• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Diğer Kahvelere Karşı Hissizlik

Bugün yaşadığım bir olayı anlatmak isterim, Soulmate coffee nin bir avm şubesinde latte içtim, 2020 Mart covid başlangıcından bu yana dışardan hiç kahve içmedim (en son starbucks latte içmiştim) Pandemiden bu yana sıklıkla forumdayım, espresso makinesi aldım, aylık yurtiçi dışı katılmaya çalışıyorum (ağırlıklı yurtiçi).
Soulmate den içerken latte bana garip geldi yani bu kahve değil hissiyatı geldi keyif alamadım, şu an evde Williams Buku hambela espresso yaptım(molent g50 öğütümle) aradaki farkı daha da net anladım. Bu durum 1.5 senedir görece iyi taze çekirdeklere alıştığım için midir

Elbette, zincir mağazalarda ki çekirdek kalitesinin, kavrumun kötü olması bir yana bu tarz zincirlerde ki çoğu baristadan daha bilgilidir forumda ki genel kitle.

Soulmate gibi yerlerde ki içecekler kahve değilde kahvemsi içecek gibi değerlendirilmeli. Espresso, filtre tamamda örneğin macchiato'nun içine öyle şeyler atıyorlar ki o artık kahve olmuyor.

Acemi, kahvenin içeriğindeki aromaları net almayı beceremeyen bir kahvesever olarak benzer bir durumu dün akşam yaşadım. Arkadaşımla "nitelikli kahve" yapan bir yere gittik, V60 ile demlemesini rica ettik, nescafe gold tadında bir kahve içtik. Amatör halimle evde kendi demlediğim kahvenin daha nitelikli olduğunu en azından keyif aldığımı farkettim. Bu forum bizi iyi yetiştirmiş de farkında değilmişiz. Edindiğimiz bilgide emeği olan tüm arkadaşlara bu vesileyle teşekkür ederim.

Bugün ben de kafede tek seçenek olan kavruk dümdüz guatemala v60 demlemesine 25 lira verdikten sonra evde yaptığım kahvenin değerini daha iyi anladım. Hepimizin bildiği nitelikli kahveciler haricinde bir yerde V60 içmem ben artık.
Sivasta v60la demleme yapan 1 yer var (bir :D ) orası da pastane, nitelikli kahve falan alakaları yok. Bir gün meraktan gidip deneyeyim diyorum ama fötrlü ve tartıya karşı abimiz gibi birisiyle karşılama ihtimalinden dolayı denemiyorum :D bu arada bu kahveyi 40tlye demliyorlar. Eyy kahveciler Sivas'a nitelikli kahve dükkanı açarsanız köşeyi dönersiniz söyleyeyim

Benim de geçen başımdan benzer bir olay geçti. Alelade bir kafeye götürdü arkadaşlar. Baktım menüde V60 yazıyor. Barista(!) arkadaşa sordum, V60 da hangi çekirdekleri demliyorsunuz diye. Tezgahın altından ufak patates çuvalına benzeyen bir şey çıkardı, üstündeki yazıyı okudu ve Etiyopya demliyormuşuz dedi. Orda zaten benim beynimin pekmezi aktı ama hadi biraz devam edeyim dedim. Var mı bir varyetesi, çeşidi, künyesi diye sordum. Anlamadı. Nasıl yani dedi? Dedim bin tane Etiyopya kahvesi var. Sonra kafenin sahibi olan ablaya döndü. Abla bu hangi Etiyopya diye sordu. Kadın da blend var elimizde sadece diye cevap verdi. Neyse boşver sen V60i o zaman dedim. Çok beklentim olmayarak cold brew ver sen bana dedim. Kafamdan da cold brew ne kadar kötü yapılabilir diye düşünüyorum, o yüzden sipariş ettim. Cold brew adı altında 20 liraya saçma sapan zehir gibi bişey getirdi. Verdiğim para açıkçası hiç umrumda olmadı ama bu insanların kendi işlerine olan saygısını sorguladım. Sonuç olarak bilmediğiniz bir yere gittiğinizde böyle birkaç basit soru sorarak neyin ne olduğunu kısa yoldan anlayabilirsiniz.

