Ön edit: Başlığı yeni fark ettim. El değirmeni olmayanları da yazdım ben.
Çakma Hario Mini Mill:
2017 sonunda nitelikli kahve ile tanıştım. Hemen bir öğütücü almaya karar verdim. Ancak piyasada comandante ve hario var bi tek. Öğrenci parası(zlığı) ile seçeneğimiz belli. O bile pahalı geldiği için aliexpressten çakmasını sipariş etmiştim 10 dolara.
İlginç bir şekilde aldığım tek sıfır değirmen bu. Bundan sonrakiler ikinci el hep.
Kısa sürede kulpu koptu. Anahtarlık taktım. Burr çok sapıyordu dönerken. Çok dengesiz bir öğütümü vardı. Bi de bununla espresso öğütmeye çalıştım. Beko da arızalıydı. Kahve keyfi değil de deneysel bir işkence deneyimliyordum.
Rancilio Rocky D
Hario ile 3 ay saçma sapan kahveler içtikten sonra adamakıllı bir öğütücü arayışına girdim. Baratza Encore vardı aklımda ancak kör olası parasızlık ona da imkan vermiyordu. Hollanda'dan ikinci el bir eski bi Rancilio Rocky D bulduk 80 euroya. Eniştem teslim alıp getirdi sağ olsun.
Gavur biraz pis kullanmış ama güzeldi değirmen. Hariodan sonra ilaç gibi geldi. Çok ağır ve kabaydı. Espresso yapmadığım için Doser hiç işe yaramıyordu. Bir de çok gürültüydü. Sabah 10 saniyelik çalışması herkesi uyandırıyordu.
Delonghi KG 79
Kısa bir süre test edip abime verdim. İncelemeyi
buraya yazmıştım.
Timemore C2
Rocky ile 2 seneden fazla mesai yaptıktan sonra elden çıkardım. Timemore girmişti piyasaya. İkinci el bir C2 buldum.
Ah C2... üzümlü kekim. Ne kadar da kibardı. Aldıktan 3 ay sonra askere gittim.
Buraya uzun uzun askerlik anısı yazmayacağım. Şafak 90da uykusuzluk beni çok zorladığı için kahve değirmenimi getirtmek istedim. Nizamiyedeki Xraydan geri dönmüş.
Molent G50
Molent'i askerden döndüğümde toplu ekipman satışı yapan birinden almıştım ihtiyacım olmamasına rağmen.
Öğütüm güzeldi ama şu üç sebepten dolayı pek ısınamadım:
1- Çizilmeye çok müsait bir boyası var
2- İçi tuhaf kokuyor
3- Kavanoz değirmene oturduğunda 1 mm civarı boşluk kalıyor. Estetik durmuyor.
Comandante C40 Zebra MK3
Kızılay'a 35+ kan bağışı yapınca bana altın madalya verdiler. Eritince de güzel bir para geçti elime. Değirmene kanımı verdim desem yanlış olmaz yani.
CMD, Molent, ve C2'ye kısa süre de olsa aynı anda sahiptim. Sonra diğer ikisi yeni sahiplerini buldu.
Comandante'yi herkes yakından tanıyordur zaten. Anlatacak bir şey yok.
1,5 sene kullandıktan sonra göz ameliyatım için model düşürmek zorunda kaldım.
İkinci Timemore dönemi
Zebrayı satınca eski dostum C2'ye geri döndüm.
Comandante C40 Red Sonja MK3
İşe girdiğim ilk maaşla hemen bi Sonja çözdüm. 6 aydır birlikte takılıyoruz. Mutlu son.