• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Demleme süresini ayarlama

Konum
Beşiktaş
İsim
Çağatay
Daha fazla  
İsim
Çağatay
Değirmen
Timemore Nano, Porlex mini, comandante red sonja
Ekipmanlar
Hario v60 , hario immersion, güral kalita 185, tchibo kapsüllü makina, timemore tartı + kaan tartı, moccamaster
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Beşiktaş
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Beşiktaş
Merhabalar. Kahve demleme konusunda bir acemi olarak çeşitli sorunlarla karşılaşıyorum.
Videoları izledim ve v60 da demleme süresini kafamda belirledim, Mart ayı fırsatından yararlanarak kahvelerimi de v60 a göre aldım(değirmenim yok maalesef şu anda)

Demleme başlayınca 30sn blooming den sonra devam ediyorum ve yaklaşık 3 dk sürmesini beklediğim demleme devam ettikçe ediyor. Artık kahve ılıklaşmaya başlıyor. Filtreden su damla damla maalesef. Ben nerede hata yapıyorum ?

Ekipmanım hario v60 başlangıç seti. Ölçü kaşığının üzerinde tam dolu olmasında 12gr yazdığından 2 kaşık atıyorum ve 500 ml su kullanıyorum.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • C3FC8AFE-113E-4027-A9FD-9389AAE11F35.jpeg
    C3FC8AFE-113E-4027-A9FD-9389AAE11F35.jpeg
    90.4 KB · Görüntüleme: 54
Öğütüm kalınlığınız nedir? Öğütücü kullanıyor musunuz yoksa öğütülmüş mü alıyorsunuz? Tıkanma yaşıyorsunuz sanırım.
 
Öğütülmüş v60 kalınlığında aldınız sanırım kahvenizi. Öğütüm boyutuna müdahale etme şansınız yok bu durumda.

Döküş hızınızı yavaş, kontrollü bir şekilde yapmayı deneyebilirsiniz. Channeling (kanallanma) olmayacak şekilde döküşü yapmanız lazım.
Blooming aşamasından sonra tek seferde döküşü bitirecek şekilde demleme yapmayı deneyebilirsiniz.
Kahve Su oranı 1:14, 1:15, 1:16 yada en fazla 1:17 yada 1:18 aralığında olması tercih edilmelidir.
Demlemeden öncesi ve demleme sırasında, ekipmanların ve su sıcaklığının yüksek tutulmasına dikkat etmeniz gerekli.

Demleme süresini daha kısa tutmanızda faydası olabilir.
 
Son düzenleme:
Merhabalar. Kahve demleme konusunda bir acemi olarak çeşitli sorunlarla karşılaşıyorum.
Videoları izledim ve v60 da demleme süresini kafamda belirledim, Mart ayı fırsatından yararlanarak kahvelerimi de v60 a göre aldım(değirmenim yok maalesef şu anda)

Demleme başlayınca 30sn blooming den sonra devam ediyorum ve yaklaşık 3 dk sürmesini beklediğim demleme devam ettikçe ediyor. Artık kahve ılıklaşmaya başlıyor. Filtreden su damla damla maalesef. Ben nerede hata yapıyorum ?

Ekipmanım hario v60 başlangıç seti. Ölçü kaşığının üzerinde tam dolu olmasında 12gr yazdığından 2 kaşık atıyorum ve 500 ml su kullanıyorum.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Öğütüm ince baya o ayrı konu ama 24 gram kahveye 500ml su baya fazla 1:16 oranda yapsanız 384 ml su gerekir su miktarı arttıkça süre artıyor Bence
 
Merhabalar. Kahve demleme konusunda bir acemi olarak çeşitli sorunlarla karşılaşıyorum.
Videoları izledim ve v60 da demleme süresini kafamda belirledim, Mart ayı fırsatından yararlanarak kahvelerimi de v60 a göre aldım(değirmenim yok maalesef şu anda)

Demleme başlayınca 30sn blooming den sonra devam ediyorum ve yaklaşık 3 dk sürmesini beklediğim demleme devam ettikçe ediyor. Artık kahve ılıklaşmaya başlıyor. Filtreden su damla damla maalesef. Ben nerede hata yapıyorum ?