Sivasta v60la demleme yapan 1 yer var (bir :D ) orası da pastane, nitelikli kahve falan alakaları yok. Bir gün meraktan gidip deneyeyim diyorum ama fötrlü ve tartıya karşı abimiz gibi birisiyle karşılama ihtimalinden dolayı denemiyorum :D bu arada bu kahveyi 40tlye demliyorlar. Eyy kahveciler Sivas'a nitelikli kahve dükkanı açarsanız köşeyi dönersiniz söyleyeyim
😂😂 Çok yaşayın, çok güldüm. Zira ben de Kayseri'de yaşıyorum ve bilmiyorum v60 demleyen mekan var mı (vardır illaki diye tahmin ediyorum) ama araştırıp deneme fikri aklıma geldiğinde tam da sizin gibi fötrlü arkadaş gözümün önüne geliyor ve vazgeçiyorum 😂

Bence V60, coldbrew gibi çeşitlerde https://rehber.vedatmilor.com/ gibi bir kahve öneri bankası oluşturulması güzel olabilir @NoDRaC hocam konu açıp insanlar önerilerini yazınca bunları il il google drive sadece döküman sahibi ve yetkilendirdikleri şekilde temiz dökümana çekebilirim, ayrıca 5 (veya farklı) can hakkı veririz dükkana eğer konu da O mekan artık bozdu gibi yorum yapanlar olursa 1 canını sileriz böylelikle dükkanların hep güncel olumlu etki bıraktığını bildiğimiz tatlı bir listemiz olur ne dersiniz (burada döküman hazırlama takibi sorumluluğunu alabilirim)

😂😂 Çok yaşayın, çok güldüm. Zira ben de Kayseri'de yaşıyorum ve bilmiyorum v60 demleyen mekan var mı (vardır illaki diye tahmin ediyorum) ama araştırıp deneme fikri aklıma geldiğinde tam da sizin gibi fötrlü arkadaş gözümün önüne geliyor ve vazgeçiyorum 😂
Kayseriye gittiğimde sanırım Talas'ta idi emin değilim espressolab vardı. V60 demleme yapıyorlar şubelerinde. Orada deneyimlemediğim için İyidir kötüdür orasına bir şey diyemem :)

Specific coffee Kayseri firması. Dükkanda ne yapıyorlar bilmiyorum ama sitelerinde güzel kahveler oluyor ara ara. Ben cup dripperdaki müşteri hizmetlerini tasvip etmediğim için güzel kahvelerini alıp patlak poşetle hakem heyeti falan uğraşmak istemediğim için uzak duruyorum.

Bence V60, coldbrew gibi çeşitlerde https://rehber.vedatmilor.com/ gibi bir kahve öneri bankası oluşturulması güzel olabilir @NoDRaC hocam konu açıp insanlar önerilerini yazınca bunları il il google drive sadece döküman sahibi ve yetkilendirdikleri şekilde temiz dökümana çekebilirim, ayrıca 5 (veya farklı) can hakkı veririz dükkana eğer konu da O mekan artık bozdu gibi yorum yapanlar olursa 1 canını sileriz böylelikle dükkanların hep güncel olumlu etki bıraktığını bildiğimiz tatlı bir listemiz olur ne dersiniz (burada döküman hazırlama takibi sorumluluğunu alabilirim)

Şöyle bir konu açmıştım. Puanlama olayının artık çok önemli olduğunu düşünüyorum yeni açılmış yada denemediğim güzel bir mekana kahve içmeye gidip güzel paralar verip iğrenç kahve içmek çok can sıkıcı oluyor. Son bir senedir gönül rahatlığıyla gittiğim tek yeni mekan Fam coffee. Zomatoya zaten artık güvenemiyorum keza Starbucks yada ticari çekirdekler demleyen cafeler bile yüksek puanlarla öne çıkabiliyor. Elimde Turkey Coffee Guide 2019 var ordaki mekanları listelesem mi diye düşündüm ama tek tek başlık açmak mı tek başlıkta toplamak mı gerekir yada nasıl konunun kapsamı dışına çıkmasını engelleriz emin değilim. Sanırım @selamet in projesi bitene kadar beklicem.

Soulmate, Starbucks gibi zincir kafelerde, kahve ikinci plandadır aslında... Yani Starbucks'a giden adam iyi kahve içmek için gitmez, uzun süre kimse taciz etmeden oturayım, ücretsiz wifi'den yararlanayım, ders yapayım, Starbucks story'si atayım diye gider. Filtre kahvesi acı ve sıcaktır, espressosu yanıktır; acıdır. Kahvesever adam buralara gidip kahve içebilir yine ana oraya kahve içmek için gitmez. :)
Kahve içmek için gideceksek toplam kahve deneyimimizi üst seviyeye çıkaracak yerler tercih ederiz.

Gitmeden sorarız;

"Hangi çekirdeklerden var?"
"Nasıl bir oran kullanacaksınız?"
"Bende şu çekirdek var, espressoda verim alamadım getirsem deneyebilir miyiz?"

tarzında, kahveyi merkeze koyan eylemlerimiz olur. Bu soruları sormaya uygun değilse, sorunca uzaylı muamelesi görmekten çekiniyorsak oraya kahve içmek için gitmiyoruzdur.

