebiliyor.

Timemore Slim ve Comandante ile ilgili yaptığım çalışmayı da paylaşıyorum. Sizler de deneyip, yazarsanız ortak bir dil geliştirebiliriz.

Timemore C1 ile de, filtre öğütümde benzer aralıklar elde ettim. Bu karşılaştırma öğütüm kalitesi ile ilgili değildir :)

Timemore Slim:
  • 5 gram/37 adet kahve çekirdeği
    • 8 klik – Türk Kahvesi/Espresso – 42 tur
    • 18 klik V60 – 16 tur
  • Farklı 3 çekirdek ile 18 klikte 15 gramı yine sırasıyla 37 , 39 ve 44 turda öğüttüm
Comandante :
  • 5 gram/38 adet kahve çekirdeği
    • 10 klik – Türk Kahvesi/Espresso – 38 tur
    • 21 klik V60 – 32 tur
  • Farklı çekirdeklerile 21 klikte 15 gramı 90-110 turda öğüttüm.

Bir de sağlak veya solak oluşunuza göre değişir hız.) Solaklara göre öğütücüye denk gelmedim hiç. Neyse ki bir solak olarak Sözen tipi değirmenlerle idmanliyim küçüklükten beri. Henüz ölçmedim ama hızım fena değil Timemore C2'de

Arkadaşlar kafama takıldı. Şu an kullandığım değirmen TM C2. @teyyaredenkahve hocamın da dediği gibi saniyede 2-3 tur çevriliyor. Yani aslında değirmeni 120-180 rpm hızda kullanıyoruz. (rpm=revolutions per minute, dakikadaki tur sayısı)

Timemore'dan önceki değirmenim Rancilio Rocky idi. İnternet sitesinde yazan bilgiye göre 1725 rpm hızla öğütüyor. El değirmenine göre 10-15 kat hızlı.

Kafama takılan olay şu. Rancilio kullandığım dönem her sabah V60 demlerken 15 gram kahve öğütmek için makinenin tuşuna 10 saniye basardım. 10 saniyede 15 gram kahve verirdi.

TM C2 el değirmenine geçtikten sonra ise 15 gram kahve öğütmek için 20 saniyemi harcıyorum.

Yani arada 10-15 kat değil, sadece 2 kat fark var.

Aradaki fark acaba Rancilio'nun flat burr kullanmasından mı kaynaklı diye düşünüyorum. Ancak konik burr elektrikli değirmen Baratza Encore hakkında yazılana bakarsak 550 RPM ile çalışıyor ve 15 gramı 15 saniyede öğütüyor. Yine benim performansıma yakın bir değer ile karşılaşıyoruz. Öyle bodybuilding ile uğraşan proteinli abilerden de değilim. Bilek gücüm ortalamanın altındadır.

Velhasıl işin içinden çıkamadım. Kaçırdığım bi nokta mı var?

Arkadaşlar kafama takıldı. Şu an kullandığım değirmen TM C2. @teyyaredenkahve hocamın da dediği gibi saniyede 2-3 tur çevriliyor. Yani aslında değirmeni 120-180 rpm hızda kullanıyoruz. (rpm=revolutions per minute, dakikadaki tur sayısı)

Timemore'dan önceki değirmenim Rancilio Rocky idi. İnternet sitesinde yazan bilgiye göre 1725 rpm hızla öğütüyor. El değirmenine göre 10-15 kat hızlı.

Kafama takılan olay şu. Rancilio kullandığım dönem her sabah V60 demlerken 15 gram kahve öğütmek için makinenin tuşuna 10 saniye basardım. 10 saniyede 15 gram kahve verirdi.

TM C2 el değirmenine geçtikten sonra ise 15 gram kahve öğütmek için 20 saniyemi harcıyorum.

Yani arada 10-15 kat değil, sadece 2 kat fark var.

Aradaki fark acaba Rancilio'nun flat burr kullanmasından mı kaynaklı diye düşünüyorum. Ancak konik burr elektrikli değirmen Baratza Encore hakkında yazılana bakarsak 550 RPM ile çalışıyor ve 15 gramı 15 saniyede öğütüyor. Yine benim performansıma yakın bir değer ile karşılaşıyoruz. Öyle bodybuilding ile uğraşan proteinli abilerden de değilim. Bilek gücüm ortalamanın altındadır.

Velhasıl işin içinden çıkamadım. Kaçırdığım bi nokta mı var?
Öğütüm süresini sadece flat ya da konik olması veya dönme hızı, burr çapı etkilemiyor.Mesela comandantenin yavas olmasının sebebi çekirdekleri hazneye tek tek alması.Zaten özellikle elektrikli değirmenlerde olan popcorn efekti süreyi uzatıyor

Geri