PortatifBarista
İyi Bilinen Üye
- Konum
- Eskişehir-Ankara
- İsim
- Burak ATA
Daha fazla
- İsim
- Burak ATA
- Espresso Makinesi
- :(
- Değirmen
- Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
- Ekipmanlar
- Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
- Kahve Arkadaşlığı İl
- Ankara-Eskişehir
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
- Tepebaşı (Eskişehir)
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
- Emek Semti (Ankara)
Herkese Merhaba.
Yakın zamanlarda aldığım refraktometreyi ara ara kullanma fırsatı buluyorum. Vst hassasiyeti beklemiyorum tabi ki, ama en azından 0.1 hassasiyetle nerde olduğumu görmek istediğim için böyle bir refraktometre almak istedim. Bugünkü denemem ise Etiyopya İdido Natural oldu. Hemen neler yaptığımı ve sonuç olarak karşıma çıkan gerçeği sizlerle paylaşmak istiyorum. Sıkı durun.
Demleme Parametrelerim:
95° Abant bolu kaynak suyu, 15 gr kahve, 255 ml su, öğütüm ise cmd 22 click.
50 Ml su ile 45 sn lik bir blooming bölümü yaptım. 10 sn de suyu sertçe boca ettikten sonra da güzelce bir kaşıkla hunharca karıştırdım. 45 sn nin ardından bloomingin aksine sanki serçeye dokunurmuşçasına nazik bir şekilde 100 ml suyu 1.30 a kadar döktüm. Daha sonra 2. döküşümde kalan 105 ml suyu da 30 sn içinde yine nazikçe döktüm. Döküş sonrasında da birkaç tur rao spin yaptım.
Demleme tam olarak 3.27 de bitti. Peki normalde böyle bir demlemeye biz ne gözüyle bakıyoruz. OVEREXTRACTİON…
Hayır ne yazık ki öyle olmuyor. Sadece bir kritere bakarak extraction oranı hakkında kesin yargılara varamıyoruz. Bunun kanıtını bugünkü ölçümde anladım. Aşağıya da @Kahveciningalaksirehberi 'den almış olduğum excel tablosunu atıyorum.

Tabloda gördüğünüz üzere Tds Değerimiz: 1.27, Extraction Oranımız ise: %20.2 yani bu değerler bize makul sınırlar içinde olduğumuzu hatta overextraction kavramına daha ne kadar uzakta olduğumuzu kanıtlıyor. Herkese mutlu akşamlar.
Yakın zamanlarda aldığım refraktometreyi ara ara kullanma fırsatı buluyorum. Vst hassasiyeti beklemiyorum tabi ki, ama en azından 0.1 hassasiyetle nerde olduğumu görmek istediğim için böyle bir refraktometre almak istedim. Bugünkü denemem ise Etiyopya İdido Natural oldu. Hemen neler yaptığımı ve sonuç olarak karşıma çıkan gerçeği sizlerle paylaşmak istiyorum. Sıkı durun.
Demleme Parametrelerim:
95° Abant bolu kaynak suyu, 15 gr kahve, 255 ml su, öğütüm ise cmd 22 click.
50 Ml su ile 45 sn lik bir blooming bölümü yaptım. 10 sn de suyu sertçe boca ettikten sonra da güzelce bir kaşıkla hunharca karıştırdım. 45 sn nin ardından bloomingin aksine sanki serçeye dokunurmuşçasına nazik bir şekilde 100 ml suyu 1.30 a kadar döktüm. Daha sonra 2. döküşümde kalan 105 ml suyu da 30 sn içinde yine nazikçe döktüm. Döküş sonrasında da birkaç tur rao spin yaptım.
Demleme tam olarak 3.27 de bitti. Peki normalde böyle bir demlemeye biz ne gözüyle bakıyoruz. OVEREXTRACTİON…
Hayır ne yazık ki öyle olmuyor. Sadece bir kritere bakarak extraction oranı hakkında kesin yargılara varamıyoruz. Bunun kanıtını bugünkü ölçümde anladım. Aşağıya da @Kahveciningalaksirehberi 'den almış olduğum excel tablosunu atıyorum.

Tabloda gördüğünüz üzere Tds Değerimiz: 1.27, Extraction Oranımız ise: %20.2 yani bu değerler bize makul sınırlar içinde olduğumuzu hatta overextraction kavramına daha ne kadar uzakta olduğumuzu kanıtlıyor. Herkese mutlu akşamlar.