O an başka şansım yoksa ve gidip filtre kahve istediğimde uyduruk french pressle kahveyi getiriyorsa, yanımda arkadaşlarım ya da ailemle gittiğimden, o deneyimden de keyif almayı bilirim, çünkü en başta zaten kahve içmeye gitmemişim. :)
Fakat beni çok şaşırtan bir deneyimimi de paylaşmak isterim.
Adana Özal Venedik kafede birkaç yıl önce sırf meraktan espresso istedim; fincanın içeriği yarının altında olunca "ulan olabilir mi acaba ya lütfen olsun çünkü." deyip fincanı diktim ve bingo, çok iyi bir espressoydu. Sonra birkaç kez daha gittim ama aynı kahve gelmedi. Baristanın "Sen müşteriylen dalga mı geçiyon lan." deyip darp edilip şutlandığından kaygılanmadım değil. :)

Son düzenleme:
Şu sıralar ekipmanlarım yanımda olmadığı için espressolab deneyimliyordum. V60 demlemelerini istediğimde bir daha içmek istemeyeceğim ama denemeden de bilemeyeceğim bir deneyim gerçekleştirdim.

Yüksek ihtimal barista hanımdan kaynaklanıyordu fakat yine de acı filtreden daha iyi bir deneyim gerçekleştirmiştim. Dün de 250 gr kahve seçmek için mekana girdiğimde karar verip satın alma aşamasında sistemsel arızalar yaşandı ve satın alamadım. En sonında daha bilgili bir barista bey ile sohbetimin sonucunda one shot espresso ikram edip denememi sağladılar. Evde kompresso ile aldığım shotlara laf ederdim fakat içtiğimden daha güzel shotlar aldığımın farkına vardım. Ama hem hoş sohbeti hem de ikramı kendimi 3. Nesil bir kahvecide hissettirdi kendimi. Sırf sohbet için bile tekrar gidilebilir.

Zor durumda kalındığında Starbucks’ta cortado tavsiye ederim. Şubeye göre değişebilir tabi ama ben verim aldım.

Şöyle bir konu açmıştım. Puanlama olayının artık çok önemli olduğunu düşünüyorum yeni açılmış yada denemediğim güzel bir mekana kahve içmeye gidip güzel paralar verip iğrenç kahve içmek çok can sıkıcı oluyor. Son bir senedir gönül rahatlığıyla gittiğim tek yeni mekan Fam coffee. Zomatoya zaten artık güvenemiyorum keza Starbucks yada ticari çekirdekler demleyen cafeler bile yüksek puanlarla öne çıkabiliyor. Elimde Turkey Coffee Guide 2019 var ordaki mekanları listelesem mi diye düşündüm ama tek tek başlık açmak mı tek başlıkta toplamak mı gerekir yada nasıl konunun kapsamı dışına çıkmasını engelleriz emin değilim. Sanırım @selamet in projesi bitene kadar beklicem.

Şu sıralar ekipmanlarım yanımda olmadığı için espressolab deneyimliyordum. V60 demlemelerini istediğimde bir daha içmek istemeyeceğim ama denemeden de bilemeyeceğim bir deneyim gerçekleştirdim.

Yüksek ihtimal barista hanımdan kaynaklanıyordu fakat yine de acı filtreden daha iyi bir deneyim gerçekleştirmiştim. Dün de 250 gr kahve seçmek için mekana girdiğimde karar verip satın alma aşamasında sistemsel arızalar yaşandı ve satın alamadım. En sonında daha bilgili bir barista bey ile sohbetimin sonucunda one shot espresso ikram edip denememi sağladılar. Evde kompresso ile aldığım shotlara laf ederdim fakat içtiğimden daha güzel shotlar aldığımın farkına vardım. Ama hem hoş sohbeti hem de ikramı kendimi 3. Nesil bir kahvecide hissettirdi kendimi. Sırf sohbet için bile tekrar gidilebilir.
V60 deneyimlemek istediğimde farkettim 2 farklı şubede gözüme çarpmıştı. Hollanda Hario filtre kullanıyorlar. Acı olmasının sebeplerinden biri olabilir :)

Dikkat ettiğim noktalar:
  • Gittiğiniz yer nitelikli kahve satan ya da kavuran bir yer değilse, beklentiyi düşürün.
  • Çoğu firma espresso için en uygun fiyatlı çekirdeğini (genelde Brezilya) kullanır. Espresso için hangi çekirdekleri seçebileceğinizi sorun.
  • Yoğun saatlerde gitmeyin. Barista arkadaşınız bile olsa, kalite çok düşer.
  • En önemlisi, baristaya bir kaç soru sorun :) Zaten oradan kesin anlarsınız :)

Geri