• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Dilin tat alma bölgeleri hakkında

coffeerem'in sitesinde "kahve tadımı-dilin tat alma bölgeleri" ile ilgili bir görsel gördüm. Benim bildiğim ve okuduğum kadarıyla, dilin tat alma bölgesi diye birşey yok.
 
coffeerem'in sitesinde "kahve tadımı-dilin tat alma bölgeleri" ile ilgili bir görsel gördüm. Benim bildiğim ve okuduğum kadarıyla, dilin tat alma bölgesi diye birşey yok.
Merhaba,

Gazetelerde geçmişte böyle paylaşımlar yapıldı. Bu tamamen kanıtlanmış bir test değil. Fareler üzerinde yapılmış deneyler. Basit bir yolla bunu kendi dilinizde deneyebilirsiniz. Kişiden kişiye göre tat alma yeteneği değişkenlik gösterebilir.
 
Merha
coffeerem'in sitesinde "kahve tadımı-dilin tat alma bölgeleri" ile ilgili bir görsel gördüm. Benim bildiğim ve okuduğum kadarıyla, dilin tat alma bölgesi diye birşey yok.
merhaba arkadasin dedigi gibi bazi bolgeler bazi tatlara daha hassastir.Ornegin acı tadı dil köküne doğru tatli tuzlu tat daha ön tarafindan alinir.Acı bir yiyecek yerseniz bunu basitçe kendiniz kanitlarsiniz.Hatta acı bir yiyecekte dilimin kökü yandı denir.
 
ben şu ifadeye "dilin farklı bölgeleri farklı tatlar almaktadır." dayanarak eleştirimi yaptım. Bu ifadeden, dilin bazı bölgelerin tatlara daha hassas olduğu anlamı değil, dilin farklı bölgelerinin farklı tatları aldığı, dolayısıyla bazı bölgelerin bazı tatlaları alamadığı anlamı çıkıyor. Vedat Ozan'ın bu konu hakkındaki yorumuna aşağıdaki videonun 52:45'den itibaren bakabilirsiniz.

 
Daha hassas yazması ya da tat alma bölgesi demesi arasında bir fark yok.Textbooklarda bile dilin tat alma bölgeleri diye geçer.Ayrıca çoğu durumda bu böyledir.Bazı noktalar bazi durumlara daha hassas olduğu için lateral inhibisyonla çevresindeki duyuları kapatabilir.Tat değil bir çok fizyolojik durumda bu örneklerden mevcuttur.
 
Algılama konusunda dilin bölgelerinin eşikleri farklı diye biliyorum, son araştırmalara göre "dilin şu kısmı şu tadı daha şiddetli tadıyor" diye bir şey olmadığı belirtiliyordu...
 
ilkokul zamanında öğretmenimiz sınıfta herkese acı-tatlı-ekşi-tuzlu bir şeyler getirmesini söylemişti. Dilimizin farklı bölgelerinde hepsini ayrı ayrı test etmiştik :) o gün bugündür yiyecekleri tadarken ister istemez dilimin farklı bölgeleri ile tadıyorum. Çevremdekiler de hep ağzımda yiyeceklerle oyun oynuyorum sanar ve kızarlar :) Bilimsel olarak kanıtı var mı bilmem fakat belirgin farklılık olduğu da bir gerçek.
 

İşin komik tarafı tat alma sadece dil ile de sınırlı kalmıyor.

Ama bu bıçakla kesilmiş gibi algılanmamalı ekşi kısımda acı da tadılır ama acı alan acıya çok daha spesifik
 

İşin komik tarafı tat alma sadece dil ile de sınırlı kalmıyor.

Ama bu bıçakla kesilmiş gibi algılanmamalı ekşi kısımda acı da tadılır ama acı alan acıya çok daha spesifik

Tabi ya, dilimin ucuyla tuzu acıyı alabiliyorsam "tat alma kısmı" kavramı anında çürümez mi 😁
 
