• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Değirmen Seçme Konusunda Yardım

Hangi değirmen

• Commandante c40 (2300tl)

Oy: 63 61.2%
  • Lelit fred mini (1750tl)

Oy: 2 1.9%
  • 1zpresso q2

Oy: 1 1.0%
  • 1zpresso jx-pro

Oy: 15 14.6%
  • 1zpresso k-pro

Oy: 11 10.7%
  • Timemore c2

Oy: 11 10.7%

• Kullanılan toplam oy
    103

Androge0s

Barista
İsim
Atakan
Mehraba,

Uzun zamandır kaliteli bir el değirmeni alma konusunu düşünüyordum. Yakın zamanda iyi bir değirmen almaya karar verdim. Şu an V60 ve French Press için bir değirmen istiyorum, ileride giriş/orta seviye bir espresso makinesi alacağım. Hepsini yapabilecek bir değirmen var mı bir fikrim yok. O yüzden sizin bana yol göstermenizi istiyorum.

Aradığım iki şey konfor ve lezzet. El değirmeni ya da elektrikli değirmende olabilir, aklımda olan seçenekler: timemore c2, 1zpresso (q2, jx-pro, k-pro), comandante c40, lelit fred mini.

Hepsi hem fiyat hem işlev olarak birinden çok farklı o yüzden karar verirken 3 kriterim olacak, fiyat/performans, konfor ve lezzet. Yukarıda belirttiğim değirmenler olması gerekmiyor, kendi önerinizi yapabilirsiniz.

Farkındayım epey öznel ve zor sorular, şimdiden teşekkür eder iyi forumlar dilerim.

Not: Bütçe 500-2000tl

Son düzenleme:
El değirmenleri konusunda tek endişem öğütüm sürelerinin uzun olması ve buna bağlı olarak kolumun yorulması, bu konuda net bir bilgi olmadığından karar vermek epey zor.

El değirmeni filtre dışında konforlu birşey değil. Red clixli comandante sahibi olarak söylüyorum. Bununla birlikte, diğerlerini kullanmadım ama Red clixli comandante hem filtrede, hem espressoda, hem de Türk kahvesinde yeterli performansı sağlıyor. Espresso olarak aynı kalınlıkta tat olarak düz bıçaklı elektrikli değirmene göre farklı tatlar sunuyor. Açıkçası ben düz bıçaklı espresso öğütücülerin espresso profilini daha çok seviyorum.

El değirmenleri konusunda tek endişem öğütüm sürelerinin uzun olması ve buna bağlı olarak kolumun yorulması, bu konuda net bir bilgi olmadığından karar vermek epey zor.
Comandante Alırsanız. Elektrikliye çevirme imkanınız var. Motordante ile :) Ama diğer degirmenlerde böyle bir Şansınız yok.

El değirmeni filtre dışında konforlu birşey değil. Red clixli comandante sahibi olarak söylüyorum. Bununla birlikte, diğerlerini kullanmadım ama Red clixli comandante hem filtrede, hem espressoda, hem de Türk kahvesinde yeterli performansı sağlıyor. Espresso olarak aynı kalınlıkta tat olarak düz bıçaklı elektrikli değirmene göre farklı tatlar sunuyor. Açıkçası ben düz bıçaklı espresso öğütücülerin espresso profilini daha çok seviyorum.
Aslında aklıma en çok yatan lelit'in fred mini'si. V60 ve Filtre için uygun diye birkaç yorum gördüm ancak emin olamıyorum. Tatmin edici bir performans olup olmadığını bilsem düşünmeden onu alacağım.

E
Aslında aklıma en çok yatan lelit'in fred mini'si. V60 ve Filtre için uygun diye birkaç yorum gördüm ancak emin olamıyorum. Tatmin edici bir performans olup olmadığını bilsem düşünmeden onu alacağım.
Elektrikli değirmenlerde espresso / filtre geçişi pek kolay değil, yani 2 tur çevirdim filtre 2 tur döndüm espresso gibi olmuyor.

Ben böyle düşünerek Mignon Crono aldım, hepsini yaparım bununla diyerek fakat espresso ayarımı sabitledikten sonra tekrar filtreye dönmek, orada doğru ayarı bulmak (ki bu her çekirdek işin farklı bir kalınlık ayarı demek) sonra tekrar espressoya dönmek çok eziyetli oldu. Çokça da çekirdek israfı oldu.

Cronoyu espresso için sabitleyip yanına filtre için Timemore C2 aldım aliexpressten.

Yani elektrikli öğütücülerde geçiş bir kaç marka dışında - ki onlar da güzel bütçe istiyor - oldukça zor.

El değirmeni ile ayar yapmak çok kolay fakat espresso ve Türk kahvesi gibi ince öğütümler bir parça yorucu.