Ekipmanım hario v60 başlangıç seti. Ölçü kaşığının üzerinde tam dolu olmasında 12gr yazdığından 2 kaşık atıyorum ve 500 ml su kullanıyorum.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhabalar, fotoğraftan öğütüm çok ince görünüyor. Bu yüzden de filtreniz erken tıkanıyor ve demleme süreniz uzuyor. Sonucunda da çok fazla çözünmüş (over extract) acı tatlar baskın bir kahve içiyor olmalısınız.

Kahve su oranını ayarlayarak denemeye başlayabilirsiniz. Tavsiyem 1:15-1:16 kahve/su oranı kullanmanız ve demleme suyu sıcaklığını biraz düşürmeniz.

Elinizde ince bir elek varsa kahveyi elemeyi de düşünebilirsiniz.

Elinizde kazboynu bir döküş ekipmanı olmadığını farz ediyorum. Eğer böyleyse, suyu daha kontrollü dökerek, çalkantıları azaltmaya çalışabilirsiniz. Kahve yatağındaki fazla hareketlenme (agitasyon) de demleme sürenizi uzatacaktır.
 
Açıkçası ben şu ana kadar hiçbir fotoğraftan öğütüm boyutunu anlayamadım. Diğer arkadaşların önerilerine katılıyorum, şunu da eklemek istiyorum:

V60’ın her gramaja göre farklı öğütüm boyutları var. Bence kahveyi aldığınız yere (ordan öğüttürdüğünüzü varsayıyorum) tarif için danışın. Onlar 18g için bu öğütüm boyutunu kullanıyorlarsa, maalesef çok özgür alanınız yok.
 
Açıkçası ben şu ana kadar hiçbir fotoğraftan öğütüm boyutunu anlayamadım. Diğer arkadaşların önerilerine katılıyorum, şunu da eklemek istiyorum:

V60’ın her gramaja göre farklı öğütüm boyutları var. Bence kahveyi aldığınız yere (ordan öğüttürdüğünüzü varsayıyorum) tarif için danışın. Onlar 18g için bu öğütüm boyutunu kullanıyorlarsa, maalesef çok özgür alanınız yok.

Üst katmanın çok çamurumsu ve pürüzsüz görünmesi bende ince öğütüldüğü kanısı uyandırdı. Doğal Etiyopyalarda da bu tarz görüntüler bazen oluyor ama bu kahvedeki ince "fine" dediğimizi partiküller gözüme fazla göründü.

Maç sonu pozisyon yorumlayanlar gibi olduk :) Fotoğraftan demleme yorumu falan :)
 
Fotoğrafa bakarak yorum yapmak gerekirse ya çok ince ögütüyorsunuz. Yada Ögütücünüz çok toz üretiyor. Çok fazla spin attırmamaya çalışın demleme esnasında ve yavaş hareketler yapın.
 
Tüm cevaplar için ayrı ayrı teşekkür ederim. Gerçekten fotoğraftan yorum yapmak zorunda kaldınız.
Tüm cevapları okudum ve hatalarım şu şekilde gibi;
Kahveyi v60 seçeneği seçerek coffemamma 'dan aldım. Öğütülmüş olarak almam sebebiyle "ince öğütümden" ilk golümü yiyorum.
ikinci hatam su oranı. 500 yerine 360ml dolaylarında olmalı,
üçüncü sorun kazboyun su dökme ekipmanı yerine çaydanlık kullandım bunun da olumsuz etkisini görüyorum.
 
