• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Defolu veya homojen olmayan kahve çekirdekleri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Michael
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Michael

Barista
İsim
Michael
Daha fazla  
İsim
Michael
Espresso Makinesi
(Rancilio Silvia 2009) V60 + Flair Pro 2
Değirmen
(Santos 06) 1zpresso K-max
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Merhaba,

Yeni üye olarak hem selam göndermek istedim, hem de küçük bir soru sormak istedim.

Geçen gün İndonesialı kahve aldım. Çekirdeklerin boyuları hiç homojen değil. O konuda ne düşünüyorsunuz? Acaba bazı çeşitler için kabul edilen bir şey mi ?

Fotoğrafta iyice bakarsanız, minik minik çekirdek görebilirsiniz.

İyi günler,

Michael

Ekli dosyalar

• 20230821_181931.jpg
    20230821_181931.jpg
    132.4 KB · Görüntüleme: 240
Son düzenleme:
Son aldığım pakette, bu sefer Brazil kahvesinde çok fazla ezilmiş, defolu çekirdek çıktı. (Nereden aldığımı bilerek söylemiyorum)

Kalite standartları öğrenmeye çalışıyorum. Acaba kabul edilir mi ?

Fotoğrafta : solda kabul edilen örneği, sağda defolu olanlar. Yuvarladığım ise böcek deliği olan.

Ekli dosyalar

• 20230826_091254.jpg
    20230826_091254.jpg
    124.3 KB · Görüntüleme: 193
  • Capture d’écran 2023-08-27 à 09.57.15.jpg
    Capture d’écran 2023-08-27 à 09.57.15.jpg
    106 KB · Görüntüleme: 146
Merhaba çekirdekler için birşey diyemem ama iki resimde de kavurucunun başarılı homojen bir kavurma olmuş nasıl demliyorsumuz kahvenin tadı nasıl önemli olan o beğendiniz mi tadını

Teşekkür ederim cevap için. Tatlar "orta". Güzel olsa da öğrenmek istedim, neyi kabul edilir, siz çıkartıyor musunuz bunları, vs.
🙂

Çekirdeklerin yamuk, farklı boylarda olması bence normal. Kavrulurken de çekirdeklerin şekli bozuluyor. Ben sadece kurt yeniği izi olanları fark edersem onları ayırırım.

Yeşil kahve kusurlarını araştırabilirsiniz. Kusur sayısına göre sınıflandırma (grading) yapılıyor, fiyatlandırma da ona göre oluyor. En azından fiyat/performans olarak kahvenin doğru konumlandırıp konumlandırılmadığını değerlendirebilirsiniz. Veya o grade'de bir kahveyi alıp/almama konusuna karar verebilirsiniz.

Buna hata diyebilmek için aldığınız paketin aynı variyete çekirdek olması gerekiyor. Bu bilgi var mı yada yazılı mı üzerinde? Harman bir paket aldıysanız farklı boylarda çekirdeklerin olması normal.

Yeşil kahve kusurlarını araştırabilirsiniz. Kusur sayısına göre sınıflandırma (grading) yapılıyor, fiyatlandırma da ona göre oluyor. En azından fiyat/performans olarak kahvenin doğru konumlandırıp konumlandırılmadığını değerlendirebilirsiniz. Veya o grade'de bir kahveyi alıp/almama konusuna karar verebilirsiniz.
Yeşil olarak almadıgı için bir anlam ifade etmiyor satın aldığı kavurucu kusuru fazla olan çekirdeği çok iyi ayıklayıp kavuruyor da olabilir veya neredeyse hiç ayıklama yapmayıp iyi bir çekirdeği satıyorda olabilir.

Yeşil olarak almadıgı için bir anlam ifade etmiyor satın aldığı kavurucu kusuru fazla olan çekirdeği çok iyi ayıklayıp kavuruyor da olabilir
Ayıklıyorsa zaten sorun yok. Ayıklamıyorsa, yeşil kusuru kavrulmuş kahvede de görünür.

Microlot diye satılanda boyut farkı olması beklenmez. Çünkü aynı ağaçtan toplanan kahvelerdir.
Ama Aynı yöre, yani single origin olsa bile içinde farklı varyete olabilir, boyut farkı normaldir.

Kurtşun deliğini bilemedim, bence olmaması gerekir. Ya ağaç bakımsız kalmıştır ya da saklama koşulları kötüdür diye düşünüyorum.

Merhaba arkadaşlar.

Geçen ay espresso için aldığım bir kahvede yüzde 30 biraz daha açık renkli cekirdek vardı. Bir ton acık ama, cok fazla değil. Fark ettim ki uçlarında, minik koyu leke vardı. Hepsinde. Bazen de delik de vardı.

Tam olarak nedeni bilen var mı? Sayıdan dolayı defect olup olmadığından emin olamadım.

Çekirdek espresso içindi. Bilinen iyi bir kavurucudan aldım. Öğütüp aeropress ile demledim (cupping yapmak yerine). İçilmez bir şey çıktı. Tatsız, ve acı. Espresso için kavrulmuş olduğundan olabilir... veya gerçekten quaker dediğimizlerden mi.

Zımba telli de çıktı paketten ama o başka bir konu :D

Fotoğraftaki hespi bahsettiğim bir ton acik cekirdeklerden. 50 gr falan çıktı.

1000020253.jpg

Edit : Şimdi normal görünen cekirdeklerle denedim, hala harika değil (espresso kavrumu) ama farklı, daha tatlı bir sonuç oldu.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgilerle araştırdım, o kavrum kusuru adı "tipping" olduğun öğrendim.

It is a result of the endosperm cap and possibly the germ of the coffee seed undergoing heat damage. It is visually noticeable post-roast, and the cup's flavor is affected—generally a burnt aftertaste

Bu sizdeki "defect" çekirdekler Grade 1-5 arasını belirliyor. Grade ile ilgili olarak şöyle bir not düşebiliriz.

Grade 1: Özel Sınıf Kahve Çekirdekleri: Birincil kusur yok, 0-3 adet tam kusurlu çekirdek, belirtilen elek boyutunun veya elek boyutu aralığının en fazla %5 üstünde ve %5 altında sıralanmış ve aşağıdaki alanlardan bir veya daha fazlasında belirgin bir özellik sergileyen: tat, asitlik, gövde veya aroma. Ayrıca fincan hataları ve leke içermemelidir. Sıfır quaker'a izin verilir. Nem içeriği %9-13 arasında olmalıdır.
Grade 2: Premium Sınıf Kahve Çekirdekleri: Grade 1 ile aynıdır, ancak en fazla 3 quaker barındırabilir. 0-8 adet tam kusurlu çekirdek.
Grade 3: Borsa Sınıfı Kahve Çekirdekleri: Maksimum 5 quaker. 15. eleğin %50 üzerinde ve %5'inden az altında. 9-23 adet tam kusurlu çekirdek.
Grade 4: Standart Sınıf Kahve Çekirdekleri: 24-86 tam kusurlu çekirdek.
Grade 5: Sınıf Dışı Kahve Çekirdekleri: 86'dan fazla tam kusurlu çekirdek.

* Defect sayıları kg başınadır.
**Not: SCAA sadece 1. ve 2. Sınıflarla ilgilenmektedir.
Kaynak: https://landofathousandhills.com/bl...about-coffee/coffee-grading-what-does-it-mean

Son düzenleme:
Geri