Şu aşamada espresso içmiyorsanız elektrikli bakmak yerine comandante gibi espresso için yükseltilebilen bir el değirmeni daha mantıklı gibi. Ya da 1zpresso 'lar da bu konuda oldukça yeterli sanıyorum, forumda kullanan arkadaşlar var, kendi başlığı da vardı oraya da bir göz atabilirsiniz.

Hem filtre hem espressoda başarılı bir değirmen biraz zor, çünkü farklı sorunlar devreye giriyor. Mesela 1Zpresso K-burr ve Comandante C40 Nitro Blade burr'ü ele alalım, geometrileri çekirdekleri kesmeye yönelik olduğu için filtre performansları çok iyi, diğer demleme yöntemlerinde de gayet başarılı sonuçlar verir, fakat bu burrlerin geometrisi espresso öğütümünde sürelerin uzamasından ötürü çok kısa sürede sizi bıktırır. Fakat ileride espresso da düşündüğünüz için, ve red clix + comandante c40 modeline göre 2600-3000₺ aralığında olacağı için, 1Zpresso JX-Pro her açıdan en iyi seçenek gibi duruyor. Ayar mekanizmasının kolaylığı sayesinde hızlıca geçişler yapabilirsiniz, hassas ayarlama imkanından ötürü espresso için en uygun stepped (kademeli) el değirmeni diyebilirim. 48mm ve geometrisiyle burr de hızlıca ve güzel bir şekilde öğütüyor, malzeme kalitesi de çok güzel, kapak dışında plastik bir parça yok. Fiyat/performans olarak özellikle listenizdeki diğer değirmenlere kıyasla zirvede yer alıyor beklentileriniz doğrultusunda. K-Pro (espresso öğütümünde direkt portafiltreye aktarım yapılabilen tabanı olan K-Plus daha iyi bir seçenek olabilir) da işinizi görür, Comandante C40 ile burr yapısı çok benzer ve öğütümleri arasında yan yana bile fark bulunması zor geliyor kanımca, fakat K serisinin adım aralığı 22.5 micron (yanlış hatırlıyor olabilirim, lütfen düzeltiniz) ama JX-Pro'nun 12.5 micron.

Sonuç olarak hem şuanda hem de geleceğe yönelik espresso beklentinizi karşılayabilecek, en fiyat/performans ve kaliteli ürün 1Zpresso JX-Pro. Reddit r/coffee'de de çok fazla kullanıcısı var ve şu ana dek memnuniyetsiz olana rastladığımı söyleyemem.

E

Elektrikli değirmenlerde espresso / filtre geçişi pek kolay değil, yani 2 tur çevirdim filtre 2 tur döndüm espresso gibi olmuyor.

Ben böyle düşünerek Mignon Crono aldım, hepsini yaparım bununla diyerek fakat espresso ayarımı sabitledikten sonra tekrar filtreye dönmek, orada doğru ayarı bulmak (ki bu her çekirdek işin farklı bir kalınlık ayarı demek) sonra tekrar espressoya dönmek çok eziyetli oldu. Çokça da çekirdek israfı oldu.

Cronoyu espresso için sabitleyip yanına filtre için Timemore C2 aldım aliexpressten.

Yani elektrikli öğütücülerde geçiş bir kaç marka dışında - ki onlar da güzel bütçe istiyor - oldukça zor.

El değirmeni ile ayar yapmak çok kolay fakat espresso ve Türk kahvesi gibi ince öğütümler bir parça yorucu.

Şu aşamada espresso içmiyorsanız elektrikli bakmak yerine comandante gibi espresso için yükseltilebilen bir el değirmeni daha mantıklı gibi. Ya da 1zpresso 'lar da bu konuda oldukça yeterli sanıyorum, forumda kullanan arkadaşlar var, kendi başlığı da vardı oraya da bir göz atabilirsiniz.
Aslında haklısınız, tek bir öğütücüden bunları beklemek pek mantıklı değil. O zaman şöyle bir şey düşünebilirim, şimdilik 500-1000tl bandında v60 odaklı arada french press yapabileceğim bir el değirmeni alıp ileride de espresso makinesi aldığımda sadece espresso için bir değirmen alabilirim.

Açıkçası 2000tl gibi fiyatlara el değirmeni almak pek istemiyorum çünkü espresso için yorucu olabilirler. Aliexpress'den yaklaşık 500tl'ye timemore c2 alınabilir ya da fiyatının hakkını verecekse başka bir model. İleride de lelit fred mini alırım, ya da daha iyi bir alternatif varsa onu.