Yumuşak damaktada bol miktarda tat tomurcugu vardir.Burda yapılan yanliş arkadaşin dedigi gibi biçak gibi kesip atmamak gerekir.Maden acı tat arkadan alınıyor o zaman dilimi ucuna acı koyayım algılamayayım gibi bir durum olamaz.Bu robot veya yapay bir alet değil insan vucudu çok karmaşik.Ama reseptör yogunluguna göre duyarlilik değiştigi için tat alma bölgeleri diye bir durum ortaya çıkiyor.Bütün tat duyularinin reseptörleri birbirinden farklıdır.Bu reseptörler hala tartışılan bir konu sürekli değişiyor.Ama bu spesifik bölgeler değişmiyor.Yani şöyle özetliyim her tat duyusunun reseptoru farklidir.Bu reseptörler farkli dağilima sahiptir.Hatta bu duyulari beyine göturen sinirler bile farklıdır.Çünkü dilin ön tarafiyla arka tarafinin tat duyusunu farkli sinirler iletir beyine.
Şimdi bu konuda bir sürü link,makale,arastırma atılabilir.Ben buraya aynı konuda birbirine tam zıt çalışmalar da atabilirim.Bu bir şey ifade etmez.Ana kaynaklar ve textbooklar vardır.Onlara bakmak lazım.Yani biri çıkıp bu böyle değil böyle diyip makale yayınlamasıyla bir şey değişmiyor.1 ay sonra bir bakmişsin tez çürütülmuş.
 
Tabi ya, dilimin ucuyla tuzu acıyı alabiliyorsam "tat alma kısmı" kavramı anında çürümez mi 😁

Spektrum dahilinde benzetmek için şöyle bir örnek bulayım;

Hemen ırkçı düşünmeyin aklıma bu geldi

Mesela Afrika’da siyahi var ama beyaz insan da var ama sonuç olarak Afrika siyahidir. Nordicler ise siyahi değildir. Gibi.

Bu görsel daha güzel anlatamazdı demek istediğimi

1592241169832.jpeg
 
evet. dilin farklı bölgelerinin innervasyonları farklıdır ve reseptör içerik ve sayısı da farklı olduğu için değişik tadların alınması farklı bölgelerden farklı yoğunluklarda oluyor.

benim hatırladığım kadarıyla coffeerem, bu olayı zaten şunun için dile getiriyor; ''kahve demlendikten sonra 2-3 dk bekleyin sıcaklığı bir miktar azaldıktan sonra ilk yudumu kahveniz tüm dilinize yayılacak şekilde alın'' diyorlar. yani ''kahveniz dile yayılsın ki tüm notaları algılayın'' demek istiyorlar. ben de bu şekilde yapıyorum kahvemi tadımlarken. eminim birçok kişi kahvesini bu şekilde tadımlıyordur.
 
kahve içmeden önce şekersiz fıstık ezmesini 1 tatlı kaşık olacak şekilde yiyin.
fıstık ezmesi dil üzerinde ki reseptörleri %100 oranda açması ile ünlü.
kahveyi bir sonra ki adımda içtiğinizde o kadar farklı ve belirgin bir aroma alacaksınız ki şaşırma garantisi verebilirim :)
 
kahve içmeden önce şekersiz fıstık ezmesini 1 tatlı kaşık olacak şekilde yiyin.
fıstık ezmesi dil üzerinde ki reseptörleri %100 oranda açması ile ünlü.
kahveyi bir sonra ki adımda içtiğinizde o kadar farklı ve belirgin bir aroma alacaksınız ki şaşırma garantisi verebilirim :)

bunu merak ettim deniyeceğim kesinlikle:)
 
kahve içmeden önce şekersiz fıstık ezmesini 1 tatlı kaşık olacak şekilde yiyin.
fıstık ezmesi dil üzerinde ki reseptörleri %100 oranda açması ile ünlü.
kahveyi bir sonra ki adımda içtiğinizde o kadar farklı ve belirgin bir aroma alacaksınız ki şaşırma garantisi verebilirim :)

Doğru olabilir. Kahvaltımı hep fıstık ezmesi ile bitiririm. Kahvaltıdan sonra içtiğim kahve bana daha lezzetli geliyor. Fıstık ezmesi etkisini düşünmemiştim hiç :)
 
kahve içmeden önce şekersiz fıstık ezmesini 1 tatlı kaşık olacak şekilde yiyin.
fıstık ezmesi dil üzerinde ki reseptörleri %100 oranda açması ile ünlü.
kahveyi bir sonra ki adımda içtiğinizde o kadar farklı ve belirgin bir aroma alacaksınız ki şaşırma garantisi verebilirim :)
mineralli suya tam anlamıyla ulaşamamıştım, yeşil elma deneyimim ise nispeten çözüm olmuştu. birde şekersiz fıstık ezmesini deneyelim o zaman : ) tavsiye için teşekkürler
 
Geri
Üst