• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Drone Pilotluğu

Merhaba arkadaşlar, bundan 3-4 sene önce full frame DSLR'ımı alarak başladığım fotoğrafçılık serüvenimi geçen ay bütün ekipmanlarımı satarak drone almam ile aerial fotoğrafçılığa geçmiş bulundum.

Drone almayı düşünen varsa aşağıdaki yazdıklarıma dikkat ederek ve bilerek almalarını tavsiye ederim. Çünkü ben aldıktan sonra öğrendim.

1. iha.shgm.gov.tr sitesinden uçuş haritasına bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Kırmızı alanlarda uçmak katiyyen yasaktır (izin alınarak uçulabilir, ama imkansız gibi bir şey). Yeşil alanlarda uçmak izne tabidir. Yeşil veya kırmızı olmayan alanlarda izinsiz uçmak yine yasaktır.

2. Drone hobici lisansı bedavaydı, yine bedava. Son zamanlarda "ücretsiz oldu" haberleri yayılıyor, bu sebepten dolayı da aşırı yüklenme olmuş, 2-3 aydır onaylanmayan lisanslar var.

3. Kameralı ve/veya SD card girişi olan her drone izne ve kayda tabidir. "Ama ağırlık olarak 500g'ın altında, ben bunu uçururum" diye bir şey yok. Hoş, kayıt yaptırmaya gerek yok, böyle bir rahatlığı var, ama kayıt yaptırmadan da izin alınamıyor?! Yasada hala açıklar var, açıkçası kimse prosedürü tam anlamıyla bilmiyor. Ben de bütün bildiklerimi Facebook'tan öğrendim, güvenilir kaynak 😁

4. İzinsiz uçmanın cezası 8.000₺+, kayıtsız ve izinsizseniz hatta ve hatta lisansınız da yoksa geçmiş olsun, drone kumandasını çalılıkların arasına atın ve kaçın. Emin olun daha ucuza patlar.

5. "E nasıl uçuracağız bunları?" diye sorarsanız, ceza yememek için elinizde büyük bir koz var: yakalanmamak. Şikayet veya etrafta polis olmadığı sürece ceza yemezsiniz, bu da işin adrenalini... Ama eğer her şeyi kitabına uygun yapmak isterseniz yeşil alan'a gidebilirsiniz, yine izin almanız şart tabi (2 dk'da kabul ediliyor, otomatik sistem) veya ticari IHA-0 drone lisansı alıp mülki amirliklere haber vererek uçabilirsiniz. Normalde yine shgm'den izin almanız gerek, ama sistemleri çok yavaş, onun yerine valiliğe emniyete kendiniz götürüp imzalatıp sonra ptt ile iadeli taahhütlü bir şekilde yollamak daha hızlı sonuç verir.
 
Zamanında izin vs prosedürleri yoktu, kafamıza göre uçardık.
Havadan video çekimi için yaptığımız örnek çalışmayı paylaşayım bende.

 
Ben de bir drone alayım diye düşünüyorum ancak o kadar para verdiğim alet gözümün önünde kaybolup giderse diye korkuyorum :) Bir kere şeytan sofrasında yanımızda uçuran kişinin dji'ı kaybettiğine şahit oldum tereddütüm daha da alevlendi :D
 
İHA-0 ve İHA-1 sınıf eğitimlerinde çok doyurucu ve yararlı bilgiler veriliyor,fiyatları da 500-1000 TL arası. Tek sıkıntı Mavic 2 fly more combo'nun 8000 TL olması...
 
ikisinde de dji yeni gönderim yaptı, bu sefer şansıma Drone hatalıydı :)
 
pilotajımız iyiyse bir drone on yıl boyunca bizimle birlikte olur mu

Pilotaj konusuna sadece uçurmak olarak bakıyorsanız olmaz. Drone'da düzenli olarak ekipmanın durumunu takip edip gerekli bakım veya tedbirleri almanız lazım. Benim kişisel görüşüm şudur: Uçurmanın fıtratında düşmek vardır.

Mesela düşüş videosu daha paylaşayım. Yine kendi çekimlerimizden. İniş sırasında yıpranan prob kırılıyor. Görüntülerde probun uçup gidişi gözüküyor.


Şunu belirteyim, ben drone pilotu değilim. Yıllar önce, yarı profesyonel havadan görüntü çekiyorduk. Çekimlerde iki kişi aktif kumanda ediyor. Drone pilotu, ve kamera operatörü olarak. Ben kamera kısmındaydım. O zamanlarki teknoloji ile şimdiki teknoloji arasında ciddi fark var. Dji'in şimdiki ürünleride gayet iyi. Eskiden dji kontrolcusunun problemi çoktu. "Dji fly away" "Dji flip of death" diye aratırsanız bir çok video ya var o zamanlardan kalma. Tabi yeni nesil drone'larda artık böyle bir sıkıntı yok.
 
@Kahveciningalaksirehberi bana da ilham oldu ve bir DJI Mavic Mini ile bu olaya hızlı bir giriş yaptım. Çocukluktan beri uçma isteği vardı, drone ile çok zevkli bir şekilde bu isteği gerçekleştiriyorum. Olayın büyük kısmı adrenalin ve polisten sakınmak 😅 yine de eğlenceli!
Hemen bir youtube kanalı da onun için açtım. İlgilenenleri beklerim :D

Havadan Yeryüzü

Bu da örnek video:


bu aletin spesifikasyonları ve ederi nedir acep? @Kahveciningalaksirehberi @kahvetrip beyler?
 
bu aletin spesifikasyonları ve ederi nedir acep? @Kahveciningalaksirehberi @kahvetrip beyler?
DJI Mavic Mini, DJI ürün gamı içerisinde en ucuz ve düşük model (tello'yu saymıyorum çünkü o oyuncak gibi). Fiyatı bu dönem 3600 lira civarı. 249 gram el kadar bir alet, bunun avantajları da var dezavantajları da. 2.7K'da 30fps çekebiliyorsunuz, 1080p'de 60fps oluyor. Yaklaşık 25 dakika kadar uçabiliyorsunuz tek pille. Bazı kronik sorunları var bir kısmı yazılımsal. Dikkatli ve hassas olmazsanız kırım riski yüksek bir drone sayılabilir. Çarpmaya karşı sadece altında sensör var. Yanlarda yok. Dolayısıyla ağaç, duvar, elektrik teli gibi engellere ekstra dikkat istiyor.

dji-mavic-mini-z.jpg
 
Geri
Üst