Hem filtre hem espressoda başarılı bir değirmen biraz zor, çünkü farklı sorunlar devreye giriyor. Mesela 1Zpresso K-burr ve Comandante C40 Nitro Blade burr'ü ele alalım, geometrileri çekirdekleri kesmeye yönelik olduğu için filtre performansları çok iyi, diğer demleme yöntemlerinde de gayet başarılı sonuçlar verir, fakat bu burrlerin geometrisi espresso öğütümünde sürelerin uzamasından ötürü çok kısa sürede sizi bıktırır. Fakat ileride espresso da düşündüğünüz için, ve red clix + comandante c40 modeline göre 2600-3000₺ aralığında olacağı için, 1Zpresso JX-Pro her açıdan en iyi seçenek gibi duruyor. Ayar mekanizmasının kolaylığı sayesinde hızlıca geçişler yapabilirsiniz, hassas ayarlama imkanından ötürü espresso için en uygun stepped (kademeli) el değirmeni diyebilirim. 48mm ve geometrisiyle burr de hızlıca ve güzel bir şekilde öğütüyor, malzeme kalitesi de çok güzel, kapak dışında plastik bir parça yok. Fiyat/performans olarak özellikle listenizdeki diğer değirmenlere kıyasla zirvede yer alıyor beklentileriniz doğrultusunda. K-Pro (espresso öğütümünde direkt portafiltreye aktarım yapılabilen tabanı olan K-Plus daha iyi bir seçenek olabilir) da işinizi görür, Comandante C40 ile burr yapısı çok benzer ve öğütümleri arasında yan yana bile fark bulunması zor geliyor kanımca, fakat K serisinin adım aralığı 22.5 micron (yanlış hatırlıyor olabilirim, lütfen düzeltiniz) ama JX-Pro'nun 12.5 micron.

Sonuç olarak hem şuanda hem de geleceğe yönelik espresso beklentinizi karşılayabilecek, en fiyat/performans ve kaliteli ürün 1Zpresso JX-Pro. Reddit r/coffee'de de çok fazla kullanıcısı var ve şu ana dek memnuniyetsiz olana rastladığımı söyleyemem.
Yukarıda ki arkadaşın yorumuyla birlikte sizinde dediğiniz çok mantıklı. Aklımda şimdilik 2 seçenek oluştu, ilki şimdi giriş-orta seviye bir el değirmeni almak ileride espresso için elektrikli bir değirmen almak. İkinci seçenek ise jx-pro alıp uzun vadeli yatırım yapmak.

Bir değirmene 2000tl verip sonradan pişman olmak istemiyorum, ileride güncellerim diye bir şey yok aklımda. Uzunca bir süre kullanmak istiyorum. Ekipmanlardan çok demleme yöntemlerine ve çekirdeklere odaklanmak istiyorum bir süre :)

Yukarıda ki arkadaşın yorumuyla birlikte sizinde dediğiniz çok mantıklı. Aklımda şimdilik 2 seçenek oluştu, ilki şimdi giriş-orta seviye bir el değirmeni almak ileride espresso için elektrikli bir değirmen almak. İkinci seçenek ise jx-pro alıp uzun vadeli yatırım yapmak.

Bir değirmene 2000tl verip sonradan pişman olmak istemiyorum, ileride güncellerim diye bir şey yok aklımda. Uzunca bir süre kullanmak istiyorum. Ekipmanlardan çok demleme yöntemlerine ve çekirdeklere odaklanmak istiyorum bir süre :)
Çok haklısınız ve bence çok mantıklı da bir yaklaşım. Ekipmanların araç olduğunu bazen çeşitli sebeplerden ötürü unutabiliyoruz, fakat demlediğimiz çekirdek güzel, iyi kavrulmuş ve kaliteli bir çekirdek değilken, ne 1Zpresso ne Comandante ne de Lynn Weber EG-1 o kahveyi düzgün hale getiremez. Bu konuda bir tavsiye olarak, orta/orta-üst ve üst segment değirmenlerde biraz daha tat profilleri ve kullanımları, malzeme kaliteleri öne çıkıyor. Güzelce sabitlenmiş ve çelik burr olduktan sonra daha çok çıkardıkları, yatkın oldukları fincan profili öne çıkıyor. Bu açıdan aslında homojen öğütümden daha farklı unsurların değerlendirilmesi bence daha doğru bir yaklaşım.

Filtre için el değirmeni + Espresso için elektrikli

Bu kombinasyon en ideali. El değirmeni ile espresso yoruyor, sıkıyor.