Tüm cevaplar için ayrı ayrı teşekkür ederim. Gerçekten fotoğraftan yorum yapmak zorunda kaldınız.
Tüm cevapları okudum ve hatalarım şu şekilde gibi;
Kahveyi v60 seçeneği seçerek coffemamma 'dan aldım. Öğütülmüş olarak almam sebebiyle "ince öğütümden" ilk golümü yiyorum.
ikinci hatam su oranı. 500 yerine 360ml dolaylarında olmalı,
üçüncü sorun kazboyun su dökme ekipmanı yerine çaydanlık kullandım bunun da olumsuz etkisini görüyorum.

Basit bir tartı, kazboyun demlik ve öğütücü aldığınızda, başka bir tecrübe yaşayacaksınız. :)
 
Tüm cevaplar için ayrı ayrı teşekkür ederim. Gerçekten fotoğraftan yorum yapmak zorunda kaldınız.
Tüm cevapları okudum ve hatalarım şu şekilde gibi;
Kahveyi v60 seçeneği seçerek coffemamma 'dan aldım. Öğütülmüş olarak almam sebebiyle "ince öğütümden" ilk golümü yiyorum.
ikinci hatam su oranı. 500 yerine 360ml dolaylarında olmalı,
üçüncü sorun kazboyun su dökme ekipmanı yerine çaydanlık kullandım bunun da olumsuz etkisini görüyorum.

Öğütüm v60 olarak seçtiyseniz çok ince değildir muhtemelen. Öğütüm boyutu ile ilgili CoffeMama ile görüşebilirsiniz.

En büyük sıkıntı kahve-su oranında gibi görünüyor. Çaydanlık ile çok dikkatli şekilde dökmeye çalışın suyu.
 
Öğütücü için "Porlex Mini " alabildim ilk başlangıç için uygun görünüyor.
Şimdi sıra tartı ve kazboyun da
 
Öğütücü için "Porlex Mini " alabildim ilk başlangıç için uygun görünüyor.
Şimdi sıra tartı ve kazboyun da

Attığım linkteki terazi genel olarak kullanılan ve memnun olunan terazidir. Başlangıç için yeterli gelecektir.


 
Teşekkür ederim. hario ve urban tools bakmıştım ama bu yeterli dediğiniz gibi büyük tasarruf da olur
 
orta - giriş seviye değirmen + basit tartı (evde hassas tartı varmış - ölçü kağıyla da kontrol yaptım tutuyor birbirini)
bunlar tamam şimdi sıra kazboyun da. Bunun kettle tarzı olması gerekli olacak sanırım üzerinde derece görme açısından
 
Kettle in önemi tartışılmaz tabi. Madem başladık devam edelim. Kettle olarak Hario V60 Buono 800 lira dolaylarında ve konchero ısı ayarlı yaklaşık 600 tl.arasındayım.
Konchero nun avantajı ısı ayarlı olması , Hario ise su kaynadığında kapanan bir kettle bu durumda konchero mu önerirsiniz
 
Kettle in önemi tartışılmaz tabi. Madem başladık devam edelim. Kettle olarak Hario V60 Buono 800 lira dolaylarında ve konchero ısı ayarlı yaklaşık 600 tl.arasındayım.
Konchero nun avantajı ısı ayarlı olması , Hario ise su kaynadığında kapanan bir kettle bu durumda konchero mu önerirsiniz
Bence cevap hario ısı ayarlı ama fiyatı baya yüksek . Isı ayarlı hario kullanıyorum gayet düzgün bir akış var koncero kullanmadığım için yorum yapamıcam ama hario buononun döküşü çok iyi ve çok hafif yormuyor
 
Bence cevap hario ısı ayarlı ama fiyatı baya yüksek . Isı ayarlı hario kullanıyorum gayet düzgün bir akış var koncero kullanmadığım için yorum yapamıcam ama hario buononun döküşü çok iyi ve çok hafif yormuyor
Mutlaka öyledir Melih bey ama ısı ayarlı hario 1.400 TL lerde maalesef
 
Geri
Üst