Çok haklısınız ve bence çok mantıklı da bir yaklaşım. Ekipmanların araç olduğunu bazen çeşitli sebeplerden ötürü unutabiliyoruz, fakat demlediğimiz çekirdek güzel, iyi kavrulmuş ve kaliteli bir çekirdek değilken, ne 1Zpresso ne Comandante ne de Lynn Weber EG-1 o kahveyi düzgün hale getiremez. Bu konuda bir tavsiye olarak, orta/orta-üst ve üst segment değirmenlerde biraz daha tat profilleri ve kullanımları, malzeme kaliteleri öne çıkıyor. Güzelce sabitlenmiş ve çelik burr olduktan sonra daha çok çıkardıkları, yatkın oldukları fincan profili öne çıkıyor. Bu açıdan aslında homojen öğütümden daha farklı unsurların değerlendirilmesi bence daha doğru bir yaklaşım.
Cleancup'tan kahve almayı bu sebeple bıraktım, fiyatların yüksek olması bir yana benim ekipmanlarım çok zayıf olduğundan kahveler ziyan oluyordu. Şu değirmen işini halledeyim sonrasında kavurucu arayışına gireceğim.

Kendim bir K-Pro sahibiyim ve gayet memnunum öğütüm kalitesinden. Filtre için güzel sonuçlar alıyorum ama espressoyu arkadaşımla denemek istediğimde onun comandantesi de benim 1zpresso değirmenim de kolu yoracak kadar zorluyor. Sıkıntı değil ama elimde espresso makinem olmadığı için zaten öğütümü çok az kullanıyorum uzun süreçte kesinlikle elektrikli değirmen alırdım. Filtre için önerime gelirsek k-pro nun üstten ayarlanması ve temizlenirken çok parçaya ayrılabilmesi benim için büyük kolaylıktı. Öğütüm içinse bence önemli olan değirmenle vakit geçirmek ayarlarıyla oynamak ve tatmaktı şu an istediğim öğütümü tahmin edip alabiliyorum diyebilirim. Tek dezavantajı ise çoğu tarif comandante click sayısını belirtiyor ve bunu aşmak yaklaşık bir değer almak benim için uzun sürdü bunun dışında değirmenden dediğim gibi memnunum ve öneririm.

Son düzenleme:

Selamlar,

Elektrikli değirmen kullanmadığım için deneyim sahibi olmadığım bir bir yorum yapamam.Lakin aramış olduğunuz özelliklere uygun olarak fiyat/performans bakımından manuel değirmen olarak kesinlikle oyum 1ZPresso JX Pro'dan yana.Alıntı yapmış olduğum arkadaşımız nedenlerini açıkça yazmış.

bu kadar yorum yapılım kimsenin comandante dememesine şaşırdım, sonra oy verdim ve CMD oyların yüzde 56'sını almış. CMD sahipleri ve oy verenler basıp geçmiş, yoruma gerek duymamışlar :D

Kahve kariyerimi cmd öncesi ve sonrası olarak ayırdım. Öncesi çok karanlık çok acı. ;)

El değirmeni olarak, Comandante dışında sadece Sözen'i kullandım; bu yüzden diğer el değirmenleriyle ilgili yorum yapamam fakat; CMD'yi masada sabit tutup, daha kolay çevirmek adına silikon bir tutacakla tutup öğüttüğümden beri ( motordante mantığı; değirmeni hareket ettirmeden sabit tutarak ) zaten az olan tozlanma; neredeyse sıfırlandı. Filtre öğütüm için işini mükemmel yapıyor. Üstüne var mı; bilemiyorum. Fakat espressoda ve Türk kahvesinde de üzmez; biraz yorabilir fakat silikon tutacakla bu sorunun da üstesinden geldim. Masada sabit tutmak çok mümkün değil fakat kol kolayca dönüyor red clix 9-13 aralığında... Bir ara bileklik filan talep ediyordu arkadaşlar Togay'dan... Belki bileklik de işe yarayabilir. Ben daha önce de bir başlıkta yazmış olduğum kullanım senaryomu şu şekilde tekrar edeyim:

Filtrede: %90 Comandante + %10 deneysel olarak Mignon Perfetto (konik- flat farkını tadabilmek adına...)

Espressoda: Özel çekirdeklerde %80 Red Clix Comandante + %20 Mignon Perfetto (konik- flat farkını tadabilmek adına...)
Günlük çekirdeklerde: % 100 Mignon Perfetto

Türk Kahvesinde: Özel Çekirdeklerde % 90 Red Clix Comandante + %10 Mignon Perfetto
Günlük Çekirdeklerde: %100 Mignon Perfetto

Nedir mesela bu özel çekirdekler; Mzungu, Lot X, Circulor Geisha vb. gibi sürekli deneyimleme şansımın olamayacağı
Nedir mesela bu günlük çekirdekler; fiyatından ziyade ulaşılması daha kolay olan çekirdekler, ana sora, mirador, worka vb...

İki değirmen çok büyük rahatlık ve TR piyasası için de bir miktar lüks aslında.... O kadar taksit ödedim; bu kadar da konforum olsun. :)

Geri